Campionatul Mondial de Fotbal 2002 – O scurtă retrospectivă
Se împlinesc 20 de ani de când, în România, diminețile ni le petreceam în fața micilor ecrane pentru a vedea meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal 2002. La turneul final organizat în duetul Coreea de Sud & Japonia s-a scris povestea ultimului titlu suprem obținut de Brazilia. Avea să fie și începutul crizei pentru România, care de la ediția precedentă, Franța 1998, nu s-a mai calificat nici până în prezent la vreun turneu final mondial.
Pe site-ul nostru poți găsi programul pentru Campionatul Mondial din Qatar 2022, dar și retrospectivele pentru CM 2006, CM 2010, CM 1974, CM 2014 sau CM 2018.
Amintiri de coșmar – Preliminarii Campionatul Mondial de Fotbal 2002
După trei prezențe consecutive turneele finale mondiale, povestea Generației de Aur a României s-a încheiat, iar în locul lor au venit alții. În preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022, „tricolorii” au terminat pe poziția secundă într-o grupă câștigată de Italia. A urmat barajul cu Slovenia, în care România, cap de serie, era favorită. Pe banca tehnică a reprezentantivei noastre se afla Gică Hagi, iar în teren aveam jucători care evoluau la echipe importante din Europa – Cristi Chivu (Ajax), Dorinel Munteanu (Wolfsburg), Cosmin Contra (AC Milan) sau Adrian Ilie (Valencia). A fost 1-2 în turul de la Ljubljana, după ce România a condus grație golului reușit de Marius Niculae. Totul s-a sfârșit în lacrimi și în iarbă, în returul din Ghencea, iar România rata calificarea la CM 2002 după trei prezențe consecutive. Amintiri care încă dor.
Echipele calificate la Campionatul Mondial de Fotbal 2002
Din cadrul AFC (Asian Football Confederation) au participat China, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Japonia.
Din cadrul CAF (Confederation of African Football) au participat Senegal, Africa de Sud, Camerun, Nigeria, Tunisia.
Din cadrul CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) Costa Rica, SUA, Mexic.
CONMEBOL (South American Football Confederation) Uruguay, Paraguay, Brazilia, Argentina, Ecuador.
UEFA (Union of European Football Associations) Danemarca, Franța, Spania, Slovenia, Turcia, Portugalia, Polonia, Germania, Irlanda, Suedia, Anglia, Italia, Croația, Rusia, Belgia.
Campionatul Mondial de Fotbal 2002 – Statistici & curiozități
Campionatul Mondial de Fotbal 2002 a fost a 17-a ediție celei mai importante competiții la care participă echipe naționale din toată lumea. Competiția a consemnat două premiere: prima Cupă Mondială organizată pe continentul asiatic și prima ediție găzduită în două țări. La turneul final au fost prezente toate cele șapte Campioane Mondiale precedente: Uruguay, Italia, Anglia, Brazilia, Argentina, Germania, Franța. S-au jucat 64 de partide în care sau marcat 161 de goluri, fiind o medie de 2,52 de goluri pe meci. În total, au fost prezenți 2.705.197 de spectatori, media fiind de 42.269 de spectatori pe meci. S-a jucat pe 20 de stadioane.
Meciul de deschidere al CM 2002
În prezența a peste 60.000 de spectatori, la Seul, pe gazon, în meciul de deschidere intra Franța, deținătoarea Cupei Mondiale, câștigată în urma unei finale cu Brazilia, pe teren propriu. În fața „Cocoșului galic” venea Senegal, națională care va deschide și Cupa Mondială din 2022, într-un joc contra Olandei. În capitala Coreei de Sud „bomba” a fost detonate de Bouba Diop, în gol în prima repriză, celebrat de jucătorii Senegalului la fanion, în ritm de dans. Avea să fie și scorul final, iar la finalul grupei Franța era eliminată și se întorcea la Paris.
