campionatul mondial de fotbal 1974

Campionatul Mondial de Fotbal 1974 – O scurtă retrospectivă

Autor: C.R.
Ultimul update pe: iunie 21, 2024
5/5 - (1 vote)

Campionatul Mondial de Fotbal 1974 a rămas în istorie pentru spectacolul adus în prim-plan de Olanda, selecționată prezentă la un turneu final pentru prima oară după 36 de ani. Bineînțeles, nimeni nu poate uita încleștarea dintre legendarii Franz Beckenbauer şi Johan Cruyff.

CM 1974 i-a pus față în față pe cei mai buni jucători ai Europei, poate chiar ai lumii la acel moment. Înainte de startul turneului, „portocala mecanică” era văzută drept principală favorită, după ce Feyenoord și Ajax cuceriseră de patru ori la rând Cupa Campionilor. Fotbalul total oferit de Cruyff, Neeskens, Haan, van Hanegem sau Rensenbrink avea să cucerească fanii din întreaga lume. Și, totuși, ce s-a întâmplat în finala de la Cupa Mondială 1974?

Despre ultimul act de pe Olympiastadion din Munchen, despre marea surpriză – Polonia, dar și despre parcursul României în calificări, vom vorbi mai departe într-un articol care scoate la iveală toate secretele uneia dintre cele mai interesante cupe mondiale din istorie. Știai că turneul din 1974 a venit cu format complet inedit, dar și cu un trofeu nou?

CM 1974 – Turneul din Germania a adus un nou format

Nu mai e mult până la Qatar 2022, așa că e timpul să retrăim o altă poveste magică din istoria fotbalului. Campionatul Mondial din 1974 a fost cea zecea ediție a celei mai importante competiții de fotbal din lume. 

Țara gazdă a turneului, Germania de Vest, încerca să devină doar a patra națională care se impune pe propriul teren la o cupă mondială. Cu un nucleu de jucători precum Beckenbauer, Muller, Maier sau Breitner, Republica Federală Germania (RFG) visa frumos înainte de startul competiției.

În total, nouă oraşe au găzduit meciurile de la Cupa Mondială 1974: Olympiastadion din Munchen, Olympiastadion din Berlinul de Vest, Volksparkstadion din Hamburg, Waldtstadion din Frankfurt, Westfalenstadion din Dortmund, Parkstadion din Gelsenkirchen, Rheinstadion din Dusseldorf, Niedersachsenstadion din Hanovra şi Neckarstadion din Stuttgart.

CM 1974 a venit și cu un format schimbat. Sistemul de la ediţiile anterioare a rămas valabil doar în prima parte a turneului. Echipele au fost împărţite în patru grupe, primele două calificându-se în faza următoare. Doar că de aceast dată s-a renunțat la sferturi de finală și la semifinale. Cele opt naționale calificate în faza secundă au fost împărțite în două grupe de câte patru. Câştigătoarele aveau să joace finala, iar echipele de pe locul doi urmau să se bată pentru medalia de bronz.

Echipele calificate la Cupa Mondială 1974

Ca și la ediția anterioară, 16 echipe naționale au evoluat la Campionatul Mondial de Fotbal 1974. Germania de Vest, echipa gazdă, și Brazilia, deținătoarea trofeului, au fost calificate din oficiu. Pentru celelalte 14 locuri disponibile s-au duelat 99 de națiuni.

Calificările la CM 1974 au fost pline de surprize. Dacă naționale, precum Australia, Haiti și Zair, ajungeau pe scena mare a fotbalului, nume importante ale „sportului rege” rămâneau acasă. Printre marile echipe care n-au prins biletele pentru Cupa Mondială 1974 s-au regăsit Anglia, Portugalia, Franţa, Cehoslovacia, Spania și Mexic.

Turneul final, desfăşurat în perioada 13 iunie – 7 iulie, a avut reprezentante din cinci confederaţii. Iată cele 16 echipe care reușit să ajungă la turneul final:

  • Din Europa (UEFA) au obținut calificarea nouă echipe la Campionatul Mondial de Fotbal 1974: Bulgaria, Italia, Iugoslavia, Olanda, Polonia, RDG, RFG, Scoţia şi Suedia.
  • CM 1974 a avut la start patru echipe sud-americane: Argentina, Brazilia, Chile şi Uruguay.
  • America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) a avut o singură reprezentantă: Haiti.
  • Reprezentanta Asiei şi a Oceaniei la Cupa Mondială 1974: Australia.
  • Africa a avut o echipă la CM 1974: Zair.

Din păcate, politica și-a băgat coada în sport și în acele vremuri. Uniunea Sovietică şi Chile nu au mai jucat returul din barajul pentru calificări la CM 1974. După un 0-0 la Moscova, sovieticii au refuzat să facă deplasarea la Santiago, din cauza loviturii de stat din Chile. În urma acestei decizii, sud-americanii s-au calificat la turneul final.

