Să ne Familiarizăm cu Pariurile Sportive

În ultimii ani, pariurile sportive au luat o amploare considerabilă nu doar în România, ci pe întreg mapamondul.

Astfel, aproape la fiecare colţ de stradă întâlnim câte o agenţie de pariuri sportive, iar internetul abundă de site-uri care te invită să pariezi, promiţând câştiguri considerabile. Nu toţi suntem însă familiarizaţi cu acest tip de joc, în care norocul are partea lui consistentă în atribuirea câştigului, dar în care o pondere importantă o au şi informaţiile despre o anumită competiţie. Aceasta în condiţiile în care, până nu demult, loteria naţională avea monopol asupra jocurilor de acest tip, iar singurul pariu sportiv era clasicul pronosport, pe care îl putem numi, dacă vreţi, strămoşul pariurilor sportive importate din statele cu tradiţie. Prin urmare, pentru cei care doresc să dea marea lovitură la pariuri sportive, ar trebui mai întâi să avem cunoştinţă despre câteva informaţii de bază.

Ce este un pariu?

Până a ne arunca însă cu sume consistente pe un anumit rezultat sau o anumită competiţie la care simţim noi că am putea să dăm lovitura, ar trebui să ştim câţiva termeni fără de care ne va fi greu să completăm măcar un bilet. Astfel, pariul poate fi definit ca modalitatea prin care un anumit jucător plasează o sumă pe rezultatul unui eveniment sportiv. Aici câştigurile nu sunt nelimitate, ca la loteria naţională, ci sunt în funcţie de suma pariată şi, mai ales, în funcţie de cota oferită de casa de pariuri, care se mai numeşte şi bookmaker. Această cotă poate fi mai mică sau mai mare, în funcţie de probabilitatea ca un anumit rezultat al unei competiţii, pe care pariem noi, să aibă loc. De obicei, cota este stabilită de casa de pariuri în funcţie de mai mulţi factori, iar unul dintre ei este şi numărul de persoane care indică un anumit rezultat pentru un competitor sau altul. Cât priveşte câştigul, acesta este proporţional cu suma pe care am pariat-o, multiplicată apoi cu cota fixată de casa de pariuri. Ca şi într-o afacere, însă, până să ajungi să câştigi, trebuie să investeşti.

Informaţiile sunt esenţiale

Pentru început, vă sugerăm să nu investiţi doar bani, ci şi timp pentru a vă informa despre ce anume înseamnă pariurile sportive, despre modul de stabilire a cotelor şi chiar despre momentul ales pentru a face acest lucru. Aceasta în condiţiile în care pariurile sportive se pot efectua înaintea desfăşurării unei competiţii sportive, dacă alegem varianta clasică, a plăţii biletului la ghişeu, sau chiar în timpul unui meci, dacă agenţia ne permite acest lucru sau alegem să stăm în faţa calculatorului, pentru a paria online. Şi în acest caz câştigurile sunt în funcţie de cota fixată de casa de pariuri, căci una este să pui pariuri sportive la începutul meciului, când nu ştii cum o să decurgă ostilităţile, şi alta este să pariezi la pauză, când ai ocazia să analizezi şansele şi probabilitatea ca un meci să se încheie într-un sens sau altul.

Mai trebuie spus că suma de bani care rămâne în final unui jucător la pariuri sportive este impozitată din start la casierie, pentru ca acesta să nu mai aibă alte obligaţii de natură fiscală pe parcursul unui exerciţiu financiar.