romario

Legende ale Cupei Mondiale – Romario de Souza Faria

Ultimul update pe: 1 ianuarie 1970
Rate this post

Dacă spui Brazilia, automat te gândești la oameni de gol, iar Romario nu poate lipsi de pe o listă selectă ce îi conține pe Pele, Bebeto, Ronaldo Nazario de Lima, Ronaldinho, Garrincha, Zico, Paulo Roberto Falcao, Rivaldo, Neymar și alții. Romario, actualul senator de Rio de Janeiro, rămâne în istoria Cupelor Mondiale pentru titlul din America 1994, când România a atins cel mai bun joc din istorie. Mai mult Romario, Bebeto, Dunga și Claudio Taffarel au dus Brazilia în prima finală de Mondial în 24 de ani.

În plus, Romario și Bebeto au mers până la capăt, câștigând la penalty-uri în fața Italiei lui Roberto Baggio. A fost o finală închisă, pe Rose Bowl din Pasadena, la care au asistat aproximativ 94.000 de spectatori. Romario a transformat unul dintre penalty-uri, în meciul Italia – Brazilia, încheiat 2-3 la lovituri de departajare. Era a patra Cupă Mondială pentru echipa Carioca, după cele din 1958 (Suedia), 1962 (Chile) și Mexic (1970).

După triumful de peste Ocean al lui Romario în 1994, Brazilia a redevenit o forță, jucând finala din Franța 1998 și câștigând în Coreea de Sud și Japonia 2002. Atunci a fost o finală cu Germania, în care s-a remarcat Ronaldo Nazario de Lima, cu două goluri la Yokohama, Dar să vedem povestea de Mondiale și de la echipele de club a lui Romario de Souza Faria.

Romario la Cupele Mondiale din 1990 și 1998

Deși a marcat doar 5 goluri la cupele mondiale, toate în Statele Unite la CM 1994, Romario are o rată extraordinară de meciuri/goluri la naționala Braziliei. În 70 de selecții a punctat de 55 de goluri. Mai bine stau doar Pele (77 goluri/92 de meciuri), Neymar (74 goluri/119 meciuri) și Ronaldo (62 goluri/98 meciuri). Imediat după el se situează Zico, Bebeto și Rivaldo.

Povestea lui Romario la Cupele Mondiale a început la 24 de ani, într-un meci din grupele italiene cu Scoția. Fosta glorie de la Barcelona și PSV a bifat 65 de minute într-un meci încheiat cu 1–0. Singurul gol al meciului a fost marcat de Muller, rezerva care l-a înlocuit pe Romario. Astfel, Brazilia încheia prima o grupă cu Costa Rica, Scoția și Suedia. Primele două echipe mergeau mai departe în optimi.

Drumul echipei canarinho avea să fie foarte scurt la CM 1990, după eliminarea în fața marii rivale, Argentina. Echipa din Țara Tangoului terminase pe trei o grupă cu Camerun și România! Caniggia a înscris singurul gol al partidei în minutul 81. Romario a fost din nou rezervă neutilizată, iar Argentina a pierdut în Italia finala cu Germania. Legenda lui Romario urma să se nască în 1994, pe tărâm nord-american.

Romario a marcat primul gol al Braziliei la World Cup 1994. De data aceasta un alt R era rezerva lui Romario. Ronaldo, bineînțeles. A fost 2-0 cu Rusia la debut, iar în următoarele jocuri din grupă Romario a continuat să fie constant. Romario a marcat primul și în partida 3-0 cu Camerun, meci în care a înscris și partenerul de atac Bebeto. Brazilia a încheiat prima grupă după remiza 1-1 cu Suedia, când golul egalizator a venit tot de la Romario.

