Viorel Berbece
22 iunie 2018

Trofeul Cupei Mondiale

Fiecare iubitor al sportului rege și-a imaginat sau a visat, cum ar fi să ridice deasupra capului trofeul care se acordă câștigătoarei Cupei Mondiale. Faptul că această competiție are loc o data la patru ani și doar cei mai buni fotbaliști au avut ocazia să câștige această competiție face trofeul și mai prețios. În acest articol vom afla mai multe detalii despre trofeul Cupei Mondiale. O să aflăm cele mai importante carecteristici ale lui și faptul că are o întreagă istorie în spate.

Trofeul Cupei Mondiale este cel mai râvnit trofeu din fotbal și se spune că doar fotbaliștii adevărați au ocazia să îl câștige. Acest lucru poate fi o șansă unică în viața fiecărui sportiv. În istoria campionatelor mondiale s-au decernat până acum două trofee.

Trofeul Cupei Mondiale

Povestea Cupei Mondiale

Trofeul Jules Rimet a fost decernat între anii 1930-1970. Acest trofeu a reprezentat-o pe zeița Nike, zeița victoriei în mitologia greacă. La început s-a numit Nike (victorie) pentru ca apoi să își schimbe numele în Jules Rimet fondatorul acestei competiții. Această cupă era fabricată din aur, argint iar baza era din lazurit albastru. Avea 35 de centimetri înălțime și cântărea aproximativ 3,8 kilograme. Despre acest trofeu se poate spune o întreagă poveste.  În timpul celui de-al doilea Război Mondial trofeul a fost ascuns într-o bancă din Roma pentru a nu fi furat de naziști.

La data de 20 martie 1966 trofeul a fost furat de la o expoziție din Anglia. A fost găsit câteva zile mai târziu într-un tufiș învelit într-un ziar. Cel care avea să în găsească este un câine pe nume Pickle care a devenit faimos pe această cale. Stăpânul său a fost recompensat cu o sumă foarte mare de bani pentru acea vreme.

În 1970 Brazilia condusă de Pele și care îi mai avea pe Jairzinho, Carlos Alberto și alții a câștigat pentru a treia oară Campionatul Mondial. Țara fotbalului spectacol a primit, astfel, dreptul să păstreze trofeul original. Totuși, în 1983 a fost furat încă o dată de la Federația Braziliană de fotbal, fără a mai fi găsit.

Cupa Mondială FIFA

După ce Brazilia a intart în posesia trofeului Jules Rimet, FIFA  a fost nevoită să înlocuiască acel trofeu pentru mondialul din 1974. FIFA a primit 53 de propuneri. A fost selectată propunerea lui Silvio Gazzaniga iar lucrarea noului trofeu a fost executată de italianul Bertoni.

Actualul trofeu al Cupei Mondiale reprezintă globul pământesc care este susținut de două forme umane. Trofeul cântărește 6,127 kilograme. Dintre acestea 4,972 kilograme sunt de aur masiv. Doar baza acestui trofeu este realizată din malachit și are un diametru de 13 centimetrii. Analizând aceste cifre ne dăm seama de unde vine strălucurea acestui trofeu extraordinar.

În anul 1974 primul fotbalist care a ridicat noul trofeu al Cupei Mondiale a fost Franz Beckenbauer. Germania de Vest învingea pe Olanda în finală cu scorul de 2-1. În anul 1990 Beckenbauer a ridicat trofeul și din postura de antrenor. El a devenit, astfel, primul om care care câștigă trofeul Cupei Mondiale și din postura de jucător dar și din postura de antrenor.

După noile reguli, pentru a evita eventuale neplăceri, țara care va câștiga Campionatul Mondial va primi doar o replică. Această replică este doar placată și nu conține aur de 18 carate înt-o cantitate la fel de mare cum are originalul.

Trofeul Cupei Mondiale – Concluzii

Maradona, Pele, Beckenbauer au câștigat acest trofeu. Sperăm ca în acest articol să vă fi făcut o părere despre cât este de prețios acest trofeu. Contează enorm pentru jucătorii de la Campionatul Mondial să aibă ocazia ca să câștige cel puțin odată în carieră acest trofeu. Mulți jucători au meritat sau merită să atingă acest trofeu, însă doar cei mai buni dintre cei mai buni vor avea ocazia să îl câștige. Nu uita că avem ponturi bune și știri proaspete pe site!