italia 90
Andrei ReF
4 noiembrie 2022

Campionatul Mondial de Fotbal 1990 – O scurtă retrospectivă

5/5 - (4 votes)

Italia 90, che notti magiche! CM 1990 este considerat unul dintre cele mai frumoase turnee finale de Campionat Mondial din istorie. Rămâne de asemenea unul dintre cele mai urmărite evenimente sportive din istoria televiziunii.

Germania de Vest s-a încoronat campioană mondială pentru a treia oară în istorie și a egalat astfel pe Italia și Brazilia în topul triumfurilor la CM. România a obținut prima calificare după 1970 și s-a descurcat admirabil într-o grupă din care a făcut parte Argentina lui Diego Armando Maradona. „Tricolorii” au fost eliminați în optimile de finală de Irlanda. Dar avea să fie doar începutul rezultatelor extraordinare pentru „Generația de Aur”.

În continuare, poți citi o retrospectivă a Campionatului Mondial de Fotbal 1990 din Italia. Colegii noștri au analizat deja alte turnee de CM din istorie. Poți citi pe site-ul BETuri despre Mondialele desfășurate ceva mai recent, precum CM 2018, CM 2014 sau CM 2010, CM 1998 și chiar SUA 94.

Italia, gazda celui mai frumos Mondial din istorie + Imn Italia 90

Turneul final din Peninsulă a fost văzut de mulți drept unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase CM-uri din istorie. A fost o adevărată sărbătoare a fotbalului, atât pe teren, cât și în tribune. Ca un lucru inedit, Edoardo Bennato și Gianna Nannini Italia 90 Imn – ”Un’estate italiana” („O vară italiană”) a avut un succes incredibil. A fost un adevărat hit și un cântec perfect pentru „notti magiche Italia 90”.

12 stadioane din 12 orașe au fost gazdele CM 1990. Stadio San Nicola din Bari și Stadio delle Alpi din Torino au fost construite special pentru Italia 90. San Siro, Luigi Ferraris, Comunale din Florența și Renato Dall’Ara au fost folosite și la ediția din 1934 a Cupei Mondiale. Semifinalele au fost la Napoli și Torino. Finala mică a avut loc la Bari, iar cea mare – pe Stadio Olimpico din Roma.

Echipele calificate la Cupa Mondială Italia 1990

Trei echipe naționale și-au făcut debutul la Cupa Mondială în Italia 90: Irlanda, Costa Rica și Emiratele Arabe Unite. Egipt a reușit prima calificare după 1934. Statele Unite ale Americii s-au aflat la primul Mondial din 1950. Columbia a revenit după prezența din 1962. Cea mai importantă absență a fost cea a Franței, semifinalistă la CM 1986.

24 de selecționate s-au calificat la Campionatul Mondial de Fotbal Italia 1990. Italia (țară gazdă) și Argentina (campioana en-titre) au obținut din oficiu biletele pentru turneul final din vara lui 1990. Alte 103 echipe naționale au luat startul în calificări. În urma rezultatelor înregistrate, s-au calificat următoarele:

Din Europa (UEFA) au obținut biletele pentru Italia 90 nu mai puțin de 14 selecționate: Austria, Belgia, Cehoslovacia, Anglia, Italia, Olanda, Irlanda, ROM NIA, Scoția, Uniunea Sovietică, Spania, Suedia, Germania de Vest și Iugoslavia.

America de Sud (CONMEBOL) a trimis patru selecționate la CM 1990: Argentina, Brazilia, Columbia și Uruguay.

America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) a avut două reprezentante: Costa Rica și Statele Unite ale Americii.

Din Africa (CAF) s-au calificat alte două selecționate: Camerun și Egipt. Asia (AFC) a avut de asemenea două echipe naționale participante la Campionatul Mondial de Fotbal 1990: Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite.

Faza grupelor – Italia 90

Cupa Mondială de Fotbal din 1990 a fost ultima ediție la care s-au acordat două puncte la victorie și unul pentru egal. Cele mai mari surprize au venit chiar din grupa României. Camerun, cu Roger Milla la 38 ani, a obținut calificarea de pe primul loc. Argentina lui Maradona a fost pe 3, iar Uniunea Sovietică a ratat optimile de finală. Un alt rezultat notabil a fost cel reușit de Costa Rica, aflată la debutul într-un turneu final de CM. În general, echipele mari și-au respectat statutul de favorite.

