Pariuri Netball – Istoria „baschetului cu alt nume” + ce poți paria
Continuăm seria în care prezentăm sporturi mai puțin populare cu netball. Acesta este un joc similar baschetului și care are origini similare cu ”fratele” său mult mai celebru. Tot în acest articol vom vorbi și despre pariuri Netball!
Netball-ul a apărut inițial ca o ramură a baschetului ce putea fi jucată și de fetele din școlile americance și britanice de la sfârșitul secolului XIX. Regulamentul este unul similar. Diferența majoră este aceea că netball-ul nu este un sport de contact și jucătorii trebuie să-și respecte pozițiile și zonele din teren. În prezent, există un Campionat Mondial de netball și această activitate a fost recunoscută a fi un sport de către Comitetul Olimpic Internațional. Australia, Noua Zeelandă și Anglia sunt cele mai bune echipe naționale.
După curling, darts, padel, floorball, bowls sau bandy, acum vom descoperi istoria și regulamentul Netball-ului, dar și ce poți paria pe acest sport.
Date statistice și cronologice – Pariuri Netball
- Jocul de baschet a apărut în Statele Unite ale Americii pentru prima dată în anul 1891. Șase ani mai târziu, s-a desfășurat primul meci de netball.
- Primele reguli din netball au fost scrise în 1900 de către Asociația de Educație Fizică din Regatul Unit. Prima organizație din acest sport a luat ființă în anul 1926, sub numele de ”All England Net Ball Association”.
- În 1936 au avut loc primele competiții oficiale. De abia după cel De-al Doilea Război Mondial, în 1949, s-au desfășurat și întreceri internaționale. La primele turnee au participat reprezentantele Angliei, Scoției și Țării Galilor.
- Prima partidă internațională a avut loc în 1938, între Australia și Noua Zeelandă. Gazdele de la Melbourne se impuneau cu scorul de 40-11.
- În 1960 a apărut un regulament ceva mai complex, care conținea inclusiv numele fiecărei poziții din terenul de netball.
Istoria sportului – Cum a luat naștere Netball-ul?
Istoria netball-ului este comună cu cea a baschetului. În 1891, James Naismith inventa jocul de baschet, unul care era dedicat în special băieților, elevi și studenți. După doar un an, acesta a fost adaptat pentru a putea fi jucat și de fete. Noul tip de baschet s-a dezvoltat foarte mult în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea și a ajuns foarte popular în școlile americane și britanice. Momentul oficial de debut al netball-ului se crede însă a fi 1897, la Colegiul Madame Österberg's, din Dartford (Anglia). Un profesor american a venit cu ideea practicării unui sport similar baschetului, dar în aer liber și cu inelele puțin diferite, fără clasicul panou de susținere.
Netball-ul a devenit popular ca un sport feminin în următoarea perioadă. Competițiile școlare și întrecerile locale au căpătat amploare. Primele forme oficiale de organizare au apărut în anii ’20. La nivel internațional, primele idei de cooperări au avut loc în perioada anilor ’50. Anglia, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Indiile de Vest au pus în 1960 bazele Federației Internaționale Feminine de Baschet și Netball. Jocul se baza pe un regulament. Tot atunci, s-a decis organizarea unui Campionat Mondial ce urma să aibă loc la fiecare patru ani. Prima ediție a fost în 1963 în Eastbourne (Anglia).
Istoria recentă și pașii următori
Momentul cel mai important de până acum din istoria netball-ulului am putea spune că a avut loc în 1995. Atunci, Comitetul Olimpic Internațional recunoștea această activitate drept un sport. Principalul obiectiv de viitor al forurilor superioare din netball este includerea pe lista sporturilor din programul olimpic. În 1998, netball-ul a fost reprezentat pentru prima dată la Jocurile Commonwealth-ului.
Federația Internațională de Netball (INF) funcționează sub acest nume începând cu anul 2012.
Regulament, suprafața de joc și componenții echipelor – Pariuri Netball
Terenul de netball este similar cu unul de baschet. Principalul obiectiv este să înscrii cât mai multe puncte cu aruncări spre inelul advers. Coșurile sunt situate la o înălțime de 3,05 metri și au un diametru ceva mai mare decât al celui de baschet, de 380 de milimetri. Terenul de netball are 30,5 metri lungime și 15,25 metri în lățime. Se joacă patru sferturi de câte 15 minute. Se pot desfășura competiții atât în aer liber, cât și indoor.
