Tenisul de masă – ce este, reguli și pe ce poți paria
Tenisul de masă se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Nu doar în țările asiatice și unele europene, ci și în România. Țara noastră a obținut de-a lungul timpului multe medalii la competițiile internaționale datorită disciplinei numite tenis de masă.
Echipa BETuri.ro ți-a pregătit un „ghid” complet despre acest sport. Vei afla care sunt regulile tenisului de masă, caracteristicile unei mese de ping-pong, un scurt istoric, detalii despre Federația Română de Tenis de Masă, care sunt cei mai buni jucători de tenis de masă din România și metode de pariere pentru tenisul de masă. Așadar după pickleball, padel sau squash, iată informații despre încă un sport pe care l-ai putea practica și tu!
Ce este tenisul de masă
Regula principală a tenisului de masă presupune un meci în care doi sau patru jucători lovesc o minge ușoară de la unii la alții folosindu-se de palete. Pe masa de tenis de masă există un fileu care separă cele două suprafețe de joc. Una dintre reguli tenis de masă este ca un jucător să lase mingea să cadă cel puțin o dată în terenul său, după care să o lovească pentru a ajunge în partea adversarului.
Acest sport necesită o viteză mare de joc și reflexe foarte bune. Pentru a putea ajunge sportiv profesionist, ai nevoie de multe luni de antrenament. Tenisul de masă se practică foarte mult în Asia de Est, dar este la fel de popular și în Europa centrală și de est.
În Japonia, de exemplu, tenisul de masă este numit și ping-pong. În România, termenul de ping-pong este folosit mai degrabă pentru a descrie tenisul de masă jucat acasă, în vacanță sau la birou, iar regulile se stabilesc de comun acord.
Scurt istoric tenis de masă
Înainte de a cunoaște regulile tenisului de masă în ansamblu, să descoperim și istoricul acestui sport. Tenisul de masă a fost inventat în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, când clasa superioară s-a gândit să inițieze un sport care să fie o adaptare a tenisului de câmp, dar în sală. Primele partide de tenis de masă au fost atipice. În sensul că masa de ping pong era diferită, la fel și paletele sau fileul de ping-pong.
Concret, mingile folosite erau din cauciuc și umflate cu aer comprimat, fileul din lemn, iar paletele de tenis de masă difereau ca formă, fiind confecționate din diverse materiale.
Primele mingi din celuloid au apărut în anul 1900, iar din cauza zgomotului produs s-a ajuns la denumirea de „ping-pong”. Totuși, aceste mingi de tenis de masă din celuloid au fost înlocuite cu cele din plastic. Federația Internațională le-a interzis din cauza inflamabilității lor.
Și dacă tot vorbim de Federația Internațională de Tenis de Masă, aceasta a fost înființată în 1926, la Berlin. Primul Campionatul Mondial a avut loc în același an, disputându-se după regulile tenisului de masă din prezent. Dacă Mondialul s-a desfășurat în anul înființării tenisului de masă, primul Campionat European urma să aibă loc la Budapesta, în 1958. Est-europenii au dominat competițiile de tenis de masă în anii 1930. După care țările din Asia au preluat supremația în anii 1950.
China a devenit principala forță după anul 1950 și și-a păstrat supremația până în prezent. Pe lângă marile forțe asiatice sau europene, tenisul de masă a devenit popular și în România. Federația Română de Tenis de Masă s-a înființat în 1931, iar după câțiva ani au apărut primele rezultate.
De menționat, de asemenea, că tenisul de masă a fost introdus la Jocurile Olimpice din 1988, la ediția din Seul (Coreea de Sud).
Reguli tenis de masă
Regulile tenisului de masă au fost stabilite de Federația Internațională, în anul înființării. Tenisul de masă sau ping-pong-ul se practică la simplu, adică în două persoane, sau la dublu, în patru persoane. În competițiile internaționale există, de asemenea, și proba de dublu mixt, unde fiecare echipă are în componență un sportiv și o sportivă.
Cât durează o partidă? Dacă privim reguli tenis de masă, un meci poate ajunge până la șapte seturi, învingător fiind cel care ajunge la patru seturi câștigate. Un set se câștigă de un jucător sau echipă când se cumulează 11 puncte. Dacă se ajunge în situația de egalitate de 10 puncte, învingător va fi cel care obține cu două puncte mai mult decât adversarul său.
Mingea de ping-pong
Tenisul de masă are reguli stricte privind mingea de joc. Aceasta are o masă de 2,7 grame și un diametru de 40 de mm. Mingile de ping-pong sunt realizate din polimer începând cu anul 2015, fiind colorate în alb sau portocaliu. Regulile tenisului de masă susțin că alegerea culorii mingii se face în funcție de culoarea mesei de joc, dar și de împrejurimile din sală. Mingea de culoare albă poate fi utilizată pe mesele de culoare verde sau albastru.
