biatlon

Despre Biatlon – Ce este, care sunt regulile și pe ce poți paria

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: noiembrie 16, 2023
5/5 - (1 vote)

Iarna și-a intrat în drepturi (din punct de vedere calendaristic), așa că îți prezentăm unul dintre cele mai spectaculoase sporturi de iarnă – biatlon. Acesta este extrem de popular în țările nordice precum Norvegia, Suedia sau Finlanda, dar și în Germania, acolo unde sunt multe baze de biatlon. De asemenea, și România se poate mândri cu câțiva sportivi care practică biatlon.

Echipa BETuri îți prezintă în continuare ce este biatlonul, care sunt regulile sale, un scurt istoric și ce fel de pariuri poți plasa pe acest sport.

Ce este biatlon

Biatlon este un termen care desemnează un eveniment sportiv format din două probe. Acest sport de iarnă combină stilul liber al schiului fond, împreună cu abilitatea mânuirii puștii în poligon. În prezent, competițiile de biatlon sunt coordonate de Uniunea Internațională de Biatlon, cea care se ocupă de organizarea etapelor de Cupă Mondială, dar și de Campionatele Mondiale.

În cadrul probelor de biatlon se parcurg diferite distanțe pe schiuri și sunt, în funcție de probă, două sau patru trageri în poligon. Acest sport s-a introdus la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru prima dată în anul 1924, la Chamonix.

Scurt istoric

Enciclopedia britanică ne relatează faptul că biatlonul s-a dezvoltat în Scandinavia, unde locuitorii au venerat Zeul norvegian Ull, pe care îl considerau foarte bun atât pe schi, cât și la vânătoare. În plus, regimentele norvegiene de schi au organizat mai multe concursuri militare de schi în secolul al XVIII-lea, care erau împărțite în patru clase: tragere la țintă în viteză maximă, coborâre printre copaci, coborâre pe dealuri de înălțimi mari și o cursă pe teren plat. Aceste concursuri combinau coborârea, slalomul, biatlonul și schiul fond.

Biatlonul modern reprezenta o variantă civilă a vechiului exercițiului combinat militar. În Norvegia, biatlonul a fost până în 1984 o ramă a Det frivillige Skytterversen, o organizație înființată de guvern pentru a promova tirul civil în sprijinul apărării naționale.

La Chamonix, în 1924, s-a introdus conceptul de „patrulă militară”, așa cum era numit la început acest sport de iarnă. Competițiile de biatlon au continuat la J.O. și în 1928, 1936 și 1948, perioadă în care Norvegia și Finlanda au obținut cele mai multe medalii.

Primul Campionat Mondial de biatlon a avut loc în anul 1958, în Austria. Ulterior, denumirea de „biatlon” a fost acceptată de Comitetul Internațional Olimpic, sportivii concurând la această disciplină din 1960. Totuși, timp de mai bine de două decenii au concurat doar băieții la Olimpiade. Primele concursuri de fete la Jocurile Olimpice de iarnă au fost în 1992, la Albertville (Franța).

Reguli biatlon

Biatlonul este un sport de iarnă în care concurenții parcurg o anumită distanță de pe traseu, în funcție de proba pe care o efectuează. În plus, pe lângă deplasarea pe schi fond, sportivii trebuie să aibă obligatorii două sau patru trageri, jumătate în poziția culcat, jumătate în picioare.

Pentru fiecare rundă de tragere, biatlonistul trebuie să nimerească cinci ținte. În caz contrar, va primi o penalizare pentru fiecare țintă ratată, care variază în funcție de regulile competiției, după cum urmează:

  • Trebuie să schieze în jurul unei bucle de 150 de metri. O singură tură durează, de obicei, 20-30 de secunde.
  • Adăugarea unui minut în plus la timpul total al biatlonistului (penalizare, adică).
  • Folosirea unui cartuș suplimentar (plasat în poligonul de tragere) pentru a nimeri ținta; doar trei astfel de cartușe suplimentare sunt disponibile pentru fiecare rundă, iar pentru fiecare țintă rămasă în picioare trebuie efectuată o buclă de penalizare.

În poligon, distanța de tragere este 50 de metri. Există cinci ținte de tragere circulare care trebuie atinse în fiecare rundă de tragere. Când se trage din poziția culcat, diametrul țintei este de 45 mm, iar în poziția picioare de 115 mm.

Pe toate poligoanele moderne de biatlon, țintele sunt autoindicatoare, în sensul că se întorc de la negru la alb atunci când sunt atinse, oferind biatlonistului, precum și spectatorilor, un feedback vizual instantaneu pentru fiecare lovitură trasă.

Pentru a urmări progresul și poziția relativă a concurenților pe parcursul cursei, se iau timpi intermediari în mai multe puncte de-a lungul pistei de schi și la terminarea fiecărei runde de tragere. Fiecare competiție de biatlon televizată pune la dispoziția telespectatorilor timpii fiecărui concurent. De exemplu, în probele de sprint sau individual, sportivul cu cel mai bun timp la final va câștiga.

Echipamentul

Echipamentul pentru biatlon este similar cu cel de schi fond, la care se mai adaugă și pușca. Astfel, un echipament cuprinde bocanci, legături, betele, îmbrăcăminte tehnică de iarnă și ochelari de schi.

