fotbal australian
Alexandru Lupu
6 octombrie 2023

Despre fotbal australian – cum se joacă sportul care a înnebunit Australia

5/5 - (3 votes)

Sportul numit fotbal australian sau ”Aussie Rules” face senzație la Antipozi, dar acest sport nu a cunoscut momentan o creștere în popularitate în afara Australiei. Liga Australiană (AFL) numără 18 echipe, iar la meciurile din campionat se strâng până la 100.000 de oameni în tribune.

Australian rules este considerat de mulți a fi doar o formă diferită de rugby, dar regulile sunt puțin diferite. Chiar dacă fotbalul australian este atât de popular, „cangurii” nu au renunțat nici la dragostea pentru rugby, acolo unde sunt printre cei mai buni din lume.

În continuare, vă vom prezenta o scurtă istorie a fotbalului australian, regulile acestui sport și cum se desfășoară campionatul de aussie rules. Pe site-ul BETuri am pregătit alte materiale interesante din sporturi inedite, cum ar fi squash, ciclism, teqball sau cricket.

Istoria acestui sport

La fel ca multe alte sporturi, și fotbalul australian își are originile în Anglia secolului al XIX-lea. Revenit în Australia după ce a studiat în Anglia, Tom Wills le-a arătat colegilor cât de bine se descurcă la cricket, dar și la rugby. Dintr-o combinație inedită de reguli a apărut ”Aussie Rules”. În 1858 s-a înființat prima echipă de fotbal australian în Melbourne. Liga australiană a debutat în 1896, cu șapte formații la start. Campionatul s-a extins treptat, prin adăugarea de noi echipe. Până în anii 80 s-a ajuns la 12 cluburi participante în liga australiană.

Echipament fotbal australian și teren aussie rules: Cum arată mingea de fotbal australian?

Fotbalul australian este jucat pe un teren de iarbă ce nu are o dimensiune bine stabilită. Aceasta poate varia în lungime (135-185 metri) și lățime (110-155 metri). În fiecare capăt al terenului sunt trei porți similare celor de rugby. Cea mai mare are șase metri, iar cele două mici au trei metri.

Mingea de fotbal australian este de formă ovală și cântărește 480 de grame.

Regulament Fotbal australian și cât durează un meci de fotbal australian

  • Jocul de fotbal australian este împărțit în patru sferturi de câte 20 de minute. Cronometrul se oprește la fiecare întrerupere a jocului. Pauza de după al doilea sfert durează 20 de minute, iar între primul și al doilea, respectiv al treilea și al patrulea sfert mai există o pauză de șase minute.
  • Golurile valorează 1 sau 6 puncte. Un punct este acordat dacă mingea trimisă atinge una dintre porți sau balonul atinge terenul înainte de a intra în poartă. Șase puncte sunt acordate pentru o lovitură curată ce trece printre buturile adverse.
  • Echipele au 18 jucători în teren și patru rezerve. Sunt șase poziții, iar pe fiecare poziție există câte trei oameni: full backs, half backs, centri, half forwards, full forwards și followers.

Cum arată liga de fotbal australian?

În prezent, campionatul australian numără 18 echipe. Ultimele două formații s-au alăturat în 2011. Se joacă din martie până în septembrie, cu sezon regulat și play-off. Cea mai de succes formație din Australian Football League este Carlton (16 titluri). Campioana en-titre este Geelong.

Deși sportul nu s-a dezvoltat în afara Australiei, au fost unele încercări de competiții mixte. S-au jucat inclusiv turnee în care au participat reprezentanți ai fotbalului australian și ai celui galic, având în vedere similaritățile dintre aceste două sporturi.

Pariuri fotbal australian – Ce poți paria la Aussie Rules?

Fotbalul australian se află în oferta mai multor case de pariuri din România. La Betfair România sau Sportingbet poți miza atât pe meciurile individuale (solist, număr de puncte, etc), dar există și pariuri antepost pe campioana Australian Football League.

Concluzii

Fotbalul australian a căpătat ceva popularitate în România după ce a fost transmis în România. Tu ai urmărit vreodată un meci de Aussie Rules?

Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site sau pe Telegram Beturi. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!