carlos alcaraz
Cristi Geiger
5 aprilie 2022

Fenomenul Carlos Alcaraz. Noua stea a tenisului mondial

5/5 - (4 votes)

Carlos Alcaraz, jucător născut pe 5 mai 2003, a devenit noua stea a tenisului mondial într-un timp record. Jucătorul spaniol a trecut la profesioniști la doar 15 ani și într-un timp record a reușit să devină al treilea cel mai tânăr câștigător al unui turneu Masters 1000.

Alcaraz l-a învins la 18 ani și 333 de zile pe norvegianul Casper Ruud în finala turneului ATP de la Miami. Michael Chang (18 ani și 151 de zile) și Rafael Nadal (18 ani și 312 zile) sunt singurii care l-au depășit de-a lungul anilor.

Fenomenul Alcaraz a început tenisul de la o vârstă fragedă, mai exact la doar patru ani. Inspirat de tatăl său, fost jucător de TOP 40 în clasamentul mondial. Tânărul iberic este ghidat în acest moment de Juan Carlos Ferrero, fostul lider mondial. „Charlie” nu s-a ferit nici să recunoască faptul că Rafael Nadal este idolul copilăriei sale, un idol pe care nu ar fi deloc surprinzător să-l egaleze peste ani și ani. Hai să citești mai multe despre fantasticul jucător iberic, într-un nou material din rubrica de știri sportive marca BETuri.ro.

Alcaraz de pe 1490 pe locul 11 ATP

În primul an la profesioniști, Alcaraz a terminat pe locul 1490 și a acumulat doar două puncte ATP în 2018. Un an mai târziu, Alcaraz a început să demonstrez în turneele ITF și Challenger că este un adevărat talent.

Primul mare succes al carierei a venit la Rio, în februarie 2020. „Charlie”, un tip slăbuț din punct de vedere fizic la vremea respectivă, a trecut de conaționalul Ramos-Vionalas cu 7-6, 4-6, 7-6, reușind atunci primul succes din carieră în circuitul ATP.

Carlos Alcaraz Garfia și-a arătat colții în 2020 și a încheiat anul pe locul 141. Ascensiunea era vizibilă, jocul era în creștere și ne așteptam la mai mult.

„Charlie” a contiunat seria de rezultate bune și în 2021 a câștigat primul titlu din carieră la Umag, în Croația. Alcaraz a continuat să descopere lumea celor mari și a jucat inclusiv în sferturile de finală la US Open. Spaniolul avea să încheie anul cu titlul ATP Next Gen Finals, o competiție la care a părut că este cu doi pași în fața tuturor adversarilor.

Alcaraz nu s-a oprit după titlul ATP Next Gen Finals, iar anul 2022 a adus un cu totul alt sportiv. Spaniolul a devenit un pachet de mușchi, după pauza competițională de la finalul sezonului precedent.

În 2022, Carlos nu a mai avut probleme de ordin fizic, așa cum s-a întâmplat la US Open. Ibericul a ieșit în turul 3 la Australian Open. Ascensiunea a continuat cu meciuri bune făcute la Indian Wells și cu titlul la Miami. Performanțele obținute în ultimii ani l-au dus până pe locul 11 ATP, la un pas de Top 10 ATP.

Fenomenul Alcaraz, favorit la Roland Garros

Carlos Alcaraz Garfia nu a ars nicio clipă etapele firești pentru un jucător de tenis. A câștigat titluri în circuitul ITF, Challenger, ATP, iar la începutul lui 2022 și-a trecut în cont primul titlu de Masters 1000. Ce urmează? Un titlu de Grand Slam.

Spaniolul este al treilea favorit la Roland Garros. Doar Djokovic și Nadal sunt mai bine văzuți de bookmakerii caselor de pariuri. Alcaraz a demonstrat deja la US Open că poate rezista în meciuri de cinci seturi, iar de atunci s-a transformat radical din punct de vedere fizic. Ține cont de asta când îți alegi ponturi tenis pentru Roland Garros!

În primele patru luni din 2022, Carlos Alcaraz a fost învins doar de Matteo Berrettini și Rafael Nadal. Tânărul iberic are 18 victorii și două titluri deja în primele patru luni ale anului. Pare a fi doar începutul unui sezon de neuitat. „Charlie” are 5.000 de puncte de recuperat până la locul 1 ATP, un obiectiv îndrăzneț, poate prea îndrăzneț pentru 2022, dar nu imposibil pentru 2023.

Carlos Alcaraz, omul care poate pune capăt BIG 3

În ultimii ani, circuitul ATP a fost asediat de un număr mare de jucători tineri care au pus în pericol dominația lui Federer, Nadal și Djokovic. Tenismeni precum Medvedev, Zverev, Tsitsipas, Sinner sau Thiem au încercat să atingă celor trei, dar niciunul nu pare că a avut sau are potențialul lui Alcaraz.

„Charlie” pare un monstru. Un monstru fizic, un monstru de inteligență. E calm, muncitor și cumpătat. E o bestie când lovește cu dreapta, o bestie când se deplasează. Pare un monstru în devenire, un monstru care își va atinge potențialul curând.

E greu de spus cine poate să-l oprească pe Carlos Alcaraz. Răspunsul pare a fi că doar el. În urmă cu 20 de ani, Pete Sampras spunea despre Marat Safin: „Puștiul ăsta va domina tenisul cât timp își dorește”. Rusul a fost talentat, impresionant la vremea aceea, dar a demonstrat că nu are material de mare campion. În schimb, Carlos Alcaraz Garfia are tot ce trebuie pentru a fi o stea pe teren și în afara lui.

Nu uita că ai și alte materiale interesante în secțiunea de știri. Citește despre bandy, o disciplină sportivă necunoscută la noi. Sau despre George Best, cel care a fost înger pe teren și demon în afara lui. Dar și despre Patrick Mouratoglou, noul antrenor al Simonei Halep! Spor(t) în toate!