Istoria arenelor de tradiție din România – Stadionul Giulești
Continuăm seria intitulată “Istoria arenelor de tradiție din România” cu un alt stadion bucureștean, și mai exact Stadionul Giulești. Capitala României dispune de stadioane cu o istorie bogată și memorabilă, istoria fiind scrisă de cluburi precum Rapid, Steaua sau Dinamo București.
Primul articol din această serie a fost dedicat stadionului Ghencea, arenă pe care evoluează în mod tradițional Steaua București.
Nu uita că pe lângă acest tip de articole, site-ul nostru include cele mai interesante ponturi sportive, oferte cazino, oferte case de pariuri sau ghiduri pentru pariuri. Totul pentru ca tu să fii inspirat!
Stadion Giulești – Istoria arenei din București
- Stadion FC Rapid București – Construcția acestei arene a fost începută în 1936, sub conducerea arhitectului numit Gheorghe Dumitrescu. Acesta a realizat proiectul după un model celebru din Londra, și mai exact, arena Highbury, în stilul art deco (stadionul celor de la Arsenal).
- Stadionul Giulești – Deschiderea oficială datează din 10 iunie 1939. La această dată s-a serbat Ceferiada, eveniment ce marchează încrederea pe care românii o aveau în rolul Căilor Ferate pe vremea lui Carol al II-lea.
- La vremea respectivă, CFR reprezenta o adevărată forță la nivel național. Pe lângă influența asupra echipei de fotbal Rapid, CFR nu deținea doar trenuri, vapoare sau avioane, ci și școli pentru fiii și fiicele angajaților, spitale sau chiar cartiere întregi.
- Ceferiada a consemnat împlinirea a 70 de ani de la momentul punerii în circulație a primului tren din România.
- La vremea respectivă, stadionul Rapid, inspirat din arena celor de la Arsenal, dispunea de o capacitate remarcabilă – 12.160 scaune, dar și de propria stație de tren.
- Prima partidă oficială disputată de Rapid București pe arena din GIulești a avut loc în sezonul 1937-1938. La vremea respectivă, giuleștenii au reușit să se impună împotriva celor de la Jiul Petroșani, în ultima etapă a turului de campionat. Rapidul a câștigat această partidă cu scorul de 2-0.
Ce mai trebuie să știi despre Stadionul Giulești
- Începând cu anul 2019, pentru stadionul Giulești Valentin Stănescu a început o nouă eră.
- Reconstrucția stadionului pe care evoluează Rapid București fost o reușită a giuleștenilor, iar condițiile oferite de această arenă sunt ireproșabile. Rapidiștii beneficiază în prezent de o arenă cotată la 4 stele de către UEFA, standardele fiind îndeplinite chiar și pentru găzduirea partidelor din Liga Campionilor.
- Noul stadion Rapid a fost inaugurat pe data de 26 martie 2022, într-o partidă amicală cu Politehnica Timișoara. Rapid București s-a impus cu scorul de 1-0 în această dispută amicală.
- Reconstrucția arenei a fost necesară pentru găzduirea antrenamentelor din cadrul EURO 2020. România s-a numărat printre gazdele competiției, iar standardele UEFA trebuiau îndeplinite până la momentul organizării evenimentului, astfel stadionul Giulești s-a încadrat în normele solicitate.
- Numele inițial al noului stadion Giulești ar fi trebuit să fie Rapid Arena, însă în aprilie 2021 a fost anunțat numele oficial al arenei – Stadionul Rapid-Giulești.
Facilități stadion Giulești
- Capacitate stadionul Giulești – 14.050 locuri (+250 locuri destinate persoanelor cu dizabilități + însoțitorii lor)
- Stadionul Giulești – preț construcție: 39 milioane euro
- Suprafață desfășurată de 40.522 mp
- Suprafața înierbată este de 120x80m (inclusă este și suprafața de gardă)
- Complexul dispune de săli de sport pentru diverse sporturi precum box, lupte, haltere, judo, karate, tenis, volei, baschet, popice, atletism, dar și săli de forță sau de recuperare + pistă de alergare.
- Spații cazare pentru sportivi
- Spații de alimentație publică
- Spații administrative
- Bilete Rapid București – biletele pentru partidele disputate pe stadionul Giulești pot fi achiziționate atât de pe site-ul clubului (cu redirecționare către site-urile de specialitate), cât și în mod fizic de la locație.
Meciuri istorice disputate pe Stadionul Giulești
În următoarele rânduri vom prezenta 3 meciuri istorice disputate de naționala României pe stadionul Giulești, alături de 3 partide memorabile pe care Rapid București le-a disputat pe arena bucureșteană.
Meciuri istorice România pe Stadion Giulești
- România – Germania – 5-1 – Meci amical – 24.04.2004
- România – Finlanda – 2-1 – Preliminarii CM 2006 – 18.08.2004
- România – Bosnia – 3-0 – Preliminarii CE 2012 – 03.06.2011
Meciuri istorice Rapid București pe Stadionul Giulești
- Rapid București – Hamburg – 2-0 – Optimi Cupa UEFA – 2005/2006
- Rapid București – Steaua București – 5-1 – Liga 1 – 2009/2010
- Rapid București – Gaz Metan Mediaș – 8-0 – Liga 1 – 2021/2022
Concluzii
Stadionul Giulești face parte din arenele bucureștene cu o istorie remarcabilă, astfel nu puteam rata ocazia de a prezenta această arenă. Seria intitulată „Istoria arenelor de tradiție din România” va continua cu prezentarea Arenei Naționale, arenă intitulată în trecut „Lia Manoliu„. Dar pe site ai și informații despre stadioane Qatar 2022.
BETuri înseamnă o echipă specializată de experți în prezentarea/oferirea ponturilor din lumea sportivă. Pe site-ul nostru vei putea găsi ponturi pentru fotbal, tenis, baschet, F1, dar și MotoGP. Găsim interesantă și acordarea ponturilor pentru evenimente speciale, precum preview-ul cu privire la Eurovision 2022. Dar și retrospective, precum cea pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2018. Pe site-ul nostru poți găsi și Preview-ul pentru Roland Garros 2022, competiție aflată în curs de desfășurare. Nu uita de Cota 2 sau Biletul Zilei, secțiuni updatate la zi pe website-ul nostru. Nu ezita să intri pe articolul dedicat pentru BT Arena, Stadionul Arcul de Triumf sau stadionul Ion Oblemenco.
Pentru un aer inspirațional proaspăt – haide pe grupul nostru de Telegram! Nu uita de pagina de Facebook BETuri – mereu pregătită să îți ofere inspirație!