Campionatul Mondial de Fotbal 1998 – O scurtă retrospectivă
Campionatul Mondial de Fotbal 1998 a fost ultimul la care a luat parte „Generația de Aur” a României. „Tricolorii” s-au bucurat de un turneu final unde au învins Anglia și Columbia, iar în optimi au fost eliminați de Croația, care avea să termine mondialul pe a treia poziție la chiar prima sa participare.
CM 1998 a fost găzduit pentru a doua oară în istorie de Franța. „Cocoșii galici” au beneficiat de o generație excepțională și au câștigat la final prima Cupă Mondială din istorie. Franța, cu Zidane și Thuram printre titulari, a devenit a șaptea națiune care a cucerit trofeul suprem din fotbal.
În continuare poți citi o analiză a Campionatului Mondial de Fotbal 1998. Pe site-ul BETuri, colegii noștri au analizat și alte turnee finale ale Mondialelor: CM 2018, CM 2014, CM 2010, CM 2006, CM 2002, CM 1994, CM 1970, CM 1974, CM 1978, CM 1986 sau CM 1990.
Te invităm să urmărești și programul CM 2022 din Qatar!
Echipele calificate la Campionatul Mondial de Fotbal 1998
La Campionatul Mondial de Fotbal 1998 numărul naționalelor participante a crescut, ajungând de la 24 (câte erau în 1994), la 32 împărțite în opt grupe a câte patru formații. Patru selecționate au debutat la CM 1998 din Franța: Croația, Jamaica, Japonia și Africa de Sud.
Cum tehnologia a avansat semnificativ, CM 1998 a fost prima ediție în care arbitrii de rezervă au folosit tabele electronice pentru schimbări, în locul celor de carton. De asemenea, la Campionatul Mondial de Fotbal 1998 s-au permis trei schimbări în fiecare meci.
Austria, Anglia, Scoția și Iugoslavia s-au calificat la CM 1998 după ce au ratat ediția din 1994, din America, în timp ce Paraguay și Danemarca au ajuns la turneul final pentru prima dată din 1986.
La Mondialul din Franța nu au reușit să se califice Uruguay (a lipsit la al doilea turneu final consecutiv), Portugalia, Suedia (clasată a treia la CM 1994), Rusia și Cehia (clasată pe locul 3 în clasamentul FIFA din acel moment).
Așadar, 32 de naționale au evoluat la Cupa Mondială 1998. Acestea au provenit din cinci Confederații, după cum urmează:
Din Europa (UEFA) s-au calificat nu mai puțin de 15 naționale la turneul final din 1998: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Anglia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, ROMÂNIA, Scoția, Spania, Yugoslavia.
America de Sud (CONMEBOL) a trimis la CM 1998 cinci naționale: Brazilia, Argentina, Chile, Columbia, Paraguay.
Din Africa (CAF) s-au calificat Camerun, Maroc, Nigeria, Africa de Sud și Tunisia.
Din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) au mers la CM 1998 trei echipe naționale: Statele Unite ale Americii, Mexic și Jamaica.
Asia (AFC) a fost reprezentată de patru selecționate: Iran, Japonia, Arabia Saudită și Coreea de Sud.
Faza grupelor – Campionatul Mondial de Fotbal 1998
Poate cea mai mare surpriză a fazei grupelor Campionatului Mondial de Fotbal 1998 a fost eliminarea Spaniei. Ibericii au terminat pe locul al treilea într-o grupă cu Nigeria, Paraguay și Bulgaria.
România a beneficiat de un lot fantastic și la CM 1998, cu Gică Hagi, Gică Popescu, Dorinel Munteanu, Adrian Ilie, Viorel Moldovan sau Marius Lăcătuș, printre alții. „Tricolorii” au impresionat în grupa cu Anglia, Columbia și Tunisia, terminând pe primul loc după două victorii și un rezultat de egalitate.
Surpriza plăcută a fazei grupelor a fost Croația, o debutată la CM 1998. Croații au terminat pe locul secund în grupa cu Argentina, Jamaica și Japonia.
Grupa A – CM 1998
1. BRAZILIA – 6 puncte
2. NORVEGIA – 5 puncte
3. Maroc – 4 puncte
4. Scoția – 1 punct
Grupa B – Mondialul din 98:
1. ITALIA – 7 puncte
2. CHILE – 3 puncte
3. Austria – 2 puncte
4. Camerun – 2 puncte
Grupa C – Cupa Mondială 1998:
1. FRANȚA – 9 puncte
2. DANEMARCA – 4 puncte
3. Africa de Sud – 2 puncte
4. Arabia Saudită – 1 punct
Grupa D – CM 1998:
1. NIGERIA – 6 puncte
2. PARAGUAY – 5 puncte
3. Spania – 4 puncte
4. Bulgaria – 1 punct
Grupa E – Campionatul Mondial de Fotbal 1998:
1. OLANDA – 5 puncte
2. MEXIC – 5 puncte
3. Belgia – 3 puncte
4. Coreea de Sud – 1 punct
Grupa F – Mondialul din 1998:
1. GERMANIA – 7 puncte
2. IUGOSLAVIA – 7 puncte
3. Iran – 3 puncte
4. Statele Unite ale Americii – 0 puncte
Grupa G – România CM 1998
1. ROMÂNIA – 7 puncte
2. ANGLIA – 6 puncte
3. Columbia – 3 puncte
4. Tunisia – 1 punct
Grupa H:
1. ARGENTINA – 9 puncte
2. CROAȚIA – 6 puncte
3. Jamaica – 3 puncte
4. Japonia – 0 puncte
Rezultate faze eliminatorii Campionatul Mondial de Fotbal 1998
În optimile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal 1998 România urma să joace contra Croației, o debutantă. „Tricolorii” nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor și au fost eliminați. Croații s-au impus cu 1-0 datorită reușitei lui Suker, din prelungirile primei partide.
