cricket

Despre cricket – ce este, care sunt regulile și de ce este atât de popular

Ultimul update pe: 29 august 2023
5/5 - (1 vote)

Cricketul nu se numără printre sporturile populare în România, dar se bucură de un succes uriaș la nivel global. Regatul Unit și celelalte națiuni componente ale Commonwealth-ului sunt locurile în care crichetul înseamnă mai mult decât un sport din seria „și altele”. Să înțelegem mai mult despre cricket!

Lovirea mingii de crichet cu bâta încadrează acest joc într-o familie de sporturi în care se mai află baseball (probabil cel mai similar cu jocul de cricket), dar și tenisul, squash-ul, padelul, badmintonul, tenisul de masă sau chiar golful. Aceste sporturi au în comun lovirea unei mingi cu un obiect și nu direct cu o parte a corpului.

Așadar, după articolele despre fotbal australian, ciclism, bandy, squash, biatlon sau teqball, vă invităm să intrăm împreună în lumea crichetului. Este un sport complicat, cu reguli alambicate și partide care pot dura zile întregi. Noi suntem curioși să vedem de ce acest joc este atât de popular în unele țări.

Istoria sportului – Joc Cricket

Pentru prima dată, crichetul a fost menționat în secolul al XVI-lea. La început, era un joc practicat în școli. S-a extins rapid la nivel global, odată cu expansiunea Imperiului Britanic. Primul meci internațional a avut loc în a doua jumătate a secolului XIX, cam în aceeași perioadă în care apăreau în scenă fotbalul sau tenisul.

Consiliul Internațional de Cricket (International Cricket Council – ICC) numără în prezent peste 100 de membri. Regulile crichetului sunt responsabilitatea unei organizații distincte, Marylebone Cricket Club din Londra. Pe lângă Regatul Unit, sportul este extrem de popular în țările din sudul Asiei (India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka), Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud.

Există și crichet feminin, care are competiții și organizații distincte.

Teren Cricket și Regulament Cricket

Terenul de crichet este unul de dimensiuni spectaculoase. În formă de elipsă cu raza de aproximativ 140 de metri, acesta are în mijlocul său terenul propriu zis (”pitch”), care este de fapt o bandă în lungime de 20 metri. La capetele liniei găsim o poartă (”wicket)” înaltă de 72 de centimetri. Echipa care este în atac plasează doi jucători în teren, câte unul la fiecare poartă. Jucătorul încearcă să lovească mingea cu o bâtă, iar apoi aleargă spre cealaltă poartă. Dacă mingea părăsește suprafața de joc, atacul primește patru sau șase puncte. Se dau și puncte de penalizare pentru aruncare greșită.

Fiecare echipă are 11 jucători. Echipa „de teren” aruncă mingea, în vreme ce atacul este echipa „de bătaie”. Atacul va trebui să punctele cât mai mult până aruncătorii ajung la 10 porți. Jocul se desfășoară în serii de șase aruncări, numite ”overs”.

Cât durează un meci de crichet?

Meciul de cricket nu are o durată fixă și este greu de spus cu exactitate cât va ține un joc. Complexitatea sportului face ca unele partide să se întindă pe durata a mai multor zile. Formatul de joc de la Cupa Mondială este de 50 ”overs” și durează aproximativ 7-8 ore. O partidă amicală se întinde pe cinci zile, cu câte nouă ore de joc în fiecare zi.

Cele mai importante competiții – Sport Cricket

Consiliul Internațional de Cricket (ICC), cu sediu în Dubai, are în prezent 105 membri. Această asociație se ocupă de organizarea celei mai importante competiții de crichet, Campionatul Mondial. În rest, există competiții internaționale, dar și la nivel naționale. Printre competițiile populare avem ligile T20. Cea mai de succes echipă națională este Australia, cu cinci triumfuri la Cupa Mondială.

Singura apariție a cricketului la Jocurile Olimpice a fost în 1900, la a doua ediție a JO moderne. În acest moment, crichetul este pe lista sporturile care se pregătesc să revină în circuitul sporturilor olimpice. Acest lucru s-ar putea întâmpla odată cu Jocurile Olimpice din 2028, organizate în Los Angeles.

Cricket în România – Teren cricket preț și unde jucăm cricket în București

Crichetul se pleacă și în România, acolo unde a fost adus pentru prima dată în anul 2006, odată cu fondarea Clubului de Cricket Transilvania. Trei ani mai târziu lua ființă Consiliul Român de Cricket.

Există și o echipă națională de crichet a României, care participă în competițiile internaționale după afilierea la International Cricket Council din 2013. Cea mai importantă performanță din scurta istoria a cricketului în România este câștigarea trofeului Sofia T20 2021 de către echipa națională.

Pariuri Cricket – Ce poți paria?

Crichetul este prezent cu multe variante de pariere în oferta caselor licențiate în România. Pe meciurile de crichet poți paria atât solist (1X2) – adică pe câștigătorul unui meci sau rezultat egal, dar și pe durata jocului.

Pariuri Antepost, o variantă interesantă

Există și pariuri antepost. Spre exemplu, în oferta celor de la Unibet poți miza pe cine va câștiga Campionatul Mondial de cricket din 2023. India este favorită (3,30) și este urmată de Anglia (4,25), Australia (5,50) și Pakistan (7,50).

Sport Cricket – Concluzii

Sperăm că te-am făcut curioși despre acest sport extrem de popular pe care l-am prezentat în noul material marca BETuri. Vei urmări Cupa Mondială de crichet? Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site.

Îți recomandăm și alte articole din secțiunea de Știri Sport, dar și pronosticurile noastre din Ponturi Pariuri. Nu uita că avem și grup de Telegram BETuri unde poți găsi cele mai fierbinți ponturi.

Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!