Pariuri Curling – istoria sportului „cu mătură” și ce poți paria
Curling-ul nu este foarte popular printre iubitorii sportului din România, dar este cu siguranță una dintre activitățile sportive care nu poate trece neobservată. De la glumele neîncetate despre „sportul cu mătură” vom încerca să ajungem în profunzimea și istoria competițiilor de curling practicate atât la nivel internațional, cât și național. Dar și să descoperim cele mai interesante oferte pentru pariuri curling.
Asemenea multor altor sporturi, și curlingul își are originea pe tărâm britanic. Doar că nu în Anglia, ci în Scoția secolului al XVI-lea. La început, era o activitate practicată în aer liber, pe lacurile înghețate. Timpul a trecut și acum reprezentativele Canadei, Suediei sau Elveției domină sportul prezent la Jocurile Olimpice de Iarnă.
Așadar, după bandy, bowls, kabbadi, floorball, golf, speedway, badminton, darts, netball, schi alpin sau sărituri cu schiurile, a venit timpul să vezi ce înseamnă curling, dar și ce pariuri se pot plasa pe el.
Date statistice și cronologice – Pariuri Curling
- Curlingul a fost jucat pentru prima dată în Scoția în secolul al XVI-lea. O piatră despre care se crede că ar proveni de la un turneu de curling din 1511 este astăzi piesă de muzeu. În 1620, cuvântul ”curling” a fost atestat documentar pentru prima dată, într-un poem scoțian.
- În 1807 se înființa primul club de curling din Canada, astăzi cea mai titrată țară în acest sport.
- Grand Caledonian Curling Club, primul for oficial al acestui sport, a luat naștere în anul 1838.
- Jocurile Olimpice de Iarnă din 1924 au fost primele la care s-au desfășurat competiții de curling. Totuși, sportul a lipsit de la JO până la reintroducerea din 1998.
- Primul Campionat Mondial de Curling a avut loc în anul 1959 și propunea o întrecere rezervată doar bărbaților.
- În 1965 s-a înființat Federația Internațională de Curling în Perth, Scoția. În prezent, această organizație numără nu mai puțin de 67 de membri.
Istoria sportului – Pariuri Curling
Curlingul a debutat în Scoția și se juca inițial pe apa înghețată a lacurilor și iazurilor. Deși acum pietrele folosite sunt făcute din granit, la început se putea folosi orice piatră găsită în apropierea terenurilor, fără să se țină cont de masă sau dimensiune. Cea mai veche piatră folosită se crede că ar fi una din 1511 și care se află acum în colecția unui muzeu – Stirling Smith Art Gallery & Museum. Evident, nu putea fi vorba de strategii și tehnici folosite, ci mai degrabă de norocul lansatorului.
În faza incipientă a sportului, era foarte popular ca acesta să fie practicat în aer liber și nu într-un spațiu indoor, ca în prezent. Curling-ul a cunoscut o creștere importantă în popularitate și au fost construite inclusiv căi ferate speciale spre zonele de desfășurare a turneelor (”bonspiels”), în localități precum Aboyne, Carsbreck sau Drummuir.
Originea numelui
Cuvântul ”curling” se pare că a fost folosit pentru prima dată – cel puțin asta ne spun atestările documentare – în 1620, într-un poem de-ale lui Henry Adamson. Această activitate sportivă a fost deseori poreclită ”the roaring game”, având în vedere zgomotul pe care îl face piatra în timp ce rulează pe suprafața de joc. De altfel, mișcarea pietrei oferă și numele sportului, din englezescul ”curl”.
Oficializarea curling-ului – Foruri naționale și internaționale
Popularitatea în Scoția a sportului a dus la crearea Grand Caledonian Curling Club, primul for superior al acestui sport. Acesta a fost înființat în 1838 cu scopul de a formaliza și a stabili un regulament concret pentru curling. La cinci de la înființare, acesta a primit acceptul Reginei Victoria de a adăuga cuvântul ”Royal” în denumirea oficială. Monarhul britanic s-ar fi arătat încântat de această activitate sportivă în timp ce a urmărit un joc demonstrativ ce a avut loc la Scone Palace. Grand Caledonian Curling Club este precursorul actualei Federații Internaționale a Curlingului, ce își are sediul tot în Scoția, la Perth.
După aceea, popularitatea sportului a explodat de-a dreptul și au fost înființate nenumărate cluburi. Se vorbea chiar de derby-uri locale, denumite ”Grand Matches”, ce aveau loc între rivali din nordul și sudul Scoției. Imediat au apărut și terenurile indoor, în cadrul patinoarelor. Primul patinoar s-a deschis în Scoția în anul 1907, în Glasgow. În prezent, în această țară se află 21 de patinoare omologate pentru curling, dar primul dintre ele – Crossmyloof – a fost închis în 1986.
Globalizarea sportului – Mai este Scoția lider mondial la curling?
Primele încercări de competiții internaționale de curling au avut loc în secolul XIX, în Europa și America de Nord, dar Jocurile Olimpice de Iarnă din 1924 (Chamonix, Franța) au rămas în istorie ca fiind momentul oficial de internaționalizare a sportului.
