kabaddi

Kabaddi – Ce este, reguli generale și pe ce poți paria

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: februarie 7, 2024
5/5 - (2 votes)

Poate că ai văzut în oferta de pariuri a unor operatori sportul Kabaddi. Te-ai întrebat ce este? Ei bine, îți vom explica în acest articol un scurt istoric, reguli generale și, evident, opțiuni de pariuri pe unul dintre cele mai spectaculoase sporturi.

Kabaddi este un sport de contact, fiind extrem de popular în Asia de sud-est, în India și Bangladesh, în special. A apărut pentru prima dată în India iar în prezent se desfășoară câteva competiții la nivel internațional.

Citește pe site-ul nostru și alte materiale interesante: Despre Polo pe apă sau Istoria Jocurilor Olimpice. De asemenea, am mai pregătit un material dedicat lui Valentino Rossi, legenda din MotoGP.

Ce este Kabaddi?

Kabaddi este un sport de contact în care se confruntă două echipe de câte șapte jucători. Timpul efectiv este de 40 de minute, adică o repriză de rugby. La final, va câștiga formația ce va aduna cele mai multe puncte.

Regulile jocului sunt inedite, în special pentru atacant, care trebuie să strige mereu „Kabaddi, Kabaddi, Kabaddi” fără să respire. Îți vom explica în cele ce urmează mai multe detalii despre regulile generale. Mai întâi, însă, să aflăm un scurt istoric.

Kabaddi – Scurt istoric

Originile jocului Kabaddi nu sunt clare. Există mai multe teorii potrivit cărora acest sport ar fi existat pe sub continentul indian încă din preistorie. În cartea Nation at Play, Rononjoy Sen, autorul cărții, speculează că acest joc își are originea în perioada vedică (1500 î.Hr. și 500 î.Hr.).

De asemenea, s-au mai făcut și alte relatări despre originea Kabaddi. Se spune că ar fi avut loc jocuri nu doar în India, ci și în Iran, în urmă cu 2.000 de ani. Una peste alta, India a fost țara care a promovat acest sport, iar primele competiții oficiale au avut loc în anii 1920.

Totodată, Kabaddi a fost introdus în programul Jocurilor Olimpice indiene din 1938, iar la Jocurile Asiei a apărut pentru prima dată în 1951. Din 1990, însă, a făcut parte din fiecare ediție.

Reguli generale pentru Kabaddi

Kabaddi se poate practica atât în sală, dar și în aer liber, în zone noroioase, special amenajate de organizatorii competițiilor. Față în față sunt două echipe de câte șapte jucători. Fiecare formație își ocupă jumătatea de teren, de 10 pe 13 metri la băieți și de 8 pe 12 metri la fete.

Pe lângă titulari, există pe banca de rezerve alți cinci jucători, care pot intra pe teren în funcție de evenimentele de pe teren. În total se joacă două reprize a câte 20 de minute, cu o pauză de 5 minute în care se face schimbul de teren.

Fiecare atac poartă numele de „raid”. Atacantul este primul care se duce la echipa adversă și va încerca să marcheze cât mai mulți jucători din apărare. Sportivul va fi nevoit să treacă de linia de apărare, iar apoi să revină în jumătatea sa de teren fără să fie placat.

Atacantul, rol important în Kabaddi

În timpul acestui atac, atacantul, numit raider, trebuie să strige cu voce tare „Kabaddi”, fără să respire. Fiecare raid are o limită de timp de 30 de secunde. Punctele se acumulează în funcție de fiecare apărător marcat. Atacantul poate atinge orice parte din corpul adversarului.

De asemenea, dacă raiderul trece linia de bonus marcată în teritoriul echipei adverse, atunci formația sa va primi încă un punct suplimentar. În schimb, să presupunem că echipa care se apără îl plachează cu succes, vor primi ei un punct.

Sportivii care sunt placați vor fi eliminați automat din jocul de Kabaddi, însă unul este readus în competiție dacă echipa sa primește un punct la atacul următor. În plus, terenul este marcat cu „zone de lobby”, pe care jucătorii care se apără nu trebuie să le depășească. În caz contrar, vor fi eliminați.

Formația desemnată câștigătoare este cea care va acumula cele mai multe puncte la finalul celor două reprize.

Alte reguli, pe scurt

  • Un atac încheiat fără succes poartă denumirea de „raid gol”.
  • Dacă un atacant marchează trei sau mai multe puncte, se poate spune că a făcut un „super raid”.
  • În cazul în care la un atac sunt scoși din joc toți cei șapte jucători, formația adversă primește două puncte suplimentare, iar sportivii sunt reintroduși în joc.

Competiții internaționale

Federația Internațională de Kabaddi (IKF) se ocupă de organizarea competițiilor oficiale. Majoritatea concursurilor au loc în aer liber. Primele, organizate după anul 2000, au fost câștigate de India.

Recent, s-a înființat o altă companie ce se ocupă de sportul Kabaddi, World Kabaddi Federation. Prima Cupă Mondială a avut loc în 2019, în Malaezia, și a reunit la start 32 de echipe la masculin și 24 la feminin.

De asemenea, Kabaddi se află constat la Jocurile Asiei din anul 1990. India a dominat competiția până în anul 2018, când Iranul reușea să cucerească medalia de aur. Mai există și Campionatul Asiei de Kabaddi sau Pro Kabaddi League, ligă internă din India.

În Europa, primul Campionat European de Kabaddi s-a desfășurat în anul 2019, în Scoția. Finala era între Polonia și Olanda, iar polonezii s-au impus cu 47-27.

Pariuri pe Kabaddi

Unele case de pariuri au în oferta lor ponturi pe Kabaddi. De exemplu, poți paria pe Pro Kabaddi League, prima ligă a Indiei, la Winner, Winbet, Conticazino sau Mr Bit.

Cele mai multe opțiuni de pariere le are Winner Romania. Poți miza pe victoria unei echipe, pe numărul de puncte înscrise într-un meci sau într-o repriză, victorie la handicap sau pe scor corect.

În schimb, ceilalți operatori menționați îți oferă opțiunea de a miza pe victoria uneia dintre echipe sau pe numărul de puncte într-un meci.

Concluzii

Kabaddi este un sport foarte popular în Asia de sud-est, dar care s-a răspândit, recent, și în unele țări din Europa. În România, nu există practicanți profesioniști ai acestui sport. Totuși, unele case de pariuri de la noi îți oferă posibilitatea de a paria pe Kabaddi.

Citește pe site-ul nostru și alte materiale interesante: Cei mai buni jucători de fotbal din istorie, Top 10 tenismeni sau Top 10 baschetbaliști. Vezi și materialul nostru special despre festivalul Sanremo 2024.

Avem pentru tine ponturi și cote pentru cele mai importante competiții pe canalul de Telegram. Spor(t) în toate!