Badminton – Tot ce trebuie să știi despre sportul cu „fluturaș”
Totul despre badminton cu echipa BETuri.ro! Cu toții am avut și ne-am jucat în copilărie cu un set de badminton, însă poate nu știai că badmintonul este un sport cu un impact enorm în zona asiatică și nu numai! China, Japonia, Thailanda sau Indonezia sunt doar câteva din țările cu un cuvânt important de zis în acest sport.
În acest articol vei afla mai multe despre sportul cu fluturaș – reguli badminton – care sunt principalele reguli de joc, dar și câteva detalii tehnice (suprafața unui teren de badminton sau specificațiile echipamentului de joc). De asemenea, vom discuta și despre sportivii de top cu rezultate la cel mai înalt nivel.
Regulament Badminton – Principalele reguli de care trebuie să ții cont
În rândurile care vor urma, vom încerca să îți prezentăm regulile de bază ale jocului de badminton. Ne vom ajuta de o comparație cu tenisul, un alt sport „de rachetă”.
- Jocul de badminton se desășoară pe un teren dreptunghiular – 13.4m x 6.1m pentru badminton dublu și 13.4m x 5.1m în cazul jocului de simplu (cu dimensiuni mult reduse față de suprafața de joc din cazul tenisului de câmp). Teren este separat la mijloc de un fileu cu înălțimea de 1.5m.
- Racheta de badminton are o greutate cuprinsă între 50 și 90 grame, în timp de racheta unui tenismen cântărește între 280 și 350 grame. Diferența și mai mare apare între mingea de tenis (60 grame) și fluturașul de joc de la badminton (5 grame).
- Meciurile de badminton se joacă după principiul de cel mai bun din 3 (fiind necesare pentru victorie 2/3 set-uri câștigate). Pentru câștigarea unui set, un jucător de badminton trebuie să ajungă primul la 21 de puncte. Dacă ai jucat tenis de picior cu prietenii, cu siguranță ți se pare cunoscută această modalitate de punctaj!
- În cazul jocului de tenis, regula de bază este că un punct este pierdut sau câștigat dacă mingea de tenis atinge de cel puțin două ori suprafața de teren a unuia dintre jucători. La jocul de badminton, este necesar ca fluturașul să atingă cel puțin o dată terenul unuia dintre jucători, moment în care punctul jucat ia sfârșit.
Sportivii de top – Succesul jucătorilor de simplu și dublu
Clasamentul jucătorilor de badminton la finalul lui 2021 ne arată foarte clar că sportivii europeni, deși talentați, nu sunt atât de numeroși ca cei de origine asiatică. Iată cum arată top 10 masculin și feminin în badmintonul mondial:
TOP 10 Masculin
- Viktor Axelsen – Danemarca
- Kento Momota – Japonia
- Anders Antonsen – Danemarca
- Chou Tien-chen – Taiwan
- Anthony Sinisuka Ginting – Indonezia
- Chen Long – China
- Lee Zii Jia – Malaezia
- Jonatan Christie – Indonezia
- Angus Ng Ka Long – Hong Kong, China
- Srikanth Kidambi – India
TOP 10 feminin
- Tai Tzu-ying – Taiwan
- Akane Yamaguchi – Japonia
- Chen Yufei – China
- An Se-young – Coreea de Sud
- Nozomi Okuhara – Japonia
- Carolina Marin – Spania
- Pusarla Venkata Sindhu – India
- Ratchanok Intanon – Thailanda
- He Bingjiao – China
- Pornpawee Chochuwong – Thailanda
Care sunt cele mai importante competitii de badminton?
Cele mai tari competiții sunt campionatele mondiale, dar și probele olimpice de simplu sau dublu (competiții de nivel BWF). Există însă și turnee de tip Super Series Masters, Super Series Premier sau Grand Prix la care iau parte jucătorii de top ai badmintonului.
BETuri.ro își propune să-ți aducă la îndemână acest sport dinamic și spectaculos, însă destul de nișat pentru spectatorii din România. Și, de ce nu, să-ți propună din când în când și ponturi badminton pentru meciurile de interes. Operatori ca Unibet România, Betano Sport sau Fortuna Pariuri acoperă în oferta de pariuri și meciurile de badminton.
Rămâi alături de noi pentru cele mai fresh informații din lumea pariurilor și alătură-te grupurilor noastre de Facebook BETuri și Telegram BETuri!
Îți recomandăm să citești și articolele noastre despre alte sporturi de nișă cu care poți scoate bani frumoși la pariuri. Este vorba despre articolele despre Bandy, Cricket, Curling, Speedway, Sărituri cu schiurile, Netball, Golf sau Darts.