cote pariuri

Tipuri cote pariuri 2024: Ce variante există

Autor: Andrei Serban
Ultimul update pe: 1 ianuarie 1970
4/5 - (1 vote)

Cu toții pariem, cu toții încercăm să alegem cele mai bune combinații pentru biletele noastre. Dar ne-am întrebat vreodată de ce o echipă are cota 2 să câștige și ce reprezintă acest număr? De aceea am dorit să-ți oferim un articol special dedicat acestor cote pariuri, atât de iubite și de temute în același timp.

Dar ce inseamna cota la pariuri? Pe scurt, putem defini cotele ca fiind șansele pe care un pariu le primește pentru a ieși câștigător. Aceste șanse nu țin cont mereu doar de formula probabilităților pe care am învățat-o la matematică în școala generală sau liceu.

Și pentru că tot am pomenit de acest aspect, trebuie să înțelegi faptul că noțiunea de cota 2 pariuri, probabilități și șanse favorabile nu o regăsim doar la pariuri sportive, ci și în statistică. De altfel, cei care fac cotele la pariuri sunt statisticieni, nu pariori. Apropo, tu ce tip de parior ești?

Cote Pariuri Sportive Azi – Exemplu de exercițiu de statistică

Presupunând că într-un coș avem cinci bile albe, cinci bile roșii și opt bile negre, calculează care sunt șansele pentru a lua o bilă neagră, dintr-o singură extragere.

Probabilitate = nr cazuri favorabile/nr cazuri posibile.

Așadar, pentru exemplul nostru, avem următoarele date:

 • Nr cazuri favorabile = 8 (nr bilelor negre)
 • Nr cazuri totale = nr bile albe + nr bile roșii + nr bile negre = 5+5+8 = 18

Cunoscând aceste date, putem calcula mai departe care sunt șansele de a avea succes și a extrage o bilă neagră la prima încercare:

 • Probabilitate = 8/18 = 4/9. Observăm așadar că am obținut o valoare fracționară, pe care o putem transforma mai departe fie în valoare decimală, fie americană. Dar pentru acest lucru, vom reveni ceva mai târziu în acest articol, după ce vom explica cum funcționează fiecare tip de valori.

Tipurile de cote la pariuri pe care ți le vom prezenta în continuare în acest articol sunt cele decimale, fracționare, americane și asiatice.

Pentru pariorii europeni în general și pentru cei români, în special, cotele de tip decimal sunt cele mai populare. De altfel, pe piața românească poți găsi doar case de pariuri care oferă acest tip de cote pariuri. Joacă biletul zilei de pe BETuri.ro pentru extra profit!

Cota pariuri decimale

Pe scurt, aceste cote pariuri sportive sunt, după cum le spune și numele, cotele exprimate în valori decimale, de obicei cu două zecimale exacte (2,50).

Acest tip de cote pariuri sportive este cel mai întâlnit format din lume și este preferat inclusiv de cei care provin din locuri ce utilizează alte sisteme. Sunt răspândite în Europa, exceptând Marea Britanie și Irlanda. De asemenea, sunt favoritele pariorilor din Australia.

Cotele europene sau zecimale sunt și cele folosite de împătimiții pariurilor sportive din România. Toate casele licențiate în țara noastră utilizează acest tip de cote.

Probabil că te vei întreba de ce cotele decimale sunt atât de apreciate. Este foarte simplu de răspuns: cotele în format decimal sunt cele mai intuitive, fiind ușor de calculat câștigul potențial. Poți face asta ușor atât pentru biletele cu un singur eveniment, cât și pentru cele care conțin mai multe combinații.

Astfel, luând ca exemplu varianta de a paria pe victoria celor de la Real Madrid împotriva lui Internazionale Milano, observăm că primim o cotă de 1,84 pentru acest pariu din partea unui operator licențiat pe piața noastră.

Pentru a determina câștigul eventual, este de ajuns să înmulțim miza cu cota și vom obține suma potențială pe care o putem încasa, în cazul în care pariul este câștigător.

Cum se calculează câștigul?

Presupunem că mizăm 100 lei pe acest pariu:

Câștigul potențial = miza * cota pariuri = 100 * 1,84 = 184 lei

În cazul în care vrem să adăugăm încă un eveniment pe biletul de pariuri, vom înmulți cele două cote ale celor două evenimente cu miza și vom obține câștigul potențial.