Spre deosebire de baschet, jucătorii de netball nu au libertate de mișcare pe teren și trebuie să-și respecte zona. Sunt șapte poziții pe terenul de netball și fiecare are rolul său bine stabilit. Goalkeeperul are rolul de a proteja inelul și poate evolua doar în zona acestuia. Defence wing-ul se apără pe flancuri, dar și în zona centrală. Pe centru este ajutat și de goal defense. Acesta poate inclusiv să apere inelul, alături de portar. Centrul este prezent pe tot terenul și din acest motiv este considerată a fi cea mai complexă și dificilă poziție din teren. Wing Attack-ul este responsabil în primul rând de pasele ofensive. Goal Attack-ul și Goal Shooter-ul sunt jucătorii care aruncă la coș. Doar aceștia doi din urmă au voie să șuteze.
Cele mai importante competiții – Pariuri Netball
Sunt patru turnee majore de netball. Cel mai important dintre acestea este Cupa Mondială de Netball (Netball World Cup, anterior Netball World Championships). Este organizată la fiecare patru ani, începând cu 1963. Următoarea ediție va avea loc în 2023, în Africa de Sud. Urmează Commonwealth Games, acolo unde netball nu a lipsit din 1998 încoace. Netball Nations Cup este o creație ceva mai nouă. A fost organizată pentru prima oară în 2020 și la ediția de debut au participat echipele naționale din Anglia, Jamaica, Noua Zeelandă și Africa de Sud. Exista un turneu similar – Quad Series – și anterior, la care evoluau Australia, Anglia, Noua Zeelandă și Africa de Sud.
În fine, Netball Singapore Nations Cup este competiția la care au șansa de a fi prezente și echipe naționale neinvitate în Netball Nations Cup. Printre acestea se află gazdele din Singapore, dar și India, Tanzania, Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor, Fiji, Namibia, Samoa, Tanzania, Botswana, Eswatini sau Papua Noua Guinee.
Bineînțeles, există și alte întreceri naționale, dar nu la fel de populare precum cele menționate anterior.
Cele mai bune echipe naționale de netball
Turneele de netball sunt populare în special în zona Commonwealth-ului. Într-un mod oarecum normal, dacă ne gândim că originile acestui sport sunt în zona britanică. Acolo s-au desfășurat și primele competiții internaționale. În prezent, lupta pentru supremație între marile competiții nu se mai dă însă între reprezentantele Regatului Unit. Selecționatele din Australia și Noua Zeelandă sunt cele mai bune ale momentului din netball.
În cea mai importantă ierarhie din netball (INF Rankings), Australia, Noua Zeelandă și Anglia sunt cel mai bine clasate. Top 10 este completat de Jamaica, Africa de Sud, Uganda, Malawi, Țara Galilor, Scoția și Trinidad & Tobago.
Ce poți paria la Netball – Pariuri Netball
În continuare, vom discuta despre pariuri sportive netball. Tipurile de pariuri pe care le poți plasa pe netball sunt similare ca în alte sporturi de echipă. Evident, doar generozitatea ofertei caselor de pariuri diferă. Totuși, poți miza pe rezultatul final, numărul total de puncte reușit de ambele sau doar una dintre echipe, dar și pe handicap (diferența de puncte).
Printre casele de pariuri din România care oferă posibilitatea de a paria pe netball se numără Netbet, Sportingbet sau Betfair.
Netball în România – Există competiții de Netball în România?
În țara noastră, netball-ul nu este foarte popular. Nu există cluburi dedicate acestui sport și nici competiții. România nu are o federație și nu face parte nici din clasamentul mondial INF Rankings.
Pariuri Netball – Concluzii
Netball-ul nu este popular în România, dar asemănarea cu baschetul ar putea duce la o creștere a popularității acestui sport. Chiar dacă este greu de găsit un loc pentru a practica această activitate, ai putea totuși arunca un ochi pe secțiunile de pariuri netball. Ce sporturi ai vrea să mai prezentăm în următoarele articole ale acestei serii?
Până la următoarele articole din diverse sporturi, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site (în rubrici ca Biletul Zilei sau Cota 2), dar și în grupurile noastre de Telegram BETuri și Facebook. Dar și alte materiale interesante, precum un top 10 jucători de urmărit în Liga 1 în acest sezon. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!