Despre schi alpin – Ce este, care sunt regulile și pe ce poți paria
Sporturile de iarnă și-au intrat, ușor, ușor în drepturi. Astăzi îți prezentăm mai multe detalii despre schi alpin, unul extrem de popular în Scandinavia, dar și în țări precum Elveția, Italia, Austria, Germania sau Franța. Din păcate, un sport așa de popular precum schiul alpin nu a produs performanțe notabile pentru România, în ciuda faptului că se practică la nivel de amatori destul de mult.
Echipa BETuri îți prezintă în continuare ce este schi alpin, care sunt regulile sale, un scurt istoric și ce fel de pariuri poți plasa pe acest sport.
Schi alpin – Ce este
Schi alpin este un termen care desemnează un sport de iarnă în care diferiți sportivi coboară pe zăpadă pantele unor stațiuni de schi. Aceștia sunt obligați să treacă prin anumite puncte de trecere obligatorii, denumite „porți”.
Termenul de „schi alpin” a evoluat de la schiul fond datorită dezvoltării infrastructurii echipamentelor de transport a oamenilor (teleferice), în stațiunile montane. În timp, schiul alpin s-a dezvoltat în țări din Europa, America de Nord sau chiar Japonia.
Principalul scop al schiorilor este să-și mențină schiurile paralele, direcția de mers și să adopte o viteză optimă în funcție de proba pe care o fac în momentul respectiv. La final, când au ajuns la baza pârtiei, sportivii trebuie să folosească mai multe metode pentru a opri schiurile, cum ar fi „cristianele”.
Pentru a face acest lucru, schiorul trebuie să își lase greutate pe piciorul opus direcției virajului. În același timp să își mențină corpul într-o poziție în care fața să nu fie către coborâre, astfel încât doar genunchii și picioarele să se rotească. Această metodă se folosește în special la probele de coborâre în schi alpin.
Scurt istoric
Să aflăm acum un scurt istoric despre schi alpin. Originile sale străvechi sunt din preistorie, în țări precum Rusia, Finlanda, Suedia și Norvegia, unde au fost găsite scânduri de diferite dimensiuni și forme de scânduri de lemn conservate în mlaștini de turbă.
Cuvântul schi este legat de vechiul cuvânt nordic skíð, care înseamnă „bucată de lemn despicată sau lemn de foc.” Schiurile au fost inventate pentru prima dată pentru a traversa mlaștini în timp verii și iernii, când acestea înghețau. În anii 1760, a fost consemnată folosirea schiului în antrenamentele militare. Armata norvegiană organiza concursuri de îndemânare care implicau coborârea pe pante, ocolirea copacilor și a obstacolelor, în timp ce se trăgea.
Era modernă a acestui sport, schi alpin, a început în anii 1850. La sfârșitul secolului al XIX-lea schiul a fost adaptat de la o metodă de transport la un sport de competiție și de agrement. De asemenea, legenda norvegiană Sondre Norheim a fost primul care a inițiat tendința schiurilor cu laturi curbate și a legăturilor cu benzi rigide la călcâie, realizate din salcie.
Norheim a fost campionul primei competiții de schi alpin, despre care se spune că a avut loc la Oslo, Norvegia, în 1868. În schimb, acest sport s-a introdus pentru prima dată la Jocurile Olimpice de iarnă din 1936, disputate la Garmisch, în Germania.
Reguli schi alpin
Regulile pentru schi alpin în competițiile organizate de Federația Internațională de Schi sunt destul de simple. Sportivii sau sportivele trebuie să coboare pe diferite pârtii și, obligatoriu, vor trece prin anumite porți plasate pe traseu. La final, cine a acumulat cel mai bun timp, va câștiga respectiva competiție.
În schi alpin sunt populare următoarele probe: coborâre, Super-G (tot un fel de coborâre, dar pe distanțe mai scurte), slalom uriaș, slalom și combinata albină (coborâre + slalom).
Echipamentul
Echipamentele pentru schi alpin au evoluat considerabil în ultimele patru decenii. Încă din anii 1980 s-au fabricat costume extrem de rezistente, în special pentru că în probele de coborâre există riscul căderii la viteze de peste 100 km/h.
Pe lângă schiuri, un sportiv mai are nevoie de legături pentru schi, adică dispozitive folosite pentru conectarea clăparului schiorului la schi. Scopul acestor legături este de-ai permite sportivului să rămână conectat la schi, în special în timpul căzăturilor.
Un alt element al echipamentului de schi alpin îl reprezintă clăparii, adică cizmele pentru schi. Acestea sunt ajustate în funcție de piciorul și greutatea fiecărui sportiv. Nu în ultimul rând, un schior este obligat să poarte cască pentru a reduce șansele de a avea un traumatism cranian în cazul unui accident. Pe lângă cască, mai sunt folosite guri de aerisire și ochelari de protecție.