Grupa A – Campionatul Mondial de Fotbal 2002
- Danemarca – 7 puncte
- Senegal – 5 puncte
- Uruguay – 2 puncte
- Franța – 1 punct
Grupa B – CM 2002
- Spania – 9 puncte
- Paraguay – 4 puncte
- Africa de Sud – 4 puncte
- Slovenia – 0 puncte
Slovenia, naționala care a lăsat România acasă, a terminat pe ultimul loc într-o grupă câștigată de Spania. Alături de iberici au mers mai departe paraguayenii pe care i-a ajutat golaverajul, fiind la egalitate de puncta cu Africa de Sud.
Grupa C – Campionatul Mondial de Fotbal 2002
„Selecao” a fost în grupa C a Campionatului Mondial 2002 și făcut instrucție, câștigându-și toate jocurile. Turcia, grație golaverajului, s-a calificat în dauna celor din Costa Rica. Avea să fie grupa care a dat câștigătoarea Campionatului Mondial de Fotbal 2002 și locul al treilea, pe care termina Turcia. Ronaldo marca în toate meciurile și se anunța ca principal candidat la titlul de golgeter.
- Brazilia – 9 puncte
- Turcia – 4 puncte
- Costa Rica – 4 puncte
- China – 0 puncte
Grupa D – Campionatul Mondial de Fotbal 2002
Coreea de Sud, una dintre gazdele competiției, favorizată în dese rânduri de arbitrii, a câștigat grupa D. Însă șocul l-a produs SUA care a învins Portugalia cu 3-2, a terminat la egalitate contra Coreei de Sud și a terminat pe locul 2, calificându-se în dauna lusitanilor și a Poloniei
- Coreea de Sud – 7 puncte
- SUA – 4 puncte
- Portugalia – 3 puncte
- Polonia – 3 puncte
Grupa E – Campionatul Mondial de Fotbal 2002
„Cenușăreasa” Campionatului Mondial de Fotbal 2002 a fost Arabia Saudită, care a terminat grupa E ultima, cu zero puncta și 12 goluri primite. Cea mai mare diferență de scor a fost înregistrată în partida contra Germaniei, 0-8. Mai trebuie spus că în poarta nemților a reușit să marcheze Robbie Keane, fiind singurul jucător, alături de Ronaldo, care a înscris în poarta lui Oliver Kahn. Klose îl amenința pe Ronaldo, terminând grupa cu cinci goluri.
- Germania – 7 puncte
- Irlanda – 5 puncte
- Camerun – 4 puncte
- Arabia Saudită – 0 puncte
Grupa F – Campionatul Mondial de Fotbal 2002
Argentina era a doua favorite la câștigarea CM 2002, însă a avut soarta Franței, chiar dacă a câștigat primul meci contra Nigeriei. În dauna naționalei de la Buenos Aires s-au calificat Suedia și Anglia.
- Suedia – 5 puncte
- Anglia – 5 puncte
- Argentina – 4 puncte
- Nigeria – 1 punct
Grupa G – Campionatul Mondial de Fotbal 2002
Mexicul a câștigat grupa în dauna Italiei, calificată de pe locul 2. Vieri marca trei goluri.
- Mexic – 7 puncte
- Italia – 4 puncte
- Croația – 3 puncte
- Ecuador – 3 puncte
Grupa H – Campionatul Mondial 2002
Alături de Coreea de Sud, gazda Japonia se califica mai departe după faza grupelor. La Belgia, Wilmots puncta în fiecare meci și își ducea echipa în faza superioară a competiției
- Japonia – 7 puncte
- Belgia – 5 puncte
- Rusia – 3 puncte
- Tunisia – 1 punct
Fazele eliminatorii
Optimi
Germania – Paraguay 1-0 (’88, Neuville / – )
Germania a jucat… italienește. În optimile de finală a fost nevoie de un gol a lui Neuville care a venit tocmai în minutul 88 pentru a decide calificarea, în fața unui Paraguay mult mai puțin valoros.
