Ce ai vrea să știi despre Mingea de fotbal a Campionatului?

mingea de fotbal cm 2018Cupa Mondială a intrat pe ultima sută de metri și cu toții numărăm orele rămase până la primul fluier al competiției. Într-o perioadă în care toată lumea caută doar știri, despre jucători, despre loturi, ultimii convocați sau ultimii accidentați, noi ne întreptăm atenția spre obiectul muncii, MINGEA DE FOTBAL. Atunci când pariem biletul zilei la pariuri ne dorim ca acestă minge să între sau nu în poartă, să iasă în corner dar nu ne-am pus de foarte multe ori întrebarea despre caracteristicile mingii pe care o folosim aproape în fiecare zi. Povestea mingii de fotbal este una interesantă deoarece de-a lungul timpului a evoluat și ea ca fiecare lucru, mai ales fotbalul.

În primul rând am ales să începem cu câteva caracteristici tehnice. La începutul unei partide, balonul trebuie să aibă un diametru între 21 și 22 cm, iar greutatea trebuie să fie între 410 și 450 gr. Materialul obligatoriu din care trebuie să fie folosită mingea trebuie să fie piele sau un material asemănător.  Oare vreodată când pariem biletul zilei la pariuri sportive ne gândim la aceste date tehnice despre minge sau ar fi necesar să o facem?

Așa cum știm cu toții din relatările părinților noștrii, primele mingi de fotbal erau confectionate din ,,bășici de porc”. Acestea erau umflate sau umplute cu paie. Deobicei fotbalul se juca mai mult desculț și chiar și așa tinerii acelor perioade tot se bucurau de practicarea sportului rege. Costul unei mingi adevărate era foarte ridicat în acea perioadă așa câ îi oblige pe tineri să recurgă la tot felul de ,,inovații”.

Până acum au avut loc 20 de ediții ale Cupei Mondiale. De fiecare dată fotbalul a fost mai frumos și s-au născut legende pe care le privim și astăzi cu o admirație foarte mare. La primele ediții ale Campionatului Mondial de fotbal. În anul 1930 a avut loc primul Campionat Mondial de fotbal. Acea primă ediție despre care ar trebui să știe toți marii suporteri ai sportului rege a fost câștigată de Uruguay care a fost o forță a acelor vremuri. Mingea cu care s-a jucat la acel Mondial s-a numit ,,T-Model’’. A fost o minge modernă pentru acea vreme și a fost confecționată din bucăți de piele care erau așezate simetric. Peste opt ani la Mondialul din Franța a apărut mingea ,,Allen’’ care era tot din bucăți de piele dar care erau cusute cu șireturi. La următoarele ediții ale Cupei Mondiale, mingea, fără care nu se poate desfășura un meci de fotbal a apărut din ce în ce mai modernă și având caracteristici tot mai performante.

Campionatul Mondial din 1970 organizat de Mexic a însemnat o revoluție pentru fotbal. A fost prima Cupă Mondială care a fost televizat în culori, o premieră pentru acea vreme. Telespectatorii au avut ocazia să îi vadă strălucind pe Pele și Jairzinho care au dus Brazilia pe care a pariat multă lume pe biletul zilei spre o nouă Cupă Mondială. Mingea trebuia să se ridice și ea la un nivel corespunzător transmisiunii. În Mexic s-a jucat cu prima minge oficială ,,Telstar’’. Designul ei este unul asemănător mingii pe care o știm cu toții astăzi. A fost una dintre cele mai rotunde mingi ale acelor ani. Culoarea ei era alb cu negru fiind mult mai vizibilă de la televizor. Acest tip de minge avea să inspire viitoarele modele.

Campionatul Mondial din Mexic 1986 a intrat în istorie din toate punctele de vedere. Argentina a câștigat acel Campionat Mondial după ce, Maradona a marcat golul pe care l-a numit ,,Mâna lui Dumnezeu”. Mingea folosită la acel turneu s-a numit ,,Azteco Mexico” și a fost confecționată din materiale sintetice. Ea era mult mai rezistentă.

Jabulani în 2010, Brazuca în 2014 ne-au oferit goluri minunate pe care le avem în minte și astăzi. TELSTAR 18 este numele mingii cu care se va juca la Campionatul Mondial din acest an. Aceasta este construită cu ajutorul noilor tehnologii pentru a maximiza performanța. Design-ul mingii este unul special. Ea are un efect de imprimare metalic. Cei de la ADIDAS care au conceput-o și fabricat-o spun că oferă un grad de aderență ridicat, dar acest lucru va putea fi vizibil doar din intervențiile portarilor. Atunci când plasăm biletul zilei la pariuri trebuie să ne gândim și la caracteristicile mingii deoarece ele pot face diferența între pierdere și câștig. Cu toții am folosit mingea în jocurile din copilărie, dar sunt puțini cei care cunosc cu adevărat istorie obiectului muncii în jocul de fotbal.