Totodată, Federația Internațională a impus la capitolul reguli tenis de masă ca mingea să aibă obligatoriu 40 de mm după terminarea Jocurilor Olimpice din 2000. Până atunci, o minge de tenis de masă avea 38 de mm.
Masa de tenis de masă
Pentru a organiza o competiție oficială, trebuie să știi această regulă a tenisului de masă pentru masa de ping-pong. Caracteristicile sale arată în felul următor: lungimea este de 2,74 metri, lățimea de 1,525 metri, iar înălțimea de 76 de centimetri. Masa poate fi confecționată din orice material dens, astfel încât mingea să sară la aproximativ 23 de cm.
Culoarea mesei de ping-pong este închisă, fiind împărțită în două jumătăți de fileu de 15,25 cm înălțime. Federația Internațională de profil aprobă în competiții doar mesele din lemn sau derivatele acestora. Cele din beton cu fileu din oțel sunt mai degrabă pentru concursurile amicale, în aer liber, în parcuri.
Fileu tenis de masă
Suprafața de joc se împarte în două jumătăți de un fileu vertical care este paralel cu liniile de capăt. Înălțimea fileului de tenis de masă este de 15,25 cm, iar lungimea de 183 cm. Un fileu de masă se montează perpendicular pe masă, atingând-o pe toată lățimea sa, capătul fiind fixat de cele două coarde. Ca să montezi un fileu de tenis de masă ai nevoie de suspensii, coarde și cârlige.
Paletă tenis de masă
Cum arată o paletă de tenis de masă? Regulile ping-pong-ului spun că aceasta trebuie să fie din lemn laminat, fiind acoperită de unul sau două straturi de cauciuc pe ambele părți. În porțiunea de lemn a paletei se regăsesc între unul și șapte straturi de lemn. Uneori se mai folosesc și materiale precum fibră de carbon, fibră de aluminiu sau fibră de sticlă. Federația Internațională a impus ca 85% din grosimea lamei să fie din lemn natural.
Dimensiunea medie a lamei este de aproximativ 17 cm în lungime și 15 cm în lățime. În plus, una dintre regulile tenisului de masă permite folosirea diferitelor suprafețe de cauciuc pe fiecare parte a rachetei. Datorită acestor suprafețe paleta oferă mai multă rotire pe o parte.
În timpul jocului, sportivii obișnuiesc de multe ori să rotească paleta de tenis de masă. Răsucirea permite diferite returnări, iar o altă regulă a tenisului de masă specifică faptul că o parte a paletei trebuie să fie roșie, iar alta neagră.
Interesant este că, înaintea fiecărui meci, un jucător poate inspecta paleta adversarului pentru a vedea tipul de cauciuc folosit și culoarea sa. De asemenea, în timpul partidei nu poate fi schimbată paleta de ping-pong. Singura excepție se face în momentul în care se deteriorează.
Echipament tenis de masă
Echipamentele jucătorilor de tenis de masă sunt simple. Băieții sunt îmbrăcați într-un tricou polo și pantaloni scurți. Fetele folosesc tot un tricou cu mâneci scurte, iar în loc de pantaloni au fuste scurte, similare cu cele folosite de jucătoarele de tenis de câmp.
Cum se joacă tenisul de masă + reguli
Înainte de un meci de tenis de masă jucătorii se încălzesc timp de două minute, perioadă în care se fac schimburi de mingi libere, fără a număra puncte. În acest fel se testează reflexele adversarului, evaluându-se punctele tari și slabe. Una dintre regulile tenisului de masă specifică faptul că serviciul se decide prin tragere la sorți, după aruncarea unei monede.
Jocul este început de sportivul care servește. Mingea este ținută în mâna fără paletă, denumită și „mână liberă”, care trebuie nemișcată și deschisă. Urmează ca mingea să fie aruncată vertical în sus, fără efect, la o înălțime minimă de 16 cm, potrivit regulilor Federației Internaționale.
Mingea trebuie să fie deasupra suprafeței de joc și în spatele liniei de bază a terenului când se începe serviciul de către un jucător. Adversarul și arbitrul trebuie să aibă o vedere clară a mingii în orice moment din joc. În plus, arbitrul va analiza atent serva unui jucător. Dacă nu este executată corect, sportivul primește mai întâi un avertisment. A doua oară, însă, avertismentul se transformă în penalizare, iar adversarul va obține un punct.
