
Despre golf – Ce este, reguli generale și pe ce poți paria
Când te gândești la golf, automat îți sare gândul la un sport al bogaților. Chiar așa este, dar nu doar oamenii de afaceri îl practică la nivel de amatori, ci sunt și destule competiții internaționale pentru profesioniști.
Acest sport s-a dezvoltat în Scoția și, ulterior, în Statele Unite, dar în ultimele decenii a devenit popular și în Asia sau unele țări din Europa.
Echipa BETuri îți propune un material special despre golf. Vei afla ce este golful, principalele sale reguli, ce echipament se folosește și pe ce poți paria în acest sport.
Ce este golf
Golf este un sport în care jucătorii folosesc mai multe tipuri de crose, lovesc mingile și încearcă să le introducă, pe rând, în găurile unui teren de golf, din cât mai puține lovituri. Se poate practica atât la nivel de amatori, dar există în SUA, Mexic și unele țări din Asia multe competiții internaționale profesioniste.
În acest sport nu există antrenamente înainte de concursuri. În schimb, terenurile de joc trebuie realizate conform regulilor „The R&A”, cele două organisme care se ocupă de regulile pentru golf.
Fiind un sport în aer liber, în golf vremea contează enorm. Se poate juca și pe ploaie, dar până la anumit punct, când există o vizibilitate suficient de bună pentru a lovi mingea. De asemenea, golful a fost și un sport olimpic inclus la edițiile Jocurilor Olimpice din 1900, 1904, 2016 și 2020.
Istoricul acestui sport
Surprinzător, jocul modern de golf nu își are originile în Statele Unite, ci în Scoția. Primul joc de golf a avut loc în această țară, în secolul al XV-lea. În plus, unii istorici au făcut legătura între golf și jocul roman „paganica”, în care participanții foloseau un băț îndoit pentru a lovi o minge de piele împăiată.
Primele cluburi de golf au fost înființate în 1503-1504. În schimb, în 1764, la St. Andrews, în SUA, s-a creat terenul de golf standard cu 18 găuri.
În Scoția se află în prezent și cel mai vechi teren de golf din istorie, Musselburgh Links, East Lothian, care datează din 2 martie 1672.
Nu în ultimul rând, primele reguli în golf au fost realizate în anul 1774, la clubul de golf din Edinburgh (Scoția). Ulterior, popularitatea acestui sport s-a răspândit în Statele Unite, Mexic sau Japonia.
Reguli golf – Cum se joacă
- În mod tradițional, un teren de golf are nu mai puțin de 18 găuri. Fiecare rundă presupune jucarea unui număr de găuri într-o anumită ordine.
- Jocul de golf începe prin a așeza mingea în zona de start, numită și „tea box”, și lovirea ei cu o crosă. Pentru ca lovitura să fie cât mai lungă, mingea se așază pe un suport numit „tee”. Un tee este folosit pentru a ridica mingea cu câțiva centimetri deasupra solului. În locul unui suport special, mingea poate fi ridicată și așezând-o pe un smoc de iarbă sau o grămăjoară de nisip.
- Dacă lovitura inițială a trimis mingea pe o distanță mai mare, această poartă numele de „drive”. Jucătorul lovește apoi mingea de câte ori este necesar cu diferite crose până o aduce în zona verde (green), de unde aceasta este introdusă în gaură cu ajutorul putter-ului.
- Gaura din golf este marcată cu un steag pentru a putea fi observată de la distanță. Regulile jocului de golf nu permit atingerea sau reașezarea mingii în afara tee-ului decât în cazuri speciale prevăzute în regulament.
- De asemenea, în timpul unui joc de golf jucătorii se pot deplasa de-a lungul terenului cu o mașinuță specială, folosită și pentru a transporta echipamentul. În plus, un jucător poate avea alături de el un „caddie”, adică un ajutor care să-i aducă echipamentul, dar și să-i ofere sfaturi în timpul rundelor.
- În jocul de golf un jucător ține cont exclusiv de terenul pe care joacă, condițiile meteo, de propriile abilități și limite. Pentru a nu influența jocul celorlalți jucători, există reguli legate de etichetă, ținută și conduită.
Teren golf – Cum arată
Un teren de golf are în total 18 găuri, iar zona de start este delimitată de două indicatoare care arată limitele zonei legale de start, fairway-ul, rough-ul și alte pericole, precum și putting green-ul înconjurat de marginea cu pinul (în mod normal un flagstick) și cupa.
Nivelurile de iarbă sunt variate pentru a crește dificultatea în timp ce multe găuri sunt proiectate cu o linie de vizibilitate directă de la zona de start până la green, unele găuri pot fi curbate fie spre stânga, fie spre dreapta. Aceste caracteristici poartă numele de „dogleg”.
Echipamentul
Pentru lovirea mingii se folosesc crose de golf. Acestea sunt formate din tijă, mâner la un capăt și un „cap” în cealaltă parte. Crosele pot fi mai scurte sau mai lungi, în funcție de distanța pe care jucătorul vrea să trimită mingea.
