marian dragulescu
Cristi Geiger
13 iulie 2021

Special Jocurile Olimpice – Marian Drăgulescu, drumul către o medalie istorică

Marian Drăgulescu este unul dintre cei mai cunoscuți gimnaști din România și unul dintre sportivii cu șanse la medalii la Tokyo 2020. Veteranul de 41 de ani participă pentru a 5-a oară în carieră la cel mai important concurs din cariera unui gimnast.

Drăgulescu a făcut primii pași în sala de gimnastică în anul 1988. El a impresionat pe toată lumea de la primele mișcări. Tânărul sportiv avea să fie remarcat de antrenorii de la Clubul Sportiv Dinamo București. Acolo avea să performeze ani la rând împreună cu antrenorul Dănuț Grecu.

După ani grei de muncă în sala de gimnastică și nenumărate titluri la nivel de copii și juniori, Marian Drăgulescu avea să devină primul sportiv român care obține o medalie la individual compus, fiind medaliat cu bronz la Campionatele Europene de la Bremen din Germania.

Marian Drăgulescu a devenit un sportiv de renume mondial pentru număr impresionat de medalii obținute la Campionatul Mondial, European și Jocurile Olimpice, dar mai ales pentru săritura care îi poartă numele în acest moment.

Marian Drăgulescu, un carusel de retrageri și reveniri

Marian Drăgulescu a avut multe probleme de-a lungul anilor. Marele sportiv s-a retras de mai multe ori din gimnastică, dar de fiecare dată s-a întors și mai puternic. Scandaluri cu Federație sau scandalurile cu fostele soții i-au umbrit mult cariera lui Drăgulescu.

În 2002, Drăgulescu anunța fulgerător că se retrage din gimnastică. Nu a ținut prea mult acest anunț, iar marele sportiv a revenit în sală după câteva luni. Marian a mai decis să se retragă o dată din gimnastică la finalul lui 2009 după ce la Campionatele Mondiale de la Stuttgart a ratat podiumul și a terminat pe patru în proba de sărituri. Multiplul campion avea să revină din nou în sala de antrenament în 2011 pentru Jocurile Olimpice din 2012. Olimpiada de la Londra a fost o adevărată dezamăgire pentru Drăgulescu, cel care nu a fost convocat în lot și a decis să se retragă încă o dată.

Gustul unei noi participări la Jocurile Olimpice l-au determinat pe Drăgulescu să revină în sala de antrenament în 2015. Gimnastul a fost primul sportiv român care și-a asigurat prezența la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

Marian Drăgulescu, probleme în viața privată

Marian Drăgulescu a fost de multe ori pe prima pagină a ziarelor și în momentele în care nu era implicat în concurs. Marele gimnast român s-a făcut remarcat cu episoade de violență în care era acuzat că a lovit-o pe fosta lui soție Larisa Drăgulescu.

„A fost o relație nocivă, au avut loc foarte multe scandaluri, certuri. Gândiți-vă că am fost doi tineri care scoteau ce e mai rău unul din celălalt. Ne luam parte în parte, de cele mai multe ori ea sărea la bătaie. Cât de mică e, atât de… De multe ori nu am ripostat. Dar au fost și situații în care am ripostat și din punctul acesta de vedere îmi pare rău că mi-am pierdut cumpătul la acel moment. Am învățat din acele greșeli, am învățat că trebuie să nu mă mai pun niciodată în acele situații în care să nu mă mai pot controla. Și de-a lungul timpului nu am mai avut.”,

a declarat Drăgulescu în emisiunea „40 de întrebări”.

Neliniștea de pe plan personal este foarte probabil să fi contribuit la ratarea marelui vis și anume medalia de aur din palmaresul lui Marian Drăgulescu.

Drăgulescu este cel mai medaliat gimnast român la Europene

Revenind la Marian Drăgulescu sportivul putem remarca că a dominat ani la rând Campionatele Europene de gimnastică, iar în 2017 a devenit sportivul român cu cele mai multe medalii de aur cu cele zece distincții obținute la întrecerile continentale

Medalii obținute de Marian Drăgulescu de-a lungul anilor:

 • 1998 – Bronz la CE cu echipa
 • 2000 – Bronz la CE la Individual Compus
 • 2000 – Aur la CE la Sol
 • 2001 – Aur la CM Sărituri
 • 2001 – Aur la CM Sol
 • 2002 – Aur la CE cu echipa
 • 2002 – Aur CE Sărituri
 • 2002 – Bronz CE Sol
 • 2002 – Aur CM Sol
 • 2004 – Aur CE cu echipa
 • 2004 – Aur CE Individual Compus
 • 2004 – Aur CE Sărituri
 • 2004 – Aur CE Sol
 • 2004 – Bronz Jocurile Olimpice cu echipa
 • 2004 – Bronz Jocurile Olimpice Sărituri
 • 2004 – Argint Jocurile Olimpice Sol
 • 2005 – Aur CM Sărituri
 • 2006 – Aur CM Sol
 • 2006 – Aur CM Sărituri
 • 2009 – Aur CM Sărituri
 • 2009 – Aur CM Sol
 • 2017 – Bronz CE Sărituri
 • 2017 – Aur CE Sol

Ultimul asalt pentru aurul olimpic

Remarcăm astfel că lui Marian Drăgulescu îi lipsește din palmares medalia de aur la Jocurile Olimpice.

„Dintotdeauna mi-am dorit să câştig medalia de aur, este singura medalie din palmares care îmi lipseşte. Am fost foarte aproape în 2004, am fost şi favorit în 2008, atât la sol, cât şi la sărituri, dar în continuare visul meu este viu, speranţa moare ultima. Lupta va fi cu mine însumi, nu mă interesează de ceilalţi concurenţi. Fiecare competiţie îşi are povestea şi istoria ei. Am fost şi favorit şi am greşit, sau au fost anumite competiţii unde nu am fost favorit şi am câştigat”,

a declarat Drăgulescu înainte de Jocurile Olimpice.

Federația Română de Gimnastică are încredere în Marian Drăgulescu. Din acest motiv, sportivul a fost inclus în programul „Samurai 2020”, un program de asistență specială pentru sportivii care au potențial de a obține o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ultimul tren pentru Marian Drăgulescu la Tokyo 2020

Marian Drăgulescu a primit deja titlul de Maestru Emerit al Sportului pentru întreaga carieră, dar nicio diplomă și nicio distincție primită din partea statului român nu se poate compara cu o medalie de aur la Jocurile Olimpice.
Drăgulescu a fost declarat în 2001 cel mai bun sportiv al României și a primit „Premiul Național pentru Sport”.

Comitetul Olimpic Sportiv Român mizează pe experiența și dorința lui Drăgulescu în drumul către o medalie la Tokyo. Din păcate, vârsta nu iartă pe nimeni, iar marele campion român este obligat să se lupte cu adversari mult mai tineri care pot să producă elementele ușor.

România nu s-a calificat la Tokyo în proba pe echipe, iar singura șansă a lui Drăgulescu este în probleme individuale. Citește și despre alți sportivi români cu șanse la medalii, precum ar fi Alina Vuc sau, de ce nu, David Popovici. Spor(t) în toate, cu BETuri.ro!