Danemarca – Anglia 0-3 ( – / ’5, Ferdinand, ’22, Owen, ’44 Heskey) – Campionatul Mondial de Fotbal 2002
Anglia a tranșat optimea de finală contra Danemarcei încă din prima repriză. Rio Ferdinand, Michael Owen și Emile Heskey au fost cei trei marcatori din prima parte a jocului. Pe fondul evoluției, speranțele englezilor creșteau și mai mult în ceea ce privește o eventuală finală în Coreea de Sud și Japonia
Suedia – Senegal 1-2 (după prelungiri) (’11, Larsson / ’37, ‘104, Camara) – Campionatul Mondial de Fotbal 2002
Senegalul care a surprins pe foarte multă lume în faza grupelor, a făcut-o încă o data în optimile de finală ale Campionatului Mondial. Scorul era deschis de nordici prin golul atacantului Henrik Larsson, dar în minutul 37 senegalezul Henri Camara deja restabilea egalitatea. Tot Henri Camara a fost decisiv în prelungiri, atunci când a marcat golul de aur. De spus că senegalezul Camara s-a retras din fotbal de abia în 2018, la vârsta de 41 de ani. A jucat ultima data în a treia divizie din Grecia, la Fostiras.
Spania – Republica Irlanda 1-1 (d.p. 3-2) (‘8, Morientes / ’90 Robbie Keane – penalty)
Spania lui Morientes, Puyol, Hierro, Juanfran, Valeron sau Mendieta era mare favorite la calificarea în sferturile de finală. A făcut-o de abia după loviturile de departajare, unde portarul Iker Casillas a apărat trei lovituri de departajare.
Mexic – Statele Unite ale Americii 0-2 ( – / ‘8, McBride, ’65, Donovan)
SUA a performat la Campionatul Mondial de fotbal 2002. A trecut și de faza optimilor de finală după o victorie în fața Mexicului, scor 2-0.
Brazilia – Belgia 2-0 (’67, Rivaldo, ’87, Ronaldo – / )
În optimile de finală, Brazilia și-a continuat marșul spre trofeul suprem cu o victorie concretizată în repriza secundă. „Diavolii roșii” nu aveau nici pe departe jucătorii de acum, iar brazilienii au punctat prin Rivaldo și Ronaldo în partea secundă
Japonia – Turcia 0-1 ( – / ’12, Umit)
Un gol venit în minutul 12, reușit de Umit Davala, a făcut diferența pentru Turcia în optimea de finală contra gazdei Japonia. Davala este acum antrenor secund la Galatasaray. Echipă cu care a câștigat Cupa UEFA în 1999-2000 și Supercupa Europei în 2000 contra lui Real Madrid.
Coreea de Sud – Italia 2-1 (după prelungiri) (’88, Seol Ki-Hyeon, ‘117, Ahn Jung-Hwan / – ’18, Vieri)
Coreea de Sud a fost împinsă de la spate de arbitri. Contra Italiei, după ce a fost condusă din minutil 18, a reușit un gol pe final de meci, apoi încă unul când meciul se îndrepta spre loviturile de departajare.
Sferturi de finală
Anglia – Brazilia 1-2 (’23, Owen / ‘45+2, Rivaldo, ’50, Ronaldinho)
Visul Angliei a fost spulberat de Brazilia. Speranțele erau și mai aprinse în prima repriză, când Anglia conducea grație golului marcat de Owen. Doar că în prelungirile primei reprize, jucătorii „cariocas” au marcat prin Rivaldo. Ronaldinho a scos o execuție din joben în mitanul secund, a trimis în plasa laterală din colțul lung o centrare din lovitură liberă și l-a învins pe David Seaman.
Germania – SUA 1-0 (’39, Ballack / – )
Nemții au avut un joc italienesc și în sferturile de finală. 1-0 cu SUA și calificare în semifinale, unde aveau să dea de… Coreea de Sud!
Spania – Coreea de Sud 0-0 / 2-3 (d.p.)
Susținută de suporteri și împinsă de la spate de arbitrii, Coreea de Sud a avut noroc și la loviturile de departajare. A scos-o din competiție și pe Spania și a intrat în careul de ași al turneului.
Senegal – Turcia 0-1 (după prelungiri) ( – / ’94, Ilhan)
Drum închis pentru senegalezi și căi neașteptate pentru Turcia, care a reușit calificarea în semifinale la Campionatul Mondial de Fotbal 2002. A fost golul de aur a lui Ilhan Mansiz.
Semifinale
Germania – Coreea de Sud 1-0 (’75, Ballack / – )
Un nou meci eliminatoriu, o nouă victorie cu scorul de 1-0 pentru Germania, care ajungea în finală fără să primească vreun gol după faza grupelor. Și, din nou, decisive a fost mijlocașul Ballack.
