ayrton senna

Profil de legendă – Ayrton Senna și cea mai mare tragedie din Formula 1

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: 1 ianuarie 1970
5/5 - (2 votes)

Ayrton Senna a fost, indiscutabil, unul dintre cei mai mari piloți din istoria Formulei 1. În acest articol vom face un profil pentru cel care a fost Ayrton Senna.

Brazilianul și-a încântat fanii cu depășiri și multe curse spectaculoase. A obținut trei titluri mondiale și a sfârșit pe pistă, locul unde i-a plăcut să-și petreacă cei mai mulți ani din viață.

A venit momentul să cunoaștem întreaga activitate a lui Senna. Cum a ajuns el să piloteze în Formula 1, cum a câștigat titlurile mondiale și pentru ce echipe a pilotat în „Marele Circ”.  De asemenea, ne vom aduce aminte de tragicul incident în urma căruia brazilianul a decedat.

Profil Ayrton Senna – La început era pasionat de karting

Ayrton Senna s-a născut pe 21 martie 1960, în orașul Sao Paolo din Brazilia. Pasiunea sa pentru curse și viteză a fost încă de la 4 ani. Atunci, Senna a început să piloteze un kart. De asemenea, îi plăceau mașinile agricole și tractoarele de la fermele tatălui său.

Cariera lui Senna în karting a început în anul 1973, pe când avea doar 13 ani. Prima sa cursă a fost pe circuitul de la Interlagos, de lângă Sao Paolo. De atunci se contura profil Ayrton Senna de pilot în devenire.

Tatăl său i-a dăruit mai multe căști pe care avea să le poartă în cariera sa. Una dintre ele a fost de culoare galbenă cu două dungi orizontale, una albastra și una verde, reprezentând culorile Braziliei. Pe aceasta din urmă a folosit-o în cursele din F1.

Prima mare performanță pentru Senna în karting a venit în 1977, când a cucerit titlul continental al Americii de Sud. Nu a reușit niciodată să câștige, însă, un Campionat Mondial, ceea ce a fost și cel mai mare regret al său.

Pași mărunți pentru debutul în Formula 1

Continuăm profil Ayrton Senna prin a prezenta pașii prin care a ajuns în Formula 1. Acesta a părăsit Brazilia în 1981 și s-a mutat în Marea Britanie. Inițial a debutat în Formula Ford 1600, fiind campion în primul an. Ulterior, a fost promovat în Formula Ford 2000, unde a obținut un nou titlu.

Talentul său în a pilota mașini a fost observat imediat. În 1983, Senna a participat în campionatul britanic al Formulei 3. A reușit să câștige și această competiție, iar mai multe echipe din F1 s-au interesat de el.

McLaren, Williams, Brabham și Lotus s-au interesat de Senna. Brazilianul a negociat cu fiecare echipă, iar în cele din urmă a semnat cu Brabham. Înțelegerea a picat, însă, pentru că Nelson Piquet, pilotul brazilian titular, nu a fost de acord cu venirea lui Senna.

Ulterior, Senna a ajuns la echipa Toleman, cu care a debutat în Formula 1. Vom continua profil Ayrton Senna cu performanțele sale din „Marele Circ”.

Profil Ayrton Senna – debut în 1984 în F1

Toleman era o echipă micuță în Formula 1, cu resurse limitate. Totuși, Ayrton Senna și-a dovedit măiestria încă din prima stagiune în „Marele Circ”. Primul rezultat notabil fost obținut în sezonul 1984, primul al său, în Marele Premiu al Principatului Monaco.

Senna a plecat al 13-lea de pe grilă, însă a ajuns să se lupte la victorie cu Alain Prost. Cursa s-a desfășurat pe o ploaie torențială. Brazilianul și-a depășit toți adversarii, iar când era să-l întreacă pe Prost, Jackie Ickx, directorul F1 de atunci, a decis întreruperea cursei. Motivul? Circuitul era îmbinat de apă.

În acel sezon Senna a mai bifat podium pe circuitele de la Silverstone și Estoril. În total, a acumulat 13 puncte și a terminat al 9-lea la general. Ulterior, Lotus l-a cooptat în echipă pentru următorii trei ani.

Primele victorii au venit cu Lotus

Continuăm profil Ayrton Senna prin a prezenta experiența brazilianului la Lotus, una dintre forțele din Formula 1 la acea vreme. În primul an, în 1985, Senna a bifat primul său succes pe Circuitul Interlagos, chiar în Brazilia.

