Preview Eurovision 2022 – Șansele României și marii favoriți
România intră joi seară pe scena Eurovision 2022, cu piesa ”Llámame”, interpretată de WRS. Țara noastră încearcă să se califice pentru prima dată din 2017 încoace în marea finală, iar bookmakerii îl cotează cu șanse reale pe artistul din Buzău. În continuare, vă prezentăm o analiză în detaliu a celui mai longeviv show de televiziune și a celui mai important concurs muzical din Europa + pronosticuri.
40 de țări au urcat deja sau vor urca pe scena PalaOlimpico din Torino. După prima semifinală, Moldova a obținut calificarea în finala de sâmbătă. Eurovision Song Contest nu este doar despre cele două semifinale și marea finală care au loc în această săptămână. Competițiile naționale au început de acum jumătate de an, iar fiecare stat și-a ales cei mai buni reprezentanți pentru ESC. Festivalul de la San Remo (Italia) și Melodifestivalen (Suedia) sunt cele mai cunoscute competiții naționale și au o popularitate uriașă la nivel național. De altfel, asta poate explica succesul celor două țări la Eurovision. Italia și Suedia nu prea au lipsit din Top 5 sau 10 în ultimii ani.
Marea finală a concursului Eurovision 2022 va avea loc sâmbătă seară. Ediția din acest este organizată de Italia, la Torino. Peninsularii sunt campionii de anul trecut, după un show de excepție făcut de trupa rock Maneskin. În acest an, gazdele sunt văzute din nou printre favorite și propun un duet plin de emoții al unora dintre cei mai în vogă artiști italieni: Mahmood și Blanco. Ucraina, Suedia sau Regatul Unit sunt alte nume de urmărit în ecuația primului loc la Eurovision 2022.
Ponturi Eurovision 2022 – Cine va câștiga marele trofeu?
- Ucraina câștigă Eurovision 2022 – Cota 1,50 la Unibet Pariuri Online. Deschidem seria de pronosticuri Eurovision 2022 cu o variantă pe marea câștigătoare. Mulți au anticipat victoria ucrainenilor pe fondul evenimentelor din prezent. Doar că un succes al Kalush Orchestra cu piesa ”Stefania” nu ar fi influențată neapărat de alți factori decât cei muzicali. Vecinii noștri au făcut un adevărat show în prima semifinală și au ridicat întreagă arenă din Torino – dar și pe telespectatori – în picioare.
- Italia va fi în Top 3 la Eurovision 2022 – Cota 1,50 la 888sport. Țara gazdă vine pe propriul teren cu o piesă extrem de bună, câștigătoare la San Remo. Mahmood și Blanco sunt doi dintre cei mai apreciați artiști italieni și promit un duet de excepție cu piesa ”Brividi”.
Italia, marea câștigătoare de anul trecut și gazda din 2022
Italia a câștigat concursul muzical Eurovision 2021, primul organizat după o pauză de doi ani cauzată de pandemie. Trupa Maneskin s-a clasat pe prima poziție cu piesa rock ”Zitti e Buoni”. Peninsularii au ajuns să ocupe cea mai înaltă treaptă a podiumului datorită votului publicului, care a oferit cele mai multe puncte celor patru reprezentanți ai Italiei. Aceștia au fost urmați în clasament de Franța și Elveția, care au stat mai bine la punctajul oferit de juriu. România nu s-a calificat în finala de anul trecut. Ediția precedentă a avut loc la Rotterdam, după victoria Țărilor de Jos din 2019.
Pe cine trimite România la Eurovision 2022?
WRS este reprezentantul României la Eurovision 2022, cu piesa ”Llamame”, o interpretare care invită la dans pe ritmuri latino. Coregrafia este una extrem de energică, iar la acest lucru a contribuit din plin și Andrei Ionuț Ursu, pe numele său real. Buzoianul și-a început cariera de artist ca dansator și mai apoi s-a reprofilat la microfon.
Acesta a câștigat selecția națională Eurovision 2022 cu 59 de puncte obținute în clasamentul combinat al votului juriului și al publicului. Pe locul secund s-a clasat Kyrie Mendel, iar pe trei – Dora Gaitanovici.
România se califică în marea finală de sâmbătă – Cota 2,25 la Fortuna Pariuri Online. Din 2017 încoace nu am mai avut parte de un rezultat bun la Eurovision. WRS vine pe scenă cu ritmuri latino și gata să facă un show de excepție joi seară. Este de așteptat ca prestația buzoianului să fie apreciată în mod special de public.
Istoria participărilor României la Eurovision – Locul 3, cea mai bună clasare
România a debutat la Eurovision în 1994 și a strâns în total 21 de participări la cel mai important concurs muzical din Europa. Cea mai bună clasare a țării noastre a fost locul 3, obținut în două rânduri: în 2005 (Luminița Anghel & Sistem cu piesa ”Let me try”), respectiv 2010 (Paula Seling & Ovi, ”Playing with fire”). România mai are un loc 4 adus de Mihai Trăistariu în 2006, cu melodia ”Tornero”.
Ultima prezență în Top 10 a fost în 2017 (locul 7). Ilinca Băcilă și Alex Florea, cu piesa ”Yodel it!”, au fost de altfel ultimii noștri reprezentanți calificați în marea finală de la Eurovision. The Humans, Ester Peony și Roxen au ratat ultimul act în 2018, 2019, respectiv 2021. Cel mai slab rezultat a fost în 2019, la Tel Aviv (locul 13 în semifinale).