Cea mai lungă crosă poartă numele „driver”. Un jucător mai poate avea crose de tip wood, adică mai scurte și care au, de asemenea, un cap voluminos, fiind folosite pentru lovituri de distanță mare.
Pentru distanțe medii se folosesc crosele de tip „wedges”, care sunt mai agresive ca înclinare, fiind utile în jocurile mai scurte. Nu în ultimul rând, se mai utilizează în golf crose de tip putter, în special pe zona de green, oferind precizia necesară pentru a rula mingea spre gaură.
Pe parcursul unui joc, un sportiv are voie să transporte maxim 14 crose. În plus, un jucător poate folosi orice crosă are nevoie în timpul unui joc.
În ceea ce privește mingea de golf, aceasta are o formă sferică, fiind de culoare albă. Mingea este acoperită în întregime cu gropițe (numite „dimples”), ce îi permit acesteia să zboare pe o distanță mai mare sau să adopte o traiectorie precisă în zbor.
Sportivii trebuie să meargă într-un echipament elegant, format din tricou polo, pantaloni (lungi sau scurți, în funcție de vreme). Totodată, majoritatea jucătorilor aleg să poarte pe cap și o șapcă, ce îi protejează de razele soarelui.
Competiții celebre de golf
Competițiile internaționale de golf sunt organizate de PGA, însă au loc regulat competiții și în Europa sau Asia.
Cele mai cunoscute sunt cele care compun „Mens Golf Major Championships”, anume:
- Masters Tournament – desfășurat la Augusta National Golf Club, Georgia, SUA – în sistem invitațional
- U.S. Open Championship – organizat de USGA în diferite locații din SUA
- The Open Championship ( fost British Open ) – organizat de The R&A (The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Scoția)
- PGA Championship – organizat în Statele Unite ale Americii de PGA of America (USPGA), în al patrulea weekend după The British Open.
Se spune că sportivul care a câștigat toate cele patru turnee în golf a făcut „Marele Șlem”.
Cei mai cunoscuți jucători de golf
Printre cei mai buni jucători din istorie se numără:
- Tiger Woods;
- Sam Snead;
- Arnold Palmer;
- Jack Nicklaus;
- Tom Watson;
- Gary Player;
- Ben Hogan;
- Bobby Jones.
În mod evident, Tiger Woods a fost și este cel mai mediatizat jucător de golf. Acesta a obținut nu mai puțin de 82 de victorii în circuitul PGA, un adevărat record în istoria acestui sport. Dintre cele 82 de succese, 41 au venit în European Tour.
Dintre turneele majore, Woods a câștigat:
- Masters Tournament în 1997, 2001, 2002, 2005 și 2019
- PGA Championship în 1999, 2000, 2006 și 2007
- U.S Open în 200, 2002 și 2008
- The Open Championship în 200, 2005 și 2006
De-a lungul carierei a primit diferite distincții pentru cel mai bun jucător al anului în golf. În plus, în anul 2021 a fost introdus în Hall of Fame-ul acestui sport.
Pariuri pe golf
În România, case de pariuri precum Betano Pariuri, NetBet Sport și eFortuna au în oferta lor pariuri pe golf.
La Betano, de exemplu, ai pariuri antepost pentru trei competiții majore din PGA Tour – PGA Championship, U.S Open și Open Championship.
În schimb, o ofertă ceva mai bogată de pariuri pe golf găsești la Netbet. Acest operator nu doar că îți pune la dispoziție ponturi antepost pe golf, ci și poți miza pe câștigătorii fiecărei runde.
Terenuri de golf în România – Unde poți juca la noi
Nu avem sportivi români care să ne reprezinte la nivel înalt în acest sport, dar te poți relaxa la o partidă chiar în România. Găsești terenuri de golf în următoarele localități:
- Teleac, jud. Alba
- Pianu de Sus, jud. Alba
- Cluj-Napoca, jud. Cluj
- Sânpaul, jud. Cluj
- București
- Potigrafu, jud. Prahova
- Breaza, jud. Prahova
- Ineu, judeţul Bihor
Toate aceste terenuri sunt construite după normele Federației Internaționale. O partidă de golf jucată în România costă 130 de lei, iar începătorii, care vor doar să exerseze, pot închiria echipamente pentru 40 de lei pe oră.
Cine transmite golf în România
Cele mai importante competiții de golf sunt transmite în România pe postul Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport.
Concluzii
Golful pare să devină un joc din ce în ce mai practicat, nu doar la nivel de profesioniști, ci și la amatori. Totuși, trebuie să ai un buget semnificativ pentru a lua parte la competiții de golf. În orice caz, merită să urmărești cele mai importante competiții la TV și să-ți faci o părere despre acest sport.
Poți citi și alte materiale pe site-ul nostru: despre ciclism, schi alpin, biatlon, bandy, bowls, darts, kabaddi, polo pe apă sau floorball. Nu uita și de articolele din fotbal: Cei mai buni fotbaliști români din istorie, Cei mai buni jucători din istorie și România la Euro.
Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi bune pentru tine pe site și pe Telegram BETuri. Spor(t) în toate!