De obicei, biatloniștii aleg să schiurile din stilul liber, întrucât le oferă o mai mare libertate în ceea ce privește deplasarea pe schi. Pe de altă parte, pușca pe care o cară sportivii trebuie să aibă minimum 3,5 kg și un long rifle de calibru 22.

Probe biatlon

Competițiile de biatlon au în componență mai multe probe, atât individuale, cât și pe echipe. Le vom detalia, pe scurt, în continuare:

  • Individual – este cea mai lungă probă individuală din biatlon. Băieții trebuie să parcurgă o distanță de 20 de km pe schiuri (cinci tururi) și să aibă câte două trageri, două în poziția culcat și două în picioare. La fete, distanța este puțin mai scurtă, de 15 km. Sportivul sau sportiva care a obținut cel mai timp la final va câștiga.
  • Sprint – este o tot o probă individuală în biatlon, dar mult mai scurtă decât cea de Individual. Băieții au de parcurs 10 km, iar fetele 7,5 km. În total, trei tururi sunt de parcurs pe schiuri. În poligon vor fi doar două trageri, una în poziție culcat și una în poziție picioare. La final, sportivul sau sportiva cu cel mai bun timp va câștiga. De asemenea, primii 60 de sportivi clasați la sprint vor participa la pursuit (sau urmărire).
  • Urmărire (pursuit) – este una dintre cele mai spectaculoase probe din biatlon. La start se pleacă în ordinea sosirii la sprint, de la primul loc până la poziția a 60-a. Băieții au de parcurs 12,5 km și fetele doar 10 km. În total, biatloniștii au de parcurs cinci tururi și vor avea câte patru trageri, două în poziția culcat și două în picioare. Cine trece primul linia de sosire câștigă.
  • Start în bloc (mass-start) – În această probă, poate cea mai spectaculoasă din biatlon, participă doar primii 30 de sportivi clasați în Cupa Mondială. Toți biatloniștii pleacă în același timp. Băieții au de parcurs 15 km pe schiuri, iar fetele 12,5 km. La fel ca la pursuit, în poligon vor fi patru trageri, două culcat și două în picioare. Câștigă la final sportivul care trece primul linia de sosire.

Probe pe echipe – biatlon

  • Ștafetă – Cea mai lungă și obositoare probă pentru sportivi este ștafeta, unde sunt competiții separate, atât pentru biatloniști, cât și pentru biatloniste. Fiecare echipă este compusă din patru băieți și patru fete. Sportivii parcurg trei tururi a câte 7,5 km, iar sportivele trei tururi a câte 6 km. Fiecare concurent va avea câte două runde de trageri, una culcat și una în picioare. Câștigă la final echipa care trece prima linia de sosire.
  • Ștafetă mixtă – În cadrul probelor mixte participă doi băieți și două fete. Distanțele sunt asemănătoare ca la ștafetele normale. În ceea ce privește ordinea de start, mai întâi pleacă cele două biatloniste, după care pe final apar biatloniștii. Sunt tot două trageri de fiecare, iar echipa câștigătoare este cea care trece prima linia de sosire.
  • Ștafeta mixtă single – Este o probă apărută recent în biatlon, în anul 2015. Fiecare echipă este compusă dintr-un sportiv și o sportivă. Cursa este împărțită în patru ture de circuit, primele trei fiind de 3 km, iar ultima de 4,5 km. Fiecare sportiv trage în poligon de două ori, o dată din poziția culcat și o dată din poziția picioare. La final, câștigă echipa care a trecut prima linia de sosire.

Biatlon în România

Biatlonul a devenit un sport popular și în România. Țara noastră a participat la Jocurile Olimpice din 1928 cu o echipă de patrulă militară, care s-a clasat pe locul al optulea. Federația Română de schi s-a înființat în anul 1931, iar cel mai bun rezultat individual la Jocurile Olimpice l-a obținut Gheorghe Vilmos, în 1964 – loc 5 în proba de 20 de km.

La fete, în schimb, cea mai bună clasare a obținut-o naționala României în proba de ștafetă, la Jocurile Olimpice din 1992. Atunci, biatlonistele din România s-au clasat pe poziția a cincea.

Printre cei mai cunoscuți biatloniști români din ultimul deceniu se numără Cornel Puchianu, Remus Faur, George Buta, Eva Tofalvi, Luminița Pișcoran sau Forika Reka.

Pariuri pe biatlon

Case de pariuri online precum Superbet, Fortuna, Betano, Casa Pariurilor sau Unibet au în oferta de pariere biatlonul. Îl găsești la rubrica sporturi de iarnă, de unde poți selecta „biatlon”.

Acum vei găsi pariuri antepost pentru biatlon în Cupa Mondială. Pe parcursul sezonului poți miza diferite sume și pe cele mai importante probe, unde poți anticipa cine va câștiga respectiva probă.

Concluzii

Biatlonul rămâne unul dintre cele mai spectaculoase sporturi de iarnă. În timp și-a câștigat popularitatea în Europa de Vest, nu doar în Scandinavia. De asemenea, Germania a devenit o națiune cu tradiție în biatlon.

Ți-am pregătit articole speciale și despre bowls, floorball, pickleball, padel, tenis de masă sau calendar F1 2024. Nu uita și de materialele nostru special despre Cei mai buni jucători români din istorie sau Cei mai buni jucători de fotbal din istorie. Aruncă o privire și peste articolul cu privire la tragere la sorți EURO 2024!

Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site și pe Telegram BETuri. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!