campionatul mondial de fotbal 2010
Cristi Geiger
8 noiembrie 2022

Campionatul Mondial de Fotbal 2010 – O scurtă retrospectivă

5/5 - (4 votes)

În această vară nu avem parte de o Cupă Mondială, dar ne continuăm seria retrospectivelor altor turnee finale. Ne aducem aminte de Campionatul Mondial de Fotbal 2010, disputat pentru prima dată în Africa. A 19-a ediție a competiției s-a desfășurat în Africa de Sud și a adus multe momente memorabile.

A fost turneul final în care Ghana a ajuns până în sferturi, în care Spania a cucerit prima sa Cupă Mondială din istorie, dar și o ediție în care s-au remarcat fotbaliști precum Thomas Muller, Wesley Sneijder, David Villa sau Diego Forlan.

Nu uita: în acest an ne pregătim de Campionatul Mondial de Fotbal 2022, competiție ce urmează să aibă loc în Qatar, în perioada 21.11.2022 – 18.12.2022.

Până la o nouă ediție de Campionat Mondial, ne dorim să facem o scurtă retrospectivă a turneului final din 2010. Pe lângă acest tip de articole, BETuri.ro îți aduce cele mai interesante ponturi sportive, oferte cazino, oferte case de pariuri sau ghiduri pentru pariuri.

Campionatul Mondial de Fotbal 2010 – Drumul spre finală

Despre Campionatul Mondial de Fotbal 2010 s-a vorbit pentru multă vreme, deoarece era primul turneu major găzduit de o țară de pe continentul negru. Africa de Sud se afla în fața unei provocări majore. Unii spun că au trecut cu brio cu testul, alții au criticat organizarea.

Vuvuzelele au răsunat pe stadioane și jucătorii ne-au încântat cu multe meciuri spectaculoase și echilibrate. La începutul turneului participau 32 de naționale împărțite în opt grupe a câte patru echipe. Primele două formații din fiecare grupă se calificau mai departe.

Din AFC (Asian Football Confederation) au participat patru naționale: Australia, Japonia, Coreea de Nord și Coreea de Sud.

CAF (Confederation of African Football) a trimis la turneul final șase naționale: Africa de Sud (țara gazdă), Algeria, Camerun, Ghana, Coasta de Fildeș și Nigeria.

Din CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) s-au calificat Statele Unite ale Americii, Mexic și Honduras.

CONMEBOL (South American Football Confederation) a aliniat la start cinci naționale: Brazilia, Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay.

Cele mai multe naționale la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 au ajuns din partea UEFA (Union of European Football Associations): 13. Naționalele calificate au fost Danemarca, Anglia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Elveția.

Meciuri Campionatul Mondial de Fotbal 2010 – Faza grupelor

Campionatul Mondial de Fotbal 2010 a produs încă din faza grupelor meciuri memorabile, cum ar fi Franța – Africa de Sud 1-2, Italia – Noua Zeelandă 1-1, Slovacia – Italia 3-2 sau Spania – Elveția 0-1.

Au fost surprize majore încă din această fază a competiției. Franța a terminat pe ultimul loc în grupa cu Africa de Sud, Uruguay și Mexic. De asemenea, Italia, campioana mondială en-titre, ieșea din grupe după ce încheia pe locul al patrulea o grupă cu Noua Zeelandă, Slovacia și Paraguay.

Grupa A – Campionatul Mondial de Fotbal 2010

 1. URUGUAY – 7 puncte
 2. MEXIC – 4 puncte
 3. Africa de Sud – 4 puncte
 4. Franța – 1 punct

Grupa B

 1. ARGENTINA – 9 puncte
 2. COREEA DE SUD – 4 puncte
 3. Grecia – 3 puncte
 4. Nigeria – 1 punct

Grupa C

 1. STATELE UNITE ALE AMERICII – 5 puncte
 2. ANGLIA – 5 puncte
 3. Slovenia – 4 puncte
 4. Algeria – 1 punct

Grupa D

 1. GERMANIA – 6 puncte
 2. GHANA – 4 puncte
 3. Australia – 4 puncte
 4. Serbia – 3 puncte

Grupa E

 1. OLANDA – 9 puncte
 2. JAPONIA – 6 puncte
 3. Danemarca – 3 puncte
 4. Camerun – 0 puncte

Grupa F

 1. PARAGUAY – 5 puncte
 2. SLOVACIA – 4 puncte
 3. Noua Zeelandă – 3 puncte
 4. Italia – 2 puncte

Grupa G

 1. BRAZILIA – 7 puncte
 2. PORTUGALIA – 5 puncte
 3. Coasta de Fildeș – 4 puncte
 4. Coreea de Nord – 0 puncte

Grupa H

 1. SPANIA – 6 puncte
 2. CHILE – 6 puncte
 3. Elveția – 4 puncte
 4. Honduras – 1 punct

Informații interesante despre faza grupelor – Campionatul Mondial de Fotbal 2010

Naționalele din America de Sud au performat excelent în faza grupelor de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010. Toate cele cinci selecționate au progresat în optimi.

Africa de Sud a devenit prima selecționată gazdă a competiției care a fost eliminată încă din grupe. Dintre cele șase naționale africane calificate, doar una a mers mai departe – Ghana.

