Campionatul Mondial de Fotbal 1978 – O scurtă retrospectivă
Campionatul Mondial de Fotbal 1978 a lăsat în amintire multe povești pline de magie. Cu jucători precum Kempes, Zoff, Platini sau tânărul Paolo Rossi, a unsprezecea ediție a celei mai importante competiții de fotbal din lume a fost una de excepție.
Pe ritmuri de tango argentinian și arome sud-americane, CM 1978 a produs în premieră o nouă campioană a lumii. Dar până să ajungem în acel punct al poveștii noastre, vom vedea cum brazilienii au acuzat de blat partida care a decis una dintre finalistele mondialului din Argentina. Totodată, vom retrăi episodul dramatic în urma căruia România a ratat calificarea din cauza unui meci cu zece goluri.
Țara noastră avea să fie, totuși, în centrul atenției datorită lui Nicolae Rainea, care a arbitrat chiar meciul de deschidere dintre Italia și Franța. Cum timpul se scurge repede și Qatar 2022 bate la ușa noastră, îți propunem să facem o altă călătorie în istoria fotbalului, iar de această dată ne vom concentra pe Campionatul Mondial din 1978.
CM 1978 – Turneul din Argentina a păstrat formatul de la ediția precedentă
În total, cinci oraşe din Argentina au găzduit meciurile de la Cupa Mondială 1978. Buenos Aires a oferit două locații: Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti şi stadionul Jose Amalfitani. Celelalte stadioane au fost Parque Municipal din Mar del Plata, arena Cordiviola din Rosario, stadionul Chateau Carreras din Cordoba şi stadionul San Martin din Mendoza.
CM 1978 a păstrat formatul introdus la ediția anterioară. Echipele calificate au fost împărţite în patru grupe, primele două mergând în faza următoare, unde se formau două grupe finale a câte patru echipe.
După o nouă rundă de meciuri, cele două câştigătoare ale grupelor îşi disputau finala mare, iar echipele clasate pe locul secund se întâlneau în finala mică. Așadar, meciurile elimatorii din sferturi şi semifinale dispăreau din nou din formatul competiției.
Echipele calificate la Cupa Mondială 1978
Pentru prima dată în istorie, la calificările pentru Campionatul Mondial de Fotbal 1978 au luat parte peste o sută de echipe naționale. Ca și la edițiile precedente, doar 16 formații aveau să participe la turneul final.
CM 1978 s-a desfăşurat în perioada 1-25 iunie. Iată cele 16 echipe care reușit să ajungă la mondialul argentinian:
- Europa a trimis zece echipe la Campionatul Mondial de Fotbal 1978: Austria, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, RFG, Scoţia, Spania, Suedia şi Ungaria.
- Trei echipe sud-americane au ajuns la CM 1978: Argentina, Brazilia şi Peru.
- America de Nord și Centrală a avut o singură națională: Mexic.
- Reprezentanta Asiei la Cupa Mondială 1978: Iran.
- Africa a avut o echipă la CM 1978: Tunisia.
Printre marile absente ale turneului final s-a aflat echipa Uruguayului, eliminată în preliminariile zonei America de Sud. De asemenea, campioana din 1966, Anglia, a ratat participarea, chiar dacă a obţinut în preliminarii cinci victorii în şase partide. Deși aveau acelaşi număr de puncte cu „squadra azzurra”, britanicii au rămas acasă din cauza golaverajului mai slab.
Ungaria a trecut prin foc pentru a ajunge la Campionatul Mondial de Fotbal 1978. Vecinii noștri au reuşit să se califice în urma unui baraj împotriva Boliviei, după ce eliminaseră în preliminarii Uniunea Sovietică.
România a ratat prezența la CM 1978, după un meci de coșmar
Din păcate, tricolorii aveau să trăiască o adevărată dezamăgire. România nu putut gusta din savoarea argentiniană din cauza unui meci de coșmar. În preliminarii, naţionala noastră a făcut parte dintr-o grupă cu Spania şi Iugoslavia.
Cu două victorii în primele două partide, România visa deja la o nouă prezență la un turneu final. A urmat însă o înfrângere cu Spania și apoi un meci decisiv cu Iugoslavia, în Ghencea.
Stelistul Vigu a deschis scorul în minutul doi al jocului de la București, dar trupa antrenată de Marko Valok avea să întoarcă rezultatul până în minutul 20. Boloni şi Dudu Georgescu au egalat în două rânduri într-un meci frenetic. Până la urmă, Iugoslavia avea să se impună cu 6-4, trimițând astfel Spania la Campionatul Mondial de Fotbal 1978.
