Bandy – Istoria „fotbalului pe gheață” + ce poți paria
Bandy-ul nu este o activitate foarte urmărită de iubitorii sportului din România, dar nici foarte practicată în țara noastră. Totuși, pentru multe state europene bandy-ul naște orgolii uriașe, iar competițiile din sportul cu reguli asemănătoare fotbalului, dar jucat pe gheață, sunt extrem de populare.
Într-o perioadă în care apărea și fotbalul în Anglia, o activitate ceva mai inedită, denumită „hochei pe gheață” inițial și cunoscută popular în prezent drept „fotbal pe gheață”, se năștea. Bandy-ul a avut parte de o istorie tumultoasă și o evoluție încetinită de mulți factori. Acesta nu este inclus în programul Jocurilor Olimpice de Iarnă și a fost pentru o bună bucată de vreme ignorat. Acest sport este foarte popular în țări precum Rusia, Suedia, Finlanda sau Norvegia.
După floorball, bowls, pickleball, padel, curling, darts, sărituri cu schiurile, speedway, kabaddi sau badminton, acum este timpul să descoperim istoria și regulamentul bandy-ului, dar și ce poți paria pe acest sport.
Bandy – Date statistice și cronologice
- În 1813, în Anglia, a fost consacrată o activitate sportivă ce avea să fie precursoarea bandy-ului din prezent, dar și primul club: Bury Fen. „Fotbalul pe gheață” se juca și anterior, în special în Rusia.
- Primul meci oficial de bandy înregistrat în izvoarele sportului a avut loc în anul 1875. În 1905 a avut loc prima ediție a Jocurilor Nordice, cea mai prestigioasă întrecere de bandy la acea vreme.
- În Suedia a apărut prima liga profesionistă de bandy, în 1902.
- Federația Internațională de profil a fost înființată în 1955.
- Doi ani mai târziu, în 1957, a avut loc primul Mondial dedicat, doar la masculin. Din 2003, competiția are loc an de an. Primul CM feminin a avut loc în anul 2004 și a fost câștigat de Suedia.
Istoria sportului numit Bandy
Primele documentări istorice ale acestui sport par să fie din secolul al XVIII-lea din Rusia. În Anglia au apărut însă primele reguli scrise din bandy. Înregistrarea oficială a primului club (Bury Fen) și, implicit, a noului sport, a avut loc în 1813, în localitatea Huntingdonshire. Sunt discuții puternice însă și în prezent despre originea bandy-ului. Pe lângă Anglia și Rusia, unele voci susțin că de fapt acesta a apărut în Țările de Jos.
Bandy și-a câștigat popularitatea în Anglia, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A câștigat rapid consacrare și în alte state, în special în țările scandinave, dar și în teritoriile slavone din estul Europei. Suedia a avut primul campionat oficial de bandy, fiind urmată de Finlanda sau Rusia. Toate acestea erau însă doar turnee masculine.
Primul meci oficial din istoria acestui sport a avut loc în anul 1875. Bandy a fost cunoscut în fazele incipiente „hochei pe gheață” – astfel că, din perspectiva numelui, nu era făcută vreo diferență față de o altă activitate sportivă extrem de populară în zilele noastre. Primul meci internațional de bandy s-a desfășurat în 1902, în Suedia. Jocurile Nordice au reprezentat prima competiție internațională de nivel înalt și au început să aibă loc începând cu anul 1905.
Originea numelui și istoria recentă
Cunoscut inițial drept „hochei pe gheață”, bandy își are prezentul nume (folosit din prima jumătate a secolului XX) de la cuvântul „bando” – o activitate sportivă din Țara Galilor, similară cu aceasta. Numele a fost schimbat oficial în 1924, după decizia Comitetului Olimpic Internațional de a nu include „hocheiul pe gheață” pe lista sporturilor reprezentate la Jocurile de la Chamonix. După 1950 au apărut și primele foruri internaționale: Federația Internațională de Bandy (1955) și a avut loc primul Campionat Mondial (1957).
Presiunile au continuat asupra CIO din partea unor state precum Norvegia sau URSS, dar bandy-ul nu este nici măcar până în prezent la JO de iarnă. Sportul a cunoscut însă o dezvoltare armonioasă în următoarele decenii, în special după revenirea acestuia în Țările de Jos și Statele Unite ale Americii.
În prezent, Federația Internațională de Bandy (FIB) are 28 de membri. Acest lucru înseamnă de altfel faptul că bandy-ul îndeplinește criteriile cerute de Carta Olimpică din 1973 pentru a deveni sport olimpic: activitate practicată pe trei continente diferite și în cel puțin 25 de state.
