maradona

Diego Armando Maradona, o poveste fără sfârșit

Ultimul update pe: 1 ianuarie 1970
5/5 - (6 votes)

Diego Maradona a fost poate cel mai bun fotbalist din istorie. Sau poate cel mai iubit. E greu să faci topuri cu legendele, mereu vei stârni nemulțumiri. Dar Maradona chiar a fost un fotbalist și un personaj unic. Maradona fotbalistul și Maradona omul au trăit în două lumi separate, dar ambele fețe au fost fascinante. Argentinianul a fost un superstar în fotbal înainte ca acest termen să devină folosit. Și cu ceva timp înainte ca fotbalul să devină mai degrabă un fenomen comercial. Și nu unul care să aducă bucurie, dar și alinare planetei.

Maradona, număr 10 veritabil – Cel mai bun din istorie? De ce nu?

Chiar dacă, să spunem, Messi ar reuși să câștige Mondialul din 2022, tot nu ar reuși să ajungă la fel de iubit ca Maradona. Ambii sunt (să păstrăm verbul la prezent) genii cu balonul, dar parcă cel din urmă a fost mai…uman. Spuneam mai sus că Maradona omul și Maradona fotbalistul au fost două entități diferite, dar la fel de iubite. „Butoiașul atomic” a fascinat deopotrivă cu driblingurile sale. Mai ales cei 6 fotbaliști englezi driblați în ’86 stau mărturie. Dar și prin greșelile pe care le-a făcut în viața sa extrasportivă. Asta, desigur, dacă el le-a considerat vreodată pe acestea din urmă ca fiind cu adevărat greșeli.

Argentinianul a iubit viața, dar și-a scurtat-o tocmai prin faptul că a iubit-o poate prea mult. L-a iubit pe Fidel Castro și nu s-a dat în lături să aibă opțiuni nepopulare. Un mare „no no” în zilele noastre. Dar totodată un exemplu de tărie de caracter pentru care este iubit odată în plus. Mai ales de către oamenii care l-au și văzut jucând. Și asta îl face poate cel mai bun fotbalist din istorie!

Ce trofee are Maradona ?

Iată ce a câștigat Maradona în cariera sa:

  • 1x Campionat Mondial
  • 2x Serie A
  • 1x Cupa Italiei
  • O SuperCupă a Italiei
  • 1x Cupa UEFA
  • O Cupă a Spaniei
  • 1x Super Cupa Spaniei
  • O dată Campion al Argentinei
  • 1x Cupa Ligii Spaniei
  • 1x Campionat Mondial U20

Diego Armando Maradona ar fi meritat cu siguranță câteva Baloane de Aur. Dar multă vreme acest trofeu a fost acordat doar europenilor. O mare nedreptate făcută mai ales talentelor din America de Sud. A primit într-un final un Balon de Aur pentru întreaga sa carieră. Dar și acolo nu a fost considerat cel mai bun. El a fost plasat cu mai mult de 50 de voturi în urma lui Pele!

Dacă ar fi jucat în timpurile noastre, poate că talentul său ar fi fost răsplătit pe măsură. Cu premii inviduale, dar și contracte bănoase. Deși poate că felul său de a fi nu i-ar fi adus neapărat foarte mulți sponsori în zilele noastre. Cele politically correct.

Maradona Napoli, asocierea perfectă

Mai presus de trofee, Maradona a cucerit iubirea microbiștilor din întreaga lume. Poate chiar și pe cea a englezilor. Deși multe ziare de sport (și nu mai) din Albion s-au grăbit să facă referire la „mâna lui Dumnezeu ”. Pe care Maradona nu a regretat-o niciodată. Și la viața sa extrasportivă. El își demonstrase din plin talentul la Barcelona. Dar nu se putea loc mai potrivit pentru Diego de a-și definitiva povestea decât Napoli. Vulcanici, suporterii napoletani au fost captivați de el imediat. Parcă Diego Maradona ar fi fost unul de-al lor. Pentru că el știa ce e sărăcia. Și iubea viața. Pentru că era imperfect. Așa cum sunt și oamenii de rând din Napoli.

Un caracter mai fierbinte ca Vezuviul!

Cam asta i se reproșează lui Messi. Că nu s-ar descurca la o altă echipă decât Barcelona sau PSG. Că nu ar putea căra în spate o formație mai mică. Cum a făcut El Diez cu Napoli. Dar și cu naționala Argentinei. Acolo a știut mereu și când să ia singur mingea și să se ducă cu ea până-n poartă. Dar și când să dea drumul la pasă. Ca în finala din 1986, când a dat assistul decisiv pentru Burruchaga (3-2 cu Germania de Vest). Pentru asta ai nevoie de caracter. Dar și să simți jocul. Poate acestea au fost cele mai mari calități ale lui Maradona. Pe lângă cele tehnice, poate irepetabile, chiar dacă Messi, de pildă, a marcat goluri asemănătoare.

La ce echipe a jucat Maradona? La nume mari precum Barcelona, Boca Juniors sau Napoli. Dar asta contează mai puțin, impresia este că s-ar fi descurcat oriunde!

Mâna lui Dumnezeu, revanșa perfectă

Și apropo de caracter. Credeți că este întâmplător că El Pibe D'Oro a dat acel gol cu mâna tocmai împotriva Angliei lui Lineker? Întreaga națiune argentiniană îl va iubi pentru asta. Proaspăt ieșită din războiul pentru Insulele Falkland, Argentina avea nevoie de o revanșă în fața Angliei. Iar aceasta a venit într-un mod pașnic. Dar poate chiar mai dureros pentru englezi, pe terenul de fotbal, sport pe care ei l-au inventat. Și unde au militat mereu pentru fair-play.

Maradona, mas que un jugador

Argentinianul nu a avut prestanța lui Cruyff. Sau inteligența sa. Și olandezul a pierdut lupta cu viciile, dar a rămas în istorie pentru tot ce a făcut pe teren. Dar și-n afara lui. Pele a preferat să rămână modest în declarații și să lasă să vorbească cifrele și performanțele sale pentru el. Messi și Cristiano Ronaldo sunt două fenomene globale. Vorbim despre doi fotbaliști de care parcă ți-e ciudă că sunt contemporani. Și că trebuie să alegi între ei. Ar mai fi Beckenbauer și poate și alții de pus într-un top 10 al celor mai buni din istorie. Dar topurile vor fi mereu relative.

Garrincha e iubit și acum în Brazilia, deși a jucat puțin și a avut și o viață extrasportivă tumultoasă. La fel, Maradona va rămâne un idol și poate cel mai bun din istorie. Atât pentru ce a făcut pe teren, dar și în afara lui. Tendința actuală este să arătăm cu degetul spre ce a făcut el înafara dreptunghiului verde. Dar, să fim sinceri, nu-i așa că iubim mai mult imperfecțiunea? Suntem cu toții măcar un pic maradoniști.

Adio, El Diez , dar rămânem cu tine!

E greu să te desparți de un idol. Să nu vezi ce mai zice și ce mai face. Și să scrii o știre sau un editorial despre asta. Dar un an nebun precum 2020 nu putea fi complet fără această despărțire. De unul dintre personajele cele mai iubite, dar și mai controversate de pe Glob. Diego Maradona a ales acel an pentru a intra definitiv în istorie.

După ce a driblat tot ce a întâlnit în cale, de la englezi, la Fisc și chiar și moartea. Iar pentru el ar fi bine să păstrăm timpul prezent. Pentru că el a fost, este și va fi o legendă a fotbalului mondial!

Te invităm să arunci o privire și peste profilul lui Harry Maguire! Spor(T)!