Punctajul – Reguli tenis de masă
Cum se obține un punctaj? Regulile tenisului de masă susțin că un jucător poate bifa puncte dacă adversarul său nu reușește să facă un serviciu corect sau să returneze, mingea a sărit de mai multe ori pe jumătatea sa sau mingea a fost împiedicată să sară de pe propria jumătate de masă. În plus, se mai poate obține un punctaj dacă adversarul returnează mingea care lovește un obstacol înainte de a lovi jumătatea mesei adversarului sau dacă returnează mingea altfel decât cu paleta sau cu mâna care ține paleta.
Serviciul în tenisul de masă
Serviciul în tenisul de masă se alternează între adversari la fiecare două puncte, până când se va încheia jocul. Excepția de la regula de tenis de masă se face când ambii sportivi au înregistrat 10 puncte.
Jucătorii schimbă părțile mesei după fiecare set. Regula se modifică în ultimul set, cel decisiv, când părțile sunt inversate atunci când un jucător ajunge primul la cinci puncte.
Federația Română de Tenis de Masă – Scurt istoric
Anul fondării Federației Române de Tenis de masă a fost în 1931, dar ping pong-ul se practica în România încă din 1926, la Oradea, sub egida Federației Societăților Române de Tenis de Masă. Prima ediție a Campionatului Național de ping-pong s-a desfășurat în jurul anului 1929. Primii campioni români la tenis de masă erau A. Steiner, M. Lyska și Solomon-Taglicht, iar la echipe cea mai bună era CA Oradea.
Printre cele mai bune echipe la nivel de club la această disciplină s-au numărat: Sparta, Sporting, Aurora, Constructorul, Progresul, Juventus, Spartac, Spartac Stirom, Unirea Tricolor (București), Hagybor, Progresul, CSM (Cluj), CA Oradea, Voința Arad, Universitatea Craiova sau IJPIPS Constanța.
Primii sportivi români cu rezultate au fost: Angelica Rozeanu (40 titluri), Maria Alexandru (39 titluri), Ella Zeller Constantinescu (21 titluri), Nicu Naumescu (17 titluri), Teodor Gheorghe (15 titluri), Radu Negulescu și Otilia Bădescu (fiecare câte 13 titluri).
În ceea ce privește rezultatele la competițiile internaționale, România a adunat 281 de medalii la ping-pong: CM (20 de aur, 9 de argint, 23 de bronz), CE de seniori (8 de aur, 14 de argint, 28 de bronz) CE de juniori (39-24-37) și CE de cadeți (26-21-32), la care se adaugă cele obținute la Liga Europeană, Europa Top 12 (toate categoriile de vârstă), CCE (8 titluri), Cupa Cupelor sau JO.
Sportivi români tenis de masă
România se poate mândri în tenisul de masă cu sportivi precum Ovidiu Ionescu, Bernadette Szocs, Elizabeta Samara sau Daniela Dodean Monteiro.
Bernadette Szocs are în palmares medalii de aur la simplu și cu naționala României la Jocurile Europene din 2023, dar și la Campionatele Europene din 2017, 2019 și 2022.
Elizabeta Samara a bifat medalii de aur la simplu, dublu, dublu mixt și cu naționala la Campionatele Europene din 2005, 2009, 2011 și 2015.
La masculin, Ovidiu Ionescu are cel mai bogat palmares, cu medalii de argint la Campionatele Mondiale și Europene din 2019.
Ponturi tenis de masă
Dacă acum știm să urmăm reguli tenis de masă și am aflat care sunt sportivii români de top, hai să vezi cum poți paria pe tenis de masă.
Majoritatea caselor de pariuri au în oferta lor și tenis de masă. De obicei se pot paria pe ligi interne din Europa de top, dar și pe competiții internaționale.
La operatorul Betano, de exemplu, se poate paria solist (1 sau 2), plus alte opțiuni suplimentare, cum ar fi cine câștigă primul set, al doilea, ș.a.m.d. Totodată, poți paria la ping-pong pe numărul punctelor dintr-un set, dacă este par sau impar sau pe numărul puncte cu care se va câștiga un set.
Concluzii
Am descoperit reguli tenis de masă, dar și care sunt cei mai buni sportivi români. Țara noastră se poate mândri cu un palmares bogat la ping-pong, însă problema în acest sport rămâne naturalizarea. Cum sportivii asiatici domină copios tenisul de masă, tot mai multe națiuni europene decid să naturalizeze sportivi din Asia. Totuși, în atare condiții, România continuă să fie una dintre națiunile fruntașe în acest sport.
Rămâi aproape de site-ul nostru pentru cele mai bune ponturi din zona Fotbal, Tenis, Baschet, Handbal, F1, MotoGP sau chiar UFC. Aruncă o privire și peste ponturile pentru America Express 2023 sau Vocea României! Avem ponturi bune și pe grupul de Telegram BETuri doar pentru tine!