Profil de legendă – Michael Schumacher, „regele” din Formula 1
Formula 1 a devenit mult mai populară datorită lui Michael Schumacher. Germanul a scris istorie în „Marele Circ”, devenind în istorie poate cele mai bun pilot. Recordul său de titluri mondiale, 7 la număr, a fost egalat doar de Lewis Hamilton, în continuare sportiv aflat în activitate.
Ne vom aduce aminte de momentele de glorie ale lui Schumacher în Formula 1. În plus, vom afla cum a ajuns el în „Marele Circ”, pentru ce echipe a pilotat și în ce sezoane a câștigat titlul mondial.
Din păcate, vom povesti, pe scurt, și de teribilul accident de acum mai bine de 10 ani, de la schi. Toate, în cele ce urmează!
Profil Michael Schumacher – Neamțul, un pasionat de karting
Michael Schumacher s-a născut pe 3 ianuarie 1969, în orașul Hurth, din Nord-Westfalia. Micuțul Schumacher și-a descoperit pasiunea în karting încă de la 4 ani. El a făcut parte dintr-un club din localitatea Kerpen.
La 6 ani, Schumacher câștigase deja primul său campionat între cluburi. Părinții săi, având resurse limitate, și-au luat joburi suplimentare pentru a-i întreține cariera. Și răsplata a venit. „Schumi” a câștigat campionatul german de karting în 1984 și 1985, la juniori, dar și la seniori, în 1987.
Apoi, Willi Weber, team manager la o echipă în Formula 3, l-a cooptat pe Schumacher în echipa sa. Ulterior, acesta a reușit să-și treacă în palmares un titlu de vicecampion în Formula Ford. „Schumi” era promovat și în Formula 3, seria germană, unde a câștigat și un titlu.
Intrarea sa în Formula 1 s-a făcut prin intermediul echipei lui Peter Sauber. Concret, Michael Schumacher făcea parte dintr-o formație finanțată de Mercedes-Benz. Constructorul german nu voia să piardă cel mai talentat pilot al generației sale.
Începuturile în F1 – Debut la Jordan
Deși era sub contract cu Mercedes, Eddie Jordan a plătit 150.000 de dolari pentru a-l aduce pe Schumacher la echipa sa, Jordan-Ford. „Schumi” a debutat în Formula 1 în anul 1991, în Marele Premiu al Belgiei. Din păcate, acesta a abandonat încă din primul tur, după probleme tehnice.
La Jordan a pilotat doar într-o cursă. Schumacher a plecat rapid de la echipa irlandeză și a continuat la Benetton-Ford. A doua lui cursă a fost Marele Premiu al Italiei. Benetton era o formație cu renume la acea vreme, iar „Schumi” era coleg cu Nelson Piquet în acel moment.
Rezultatele nu au întârziat să apară. În Grand Prix-ul din Italia Schumacher a plecat de pe șapte și a încheiat în top 5 cursa.
Primul sezon din F1 pentru Michael Schumacher poate fi sumarizat așa: locul 14 în clasamentul piloților, iar în trei curse din șase a terminat în puncte.
Al doilea sezon, în 1992, a venit cu rezultate mult mai bune, tot la Benetton. Schumacher a bifat câteva podiumuri, iar prima lui victorie în Formula 1 a venit în 1992, la Spa. În plus, rezultatele constante din sezon l-au propulsat pe 3 la general, cu 53 de puncte.
Primele două titluri mondiale, în 1994 și 1995
Startul la Benetton era foarte bun pentru Schumacher, dar a urmat și o ușoară scădere de formă în 1993. La finalul acelei stagiuni pilotul german a încheiat doar al patrulea la general. În schimb, răsplata supremă a venit în 1994.
În 1994, Schumacher se duela cu Ayrton Senna pentru titlul la piloți. Din păcate, brazilianul a decedat la Imola. În schimb, pilotul german a bifat patru victorii în primele patru curse. După, însă, au urmat mai multe abandonuri și descalificări din cauza unor nereguli cu monopostul.
Titlul mondial s-a decis în ultima etapă, în Australia, între Michael Schumacher și Damon Hill. Rivalul său britanic avea să abandoneze, așa că neamțul a câștigat primul titlu la piloți. Un trofeu pe care i l-a dedicat lui Senna.
Schumacher și-a apărat cu succes titlul în 1995, câștigând la general cu un avans de 33 de puncte față de Hill. În plus, Benetton a câștigat titlul la constructori, oprind dominația McLaren și Williams.
Profil Michael Schumacher – Anii de glorie ai lui Schumacher la Ferrari
Un transfer surprinzător s-a realizat în 1996. Michael Schumacher părăsea Benetton pentru Ferrari, una dintre echipele care au participat încă din primul sezon din istoria F1. Primul sezon era, mai degrabă, de test, fiindcă mașina a avut probleme de fiabilitate.