Grupa A – Campionatul Mondial de Fotbal 1990

 1. ITALIA 6 puncte
 2. CEHOSLOVACIA 4 puncte
 3. Austria 2 puncte
 4. Statele Unite ale Americii 0 puncte

Grupa B – Italia 90 România

 1. CAMERUN 4 puncte
 2. ROMÂNIA 3 puncte
 3. ARGENTINA 3 puncte
 4. Uniunea Sovietică 2 puncte

Grupa C – CM 90

 1. BRAZILIA 6 puncte
 2. COSTA RICA 4 puncte
 3. Scoția 2 puncte
 4. Suedia 0 puncte

Grupa D – CM 1990

 1. GERMANIA DE VEST 5 puncte
 2. IUGOSLAVIA 4 puncte
 3. COLUMBIA 3 puncte
 4. Emiratele Arabe Unite 0 puncte

Grupa E – Italia 1990 World Cup

 1. SPANIA 5 puncte
 2. BELGIA 4 puncte
 3. URUGUAY 3 puncte
 4. Coreea de Sud 0 puncte

Grupa F – Italia 1990

 1. ANGLIA 4 puncte
 2. IRLANDA 3 puncte
 3. OLANDA 3 puncte
 4. Egipt 2 puncte

Clasamentul echipelor de pe locul 3 – Italia 90

ARGENTINA 3 puncte
COLUMBIA 3 puncte
OLANDA 3 puncte
URUGUAY 3 puncte
Austria 2 puncte
Scoția 2 puncte

Rezultate faze eliminatorii Cupa Mondială 1990 – Italia 90 România

Primele două clasate din fiecare grupă și cele mai bune locuri 3 s-au calificat în optimile de finală. Aici, am avut parte de un șoc Brazilia vs Argentina, câștigat de „pume”. Un alt duel tare a fost cel dintre Germania de Vest și Olanda, câștigat de nemți cu scorul de 2-1. România a pierdut la penalty-uri contra Irlandei. Alte trei jocuri au fost decise în urma prelungirilor.

Optimi de finală – Campionatul Mondial de Fotbal 1990

Brazilia – ARGENTINA 0-1
Spania – IUGOSLAVIA 1-2 (după prelungiri)
IRLANDA – România 0-0 (5-4 după penalty-uri)
ITALIA – Uruguay 2-0
CEHOSLOVACIA – Costa Rica 4-1
GERMANIA DE VEST – Olanda 2-1
CAMERUN – Columbia 2-1 (după prelungiri)
ANGLIA – Belgia 1-0 (după prelungiri)

Sferturi de finală – CM 1990

Camerun și Irlanda au fost surprizele frumoase în Italia 90 și au reușit să ajungă până în sferturile de finală. Aici, nu a mai fost loc de alte rezultate neașteptate. Totuși, africanii au dus în prelungiri confruntarea contra englezilor, pe care au pierdut-o cu 2-3 în cele din urmă. Italia și Germania de Vest au obținut victorii scurte. În vreme ce argentinienii s-au calificat la penalty-uri împotriva Iugoslaviei.

ARGENTINA – Iugoslavia 0-0 (3-2 la penalty-uri)
Irlanda – ITALIA 0-1
Cehoslovacia – GERMANIA DE VEST 0-1
Camerun – ANGLIA 2-3 (după prelungiri)

Semifinale – CM 90 Italia

În semifinale au ajuns astfel patru dintre precedentele cinci campioane mondiale. Ambele jocuri din penultimul act au fost decise după un scenariu similar: 1-1 scor final și mai apoi 4-3 în urma loviturilor de departajare. Argentina și Germania de Vest, cele mai bune selecționate ale ultimelor două decenii, ajungeau în marea finală din Italia.

ARGENTINA – Italia 1-1 (4-3 la penalty-uri)
GERMANIA DE VEST – Anglia 1-1 (4-3 la penalty-uri)

Finala mică – Italia 90

N-a fost tocmai ”Notti magiche Italia 90” la care visau gazdele turneului final. Acestea au trebuit să se consoleze cu medaliile de bronz, după o victorie contra Angliei în finala mică.

