bazine inot

Bazine înot România. Unde se va antrena noul David Popovici

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: august 11, 2022
5/5 - (1 vote)

România este una dintre țările europene cu cele mai puține bazine de înot. Cu toate astea, țara noastră a organizat în 2022 Campionatele Europene de natație la Otopeni. David Popovici a strălucit cu adevărat, fiind completat excelent de Vlad Stancu.

Țara noastră are doar trei bazine olimpice care sunt omologate. Bazin înot Dinamo este singurul din București, al doilea fiind cel de la Otopeni. Pe lista bazine înot îl regăsim și pe cel de la Târgu Mureș, dar acesta nu este funcțional în acest moment.

Bazine înot – Unde poți face natație în București

La capitolul bazine București lucrurile sunt aproape dramatice. Capitala are o populație de aproape 2 milioane de locuitori, dar dacă vrei să apelezi la cursuri înot copii ai foarte puține opțiuni fără să plătești.

Cel mai important bazin înot din Capitală este cel de la Dinamo. Bazin olimpic Dinamo a fost inaugurat în 2014, fiind vorba despre o investiție de peste 45 de miloane de euro. La bazine înot București putem trece și bazin înot Rapid sau bazin înot Steaua București. Ultimele două nu fac parte din categoria de bazin olimpic București.

Bazine înot București

Dacă vrei cursuri de înot în București, un abonament depinde de la bazin la bazin. De exemplu, la bazin Sportul Studențesc un abonament înot nelimitat costă 680 de lei în cazul adulților. Cursuri înot București se găsesc și la bazine mai mici, dar de cele mai multe ori spațiul este limitat.

Dacă vrei să faci cursuri înot București de performanță pentru copii, un abonamentul la bazin Sportul Studențesc este 410 lei. Un abonament înot la același bazin pentru un copil începător este de 380 de lei în weekend. Un copil are parte 8 ședințe în acest pachet la bazin Sportul Studențesc.

Dacă ești din cartierul Giulești poți merge la bazin înot Rapid. Aici nu avem informații despre preț, dar cu siguranță suma este un similară cu alte complexe și în cazul bazin înot Rapid.

Dacă vrei să mergi la un bazin București trebuie să știi că majoritatea sunt private, fiind nevoie de un efort important din partea părinților. Cursuri înot copii sunt cele mai costisitoare, în general.

O variantă la îndemână este World Class înot, un investitor privat care oferă servicii de înot în majoritatea cartierelor din București. Un abonament la World Class înot variază, dar poate fi lozul câștigător pentru un copil.

Unde mai poți lua cursuri de înot?

Pentru a putea face natație ai în primul rând nevoie de bazine înot. Pe lista de bazine înot București regăsim câteva mai puțin cunoscute și nu neapărat dedicate înotului de performanță.

Pe lângă bazin înot Giulești, bazin olimpic Otopeni sau bazin Sportul Studențesc, în București mai găsimt câteva variante. Cursuri de înot București pot fi urmate și la Spalsh Academy, Viva Sport Club, Aqua Sport sau la Bazin Înot Olimpia.

Un bazin de înot București care a fost uitat de mulți este cel de la Obor. Din păcate, locul unde au crescut mari campioni a devenit o ruină.

Tinerii care vor să facă înot se pot bucura și de câteva bazine înot din afara Bucureștiului. Orașe precum Constanța, Cluj-Napoca sau Brașov oferă posibilitatea unor cursuri înot copii. E drept, cele mai multe sunt cluburi private. Astfel, cursuri de înot copii devin de cele mai multe ori o povară financiară pentru părinți, unii fiind nevoiți să renunțe.

Cele mai mari bazine din lume

În România, la capitolul bazine de înot putem nota cu adevărat doar cele două complexe de la Otopeni și cel de la Clubul Sportiv Dinamo. Niciunul dintre cele două nu va putea organiza vreodată un campionat european sau mondial de seniori, fiind departe de standardele unui bazin de înot adevărat.

În schimb, țări precum Ungaria, Japonia, China, Australia, Grecia sau Statele Unite ale Americii pot organiza în orice moment astfel de întreceri.

London Aquatics Centre este unul dintre cele mai impresionante complexe de natație din lume. Britanicii au construit un complex care poate găzdui 17.500 de spectatori. O capacitate similară are și Beijing National Aquatics Center din China.

Bazine înot Ungaria

Un exemplu pe care România ar putea să-l preia este cel al Ungariei. Vecinii noștri adună medalii după medalii de ani de zile la înot, iar acest lucru este posibil doar datorită unei infrastructurii pe măsură. Katinka Hosszu și Laszlo Cseh sunt doar două legende ale natației maghiare.

Maghiarii au construit în mai puțin de doi ani un complex de înot fantastic la Budapesta. Danube Arena a fost ridicată în perioada 2015 – 2017 și are o capacitate de 8.000 de locuri, fiind unul dintre cele mai spectaculoase bazine de înot.

De altfel, Danube Arena a fost locul unde David Popovici a câștigat două medalii de aur. Românul este dublu campion mondial, deși la bazine de înot suntem codași.

Performanțele lui David Popovici vor atrage mii de copii spre înot, dar cât de pregătită este România petru acest lucru? Din păcate, cu doar două bazine olimpice de înot funcționale țara noastră oferă prea puțin.
Cu un singur bazin olimpic București la o populație de 1,8 milioane de locuitori, capitala României pare depășită de acest sport.

Citește pe site și despre stadioanele Giulești, Ghencea și Arena Națională. Spor(t) în toate!