- România vs Spania 1-0
- Iugoslavia vs Romania 0-2
- Spania vs România 2-0
- România vs Iugoslavia 4-6
Bilanţul României în calificări a înregistrat două victorii şi două înfrângeri. Cu patru puncte, tricolorii s-au clasat doar pe locul secund.
Vezi pe pagina BETuri totul despre aventura României la CM din 1970, ultimul mondial la care participaseră tricolorii în acea perioadă.
„Portocala mecanică” în prima rundă la Campionatul Mondial de Fotbal 1978
După ce a făcut show la ediția anterioară, Olanda a avut un alt traseu la mondialul argentianian, chiar dacă deznodământul avea să fie similar. Fără legendarul Cruyff, „portocala mecanică” s-a târât în prima fază, unde a învins Iran, a cedat cu Scoția şi a făcut egal cu Peru. Ca fapt divers, olandezul Rob Rensenbrink a înscris golul cu numărul 1.000 al Campionatelor Mondiale în disputa contra scoțienilor.
O surpriză plăcută la CM 1978 avea să fie Italia, cu jucători tineri precum Paolo Rossi sau Antonio Cabrini, dar și cu legendarul Dino Zoff. „Squadra azzurra” pregătea terenul pentru povestea de vis din 1982, dar prestația din Argentina a fost mai mult decât încântătoare. Italienii s-au calificat în faza a doua a competiției dintr-o grupă dificilă, înregistrând trei victorii cu Franţa, Ungaria şi țara gazdă, Argentina.
Cu legendarul Pele într-un rol de comentator TV, brazilienii nu au mai avut aceeași eleganță de altă dată. Cu toate acestea, tripla campioană mondială la acea vreme avea să intre în faza secundă a competiției, unde de altfel a jucat mult mai bine. Brazilia a început Campionatul Mondial de Fotbal 1978 cu două rezultate de egalitate cu Suedia şi Spania, urmate de un succes la limită contra Austriei.
Fără Beckenbaeur, dar și prinsă într-un schimb de generații, campioana mondială en-titre, RFG, a trecut de pe locul secund în faza a doua de la CM 1978.
Grupa 1 – Campionatul Mondial de Fotbal 1978
- Italia 6 puncte
- Argentina 4 puncte
- Franța 2 puncte
- Ungaria 0 puncte
Grupa 2 – CM 1978
- Polonia 5 puncte
- Germania de Vest 4 puncte
- Tunisia 3 puncte
- Mexic 0 puncte
Grupa 3 – CM 1978
- Austria 4 puncte
- Brazilia 4 puncte
- Spania 3 puncte
- Suedia 1 punct
Grupa 4 – Argentina 1978 World Cup
- Peru 5 puncte
- Olanda 3 puncte
- Scoția 3 puncte
- Iran 1 punct
Cupa Mondială 1978 – Rezultate runda a doua – Argentina 78
După faza inițială de la Campionatul Mondial de Fotbal 1978, cele opt echipe rămase în turneu au fost împărțite în alte două grupe. Olanda, Italia, RFG şi Austria au făcut parte din Grupa A, iar Argentina, Brazilia, Polonia şi Peru au evoluat în Grupa B.
„Portocala mecanică” avea să obțină a doua calificare consecutivă în finală, după două victorii și un rezultat de egalitate. Italia a terminat grupa finală pe locul secund în Grupa A.
Mult mai dramatică a fost desfășurarea din Grupa B, acolo unde Brazilia și Argentina au terminat cu același număr de puncte, iar finalista s-a decis la golaveraj. Înr-un meci controversat, țara gazdă avea să învingă Peru cu scorul de 6-0, obținând astfel calificarea în ultimul act. Rivalii brazilieni au acuzat corectitudinea acelui meci care a decis istoria de la CM 1978.
Campionatul Mondial de Fotbal 1978 – Grupele semifinale
Grupa A – CM 1978
- Olanda 5 puncte
- Italia 3 puncte
- Germania de Vest 2 puncte
- Austria 2 puncte
Grupa B – Campionatul Mondial de Fotbal 1978
- Argentina 5 puncte
- Brazilia 5 puncte
- Polonia 2 puncte
- Peru 0 punct
Finala mică – Cupa Mondială 1978
Prezentă din nou în finala mică, la fel ca la mondialul anterior, Brazilia avea să obțină medaliile de bronz după ce a trecut de Italia, scor 2-1. Golurile victoriei au fost reușite de Nelinho şi Dirceu, după ce italienii au lovit primii prin Franco Causio.
- Brazilia – Italia 2-1
Finala mare – Campionatul Mondial de Fotbal 1978
Finala de la Campionatul Mondial de Fotbal 1978 s-a disputat la 25 iunie, pe Estadio Monumental din Buenos Aires, în prezenţa a peste 71.000 de spectatori. Era prima prezență în ultimul act pentru argentinieni după CM 1930, când, la prima ediţie, „pumele” au fost învinse de Uruguay. Nici Olanda nu avea în palmares vreun titlu, cedând finala din 74, când „portocala mecanică” fusese mare favorită.