Brazilia – Turcia 1-0 (’49, Ronaldo / – )
Turcia a jucat neașteptat de bine și contra Braziliei. Însă nu a reușit marea surpriză și a fost „înțepată” de Ronaldo în minutul 49. „Dințosul” avea să devină golgeterul turneului final.
Finala mică
Coreea de Sud – Turcia 2-3 (‘9, Lee Eul-Yong, ‘90+3, Song Chong-Gug / ‘1, Hakan Șukur, ’13, ’32, Ilhan Mansiz)
Turcii, cu dungile lui Rustu pe față asemenea unui războinic, i-a luat medalia de bronz Coreei de Sud. Legendarul Hakan Sukur a deschis scorul, apoi același Ilhan Mansiz a făcut 3-1 la pauză în urma unei duble. Coreea de Sud a marcat golul al doilea în prelungirile meciului, dar calificarea era pecetluită deja.
Finala
Brazilia era favorite în finala contra Germaniei, care avusese un parcurs relativ ușor până în ultimul act. Meciul a fost arbitrat de italianul Pierluigi Collina. A fost nevoie de două momente scurte de vulnerabilitate ale nemților de care a profitat… Ronaldo. Goluri în a doua repriză, iar trofeul mergea spre țara sud-americană.
Curiozități & statistici
- A fost ultima data când s-a aplicat regula „golului de aur” în prelungiri.
- În preliminarii au fost 199 de echipe participante.
- Franța, ca deținătoare a trofeului, a fost calificată direct. Gazdele Coreea de Sud și Japonia au fost și ele prezente ca gazde. A fost ultima dată când deținătoarea trofeului se califica fără să treacă de preliminarii.
- Au participat toate cele șase națiuni câștigătoare ale trofeului: Argentina, Brazilia, Anglia, Franța, Germania, Italia și Uruguay.
- A fost un număr record de 20 de stadioane pe care s-au disputant meciurile de la Campionatul Mondial din 2002.
- S-au marcat 161 de goluri în cele 64 de partide disputate. Media reușitelor a fost de 2,52 de goluri pe meci.
- Ronaldo a câștigat gheata de aur cu cele opt goluri marcate. A fost urmat în clasament de Rivaldo și Miroslav Klose, fiecare cu câte 5 goluri.
- În tribune au fost, în total, 2.705.197 milioane de spectatori, media acestora fiind de circa 42.000 de persoane prezente la fiecare partidă.
Concluzii
Campionatul Mondial de Fotbal 2002 de rămâne în amintire ca un turneu final al „magicienilor” brazilieni. De altfel, în timp, avea să devină și ultima dată când „Selecao” câștiga trofeul suprem. Un campionat cu o Turcie surprinzătoare, care a avut forță de grup, din care făceau parte unii jucători ce tocmai făcuseră performanțe europene cu Galatasaray. Umbrit poate doar de ajutorul pe care sud-coreeni l-au primit din partea arbitrilor și cu speranțe că cel ignorat – cum a fost cazul Senegalului – poate răzbi printre uriași. În care am văzut o națională a Franței neașteptat de neinspirată și… slabă.
BETuri înseamnă o echipă specializată de experți în prezentarea/oferirea ponturilor din lumea sportivă. Pe site-ul nostru vei putea găsi ponturi pentru fotbal, tenis, baschet, F1, dar și MotoGP. Nu uita de Cota 2 sau Biletul Zilei, secțiuni updatate la zi pe website-ul nostru. Te invităm să arunci o privire peste articolul cu privire la cariera fabuloasă pe care a avut-o Gerd Muller. Nu rata retrospectiva CM 1978! Pe site-ul nostru poți găsi și articolul cu privire la jucătorii aflați la ultimul CM din carieră în cadrul ediției din Qatar! Pentru CM 2022, avem o promoție specială pentru tine – Zero Right Unibet!
Pentru un aer inspirațional proaspăt, haide pe grupul nostru de Telegram! Nu uita de pagina de Facebook BETuri, mereu pregătită să îți ofere inspirație!