teqball

Despre teqball – ce este și care sunt regulile sportului dominat de români

Ultimul update pe: 22 august 2023
5/5 - (1 vote)

Teqball este unul dintre cele noi sporturi recunoscute la nivel internațional. Cu toate acestea, teqball a devenit imediat unul dintre cele mai populare sporturi pe rețelele de socializare și a atras curiozitatea a milioane de oameni. Printre superstarurile din fotbal care au făcut lobby pentru acest nou joc îi putem enumera pe Ronaldinho, Neymar, Figo sau Puyol. Inclusiv cluburi precum Barcelona sau Chelsea au început promovarea noii senzații din sportul mondial.

Combinația inedită dintre fotbal, tenis cu piciorul și ping-pong a dat naștere unui sport extrem de spectaculos, care are doar un deceniu de istorie în spate. Iar România s-a făcut recent remarcată la teqball, prin câștigarea celor două medalii de aur în probele de simplu de la Jocurile Europene 2023 organizate în Cracovia (Polonia).

Așadar, după materiale despre jocul de fotbal australian, squash, cricket sau cel de bandy + articolul despre ciclism, echipa BETuri te invită să descoperi mai multe și despre teqball!

Istoria sportului – Joc Teqball

Teqball a apărut pentru prima dată în 2012, la inițiativa a trei pasionați de sport din Ungaria: un informatician (Viktor Huszar), un antreprenor (Gyorgy Gattyan) și un fost sportiv de performanță (Gabor Borsanyi). Cinci ani mai târziu lua naștere Federația Internațională de Teqball, iar din acel moment sportul s-a dezvoltat din ce în ce mai mult. În prezent, FIT numără 147 de federații.

Echipament și Regulament Teqball – Cât costă o masă de teqball?

În jocul de teqball poate fi folosită o minge obișnuită de fotbal. Prețul unei mese omologate de teqball este de aproximativ 3000 de euro (15.000 lei).

Teqball poate fi jucat la simplu sau la dublu. Se joacă trei seturi, iar un set se joacă până la 12 puncte (cu două puncte diferență la 11 egal). Fiecare echipă are două servicii, iar serva se schimbă la fiecare patru puncte. Un lucru inedit este acela că este interzis să atingi mingea cu aceeași zonă a corpului în două lovituri consecutive. Mingea poate sta în propriul teren trei atingeri, iar apoi trebuie trimisă în partea adversă.

Cele mai importante competiții

Jocurile Europene 2023 au fost primul eveniment sportiv major la care teqball a fost prezent. Teqball, care speră să ajungă în viitor pe lista sporturilor olimpice, a fost prezent în trecut la Jocurile Africane pe Plajă din 2019. Cea mai importantă competiție este Campionatul Mondial, care se desfășoară anual și are următoarele probe: simplu (feminin și masculin), dublu (feminin și masculin) și dublu mixt.

Teqball în România și performanțele românilor

Teqball a fost recunoscut oficial în România în 2021, cu prilejul unui eveniment organizat la Ministerul Tineretului și Sportului. România este una dintre țările europene cu cele mai bune rezultate la acest sport nou. Sportivi români au reușit să obțină medalie de aur la Campionatul Mondial de Teqball din 2022 organizat în Germania. Acolo, ne-am clasat pe locul 3 la națiuni, în spatele Ungariei și Statelor Unite.

La Jocurile Europene 2023 ce au avut loc în Cracovia, România a obținut două medalii de aur în probele de simplu, atât la feminin (Kinga Barabasi), cât și la masculin (Apor Gyoergydeak). Am mai avut un argint la dublu feminin, prin Kinga Barabasi și Katalin Dako. La dublu masculin, Apor Gyoergydeak șiSzabolcs Ilyeș au pierdut duelul pentru bronz contra reprezentanților gazdelor.

Concluzii

Teqball are toate șansele să capete o popularitate din ce în ce mai mare în viitorul apropiat. Iar România este pe lista țărilor de top din acest nou sport care reprezintă o combinație între fotbal și tenis de masă. Dacă această disciplină sportivă va ajunge la Jocurile Olimpice, românii se vor bate cu siguranță pentru medalii. Aruncă o privire și peste preview ATP US Open 2023 sau preview WTA US Open 2023! Avem și un articol cu un pariu gratuit 100 RON Gets Bet la US Open 2023!

Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!