Despre squash – ce este, care sunt regulile și unde poți juca
Squash-ul a devenit foarte popular în ultimii ani, după ce a fost desemnat activitatea fizică care arde cele mai multe calorii. În jur de 600 de calorii în 30 de minute de joc de squash vei arde prin acest antrenament cardio care poate fi practicat și în multe locuri din țara noastră.
La nivel mondial, această disciplină sportivă este practicată constant de 20 de milioane de oameni și este în mare vogă printre sportivii amatori. La nivel profesionist, sportul apărut în Anglia încearcă să intre pe lista disciplinelor olimpice. Nu a reușit să fie acceptat la Paris 2024, dar momentul în care va ajunge sport olimpic va crește și mai mult popularitatea pentru acesta.
Așadar, după tenis de masă, teqball, bandy sau speedway, iată un alt articol marca BETuri despre un sport nou care te-ar putea interesa.
Istoria sportului – Joc Squash
La fel ca multe alte discipline sportive, și aceasta a apărut pentru prima dată în Anglia. Și aici este o controversă, pentru că unii consideră Franța ca loc de apariție pentru sportul numit squash. În secolul al XIX-lea, elevii unei școli londoneze loveau în pauzele dintre cursuri o minge moale cu mâna. Aceasta ricoșa din perete către alți jucători. Chiar dacă nu implica folosirea unei rachete, acesta este considerat precursorul jocului modern. Primul teren specializat a apărut în Oxford, în 1883.
Deși englezii au inventat (și) sportul acesta, în SUA a apărut prima asociație sportivă de profil, în 1907. Englezii au înființat Squash Racket Association în 1928, viitoarea World Squash Association. WSA are în prezent peste 100 de țări membre.
Teren și Regulament Squash
- Jocul de squash este practicat doar la interior, pe terenuri ce au linii delimitatoare de culoare roșie sau galbenă. Terenul de squash are patru pereți, iar linia de out de pe peretele frontal se află la 4,57 metri înălțime.
- Jucătorul servește din propria jumătate, în careul de serviciu special marcat. Serviciul este în teren dacă atinge peretele peste linia de servă și cade în jumătatea de teren a adversarului. La fel ca la tenis, și aici mingea trebuie lovită înainte să cadă de două ori. Mingea poate lovi un perete lateral (sub linia delimitatoare) dacă atinge mai întâi podeaua. Un punct este câștigat dacă adversarul nu lovește înainte ca mingea să cadă de două ori sau trimite în afara terenului.
- Există și noțiunea de fault, atunci când oponentul obstrucționează o lovitură. Acesta se sancționează cu punct pierdut.
- Un set se joacă până la 11 puncte. La 10-10, departajarea se va face doar la două puncte diferență (spre exemplu, 12-10).
Echipament squash: Racheta, pantofi și mingi de squash
Rachetele folosite la squash sunt mai mici și mai ușoare decât cele de tenis. Sunt reglementate dimensiunile maxime pentru rachete: lungime de cel mult 68 cm și lățime de maximum 21,5 cm.
Tipul de minge diferă în funcție de nivelul jucătorilor: galbenă pentru avansați, roșie sau albastră pentru începători. Modelele galbene cu două puncte au o greutate de aproximativ 24 de grame și un diametru de 4 cm.
În ceea ce privește pantofii folosiți, aceștia trebuie să fie unii speciali pentru sporturile indoor.
Cele mai importante competiții
Squash-ul a fost o prezență constantă la două competiții importante multi-sport începând cu 1998. Este vorba despre Jocurile Commonwealth-ului și Jocurile Asiatice. În 1995, sportul cu rachetă a debutat și la Jocurile Pan-Americane. Acesta nu a reușit totuși să ajungă pe lista sporturilor olimpice, în ciuda încercărilor începute cu JO de la Londra din 2012. Acestui sport i-au fost preferate alte discipline la ultimele ediții, cum ar fi rugby-ul în șapte sau golful. La Paris 2024 vor apărea patru noi sporturi: breakdance, cățărarea sportivă, skateboarding și surf.
În prezent, cele mai importante competiții sunt Campionatele Mondiale – individual și pe echipe. Egiptul domină autoritar sportul. Doi egipteni sunt campioni en-titre la individual masculin (Ali Farag) și feminin (Nour El Sherbini). În plus, selecționata egipteană a câștigat ultimele ediții ale CM pe echipe, atât la masculin, cât și la feminin.
Squash în România – Cât costă terenul și unde jucăm în București
În București sunt disponibile cele mai multe terenuri de squash din România. Poți încerca / practica acest sport în următoarele locații:
- Squash 4 All (Calea Vitan nr. 389, sector 3)
- Activ Squash (Splaiul Independenței nr. 319, sector 6, Squash Sema Parc)
- Aerosquash Băneasa (Bd. Mărăști, nr. 65-67, sector 1, Squash ROMEXPO)
- Infinity Sport Arena (Strada Balta Albina nr. 7, sector 3)
- Pescariu Sports & Spa (Strada Glodeni nr. 3, sector 2).
Pe lângă București, există terenuri omologate și în următoarele orașe din România:
- Brașov (I Squash și WePlay)
- Constanța (West Side)
- Cluj-Napoca (Squash Club și Squash Tech)
- Oradea (World Fitness & Squash)
- Pitești (Elyssium Sports Arena)
- Ploiești (Black Knight)
- Timișoara (Helios Sport Club și Squash Sport Arena).
Pentru o oră de squash, trebuie să plătiți undeva începând cu 20 lei (ofertă valabilă în timpul săptămânii, în prima parte a zilei și doar pentru studenți) și până spre 100 lei dacă vorbim despre prețul în weekend.
Concluzii
Dacă ai chef de o activitate fizică intensă și un bun antrenament cardio, îți recomandăm squash-ul. „Tenisul la interior” a devenit din ce în ce mai popular în ultima vreme, dar tu ai practicat acest sport până acum?
Citește, din aceeași gamă de articole, și unde poți înota în București sau care sunt cele mai bune săli de fitness. Până la următoarele articole despre diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site sau Telegram BETuri. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!