Franța a avut nevoie de prelungiri pentru a trece de Paraguay, Blanc marcând „golul de aur”. Argentina a învins-o la penalty-uri pe Anglia, iar Iugoslavia era eliminată de o generație fantastică a Olandei.
Optimi de finala – CM 1998
BRAZILIA – Chile 4-1
Nigeria – DANEMARCA 1-4
OLANDA – Iugoslavia 2-1
ARGENTINA – Anglia 2-2 (4-2 după penalty-uri)
ITALIA – Norvegia 1-0
FRANȚA – Paraguay 1-0 (după prelungiri)
GERMANIA – Mexic 2-1
România – CROAȚIA 0-1
Sferturi de finală – Campionatul Mondial de Fotbal 1998
În faza sferturilor de finală de la Campionatul Mondial de Fotbal 1998 a avut loc o nouă mare surpriză. Croația elimina cu 3-0 Germania și avansa în semifinale. Olanda reușea să elimine Argentina cu un gol al lui Bergkamp în minutul 90.
Franța, în schimb, a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de Italia, în timp ce Brazilia a învins Danemarca după un meci spectaculos în care s-au înscris cinci goluri.
Italia – FRANȚA 0-0 (3-4 după penalty-uri)
BRAZILIA – Danemarca 3-2
OLANDA – Argentina 2-1
Germania – CROAȚIA 0-3
Semifinale – Cupa Mondială 1998
Franța și-a respectat statutul de favorită și a învins-o la limită pe Croația, surpriza competiției. Lilian Thuram a fost eroul „cocoșilor” la Cupa Mondială 1998, bifând o dublă.
Brazilia, în schimb, a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de Olanda lui de Boer, Bergkamp sau Cocu.
BRAZILIA – Olanda 1-1 (4-2 după penalty-uri)
FRANȚA – Croația 2-1
Finala mică – Campionatul Mondial Franța 1998
Croația și-a continuat parcursul fabulos la prima lor participare și au învins Olanda în finala mică. Suker și Prosinecki au marcat pentru croați.
Olanda – CROAȚIA 1-2
Finala – CM 1998 – Zidane 1998
Marea finală s-a jucat pe „Stade de France” din Paris. Franța întâlnea Brazilia și avea presiunea turneului final găzduit chiar pe teren propriu. Totuși, „cocoșii galici” au făcut un meci perfect. Zinedine Zidane a strălucit și a marcat două goluri, iar cealaltă reușită a francezilor a fost semnată de Petit.
Brazilia – FRANȚA 0-3
Parcursul României la Campionatul Mondial de Fotbal 1998
Cine s-ar fi gândit că pentru România va fi la ultima participare la un turneul final? Campionatul Mondial de Fotbal 1998 a fost cea mai recentă ediție la care „tricolorii” au luat parte.
România a învins Columbia cu 1-0 în faza grupelor datorită reușitei „cobrei” Adrian Ilie. Pentru „tricolorii” antrenați de Anghel Iordănescu a urmat succesul contra Angliei, scor 2-1. Viorel Moldovan și Dan Petrescu înscriau pentru România.
A urmat apoi România – Tunisia care s-a încheiat, în mod surprinzător, 1-1. Viorel Moldovan puncta pentru „tricolori”. Gică Hagi nu s-a mai remarcat ca la CM 1994, iar România își încheia „aventura” la Campionatul Mondial de Fotbal 1998 cu înfrângerea în fața Croației din optimi.
Premii acordate la Campionatul Mondial de Fotbal 1998
Cel mai bun marcator al Campionatului Mondial de Fotbal 1998 a fost croatul Davor Suker, cel care a înscris șase goluri. Gabriel Batistuta (Argentina) și Christian Vieri (Italia) au urmat în clasament cu cinci goluri.
Cel mai bun jucător al turneului a fost desemnat Ronaldo, cel care a înscris de patru ori.
Golden shoe award (Gheata de aur): Davor Suker (șase goluri)
Golden Ball award (Cel mai bun jucător): Ronaldo
Yashin award (Cel mai bun portar): Fabien Barthez
Best Young Player award (Cel mai bun tânăr jucător): Michael Owen
FIFA Fair Play Trophy: Anglia și Franța
Most Entertaining Team (cea mai spectaculoasă echipă): Franța
Campionatul Mondial de Fotbal 1998 – Concluzii
Campionatul Mondial de Fotbal 1998 a fost ultima ediție la care a participat România, care a beneficiat de finalul „Generației de aur”. De atunci, „tricolorii” au tot regresat și până în prezent nu am mai ajuns la un turneu final. Totuși, la Mondialul din Qatar 2022 vor fi multe partide spectaculoase și lupta pentru trofeu se anunță a fi una echilibrată.
Am pregătit pentru voi un articol inedit referitor la cele mai bune filme despre sport din istorie. Pasionații de sport și cinematografie nu pot rata articolul prezent pe site-ul nostru!
Până la următoarele materiale din fotbalul internațional, rămâi alături de echipa BETuri și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site (sau pe canalul de Telegram BETuri). Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!