polo pe apa

Despre polo pe apă – Ce este, reguli generale și pe ce poți paria

Autor: Cristi Geiger
Ultimul update pe: februarie 4, 2025
5/5 - (1 vote)

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre polo pe apă, ai accesat articolul potrivit. Ți-am pregătit un material despre acest sport nautic de echipă. Vei afla care sunt regulile generale, ce competiții se desfășoară în polo în apă, detalii despre echipament și pe ce poți paria.

Polo pe apă este cel mai vechi sport olimpic pe echipe, fiind introdus chiar la ediția din 1900, a doua din istoria Jocurilor Olimpice moderne. Și dacă tot am amintit de JO de vară, să știi că poți citi pe site-ul nostru un material amplu despre istoria acestui mare eveniment.

În plus, aruncă un ochi și pe alte materiale de pe site-ul nostru: Cei mai buni jucători de fotbal din istorie, Cele mai bune jucătoare de fotbal sau Top 10 cei mai buni tenismeni.

Sport polo pe apă – Scurt istoric

Poate nu te-ai fi așteptat la acest lucru, dar în Anglia și Scoția a apărut pentru prima dată sportul numit polo pe apă. Istoria sa începe în secolul al XIX-lea, în cele două țări din Regatul Unit, unde se organizau regulat competiții de polo de apă.

Fondatorul pentru această disciplină sportivă este considerat englezul William Wilson. El a fost membru al „London Swimming Club” și a observat că antrenamentele înotătorilor erau monotone. Într-o zi s-a gândit să arunce o minge de fotbal în apă. Fiecare sportiv a început să înoate către minge, s-o prindă și s-o paseze altuia.

Totul a fost destul de rapid, întrucât jocul de polo în apă a prins destul de repede și a devenit popular. Pe 12 mai 1870 s-a înființat un comitet pentru a stabili regulile de joc. Totuși, au trecut mai bine de 4 ani până s-a întocmit un draft de regulament.

Primele competiții, în Anglia

Primul joc de polo pe apă a avut loc pe 14 iulie 1876, la „Bournemouth Premier Rowing Club”, unde terenul fusese amenajat între două diguri. Primul campionat de polo pe apă s-a organizat în Anglia, în 1888. Cea dintâi campioană era „Midlands Club Burton”, iar „Manchester Osborne Club” a dominat competiția internă din 1894 și până în 1901.

A doua țară din Europa unde s-a jucat polo de apă a fost Belgia, în 1888. Au urmat Germania și Austria din 1894, Franța din 1897, Italia din 1900 și Ungaria din 1906. De asemenea, polo pe apă avea să ajungă și în Statele Unite din 1888.

Din 1900, a doua ediție a Jocurilor Olimpice moderne, polo pe apă a fost introdus în programul evenimentului, devenind primul sport pe echipe la Olimpiadă. În plus, regulament oficial s-a întocmit abia în 1931.

Cele mai cunoscute sunt competițiile masculine, însă în polo apă există și multe concursuri pentru femei. Primele astfel de jocuri au avut loc în 1906, în Olanda. În timp s-a dezvoltat destul de mult, iar ca sport olimpic a devenit odată cu ediția din 2000, de la Sydney.

A devenit un sport popular atât în România, cât și în restul Europei, așa că poți efectua pariuri pe meciuri de polo pe apă la mai toate casele de pariuri de la noi din țară.

Polo sport apă – Reguli

Regulile pentru polo pe apă sunt similare la majoritatea competițiilor. Ele au fost realizate sub egida FINA, organizația internațională de conducere. În cazul meciurilor din Europa, LEN se ocupă de reguli, în SUA NCAA iar la Jocurile Olimpice CIO.

Cum se joacă un meci de polo în apă? Este simplu. Într-o partidă în piscină fiecare echipă are șapte jucători. Unul este portar, iar ceilalți șase de câmp. Există, de asemenea, și un căpitan, care se ocupă de buna disciplină a echipei sale.

Atacurile se realizează într-un joc pozițional. Concret, la polo pe apă există un centru, fundaș, inter dreapta, inter stânga, extremă dreapta și extremă stânga.

De obicei, antrenorii folosesc stângacii în partea dreaptă a atacului, iar dreptacii în partea stângă. Această tactică este utilizată pentru a lansa atacuri din ambele părți.

Portarul, rol important în jocul de polo în apă

Pe banca de rezerve pot fi maximum șase jucători. Portarul este singurul jucător în polo pe apă căruia i se permite să atingă mingea cu două mâini. Totodată, el poate să lovească mingea cu pumnul închis, să atingă partea de jos a piscinei, dar și să depășească jumătatea terenului.

Pe parcursul jocului pot exista și eliminări, pe o perioadă de 20 de secunde. În acel moment, echipa adversă din polo apă beneficiază de un avantaj major.