ITALIA – Anglia 2-1

Finala 1990 Italia World Cup

Finala Cupei Mondiale din 1990 a fost decisă de golul reușit de Andreas Brehme din penalty, în minutul 85. A fost al treilea triumf din istorie pentru nemți, care egalau la numărul de trofee Brazilia și Italia.
Argentina – GERMANIA DE VEST 0-1.

Statistici interesante Italia 1990

Italia 90 a fost turneul final de CM cu cea mai scăzută medie de goluri (2,2 reușite/meci). În plus, au fost acordate cele mai multe cartonașe roșii din istorie la un Mondial (16).

Cea mai mare audiență a fost la meciul Germania de Vest – Iugoslavia din faza grupelor (74.765 spectatori). Cei mai puțini suporteri au venit la partida Iugoslavia – Emiratele Arabe Unite (27.833 spectatori). Audiența medie în Italia 90 a fost de 48.391 spectatori. Acest număr plasează turneul final din Peninsulă pe locul 5 all-time în istoria turneelor finale de Campionat Mondial.

Italia a avut șase victorii și o remiză în timpul regulamentar, în cele șapte jocuri disputate. Aceasta este cea mai bună performanță a unei echipe care nu a reușit să câștige respectiva ediție de Cupă Mondială. Doar campioana Germania de Vest a mai încheiat fără înfrângere turneul final.

Goalkeeperul englez Peter Shilton (40 ani și 292 zile) a fost cel mai în vârstă participant la CM 1990. Cel mai tânăr a fost Ronald Gonzalez Brenes din Costa Rica, la 19 ani și 307 zile.

România 1990 – Parcursul „tricolorilor” în Italia 90

Echipa națională de fotbal a României s-a calificat în Italia la prima Cupa Mondială după 1970. Acest turneu final a însemnat practic nașterea „Generației de Aur” a fotbalului românesc. Cu Gheorghe Hagi în teren, România a obținut o victorie cu Uniunea Sovietică (2-0) la debut. A urmat o înfrângere contra revelației Camerun (1-2).

Meciul cel mai important a fost cel contra Argentinei lui Diego Maradona. Vedeta „pumelor” nu a mișcat de lângă Iosif Rotariu și am obținut un egal (1-1) sinonim cu o calificare în optimile de finală. Acolo, am cedat la penalty-uri contra Irlandei și am părăsit Campionatul Mondial de Fotbal 1990.

Premii acordate – Cei mai buni jucători – Italia 90 Schillaci

Atacantul italian Salvatore ”Toto” Schillaci a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final din 1990. Acesta a fost și golgheterul competiției, cu șase goluri. Tomas Skuhravy (Cehoslovacia) a avut cinci reușite. Roger Milla (Camerun), Gary Lineker (Anglia), Michel (Spania) și Lothar Matthaus (Germania de Vest) au înscris de câte patru ori.

 • Golden Boot (Gheata de Aur): Salvatore Schillaci (Italia)
 • Golden Ball (Cel mai bun jucător): Salvatore Schillaci (Italia)
  Best Young Player (Cel mai bun tânăr jucător): Robert Prosinecki (Iugoslavia)
  FIFA Fair Play Trophy: Anglia

Cel mai bun ”11” Italia 90: Sergio Goycochea – Andreas Brehme, Paolo Maldini, Franco Baresi – Diego Maradona, Lothar Matthaus, Dragan Stojkovic, Paul Gascoigne – Salvatore Schillaci, Roger Milla, Jurgen Klinsmann.

Italia 90 – Concluzii

În așteptarea Qatar 2022, ne aducem aminte de cele mai frumoase momente din istoria Campionatului Mondial de Fotbal. Ai urmărit live meciurile din Italia 1990? Care a fost în opinia ta momentul cel mai important din acea vară italiană?

Am pregătit pentru voi un articol inedit referitor la cele mai bune filme despre sport din istorie. Pasionații de sport și cinematografie nu pot rata articolul prezent pe site-ul nostru!

Până la următoarele materiale din fotbalul internațional, rămâi alături de echipa BETuri și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!