Cum a ratat România prezența la CM 1974?

După ce impresionase prin calificarea la ediția anterioară din Mexic (Vezi pe pagina Beturi.ro totul despre aventura „tricolorilor” la CM din 1970), România nu a reușit să obțină biletele pentru turneul din 1974.

Chiar dacă veneau cu un elan mare, după ce ajunseseră între primele opt echipe ale Europei în 1972, „tricolorii” aveau să rataze CM 1974. În preliminarii, România a terminat grupa pe locul secund, în urma Republicii Democrate Germane (RDG), care obținea în premieră calificarea la o ediţie a cupei mondiale.

Din grupa naţionalei României au mai făcut parte Finlanda şi Albania. Totul s-a decis în returul contra Germaniei de Est (RDG). În faţa a 95.000 de spectatori, România a cedat la Leipzig, în septembrie 1973, cu scorul de 2-0. 

În ultimul meci din grupă, „tricolorii” au stabilit un record personal, demolând Finlanda, scor 9-0. Din păcate, victoria a fost în zadar. De altfel, selecționata noastră avea să mai aștepte încă 16 ani pentru a reveni la Cupa Mondială. Nu rata „nopțile magice” din Italia și povestea Mondialului din 1990!

Surpriză mare în faza grupelor – Campionatul Mondial de Fotbal 1974

Prima fază a turneului a venit cu o confirmare clară. „Portocala mecanică” părea imposibil de oprit. Olandezii aveau să-şi câştige la pas grupa din care au făcut parte. 

În grupa 1, Germania de Est și Germania de Vest au terminat pe primele două locuri, trimițând acasă Chile și Australia. Faptul că RFG s-a clasat pe locul secund avea să schimbe complet deznodământul turneului.

Campioana mondială en-titre, Brazilia, s-a chinuit într-o grupă cu Iugoslavia, Scoţia şi Zair. În cele din urmă, grație golaverajului, sud-americanii și iugoslavii au închis aventura scoţienilor la CM 1974. 

Marea surpriză din prima rundă a fost eliminarea vicecampioanei mondiale. Italia a cedat meciurile cu Polonia şi Argentina, părăsind astfel competița din Germania.

Grupa 1 – Campionatul Mondial de Fotbal 1974

  1. Germania de Est 5 puncte
  2. Germania de Vest 4 puncte
  3. Chile 2 puncte
  4. Australia 1 punct

Grupa 2 – CM 1974

  1. Iugoslavia 4 puncte
  2. Brazilia 4 puncte
  3. Scoția 4 puncte
  4. Zair 0 puncte

Grupa 3 – CM 1974

  1. Olanda 5 puncte
  2. Suedia 4 puncte
  3. Bulgaria 2 puncte
  4. Uruguay 1 punct

Grupa 4 – Germania 1974 World Cup

  1. Polonia 6 puncte
  2. Argentina 3 puncte
  3. Italia 3 puncte
  4. Haiti 0 punct

Cupa Mondială 1974 – Rezultate runda a doua a grupelor – Germania 74

Așa cum spuneam, Campionatul Mondial de Fotbal 1974 a avut un nou format. S-a renunțat la fazele eliminatorii, iar cele opt echipe rămase în turneu au fost împărțite în alte două grupe. 

Paradoxal, grație locului secund în grupa inițială, țara gazdă avea parte de un traseu mai facil în faza a doua competiției. Astfel, Germania de Vest avea să obțină trei victorii pe linie. Succesele cu Polonia, Suedia şi Iugoslavia au dus în marea finală echipa antrenată de Helmut Schon.

În cealaltă grupă semifinală s-au duelat Olanda, Brazilia, Argentina şi RDG. În ciuda unor adversari puternici, olandezii lui Cruyff s-au impus în toate partidele fără să primească vreun gol. 

Grupele semifinale – Campionatul Mondial de Fotbal 1974

Grupa A – Campionatul Mondial de Fotbal 1974

  1. Olanda 6 puncte
  2. Brazilia 4 puncte
  3. Germania de Est 1 punct
  4. Argentina 1 punct

Grupa B – CM 1974

  1. Germania de Vest 6 puncte
  2. Polonia 4 puncte
  3. Suedia 2 puncte
  4. Iugoslavia 0 punct

Finala mică – Cupa Mondială 1974

Marea surpriză de la Cupa Mondială de Fotbal 1974 a fost Polonia. Ghidată de golgheterul Grzegorz Lato și de Andrzej Szarmach, Polonia avea să obțină medaliile de bronz în turneul din Germania. Al 7-lea gol reușit de Lato la CM 1974 a decis partida contra Braziliei, meciul de la Munchen jucându-se în fața a 77.000 de spectatori.