Alte reguli generale

  • Un joc de polo pe apă are o durată de 4 reprize a câte 8 minute fiecare. La competițiile internaționale, în fazele eliminatorii, pot exista lovituri de departajare. Asta, desigur, dacă scorul este egal în timpul regulamentar.
  • Va fi o pauză de două minute între prima şi a doua repriză şi între a treia şi a patra repriză, plus o pauză de trei minute între a doua şi a treia repriză. Echipele, incluzând jucătorii, antrenorii şi oficialii, vor schimba porţile şi băncile de rezervă înainte de începerea celei de-a treia reprize.
  • Lungimea bazinului este de 30 m pentru bărbați și 25 m pentru femei, iar lățimea de 20 m. Adâncimea apei trebuie să fie de cel puțin 1,8 m.
  • Pentru competițiile organizate de FINA sunt doi arbitri, doi arbitri de poartă, cronometrori, secretari, dar există și un arbitru asistent video pentru VAR. Arbitrii supraveghează jocul de pe margine, nu se află în apă alături de sportivi.
  • Fiecare antrenor are dreptul la două time out-uri pe meci în polo pe apă. Durata sa este de un minut.
  • Regulile privind time out-ul în sport polo pe apă sunt stricte. În sensul că, dacă nu se respectă regulamentul, există penalizări, iar echipa adversă va beneficia chiar de o lovitură de pedeapsă.
  • Fiind un sport de contact, există și eliminări în timpul jocului de polo în apă. Concret, dacă un sportiv a comis un fault dur, acesta va sta într-un spațiu amenajat, în apă, lângă poarta proprie. Va reintra pe teren dacă va sta 20 de secunde sau dacă s-a marcat un gol. El primește permisiunea de la un arbitru sau secretar să reintre pe teren.
  • Lovitura de pedeapsă acordată unei echipe se execută de la o distanță de cinci metri de oricare dintre jucători. Ceilalți sportivi vor părăsi zona și vor fi la cel puțin doi metri de sportivul care execută lovitura.
  • Un jucător are dreptul să comită cel mult două greșeli personale. La a treia, el va fi eliminat din jocul de polo pe apă.

Polo pe apă – echipament

Iată de ce echipament au nevoie sportivii pentru a fi eligibili pentru un meci de polo sport în apă:

  • Cască – Este folosită pentru a proteja capul și urechile jucătorilor. Totodată, ajută arbitrii să recunoască jucătorii, întrucât sunt numerotate. Echipa gazdă folosește căști numerotate de culoare închisă, iar oaspeții căști numerotate cu alb. Portarii au, întotdeauna, numărul 1 pe cască.
  • Costum de baie – În competițiile băieților, aceștia folosesc în jocul de polo pe apă doar un slip. În schimb, la fete este necesar un costum mulat care să le acopere jumătatea superioară și o parte din cea inferioară a corpului. Costumul este unul special, realizat din țesături rezistente.
  • Apărătoare pentru dinți – Nu este obligatorie, însă este necesară în concursurile de polo de apă, întrucât protejează dantura la contactele mai dure.
  • Minge – Pentru acest sport se folosesc mingi impermeabile, cu o cameră de supapă. Greutatea este cuprinsă între 400 și 450 de grame. Pentru meciuri de polo pe apă între bărbați, circumferința mingii este între 0,68 metri și 0,71 metri, iar pentru femei între 0,65 și 0,67.

Competiții majore – Sport polo pe apă

Cea mai importantă competiție pentru un poloist este, fără doar și poate, cea de la Jocurile Olimpice. Polo pe apă s-a introdus în programul olimpic din anul 1900.

La feminin, prima ediție a JO cu polo în apă a fost în 2000, la Sydney. De atunci se organizează la fiecare patru ani competiții majore de polo.

De asemenea, o dată la patru ani se organizează și un Campionat Mondial atât pentru băieți, cât și pentru fete. În 2024, CM are loc la Doha, în Qatar. Totodată, o dată la doi ani se organizează și un Campionat European.

Printre cele mai importante națiuni în prezent se numără Croația, Grecia, Ungaria, Italia, Muntenegru, Serbia sau Spania.

Polo pe apă în România – Polo sport apă

Primele echipe de polo în apă în România au apărut la Cluj, Timișoara și Târgu Mureș. Prima competiție în țara noastră a avut loc în 1924, la Constanța, cu ocazia Zilei Marinei. România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice de o națională de polo pe apă în anul 1952, la ediția din Helsinki (Finlanda).

În prezent, competițiile masculine și feminine interne sunt organizate de Federația Română de Polo. Prima ligă masculină reunește opt echipe la start: Steaua, CSM Oradea, Dinamo, Rapid, CSU Oradea, Sportul București, Cluj și Hello Sports. Se joacă sezon regulat, după care se trece la play-off și play-out.

De asemenea, din 2012 există și o ligă națională de polo feminin. Primele competiții s-au desfășurat la Oradea și Târgu Mureș, la vremea respectivă.

Naționalele României de polo pe apă la masculin și feminin s-au calificat, în 2024, la Campionatele Europene. O performanță remarcabilă a avut-o selecționata masculină, care a ajuns până în sferturile C.E. În plus, jucătorii noștri au obținut calificarea la Mondialul din Qatar.

Pariuri pe sport polo pe apă

Majoritatea casele de pariuri din România, precum Superbet, Betano, Fortuna, NetBet sau Unibet au în oferta lor polo pe apă, un sport pe care poți plasa pariuri.

De exemplu, în oferta NetBet Sport ai pariuri pe cele mai importante ligi din Europa, dar și pe competiții internaționale. Poți paria pe victoria uneia dintre echipe, pe numărul de goluri sau victorii la handicap.

Totodată, mai ai variantele de pariuri polo apă pe numărul de goluri într-un sfert sau pe numărul total de goluri al unei echipe.

La Betano și Superbet poți plasa și pariuri antepost la competițiile majore, inclusiv la concursurile de polo pe apă de la Jocurile Olimpice.

Concluzii

Polo pe apă este un sport extrem de popular în Europa. În general, succes au echipele din estul și centrul Europei. Și România se poate mândri cu performanțe decente la nivel de naționale sau cluburi, acolo unde participă constant la competiții de top.

Vezi pe site-ul nostru și alte materiale interesante: Profil de Legendă Michael Schumacher, Profil de legendă Ayrton Senna sau Profil de legendă Valentino Rossi.

Nu uita și de grupul nostru de Telegram, acolo unde găsești pariuri pe diverse sporturi. Spor(t) în toate!