În prezent, sportul este foarte popular în Canada, în special datorită imigranților scoțieni. Cel mai vechi club de pe tărâm nord-american este Royal Montreal Curling Club, înființat în 1807. 23 de ani mai târziu apărea primul club din Statele Unite ale Americii. Suedia și Elveția, astăzi două dintre cele mai bune echipe naționale, au cunoscut primele meciuri de curling la finalul secolului XIX. Curling-ul este jucat în prezent în Europa, Canada, Statele Unite, dar și în China, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelanda sau Brazilia.
Regulament, echipament și suprafața de joc – Pariuri Curling
Este nevoie de o suprafața de gheață cu o lungime de aproximativ 45 de metri și o lățime de cinci metri pentru a practica acest sport. Ținta este alcătuită din trei cercuri concentrice, care au diametrul de patru, opt, respectiv 12 picioare. Mai apoi, piatra folosită este făcută din granit și trebuie să aibă o masă între 17 și 20 de kilograme. Răsucirea pietrei pe gheață este facilitată de folosirea unor perii – de aici și porecla de „sportul cu mătură”.
Jucătorii dintr-o echipă se împart în leader, skipper, second, third, dar și sweepers („măturătorii”). Ordinea la joc este leader – second – third – skipper, iar fiecare sportiv are patru lansări la dispoziție. Nu forța este cea importantă în momentul lansării pietrei, iar viteza și direcția de deplasare sunt decise în special prin folosirea periilor.
Pentru ca o echipă să puncteze este nevoie ca piatra să ajungă cel puțin în cercul din extremitatea exterioară. Jocul se desfășoară în 10 runde, iar scopul principal este ca piatra să fie cât mai aproape de centrul țintei. Sportivii pot îndepărta pietrele lansate de adversari pentru a le îndepărta de această zonă. În caz de egalitate, se dispută o rundă suplimentară.
Cele mai importante competiții
După încercarea timidă de la Chamonix, Franța din 1924, curling-ul a redevenit sport olimpic în 1998. De altfel, Comitetul Internațional Olimpic a recunoscut prezența curling-ului la ediția din 1924 ca sport oficial și nu demonstrativ de abia în anul 2002. În total, nouă ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă (1924, 1932, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014, 2018 și 2022) au avut curling-ul pe lista sporturilor. Și, recent, s-au putut plasa și pariuri pe curling.
Primul campionat mondial de curling – Scotch Cup – a avut loc în anul 1959 în Edinburgh, Scoția. Acesta a avut doar probă masculină, asta deși vorbim despre un sport foarte popular și la feminin. Titlul a fost câștigat de echipa Canadei.
În prezent, se dispută competiții masculine, feminine, dar și mixte.
Cei mai buni jucători/cele mai bune naționale din curling
Canada este cea mai de succes țară la Jocurile Olimpice în proba de curling. Naționala „arțarului” are 12 medalii, dintre care șase de aur. Suedia s-a apropiat însă după Beijing 2022 și are 11 medalii. La ediția ce a avut loc în luna februarie a acestui an, scandinavii au obținut aurul la masculin și bronzul la feminin, respectiv în proba mixtă. Marea Britanie a fost pe prima treaptă a podiumului la feminin, iar Italia – la mixt.
La Campionatele Mondiale, Canada are cele mai multe trofee atât la masculin (36 de titluri), cât și la feminin (17). Două naționale din Europa sunt însă deținătoarele en-titre ale trofeelor: Suedia (masculin), respectiv Elveția (feminin). Să ții minte acest aspect când vrei să plasezi pariuri pe curling.
Ce poți paria la curling – Pariuri Curling
În general, oferta de pariere pentru curling nu este foarte bogată când analizăm casele de pariuri din România. Totuși, la principalii operatori (Unibet Pariuri, Betfair Romania, Casa Pariurilor Online, Fortuna Pariuri) poți găsi în ofertă cele mai importante competiții de curling, inclusiv din cadrul Jocurilor Olimpice sau Campionatele Mondiale. În general, este vorba despre pariuri antepost (înaintea desfășurării evenimentului).
Curling în România
Curling-ul nu se bucură de o popularitate prea mare în țara noastră. Principalul for sportiv, Federația Română de Curling a fost înființată în anul 2011, când a avut loc și prima competiție internațională din România. Curling Open Romania 2011 de la Brașov a marcat debutul oficial al sportului în România. În aprilie 2019, Brașovul a fost gazda Diviziei C a Campionatelor Europene de Curling. Echipa României de curling nu s-a calificat vreodată la o ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă.
Concluzii
Probabil că în urma articolului ai aflat multe lucruri interesante despre curling. Chiar dacă este mai greu să te îndrumăm spre practicarea acestui sport, putem totuși să te încurajăm să urmărești cele mai importante competiții și, de ce nu, să profiți de cele mai bune cote găsite în oferta caselor de pariuri.
Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site, dar și în grupurile noastre de Telegram BETuri și Facebook. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!