cluj arena
Andreeas B.
24 noiembrie 2023

Cluj Arena – Epicentrul Sportiv din Inima Transilvaniei

5/5 - (1 vote)

Cluj Arena reprezintă un punct de referință în peisajul sportiv din Cluj-Napoca și nu numai. Stadionul este unul dintre cele mai impresionante obiective arhitecturale și sportive din România. Cu o capacitate de peste 30.000 de locuri, acest stadion multifuncțional nu este doar o arenă de fotbal, ci și un spațiu versatil pentru evenimente culturale și de divertisment. Inaugurată în 2011, Cluj Arena este casa echipei de fotbal U Cluj.

Pe parcursul articolului ți-am pregătit informațiile cele mai relevante legate de Cluj Arena. Am detaliat istoricul arenei din Cluj Napoca, facilitățile oferite, evenimente și meciuri importante ce au avut loc pe această arenă sau locația stadionului. Tot pe BETuri.ro găsești și informații despre stadionul Ion Oblemenco, BT Arena, cei mai buni jucători de fotbal din istorie, ciclism sau schi alpin. Află și care sunt grupele de la EURO 2024!

Istoric Cluj Arena – Templul Fotbalului Clujean

Cluj Arena a fost inaugurat pe 11 octombrie 2011. Construcțiile acestui stadion au început în luna august a anului 2009 și au fost executate de un consorțiu de opt firme care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Cluj. Arena a fost construită pe locul fostului stadion Ion Moina.

Stadionul se distinge prin designul său futurist și funcționalitatea ingenioasă. Forma sa arhitecturală distinctive a fost concepută de biroul de arhitectură Dico și Țigănaș, oferind un aspect modern și atrăgător.

Suprafața de joc de pe Cluj Arena dispune de iarbă natural. În primăvara anului 2023 a fost nevoie de schimbarea gazonului.

Costuri Cluj Arena – Cât a costat super stadionul din Ardeal

Stadionul este proprietatea Consiliului Județean Cluj. Construcția Cluj Arena a fost finanțată de Guvernul României (31.22%) și de Consiliul Județean Cluj (68.88%). Astfel, din totalul de 45 milioane de euro, 14 milioane de euro provin de la Guvern, iar restul de 31 de milioane reprezintă fondurile județului Cluj. Inițial, costurile totale au fost estimate la 27.5 milioane de euro (fără TVA). Datorită omologării arenei în conformitate cu normele FIFA, lucrările suplimentare neceare au crescut costurile cu 8.8 milioane de euro.

Facilități Cluj Arena – Ce oferă stadionul din Cluj-Napoca

Cu o capacitate de 30.355 de locuri, Cluj Arena este compusă din două tribune și două peluze. Totodată, stadionul  face parte din categoria UEFA Elite și poate găzdui orice tip de meciuri de fotbal. Spectatorii beneficiază de facilități de ultimă generație, inclusiv locuri confortabile, acces facil la zonele de servire a băuturilor și mâncării, precum și băi moderne. Spațiile VIP și lojele adaugă o notă de lux experienței de vizionare a evenimentelor desfășurate pe Cluj Arena.

Din vasta listă de facilități a stadionului din centrul Transilvaniei se numără și următoarele:

  • 30.355 locuri pe scaune (628 VIP clasa business, 745 VIP clasa standard, 86 de locuri High VIP și 30 de locuri pentru persoanele cu dizabilități)
  • pista de atletism cu 8 culoare, acreditată, ce poate găzdui competiții internațioanel atletice
  • pista pentru antrenamente juniori, de 80 de metri
  • 2 tabele de scor electronice (60 de metri pătrați fiecare)
  • parcare subterană pentru peste 300 de mașini
  • nocturna terenului cu iluminare în patru trepte care oferă condiții optime pentru transmisii în format HD
  • sistem de supraveghere video cu peste 100 de camere în toată incinta stadionului

Evenimente găzduite de stadionul din Cluj Napoca

Arena din Cluj a fost inaugurată cu un meci amical, împotriva echipei din Rusia, Kuban Krasnodar. Antrenată la vremea aceea de Dan Petrescu, formația rusă se impunea cu 4-0 în fața celor de la U Cluj. 25.000 de oameni au asistat la acest prim duel. Primul meci de fotbal oficial a avut loc pe 16 octombrie 2011. U Cluj se impunea cu 1-0 în fața celor de la Brașov, în etapa cu numărul 10 din Liga 1.

Pe lângă găzduirea evenimentelor sportive, Cluj Arena este folosită și pentru organizarea de concerte. Celebrul Untold, votat cel mai bun festival european, își are casa pe stadionul din Cluj. Acesta a stabilit niște recorduri absolute. La concertul lui Robbie Williams (2019) și a trupei Imagine Dragons (2023) au asistat nu mai puțin de 70.000 de oameni. Evenimentul inaugural de pe Cluj Arena a fost concertul trupei rock Scorpions, care a adunat 45.000 de persoane. Printre evenimentele culturale ce au avut loc pe superba arenă se numără artiști precum: Roxette, Depeche Mode, Andrea Bocelli, UB40.

Locație Cluj Arena – Cum ajungi la stadion

Cluj Arena este localizată perfect pentru locuitorii orașului. Stadionul este situat în centrul orașului, chiar lângă Parcul Central din Cluj. Mai exact, adresa arenei este Aleea Stadionului nr.2. Locația este ușor accesibilă prin intermediul mijloacelor de transport în comun, foarte bine puse la punct. Pentru cei care preferă să vină cu mașina, stadionul oferă și o parcare subterană.

Cluj Arena face parte dintr-un dintr-un complex sportiv mai larg, care include Sala Sporturilor „Horia Demian”, bazinul Politehnicii, parcul „Iuliu Hatieganu” și Sala Polivalentă (BT Arena).

Concluzii

Cluj Arena nu este doar un stadion de fotbal, ci un simbol al progresului al pasiunii pentru sport din inima Transilvaniei. Este un loc unde istoria se scrie pe iarba verde, iar experiența fiecărui spectator este de neuitat.

Citește și despre stadionul Ghencea, Arena Națională sau stadionul Giulești. Pentru mai multe articole interesante și ponturi te așteptăm pe site-ul nostru, dar și pe canalul nostru de Telegram. Hai pe stadion!