Cele mai interesante statistici înainte de Eurovision 2022
- Mahmood, cel care alături de Blanco reprezintă Italia în acest an, revine la Eurovision după locul 2 ocupat în 2019 cu piesa ”Soldi”. Peninsularii sunt și în acest an pe poziția secundă în clasamentul favoriților, după Ucraina. Ultima țară care a reușit să-și apere trofeu a fost Irlanda, cu trei triumfuri consecutive între 1992 și 1994.
- Cele cinci țări care contribuie cel mai mult la bugetul EBU (European Broadcasting Union) sunt Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Italia și Spania. Acestea, alături de țara gazdă, sunt automat calificate în finală în fiecare an. La această ediție se întâmplă ca învingătoarea de anul trecut să fie chiar una dintre cele cinci națiuni. Italia este prima reprezentantă a Top 5 care triumfă la Eurovision, după Germania în 2010.
- Anul trecut a marcat o premieră negativă pentru câteva țări, patru dintre cele șase automat ajunse în finală. Regatul Unit, Germania, Spania și Olanda (țara gazdă) au primit zero puncte la televoting.
- 40 țări participă la Eurovision 2022. Armenia și Muntenegru revin în concursul muzical, în timp ce Rusia a fost exclusă. Nu sunt doar reprezentante ale „Bătrânului continent”. Australia are deja o istorie de câțiva ani la Eurovision. Statele Unite au decis și ele să se alăture proiectului și în acest an avem parte de o competiție cu format similar, American Song Contest.
- Prețurile biletelor la Eurovision 2022 nu au fost unele exorbitante. 10 euro a costat intrarea la repetițiile cu publicul de dinaintea semifinalelor, în timp ce un bilet într-o categorie premium la marea finală de sâmbătă s-a vândut cu 350 de euro.
- Ediția de anul trecut de la Rotterdam a avut o audiență totală de 183 de milioane de telespectatori.
Istoria Eurovision – cel mai important show de televiziune din Europa
Eurovision Song Contest (ESC) este organizat anual de European Broadcasting Union (EBU), începând cu 1956. Singura ediție anulată a fost cea din 2020. Toți membrii activi EBU, dar și alți invitați, sunt eligibili să participe în concurs. Până acum, 52 de state au concurat la Eurovision și nu este vorba doar despre țări europene. Drept dovadă, Australia este de mai mulți ani o prezență constantă la Eurovision.
Fiecare țară propune o piesă cu o durată de cel mult trei minute, iar interpreții trebuie să aibă peste 16 ani (de altfel, există și o ediție de Junior Eurovision Song Contest). Melodiile participante sunt alese fie în urma unor competiții organizate la nivel național, fie desemnate direct de televiziunea care este membru EBU. Sunt două semifinale (în zilele de marți și joi) care stabilesc 20 dintre finaliste. Restul până la 26 de concurenți din marea finală de sâmbătă este completat de cele cinci țări care contribuie cel mai mult la bugetul EBU (Germania, Franța, Regatul Unit, Italia și Spania), plus țara gazdă. Acest din urmă privilegiu este acordat câștigătoarei ediției precedente. Există atât un vot al juriilor naționale, cât și al publicului. Sunt acordate puncte în următoarea ordine: 12, 10, 8 și mai apoi de la 8 în jos.
Irlanda deține recordul pentru cele mai multe victorii la Eurovision Song Contest (7), fiind urmată de Suedia (6), Franța, Luxemburg, Regatul Unit și Țările de Jos (5). De-a lungul timpului, pe scena Eurovision au urcat în calitate de concurenți nume precum ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion sau Toto Cutugno.
Cote & Pronosticuri Eurovision 2022 – Cum va arăta Top 10?
- Polonia se clasează între primele 10 la Eurovision 2022 – Cota 1,35 la Fortuna Pariuri Online. Reprezentatul polonezilor are una dintre cele mai puternice voci din concurs și piesa sa a fost extrem de apreciată de critici până în prezent. O clasare în Top 10 ar trebui să fie o simplă formalitate pentru Ochman și a sa melodie ”River”.
- Regatul Unit va termina peste Spania – Cota 1,44 la 888sport. După ce anul trecut piesa ”Embers” nu a primit niciun punct la televoting, UK vine acum cu o melodie ce se află printre primele cinci favorite la câștigarea trofeului. Deși este greu să fie măcar cea mai bună țară din ”Big 5” (fiind depășită în opinia bookmakerilor de Italia), britanicii așteaptă cea mai bună clasare după mulți ani prin ”The Space Man”, Sam Ryder.
- Grecia va fi cea mai bine clasată din Balcani – Cota 1,40 la Unibet Pariuri Online. Elenii ne-au obișnuit cu intrări foarte bune în concurs și nici această ediție nu face excepție. Deși au renunțat la stilul obișnuit și s-au concentrat mai degrabă pe reprezentații ceva mai comune, acestea au prins în ultimii ani. Amanda Georgiadi Tenfjord s-a calificat după prima semifinală cu piesa ”Die Together” și are șanse bune la un Top 10 sâmbătă seară.
Concluzii
România are ceva șanse la calificarea în marea finală și am putea ajunge acolo pentru prima dată din 2017. Va reuși WRS să impresioneze publicul european, dar și juriile? Cine crezi că va pune mâna pe marele trofeu – Ucraina, Italia sau Suedia? Cine transmite Eurovision 2022? Finala Eurovision, care va fi sâmbătă, 14 mai, de la ora 22:00, va fi transmisă, ca în fiecare an, de TVR.
Până la următoarele articole din categoria diverse, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase meciuri și competiții sportive. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site, dar și în grupurile noastre de Telegram BETuri și Facebook. Dar și alte articole care merită citite, precum cele despre stadionul Ghencea, Roger Milla sau despre cum se joacă badminton. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!