Senna s-a impus în cursa braziliană tot pe ploaie, așa cum un an în urmă bifase podiumul la Monaco. De asemenea, pilotul sud-american a mai izbutit să câștige Marele Premiu al Belgiei. Pentru el au mai fost și alte podiumuri, clasări pe podium și șapte pole position-uri.

Al doilea an la Lotus, în 1986, a fost mai productiv pentru Senna. El a bifat victorii în Spania, SUA și a obținut nu mai puțin de opt pole position-uri.

În 1987, Lotus a semnat un parteneriat cu Honda, iar producătorul nipon furniza motorul. Senna a făcut un sezon magistral, terminând al treilea la general. Pilotul brazilian a câștigat două curse, una la Monaco, și alta în SUA.

Profil Ayrton Senna – Anii de glorie de la McLaren

După trei sezoane foarte productive la Lotus, Senna s-a transferat la McLaren. Acolo a cunoscut, de departe, gloria ce l-a propulsat în legenda Formulei 1. Senna a pilotat timp de șase ani un monopost McLaren, în perioada 1988 – 1993.

La echipa britanică a reușit, într-un final, să cucerească titlul mondial. Primul a venit chiar în 1988. Au urmat altele în 1990 și 1991. De-a lungul celor șase ani a câștigat 35 de curse, iar în alte 49 a plecat din pole position.

În cartea lui Christopher Hilton, intitulată „Senna, povestea completă”, acesta îl descria pe pilotul brazilian în felul următor:

Ceea ce l-a diferențiat pe Senna de ceilalți a fost că, și la aceste viteze uriașe, el era capabil să facă lucruri care rămân extraordinare. Într-un fel, totul i se revela, cu încetinitorul, atât de încet, încât prin capacitățile sale mentale, el putea juca rolul unui aparat care înregistrează datele, putând să-și amintească maniera în care se comportase mașina. Era un dar”.

Senna își încheia cariera în mod tragic, chiar pe circuit, la Imola

Încheiem profil Ayrton Senna prin a ne aminti de tragicul eveniment din 1994. Ayrton Senna a părăsit McLaren în 1993, iar în 1994 s-a transferat la Williams. Sezonul l-a început cu un pole position în Brazilia, dar ulterior a abandonat cursa din motive tehnice.

Apoi a venit a doua etapă din sezon, la Imola, în Italia. A fost, poate, cea mai neagră zi din istoria Formulei 1. Senna parcă a avut o presimțire că va muri. El l-a sunat pe Alain Prost, fostul său rival, și i-a spus că îi este frică să concureze.

În cele din urmă, Senna a decis să concureze pentru că avansul lui Michael Schumacher, liderul campionatului, era de 20 de puncte la general. Incidentul lui Senna a avut loc în turul al șaptelea, în virajul Tamburello, pe 1 mai 1994.

Concret, monopostul pilotat de Senna s-a izbit de un zid de beton la o viteză de 218 km/h. Totodată, cu doar două secunde înainte de impact viteza era de 312 km/h.

Decesul lui Ayrton Senna

În urma acelui impact Senna a suferit multe răni în zona creierului. Sportivul a fost transportat cu un elicopter la spitalul din Bologna. Totuși, nu s-a mai putut face nimic. Decesul a fost confirmat la ora locală 18:03.

În plus, se pare că decesul său a fost cauzat de o bucată de suspensie ce l-a lovit în zona ochiului drept. Senna avea 34 de ani în momentul accidentului. Ulterior era transferat în Brazilia, fiind înmormântat la cimitirul Morumbi din Sao Paolo.

Concluzii

În acest articol am putut vedea care este profil Ayrton Senna. Pilotul brazilian a fost unul dintre cei mai importanți piloți din istoria F1. Din păcate, soarta a făcut ca Senna să moară chiar pe circuit, în poate cel mai tragic episod din istoria „Marelui Circ”.

Echipa BETuri ți-a pregătit și alte povești fascinante ale marilor sportivi care au marcat istoria sportului. Vezi și totul despre cariera lui Michael Schumacher. Nu rata Michael Jordan – omul care a schimbat istoria baschetul sau totul despre cariera lui Roger Milla. Totodată, viața lui Muhammad Ali reprezintă o lecție pentru toată lumea. Am pregătit și un profil de legendă Valentino Rossi!

Avem și un articol despre cel mai mare hocheist din istorie, Wayne Gretzky. Vezi Legende ale Cupei Mondiale – Pele, dar și Diego Armando Maradona, o poveste fără sfârșit. Precum și profilurile lui Mario Kempes, Paolo Rossi sau Romario, printre alții. Nu uita să intri și pe grupul nostru de Telegram BETuri!