Probe schi alpin
Competițiile de schi alpin au în componență mai multe probe, majoritatea individuale, dar și una pe echipe. Le vom detalia, pe scurt, în continuare:
- Coborâre – Este proba „regină” a schiului alpin, de departe. După cum sugerează și numele, schiorii trebuie să coboare pe o pantă prestabilită, cu viraje minime și viteze maxime pentru a ajunge la linia de sosire. Schiorii pot atinge viteze de 130 km/h. Declinul vertical al pantei la coborâre trebuie să fie între 800-1100m (pentru bărbați) și 450-800m (pentru femei). Sportivul sau sportiva cu cel mai bun timp va câștiga.
- Super-G – Această probă din schi alpin combină elemente de coborâre și slalom/ slalom uriaș. Sportivii coboară pe o pantă asemănătoare cu cea de la coborâre (ceea ce înseamnă că ating viteze mari), dar trebuie să treacă și prin porți roșii și albastre alternante, ca la slalom. De asemenea, ei trebuie să rămână în limitele traseului, cu excepția câtorva locuri permise. Denivelarea verticală a pantei în Super-G este cuprinsă între 400-650m (pentru bărbați) și 400-600m (pentru femei).
- Slalom uriaș – Este una dintre probele tehnice din schiul alpin. Presupune coborârea unei pante și trecerea obligatorie printre porți. În slalomul uriaș, denivelarea verticală a schiorilor este cuprinsă între 250-450 m pentru bărbați și 250-400 m pentru femei. În același timp, fiecare poartă are o lățime minimă de 4m și maximă de 8m. În plus, la slalom uriaș câștigătorul este cel care va avea cel mai bun timp cumulat după două manșe. Nu doar una cum este la coborâre și Super-G.
- Slalom – Cea mai tehnică și rapidă probă din schi alpin. Concurenții schiază pe o pantă care are o coborâre verticală de 180 m până la 220 m pentru bărbați sau de 140 m până la 180 m pentru femei. Schiorii vor trebui să treacă printre porți de plastic. Fiecare poartă are o lățime minimă de 4 m și maximă de 6 m. La fel ca la slalom uriaș, câștigătorul se decide în urma a două manșe.
- Combinata alpină – Este o probă mai recent introdusă în schi alpin. Aceasta combină timpii pentru două manșe. Prima este de coborâre, iar a doua de slalom. Sportivul cu cel mai bun timp cumulat va câștiga. Așadar, pentru a câștiga la combinata alpină trebuie să fii decent la coborâre și foarte bun în probele tehnice pentru a recupera deficitul din prima manșă.
- Slalom paralel – o altă probă care apare destul de rar în competițiile organizate de Federația Internațională. Se organizează pe echipe naționale. Concret, doi schiori coboară paralel prin anumite porți, iar câștigător este declarat cel care trece primul linia de sosire. De obicei, aceste competiții au optimi de finală, sferturi, semifinale și finale.
Schi alpin în România
Din păcate, România nu se poate mândri cu rezultate bune în schiul alpin. În ultimele decenii au fost rezultate modeste în mai toate probele. Cea mai cunoscută sportivă la schi alpin este Ania Monica Caill. Acesta a crescut în Franța, dar reprezintă țara noastră în concursurile oficiale.
Pariuri pe schi alpin
Case de pariuri online precum Superbet, Fortuna, Betano, Casa Pariurilor sau Unibet au în oferta de pariere schi alpin. Îl găsești la rubrica sporturi de iarnă, de unde poți selecta „schi alpin”.
Acum vei găsi pariuri antepost pentru schi alpin în Cupa Mondială. Pe parcursul sezonului poți miza diferite sume și pe cele mai importante probe, unde poți anticipa cine va câștiga respectiva probă.
Concluzii
Schiul alpin reprezintă unul dintre cele mai populare sporturi de iarnă. Cei mai importanți sportivi sunt din Scandinavia, dar și din Italia, Franța sau Elveția. Ai aflat ce presupun probele, așa că poți plasa pariuri pe diferite probe la casele de pariuri din România.
Ți-am pregătit articole speciale și despre Cluj Arena, biatlon, bowls, floorball, pickleball, padel, tenis de masă sau calendar F1 2024. Nu uita și de materialele nostru speciale despre cei mai buni jucători români din istorie. Sau cei mai buni baschetbaliși și cei mai buni jucători de fotbal din istorie. Aruncă o privire și peste articolul cu privire la tragere la sorți EURO 2024!
Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site și pe Telegram BETuri.