Pilotul german a încheiat prima stagiune cu Ferrari pe poziția a 3-a la general. În total, însă, a obținut trei victorii și a propulsat constructorul italian pe 2 la general. Apoi, în 1997, Schumacher a revenit în lupta pentru titlu cu Jacques Villeneuve, de la Williams.
Cei doi au fost, de departe, cei mai buni în 1997, iar titlul s-a decis în Marele Premiu al Europei, de la Jerez. Schumacher conducea cu un punct la general, dar o problemă tehnică l-a împiedicat să încheie competiția.
Ulterior, el a fost descalificat din întreg clasamentul după o manevră periculoasă contra lui Villeneuve, în cursa de la Jerez. „Schumi” și-a cerut scuze fanilor pentru manevra sa.
Cinci titluri la rând cu Ferrari între 2000 și 2004
Michael Schumacher a continuat să lupte alături de Ferrari în 1998 și 1999, dar fără folos. Singura performanță notabilă a fost titlul la constructori al echipei italiene, reușit în 1999. Apoi a venit perioada de dominare a neamțului în Formula 1.
Ferrari a reușit să construiască cea mai bună mașină, iar Schumacher a adus rezultate. Germanul a dominat copios competiția, câștigând alte cinci titluri în 2000, 2001, 2002, 2003 și 2004.
După cinci titluri mondiale era firesc să urmeze un recul. Schimbările de regulament din 2005 au afectat performanța monopostului Ferrari. Schumacher nu a mai performat, iar la finalul anului 2006 a decis să-și încheie cariera. El rămânea la echipa italiană în postura de consilier.
Michael Schumacher revine în F1 alături de Mercedes
Marea surpriză avea să vină în anul 2010. Michael Schumacher a decis să revină în Formula 1, după o pauză de 4 ani. Germanul avea să facă parte din echipa Mercedes, alături de Nico Rosberg.
Din păcate, performanțele sale nu au fost notabile. În primele două sezoane, 2010 și 2011, a reușit doar câteva locuri patru. Ce mai bună performanță a venit în 2012, ultimul sezon, un loc 3 în Marele Premiu al Europei, de la Valencia.
Iată câteva dintre realizările lui Michael Schumacher în F1:
- 7 titluri de campion mondial
- 5 titluri mondiale consecutive
- 13 victorii într-un singur sezon (2004)
- 91 de victorii în total
- 68 de plecări din pole-position
- 155 de podiumuri
- Cel mai multe victorii într-un singur Grand Prix: 8 – Marele Premiu al Franței
- Curse consecutive pe podium: 19 (MP SUA 2001 – MP Japonia 2002)
- Sezoane în Formula 1: 19
- Victorii cu pole, tur rapid și succes la final: 22
Accidentul la schi din 2013
Viața lui Michael Schumacher a luat o turnură neașteptată în decembrie 2013, la puțin peste un an după ce s-a retras din F1. Acesta a suferit un grav accident la schi, în Meribel (Alpii francezi). „Schumi” a căzut destul de grav și s-a lovit cu capul de o stâncă.
Acel incident i-a provocat o leziune gravă la cap, în ciuda faptului că a purtat o cască de schi. El a fost transportat la spitalul din Grenoble, unde a suferit două intervenții chirurgicale. În acest spital a stat în comă indusă mai bine de jumătate an, după care a fost transportat la Spitalul din Lausanne (Elveția).
De la acel teribil accidentat nu a mai fost văzut Schumacher. Familia sa nu oferă foarte multe detalii despre starea sa. Se spune că ar fi în scaune cu rotile și nu ar vorbi, creierul său fiind foarte afectat după accidentul de la schi.
Concluzii
Michael Schumacher a fost, poate, cel mai bun pilot din istoria Formula 1. Neamțul s-a remarcat alături de Ferrari, unde a obținut cele cinci titluri mondiale. Revenirea în campionat, la Mercedes, nu a fost de bun augur, dar și așa rămâne un sportiv extraordinar.
Echipa BETuri ți-a pregătit și alte povești fascinante ale marilor sportivi care au marcat istoria sportului. Nu rata Ayrton Senna – cea mai mare tragedie din F1 sau Michael Jordan – omul care a schimbat istoria baschetul. Totodată, viața lui Muhammad Ali reprezintă o lecție pentru toată lumea. Nu rata articolul despre profil de legendă Valentino Rossi.
Avem și un articol despre cel mai mare hocheist din istorie, Wayne Gretzky. Vezi Legende ale Cupei Mondiale – Pele, dar și Diego Armando Maradona, o poveste fără sfârșit. Precum și profilurile lui Mario Kempes, Gary Lineker, Just Fontaine, Pichichi, Toto Schillaci, Paolo Rossi sau Romario, printre alții. Nu uita să intri și pe grupul nostru de Telegram BETuri. Spor(t) în toate!