Argentina era antrenată la CM 1978 de Cesar Luis Menotti, în timp ce pe banca tehnică a Olandei se afla austriacul Ernst Happel.
Țara gazdă a început ultimul act cu: Fillol, Ardiles, Bertoni, Gallego, Luis Galvan, Kempes, Luque, Olguin, Ortiz, Passarella şi Tarantini.
De cealaltă parte, primul 11 al Olandei a fost format din: Jongbloed, Poortvliet, Krol, Jansen, Haan, Rene Van De Kerkhof, Willy Van De Kerkof, Rensenbrink, Neeskens, Rep şi Brandts.
Ultimul act avea să se termine cu scorul de 3-1 în favoarea Argentinei. Cu două goluri, atacantul Mario Kempes a fost eroul finalei de la Cupa Mondială 1978. Cealaltă reușită a Argentinei i-a apărținut lui Bertoni. Pentru Olanda a înscris Dick Nanninga.
- Argentina – Olanda 3-1
Cupa Mondială din 1978 – Eroul Argentinei
Mario Alberto Kempes a fost cel mai important jucător de la Campionatul Mondial din Argentina. Născut pe 15 iulie 1954 în provincia Cordoba, celebrul atacant avea să fie golgheterul de la CM 1978.
Fiu de fotbalist, Mario Kempes a început să joace fotbal la vârsta de 7 ani, iar la 14 ani s-a alăturat formaţiei La Cuarta de Talares. În 1970 a făcut pasul către echipa de seniori Instituto de Cordoba în 1970, iar apoi a fost transferat la Rosario Central.
Starul Argentinei la CM 1978 a devenit cunoscut în perioadă în care jucat pentru Valencia și pentru River Plate. Între 1973-1982, a jucat de 43 de ori pentru naționala Argentinei, reușind să marcheze 20 de goluri. Șase dintre aceste reușite au venit la Campionatul Mondial de Fotbal 1978.
Statistici și informații interesante – Argentina 1978
La Cupa Mondială 1978 s-au înscris 102 goluri în cele 38 de jocuri disputate. Astfel, media reuşitelor pe meci a fost de 2,7.
Un aspect interesant al turneului din Argentina a fost faptul că toate echipele participante la CM din 1978 au înscris cel puţin un gol.
Așa cum menționam anterior, câştigătorul Ghetei de Aur a fost Mario Kempes, care a marcat de şase ori. Peruanul Teofilo Cubillas şi olandezul Rob Rensenbrink au terminat turneul cu câte cinci goluri.
- Golden Boot (Gheata de Aur) la CM 1978: Mario Kempes (Argentina)
Un amănunt inedit de la Campionatul Mondial de Fotbal 1978 este faptul că doar trei jucători au fost primit cartonaşul roşu: maghiarii Andras Torocsik şi Tibor Nyilasi şi olandezul Dick Nanninga.
Totodată, nu trebuie uitat faptul că ediția din Argentina a adus prima victorie a unei echipe din Africa în istoria competiţiei, după ce Tunisia a trecut de Mexic, scor 3-1, în prima fază a grupelor.
Fotbalul e o religie în Argentina, iar fanii s-au înghesuit pe stadioane pentru a privi cele 38 de partide de la CM 1978. Aproximativ 1.550.000 de spectatori (40.000/meci) au fost prezenți în tribune în timpul turneului.
Campionatul Mondial de Fotbal 1978 – Concluzii
Cupa Mondială din 1978 a adus primul titlu mondial pentru Argentina. Olanda rămânea fără trofeu și avea să aștepte încă 32 de ani pentru o nouă șansă. Vezi pe BETuri ce s-a întâmplat în la CM 2010. Pe lângă titlul obținut de gazde, mondialul sud-american a pregătit terenul pentru viitoarea campioana mondială, Italia.
Atât despre Campionatul Mondial de Fotbal 1978! Nu rata nici poveștile turneelor finale CM 2018 și CM 2014. Pe site-ul nostru poți găsi și articolul cu privire la jucătorii aflați la ultimul CM din carieră în cadrul ediției din Qatar! Pentru CM 2022, avem o promoție specială pentru tine – Zero Right Unibet!
Totodată, ai povești fascinante în anii ’90, unde România a fost prezentă de fiecare dată: CM 90, CM 94 sau CM 98. Nu să verifici cele mai noi ponturi pe site-ul nostru, dar și pe canalul de Telegram BETuri. Pariază inspirat și bucură-te de fiecare experiență!