Bandy – Regulament, echipament și suprafața de joc
Denumit popular „fotbalul pe gheață”, este ușor de intuit similitudinea dintre cele două sporturi. Astfel, la bandy se duelează două echipe, alcătuite din 11 jucători (10 de câmp și un portar). Meciurile sunt împărțite în două reprize de câte 45 de minute, iar formația care înscrie cele mai multe goluri este câștigătoare. Singura diferență este că aici sportivii sunt echipați cu patine și crose. Goalkeeperul nu are crosă și este singurul care are voie să atingă mingea cu mâna. Există, de asemenea, și infracțiuni de tipul hențului, offside-ului, dar și faulturi.
Terenul de bandy are o suprafață care aduce aminte de unul de fotbal: între 90 și 110 metri lungime, respectiv între 45 și 65 metri lățime. Porțile sunt însă ceva mai mici, cu o lungime de 3,5 metri și o înălțime de 2,1. Mingea de culoare roșie, portocalie sau roz are un diametru de 62,4 milimetri. Crosa de lungime 125 centimetri poate fi din lemn, fibră de sticlă sau material mixt.
Cele mai importante competiții – Pariuri Bandy
Federația Internațională de Bandy organizează între 15 și 18 competiții anual. Sunt peste 30.000 de atleți înregistrați oficial. Au loc competiții interne, campionate și diferite turnee de bandy, iar printre cele mai puternice se numără cele organizate în Rusia sau Suedia.
Principalele competiții internaționale sunt Campionatele Mondiale și Cupa Mondială. CM are loc începând cu anul 1957. Din 1961, a fost găzduită din doi în doi ani, iar din 2003 se desfășoară anual. Cele mai titrate națiuni din acest sport (Rusia, Suedia, Finlanda și Norvegia) sunt și cele alese în general drept gazde ale turneelor finale. Cupa Mondială este o întrecere ce are loc doar în Suedia și marchează debutul sezonului de bandy, în luna octombrie.
Sportul bandy nu este încă inclus pe lista sporturilor prezente la Jocurile Olimpice de Iarnă. Au avut loc partide demonstrative la JO de la Oslo din 1952, dar nu au fost acordate niciodată medalii olimpice pentru această disciplină.
Cei mai buni jucători/cele mai bune naționale
La început, doar patru echipe naționale se duelau la Campionatul Mondial de Bandy: URSS, Suedia, Norvegia și Finlanda. Erau întreceri dominate în special de sovietici, care au reușit să-și adjudece primul loc în 14 rânduri – un record. Este urmată în clasamentul pe medalii de Suedia și chiar de Rusia, cu câte 12 triumfuri. După schimbarea formatului din 2003, Rusia și Suedia sunt singurele naționale care au ocupat de fiecare dată o treaptă a podiumului la Mondial.
Rusia se poate baza pe cel care este considerat cel mai bun jucător de bandy din istorie. Sergei Lomanov Jr. și-a început cariera în 1997 și, la 41 de ani, încă evoluează la cel mai înalt nivel. CM 2020 a fost amânat din cauza pandemiei pentru acest an și ar trebui să aibă loc în perioada 9-16 octombrie, în Irkutsk, Rusia. Gazdele acestei ediții au câștigat precedentele două turnee finale de Mondial.
Ce poți paria la bandy
În general, variantele din ofertele caselor de pariuri propun oferte care de care mai diverse, asemănătoare fotbalului – bineînțeles, nu chiar atât de variate. Se poate apărea însă pe echipa câștigătoare, pe numărul de goluri, dar și, spre exemplu, pe câștigătoarea Campionatului Mondial de Bandy.
Poți găsi cote și pariuri bandy la operatorii licențiați în România, precum Unibet Pariuri, eFortuna, Netbet Sport, Sportingbet Pariuri sau 888 Sport. Nu sunt incluse toate competițiile interne sau internaționale, dar poți arunca un ochi pe oferte în momentul începerii Campionatului Mondial de profil.
Bandy în România
Bandy-ul nu este popular în România și nu există o federație națională sau o competiție importantă a acestui sport. Totuși, dezvoltarea acestui sport în alte state și o posibilă apariție a acestuia la Jocurile Olimpice de Iarnă ar putea avea un impact pozitiv și asupra activității din țara noastră.
Concluzii
După ce ți-am stârnit curiozitatea pe acest nou sport, poate că ar fi timpul să arunci un ochi peste ofertele caselor de pariuri și să alegi cele mai bune cote pariuri pentru Bandy. Crezi că vom vedea „fotbalul pe gheață” în viitor la Jocurile Olimpice de Iarnă?
Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site, dar și în grupurile noastre de Telegram BETuri și Facebook. Dar și materiale aparte, cum sunt cele despre jocul de remi, Carlos Alcaraz sau Patrick Mouratoglou. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!