bowls

Despre bowls – ce este, care sunt regulile și pe ce poți paria

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: noiembrie 15, 2023
5/5 - (1 vote)

Bowls este un sport foarte popular în Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă sau în țările din Asia de sud-est. Seamănă destul de mult cu un joc de bowling. Meciurile au loc fie în aer liber, fie în sală. De asemenea, regulile sunt cumva asemănătoare cu curling-ul, un sport de iarnă la fel de popular în Regatul Unit.

Echipa BETuri îți prezintă în continuare ce este bowls, care sunt regulile sale și ce fel de pariuri poți plasa pe acest sport.

Ce este Bowls

Bowls este un tip de bowling care se joacă în aer liber și în sală. Sportivii aruncă o minge (cunoscut sub numele de „bowl”) care se rostogolește continuu către o altă minge staționară mai mică, numită „jack”. Scopul este de a rostogoli „bowl-urile” cât mai aproape de mingea „jack”.

Acest sport se practică pe un teren special amenajat, fie plat, fie convex sau neuniform. Majoritatea competițiilor de profil se joacă în aer liber, dar sunt competiții internaționale care au loc și indoor. Suprafața de joc trebuie să fie realizată din iarbă naturală, gazon artificial sau coton (se practică doar în Noua Zeelandă).

Istoric

Bowls își are originile în Anglia, la sfârșitul secolului al XII-lea și începutul secolului al XIII-lea. Primele jocuri aveau loc între tinerii englezi, dar în loc de minge erau folosite pietre rotunde. Tot în Anglia există și cel mai vechi teren de bowling din lume, la Southampton Old Bowling Green, folosit pentru prima dată în anul 1299.

Primele asociații naționale de bowls au fost înființate la sfârșitul anilor 1800, tot în Anglia, după care au apărut și în Australia, în statul Victoria. Ulterior, acest sport și-a descoperit celebritatea și în Scoția, unde primele asociații se înființau în 1892.

În prezent, bowls se joacă în peste 40 de țări, existând peste 50 de asociații membre. Centrul mondial de profil se află în Scoția, la Edinburgh.

Teren bowls + minge

Meciul de bowls se joacă, în general, pe un teren plat, de aproximativ 40-42 de yarzi (37-38 de metri). În jurul său sunt multe șanțuri ușor adânci, dar și maluri de iarbă. Terenul de bowls este împărțit în șase secțiuni dreptunghiulare, fiecare dintre acestea având o lățime de aproximativ 5,5 – 6,4 metri. Secțiunile sunt realizate din caucic, lemn sau diverse alte materiale.

Mingile de bowls măsoară între 12 și 14,5 cm în diametru și au o greutate maximă de 1,5 kg. În competiții se folosesc mingi de culoare neagră sau maro. În plus, aceste mingi de bowls sunt înclinate sau aplatizate pe o parte, astfel încât să urmeze un curs curbat în momentul în care sunt aruncate.

„Jack”, mingea mai mică care trebuie lovită de „bowl”, are o culoare albă și cântărește între 200 și 300 de grame, având diametrul de 6,3 cm. De asemenea, jucătorii îș lansează „bowl-ul” de pe un covor întins din cauciuc, cu următoarele dimensiuni: 61 de cm lungime și 36 de cm lățime.

Reguli bowls

  • Un meci se poate juca la simplu (1 vs 1), dublu (2 vs 2), în trei (3 vs 3) sau în patru (4 vs 4).
  • Înaintea unui meci are loc o tragere la sorți, unde se va stabili numărul de end-uri (sau manșe) din acel joc. La final, echipa care a acumulat cele mai multe puncte în urma end-urilor disputate, va fi declarată câștigătoare. Există și situații de egalitate, iar în acest caz se va juca un end suplimentar pentru a se face departajarea.
  • Partida începe când un arbitru rostogolește „jack-ul” până se oprește la cel puțin 23 de metri de locul de unde se lansează „bowls-urile”. Urmează ca fiecare sportiv să arunce pe rând.
  • În partidele de simplu și dublu, fiecare jucător are la dispoziție patru bowls. În jocurile 3 vs 3, sportivii beneficiază de trei bowls, iar în echipe de câte patru se folosesc două bowls de fiecare jucător.
  • După ce toți jucătorii din ambele echipe și-au lansat mingile, se spune că o partidă s-a încheiat. Punctajul se face în funcție de cât de aproape sunt „bowls-urile” unei echipe față de „jack”. Distanța între „bowls” contează, pentru că se acordă puncte.
  • La dublu și în duelurile 4 vs 4, primii care ajung la 21 de puncte câștigă un end, iar în meciurile 3 vs 3 se impune formația care a ajuns prima la 18 puncte. În schimb, în meciurile de simplu nu se prestabilește un număr de puncte, dar, în mod normal, tot la 21 de puncte se desemnează câștigătorul unui end.

Competiții bowls

Bowls este unul dintre cele mai vechi sporturi introduse la Jocurile Commonwealth-ului, care au loc o dată la patru ani. Bowls a făcut parte încă de la prima ediție, din 1930 și a lipsit o singură dată de la aceste jocuri, în 1966. Anglia este țara cu cele mai multe medalii obținute la această disciplină, 51.

În calendarul Federației Internaționale de Bowls sunt multe competiții interesante. Campionatele mondiale se dispută o dată la patru ani, atât indoor, cât și outdoor. Următoarea ediție în sală va avea loc în 2024, în Yarmouth (Anglia). În schimb, Mondialul de profil în aer liber se va disputa în 2025, în Hong Kong.

Pe lângă Regatul Unit, Australia sau Noua Zeelandă, bowls a devenit popular și în Asia de Sud-est. Acest sport este introdus și la fiecare ediție a Jocurilor Pacificului.

Pariuri bowls

Case de pariuri precum Fortuna, Superbet sau Casa Pariurilor oferă oportunități de pariuri pentru bowls. Opțiunile de pariere sunt limitate, în sensul că poți miza pe victoria unei echipe sau a unui jucător. Ponturi pe meciuri de bowls se fac la majoritatea competițiilor importante.

Concluzii

Bowls este un joc extrem de popular în țările Commonwealth-ului, dar s-a extins în ultimii ani și în Asia de sud-est. Regulile acestui sport nu sunt foarte complicate, așa că poți încerca să urmărești câteva partide. În plus, ai la dispoziție la câteva case de pariuri posibilitatea de a paria pe meciuri de bowls.

Ți-am pregătit articole speciale și despre kabaddi, floorball, pickleball, padel, tenis de masă sau calendar F1 2024. Nu uita și de materialul nostru special despre Cei mai buni jucători de fotbal din istorie.

Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site și pe Telegram BETuri. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!

[my_react_plugin]