Fazele finale la World Cup 1994

În optimile de finală Romario nu a mai înscris, însă a făcut-o Bebeto. Romario a înșirat câțiva jucători americani de la jumătatea terenului până aproape de careu, iar pasa către Bebeto a fost providențial. Sfertul de finală cu olandezii a fost ceva mai complicat. Asta nu l-a împiedicat pe Romario să deschidă scorul într-un meci încheiat 2-3. Au mai punctat Bebeto și Branco pentru sud-americani, Bergkamp și Winter pentru Portocala Mecanică. El nu a dezamăgit nici în semifinala cu Suedia, unde a marcat singurul gol în minutul 80.

Finala cu Italia a fost hiper-tacticizată, iar meciul a ajuns la penalty-uri, unde reținem bucuria Carioca și lacrimile lui Roberto Baggio de la final. Romario, Dunga și Branco au transformat, iar pentru italieni au ratat Baresi, Massaro și Baggio. Stoichkov și Salenko au punctat de câte 6 ori la World Cup SUA, în timp ce Romario a avut 5 goluri.

La fel precum Klinsmann, Baggio și Andersson. Pe lângă acest succes uriaș la carierei, câștigarea Cupei Mondiale, Romario a obținut Cupa Confederațiilor în 1997, Copa America de 2 ori (1989, 1997), o medalie de argint la Olimpiada din 1988 de la Seul cu Brazilia (el a fost golgeterul turneului cu 7 reușite) și Copa America U20 în 1985. Accidentările l-au ținut departe de Campionatul Mondial din Franța 1998, iar 2002 a fost mult prea departe și deja eram în era lui Ronaldo Nazario da Lima.

Vedem în continuare și performanțele lui Romario la nivel de echipă de club, mai ales cele de la PSV Eindhoven și FC Barcelona.

Romario a avut o rată meciuri/goluri senzațională

Deși a petrecut în Europa doar vreo 7 sezoane (Eindhoven, Barcelona și Valencia), Romario are o rată de goluri/meciuri de 0.87. A evoluat în 167 de meciuri și a reușit 1137 de goluri. Cele mai multe au fost marcate pentru PSV. De altfel, Romario de Souza Faria, are 311 goluri în 450 de partide la nivel de club. Deși părea integrat la Barcelona, brazilianul a părăsit Camp Nou după mai puțin de două sezoane, după o dispută Cruyff-Romario. A cucerit următoarele trofee la nivel de club:

  • Cu Vasco Da Gama – Campionatul Serie A – 2000, Campionatul Carioca – 1987, 1988, Cupa Mercosur – 2000;
  • Cu PSV: Eredivisie – 1989, 1991, 1992, Cupa Olandei – 1989, 1990, Supercupa Olandei – 1992;
  • Cu Barcelona – La Liga 1994;
  • Cu Flamengo – Campionatul Carioca – 1996, 1999;
  • Cu Al-Sadd – Cupa Prințului Qatarului – 2003;
  • Cel mai bun marcator în Champions League în 1990 și 1993;
  • Cel mai bun jucător al anului 1994 în accepțiunea FIFA, asta chiar dacă nu a prins și Balonul de Aur;
  • Golden Ball la Cupa Mondială din 1994.

La fel ca celelalte legende de până acum (Kempes, Muller, Rossi), nici brazilianul nu a făcut carieră în antrenorat. O scurtă perioadă (mai puțin de un an) a pregătit-o pe Vasco da Gama. Mai recent, Romario s-a implicat în politica la nivel înalt din Brazilia. Fiul său, Romarinho, nu a ajuns niciodată la performanțele tatălui. A trecut pe la Vasco da Gama, dar nu a reușit să se impună în fotbalul brazilian mare.

Concluzii

Romario a dus mai departe legenda lui Pele și Jairzinho, la fel cu Ronaldo a dus mai departe legenda lui Bebeto și Romario. Oare Neymar va reuși același lucru pentru generația sa și să ducă steagul mai departe pentru Ronaldinho și Ronaldo? Rămâne de văzut. Până una alta, Brazilia din 2022 ar putea lua notițe serioase de la echipa în care străluceau eroul acestui articol, dar și Bebeto, Leonardo, Dunga sau Taffarel. Care e legenda ta favorită din istoria fotbalului brazilian?