Presupunem că, în secțiunea de fotbal internațional, mizăm 100 lei pe victoria Realului, dar și pe un succes al celor de la FC Porto contra lui Olympique Marseille, pentru o cotă de 1,87. Vom avea așadar:

Câștigul potențial = miza * cota 1 * cota 2 = 100 * 1,84 * 1,87 = 344,08 lei.

Desigur, asta nu înseamnă neapărat că în cazul unui bilet câștigător ne vom putea bucura de această sumă în întregul ei. Asta pentru că trebuie să ținem cont și de impozitul perceput de stat. Dar pentru aceste detalii, poți consulta Ghidul de pariuri, disponibil pe site-ul nostru.

Cote pariuri fracționare / britanice

Cotele fracționare sunt cele exprimate ca o fracție. Spre exemplu, presupunem că victoria FCSB-ului în fața celor de la Dinamo București ar avea o cotă de 5/4, dacă o transpunem în sistemul britanic de cote.

După cum îi spune și numele, acest sistem de cote este preferat de pariorii din Marea Britanie și Irlanda. Cotele fracționare pot fi puțin confuze pentru oamenii obișnuiți cu sistemul decimal, dar conversia este relativ ușor de realizat.

Astfel, pentru a obține o cotă fracționară dintr-una decimală, trebuie să scădem 1 și apoi să găsim cel mai apropiat raport de numere naturale ca valoare de cota noastră decimală.

Exemplu:

 • Presupunem că FCSB are cota pariuri de 2,25 pentru a învinge pe Dinamo București. Cota zilei fracționară = Cota zilei decimală – 1 = 1,25
 • Acum, trebuie găsite două numere naturale care împărțite să fie egale cu 1,25. ( m/n = 1,25 | m, n = ?)
 • Dacă m = 5, iar n = 4, vom avea: 5/4 = 1,25

După atâtea calcule, probabil că te vei întreba cum putem proceda în sens invers, și anume conversia unei cote fracționare în cotă europeană. Spre norocul nostru, în acest fel lucrurile devin și mai simple.

Presupunem că avem o cotă de 1/3 pentru victoria Barcelonei în fața nou-promovatei Cadiz ca pronostic fotbal Spania. Tot ce trebuie să facem este să realizăm împărțirea și mai apoi să adunăm 1.

Cota pariuri europeană = Cota pariuri fracționară + 1 = 1/3 + 1 = 0,33 + 1 = 1,33

Cote pariuri americane

Pe ultima treaptă a popularității sistemelor de cote, se află cele americane. Acestea, după cum probabil ți-ai dat seama deja, sunt folosite în pariurile de pe continentul nord-american.

Totodată, aceste cote pot fi și cele mai greu de înțeles pentru pariorii români. Asta având în vedere că ne sunt și cele mai necunoscute. Nu-i așa că niciodată nu te-ai întrebat ce cotă americană are CFR Cluj pentru a câștiga pe terenul celor de la AS Roma?

Cotele americane pot fi numere întregi, atât pozitive, cât și negative. În cazul în care vorbim de un număr pozitiv, acesta reprezintă profitul pe care îl putem obține cu o miză de 100 de unități. Pentru numerele negative, cota ne arată miza pe care trebuie să o pariem pentru a obține un profit de 100 de unități.

Pentru a face lucrurile mai simple, vom încerca să convertim cotele americane în cote europene.

 • În cazul în care cota este pozitivă, trebuie să împărțim la 100 și să adăugăm 1. Astfel, cota 2 europeană este egală cu +200 în sistemul nord-american: 2 = 200/100 + 1
 • În cazul în care cota este negativă, vom împărți 100 la cota americană și vom adăuga 1. Cota 2 europeană este egală cu -100 în format american: 2 = 100/100 + 1

Nu există vreo casă de pariuri din România care să utilizeze cotele americane. Poți consulta lista întreagă a operatorilor de pe piața românească în ghidul de pe site-ul nostru. Iar coduri bilete azi găsești mereu pe site-ul nostru, pe pagina aferentă!