  • Polonia – Brazilia 1-0

Finala mare – Campionatul Mondial de Fotbal 1974

Marea finală a Cupei Mondiale din 1974 s-a disputat pe 7 iulie la Munchen. Peste 75.000 de spectatori au fost prezenți pe Olympiastadion pentru ciocnirea dintre RFG-ul lui Beckenbauer și Olanda lui Cruyff.

Înaintea ultimului act, „portocala mecanică” jucase aproape fără greșeală. Olandezii reușiseră 14 goluri, primind unul singur (un autogol în partida cu Bulgaria).

Marea finală a început cum nu se putea mai bine pentru Olanda, care avea să deschidă scorul în primul minut, printr-un penalty transformat de Neeskens. Ce a urmat a fost foarte greu de înțeles! Batavii, care ne obișnuiseră cu un fotbal total, au încercat să domine posesia de joc și să înghețe scorul de pe tabelă. 

Până la pauză, însă, destinul avea să schimbe complet povestea finalei de la Cupa Mondială de Fotbal 1974. Mai întâi, Breitner a restabilit egalitatea din lovitură de la 11 metri, iar, cu două minute înainte de pauză, legendarul Gerd Muller a adus în avantaj Germania de Vest. Golul marelui atacant avea să fie decisiv în finala de la CM 1974. 

  • Germania de Vest – Olanda 2-1

Cupa Mondială din 1974 a venit cu un nou trofeu 

Ediția din 1974 a marcat începutul unei noi ere. Germania de Vest, câştigătoarea de la Cupa Mondială de Fotbal 1974, a fost premiată cu un nou trofeu, care avea să fie denumit FIFA World Cup, la fel ca şi competiţia în sine. 

Statuetă înaltă de 38 cm, conţinea 5 kg de aur pur. Trofeul a luat locul Cupei Jules Rimet, care a intrat în posesia Braziliei, după ce sud-americanii obținuseră pentru a treia oară titlul mondial în 1970. 

Noua cupă (FIFA World Cup) a fost creată de un sculptor italian pe nume Silvio Gazzaniga. Trofeul valorează în prezent peste 20 de milioane de dolari. La finalul fiecărei ediții, pe soclul statuii este înscris pe o plăcuţă numele echipei câştigătoare. Oare ce nume va fi trecut după mondialul din Qatar? 

Statistici și informații interesante – Germania 1974

Golgheterul de la Campionatul Mondial de Fotbal 1974 a fost atacantul polonez Grzegorz Lato, care a înscris de şapte ori. Acesta a fost urmat de conaţionalul său, Andrzej Szarmach, şi de olandezul Johan Neeskens (fiecare reușind câte cinci goluri). Nu e niciun secret că cel mai bun jucător al turneului a fost desemnat Johan Cruyff.

Un aspect interesant a fost faptul că mondialul din Germania a produs cea mai slabă medie de goluri înregistrată până atunci la un turenu final. În cele 38 de partide disputate la CM 1974 s-au marcat 97 de goluri, iar media a fost de 2,55 reuşite pe meci.

  • Golden Boot (Gheata de Aur) la CM 1974: Grzegorz Lato (Polonia)
  • Cel mai bun jucător: Johan Cruyff (Olanda)

Peste 1,7 milioane de oameni au umplut stadioanele din Germania de Vest la Cupa Mondială din 1974. Astfel, media pentru fiecare meci a fost de 46.500 de suporteri.

Campionatul Mondial de Fotbal 1974 – Concluzii

Cupa Mondială din 1974 rămâne în istorie pentru ciocnirea dintre RFG-ul lui Beckenbauer și Olanda lui Cruyff. Totodată, ediția a zecea a redesenat peisajul fotbalului. Brazilia, marea forță de până atunci, începea să facă un pas în spate, în timp ce Olanda trecea în linia întâi. Din păcate, „portocala mecanică” rămânea fără titlu după eșecul de la Munchen. Olandezii aveau să-și încerce șansa din nou peste patru ani la turneul din Argentina. Dar aceasta este o altă poveste fascinantă din istoria fotbalului.

Atât despre turneul CM 1974! Pe site-ul BETuri găsești o analiză a turneelor finale CM 2018, CM 2014, CM 2010, dar și a mondialelor fascinante din anii ’90, unde România a fost prezentă de fiecare dată: CM 90, CM 94 sau CM 98. Nu rata retrospectiva CM 1978! Pe site-ul nostru poți găsi și articolul cu privire la jucătorii aflați la ultimul CM din carieră în cadrul ediției din Qatar! Pentru CM 2022, avem o promoție specială pentru tine – Zero Right Unibet!

Totodată, te invităm să arunci o privire peste cariera fabuloasă pe care a avut-o Gerd Muller. Nu să verifici cele mai noi ponturi pe site-ul nostru, dar și pe canalul de Telegram BETuri. Pariază inspirat și bucură-te de fiecare experiență!

PHOTO CREDITS: History of Soccer

Autor

C.R.
[my_react_plugin]