Despre padel – ce este, care sunt regulile și unde poți juca în România
Jocul de padel este foarte popular în țările vorbitoare de limbă spaniolă, dar se extinde cu o viteză nemaivăzută și în restul lumii. Conform Federației Internaționale de profil (FIP), în prezent sunt peste 25 de milioane de practicanți. Iar o parte dintre ei se află și în România, unde terenurile prezente în marile orașe nu mai fac față cererilor de rezervare.
Padelul a apărut și la Jocurile Europene de la Cracovia din acest an. Acest lucru ne face să credem că următoarea țintă a jocului este includerea pe lista sporturilor olimpice. Așadar, după ce ai aflat mai multe despre pickleball, squash, bandy sau cricket, e timpul să citești totul despre padel!
Istoria sportului – Joc Padel
Padelul își are originea neoficială undeva pe finalul secolului al XIX-lea, pe navele transoceanice sub steag britanic. În 1924, în parcurile din New York se juca o formă de ”paddle tennis”. Oficial, varianta actuală a padelului a apărut în Mexic, iar părintele jocului de padel este Enrique Corcuera. În Acapulco, acesta a definit forma terenului, dar și regulile noului sport. Cu ajutorul prietenului său spaniol Alfonso de Hohenlohe, aceștia închid terenul cu plasă de sârmă în laterale și sticlă pe linia de pe fundul terenului. Se juca cu rachete de lemn, la fel ca tenisul acelor vremuri.
Teren Padel și Regulament Padel
Padelul face parte din familia sporturilor cu rachetă și are multe asemănări cu tenisul. Terenul este oarecum similar, dacă facem abstracție de pereții transparenți din sticlă și gardurile din plasă de sârmă. Dimensiunea acestuia este de 10 x 20 metri. În rest, fileul și marcajul permit comparația cu tenisul. În plus, se folosește același sistem de a ține scorul.
Marea diferență între padel și tenis este că padelul se joacă doar la dublu, fie ele masculin, feminin sau mixt. Regulile la serviciu și lovituri sunt puțin diferite, în sensul în care la padel mingea poate lovi sticla de protecție de pe fundul terenului, dar doar după ce a atins suprafața de joc. Mingea poate fi lovită după ce atinge sticla. Dar și din afara terenului, dacă a fost proiectată peste suprafața de joc. Mingile au aceeași dimensiune precum cele de tenis, dar sunt umflate la o presiune mai mică.
Cele mai importante competiții
Acest sport s-a extins inițial în Spania, acolo unde au și apărut primele turnee locale și regionale. Prima formă de organizare la nivel național a fost Circuitul Național de Turnee. În 1991, apare și Federația Internațională, cu sediul la Madrid. Doi ani mai târziu, padelul era recunoscut oficial ca sport în Spania de către Consiliul Superior al Sportului.
În prezent, circuitul profesionist de profil este cunoscut ca World Padel Tour. Sub egida WPT se desfășoară toate turneele pe puncte. Există și un Campionat Mondial. În istoria de peste 30 de ani, doar două țări au reușit să câștige medalii de aur la CM: Spania (opt victorii la feminin și patru la masculin), respectiv Argentina (opt succese la feminin și 11 la masculin).
Padel în România – Unde jucăm padel în București și cât costă să joci
Există mai multe terenuri de padel în România. Toate respectă normele WPT și au dimensiunile omologate de Federația Internațională.
În București se află cele mai multe terenuri padel: Padelmania Herăstrău, Padelmania Parklake, Aerosquash Băneasa, Magic Padel, Padel Time Veranda.
În Cluj-Napoca, cel mai popular loc pentru a practica acest sport este Winners Tennis Club. În Brașov, ai la dispoziție Padel Palace. Padel Arena (Oradea) și Padel Center (Dumbrăvița, lângă Timișoara) te așteaptă și ele să aprofundezi acest joc.
Închirierea unui teren de padel costă aproximativ 100 de lei pe oră în weekend. Având în vedere că este nevoie de patru jucători pentru a practica acest sport, costurile de practicare nu sunt atât de ridicate.
Concluzii
Dacă ți-am stârnit curiozitatea și dorești să practici padel, ia-ți echipamentul și hai la teren! În scurt timp, mania acestui sport care a înnebunit vorbitorii de spaniolă te va prinde și pe tine.
Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site sau pe Telegram BETuri. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!