Doar șase dintre cele 13 naționale din Europa au mers în optimi, cel mai slab procentaj de la turneul final din 1986 penru formațiile europene.

Italia și Franța, finalistele Mondialului din 2006, plecau acasă încă din faza grupelor după cele mai slabe prestații din ultimii ani.

Meciuri Campionatul Mondial – Fazele eliminatorii ale turneului final

Partidele eliminatorii de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 au adus multe dueluri memorabile. Menționăm parcursul Ghanei care a ajuns până în sferturile de finală, unde era eliminată la penalty-uri de Uruguay, în urma unui meci controversat.

De asemenea, o altă surpriză plăcută a fost Olanda. Batavii au trecut de Brazilia și Uruguay în sferturi, respectiv semifinală. La capitolul „remarcați” se numără și Spania, evident, care a și ridicat trofeul la final după un parcurs perfect în care nu a primit niciun gol.

Optimi de finală Campionatul Mondial de Fotbal 2010

URUGUAY – 2-1 – Coreea de Sud
Statele Unite ale Americii – 1-2 – GHANA (după prelungiri)
OLANDA – 2-1 – Slovacia
BRAZILIA – 3-0 – Chile
ARGENTINA – 3-1 – Mexic
GERMANIA – 4-1 – Anglia
PARAGUAY – 0-0- Japonia (5-3 după penalty-uri)
SPANIA – 1-0 – Portugalia

Sferturi de finală CM 2010

URUGUAY – 1-1 – Ghana (4-2 după penalty-uri)
OLANDA – 2-1 – Brazilia
Argentina – 0-4 – GERMANIA
Paraguay – 0-1 – SPANIA

Semifinale CM 2010

Uruguay – 2-3- OLANDA
Germania – 0-1 – SPANIA

Finala mică CM 2010

Uruguay – 2-3 – GERMANIA

Finala CM 2010

Olanda – 0-1 – SPANIA (după prelungiri)

Statistici Campionatul Mondial de Fotbal 2010

 • Spania a stabilit un record negativ pentru o câștigătoare a trofeului. „La Furia Roja” a înscris doar opt goluri de-a lungul competiției. Precedentul „record” era al Braziliei, de 11 goluri, la CM din 1994.
 • Spania a avut nu mai puțin de cinci jucători în echipa turneului: Capdevila, Puyol, Ramos, Busquets și Villa.
 • CM 2010 a avut patru golgheteri: Diego Forlan, Thomas Muller, Wesley Sneijder și David Villa, toți cu câteva cinci reușite.

Premii acordate – Campionatul Mondial de Fotbal 2010

 • Golden Ball: Diego Forlan (Uruguay)
 • Golden Boot: Thomas Muller (Germania)
 • Cel mai bun tânăr jucător: Thomas Muller (Germania)
 • Cel mai bun portar: Iker Casillas (Spania)
 • FIFA Fair-Play Trophy: Spania

Top 4 marcatori CM 2010

 1. Thomas Muller (Germania) – 5 goluri
  David Villa (Spania) – 5 goluri
  Diego Forlan (Uruguay) – 5 goluri
  Wesley Sneijder (Olanda) – 5 goluri
  Top 10 Goluri CM 2010

Top goluri

Vrei să-ți aduci aminte ce super goluri s-au dat la Campionatul Mondial de Fotbal 2010? FIFA a publicat pe Youtube un clip cu cele mai frumoase zece reușite.

 1. Gabriel Heinze – Argentina vs Nigeria
 2. Sulley Muntari – Ghana vs Uruguay
 3. Lukas Podolski – Germania vs Anglia
 4. Fabio Quagliarella – Italia vs Slovacia
 5. Siphiwe Tshabalala – Africa de Sud vs Mexic
 6. Luis Suarez – Uruguay vs Mexic
 7. Carlos Tevez – Argentina vs Mexic
 8. Mesut Ozil – Germania vs Ghana
 9. Giovanni van Bronckhorst – Olanda vs Uruguay
 10. Diego Forlan – Uruguay vs Germania

Concluzii

Campionatul Mondial de Fotbal 2010 va rămâne în memoria colectivă a fanilor pentru că a fost primul turneu final găzduit de o țară din Africa. Spania și-a trecut la final prima Cupă Mondială din istorie, în timp națiuni precum Olanda, Germania, Uruguay sau Ghana au impresionat în fazele eliminatorii.

Pe site-ul nostru vei putea găsi și retrospectiva Campionatului Mondial din 2018, Campionatului Mondial din 2014, dar și cea pentru Campionatul Mondial din 2006 sau chiar Coreea de Sud & Japonia 2002, Italia 90 și SUA 94! BETuri înseamnă o echipă specializată de experți în prezentarea/oferirea ponturilor din lumea sportivă. Pe site-ul nostru vei putea găsi ponturi pentru fotbal, tenis, baschet, F1, dar și MotoGP. Am pregătit și un articol cu privire la surprizele Campionatului Mondial! Nu uita de Cota 2 sau Biletul Zilei, secțiuni updatate la zi pe website-ul nostru. BETuri îți oferă un articol cu privire la situația zilnică a transferurilor din Europa pentru sezonul 2022/2023.

Pentru un aer inspirațional proaspăt, haide pe grupul nostru de Telegram! Nu uita de pagina de Facebook BETuri – mereu pregătită să îți ofere inspirație!