Calculator cote pariuri

Și pentru că ți-am prezentat cele mai cunoscute tipuri de cote, nu putem trece mai departe fără a exemplifica printr-un tabel conversia acestor cote de pariuri, dar și ce probabilitate presupun acestea, deoarece ți-am rămas datori cu această informație după exemplul statistic de la început. Iată cum arată rezultatele dintr-un soft calcul pariuri sportive:

Cote pariuri europeneCote pariuri fracționareCote pariuri americaneProbabilitate
1,201/5-50083,3%
1,501/2-20066,7%
2,001/110050%
2,503/215040%

Cote Pariuri explicație – Tipuri mai rar-întâlnite de cote

 1. Cote pariuri Hong Kong: un număr pozitiv, cu două sau trei zecimale. Această reprezintă profitul obținut pe un bilet cu o miză de o unitate câștigător.
 2. Cote pariuri Indoneziene: Număr întreg (pozitiv sau negativ) al cărui modul este mai mare sau egal cu 1. Pentru numere pozitive, definiția este aceeași ca a cotelor de tip Hong Kong, adică reprezintă profitul obținut la o miză de o unitate. Pentru numere negative, modulul ne indică miza pe care trebuie să o pariem pentru a avea profit de o unitate
 3. Cote pariuri Malaeziene: Număr întreg (pozitiv sau negativ) al cărui modul este mai mare sau egal cu 1. Pentru numere pozitive, definiția este aceeași ca a cotelor de tip Hong Kong, adică reprezintă profitul obținut la o miză de o unitate. Pentru numere negative, modulul ne indică miza pe care trebuie să o pariem pentru a avea profit de o unitate

Nu uita că te așteptăm și la emisiunea BETuri 1X2, dedicată pariorilor!

Cote mai mici – ce poate însemna acest lucru?

Se poate întâmpla ca uneori cotele de pariuri să devină mai mici. Este posibil ca mai înainte de un meci, casele de pariuri să le scadă. Unii suspectează acest lucru ca fiind o strategie a caselor de pariuri, considerând a fi un joc aranjat. Cu toate acestea, este posibil ca scăderea acestora să determine o echilibrare a câștigurilor potențiale.

De cele mai multe ori, unele cote pariuri nu vor fi scăzute de casele de pariuri fără să fie un motiv evident că ceva se va întâmpla la meci, care să le afecteze resursele. Acest lucru, atunci când se întâmplă, determină o atitudine precaută a caselor de pariuri. Acestea nu pot sta liniștite ori de câte ori bănuiesc o atitudine nedemnă a echipelor jucătoare. Și totuși, cele mai multe agenții de pariuri sportive așteaptă ca prin mizele jucătorilor să se echilibreze situația.

Stabilirea unor cote pariuri este foarte importantă. Pentru a te transforma dintr-un jucător amator într-unul profesionist nu ai cum să nu iei în calcul valoarea lor, dar și modalitatea de calculare a probabilităților implicite. Indiferent dacă sunt zecimale, fracționare sau MoneyLine, acestea sunt foarte importante pentru jucători, demonstrând șansele reale de câștig, evaluându-și astfel cât mai corect șansele de câștig. Iar de aici, un jucător va stabili care este strategia pe care o va urma, dar și ce valoare va purta miza sa, în conformitate cu strategia de management a banilor.

Cote Pariuri Sportive – Putem paria pe alt format de cote la casele de pariuri din România?

În final, după ce poate te-am înnebunit cu multe calcule, conversii și exerciții de statistică, trebuie să-ți spunem că este foarte puțin probabil să utilizezi vreuna din variantele prezentate (alta decât cota pariuri decimală) pe piața din România.

Așa cum ați putut afla și din ghidul de pariuri disponibil pe site-ul BETuri, casele de pariuri licențiate pe piața noastră utilizează doar cote decimale. Totuși, nu este rău să știi cum se transformă în format american cota 2 pariuri, nu? Sau ce cote au în Hong Kong meciurile de fotbal de azi? Sau poate cote tenis și cele mai bune cote pariuri în Malaezia? Aruncă o privire și peste articolul referitor la strategia Șirul lui Fibonacci! Intră și pe grupul de Telegram BETuri, să vezi cote adevărate! Asta pentru că noi te vrem mereu informat, inspirat, câștigător!