spartak tska , fotbal rusia
Sebi Raducu
23 aprilie 2021

Spartak – ȚSKA sau derbiul principal dintre carne și cai al rușilor

Spartak – ȚSKA, derbiul Moscovei! Slavii vor avea mereu greaua moștenire de a fi asimilați cu tot ce înseamnă Rusia. Și poate că e îndreptățit sau nu, dar istoria teritoriului dintre Zona Baltică – Volga și Ural – e una din cele mai fascinante din întreaga lume. Asta pentru că a reușit în aproape 1000 de ani să adune mai multe comunități care aveau să continue să existe și să aibă originalitatea propriilor culturi.

Sovieticii nu au ușurat deloc condiția rusului. Ei au avut nevoie, ca în restul țărilor comuniste, de un instrument de propagandă care să distragă atenția publicului. Au reușit să țină controlul evoluției tineretului a cărui alternativă la educația formală să fie sportul de performanță controlat de stat. Astfel, apar echipe precum Spartak sau ȚSKA – ambele departamentale – echivalentul lui Dinamo și Steaua cu accente chirilice.

Istoric Spartak – ȚSKA

Ca orice club departamental al regimului comunist, Spartak are o geneză simplă, dar o origine mai veche. Ea este prezentă de la sfârșitul secolului XIX – prin asocierea mișcării Sokol de natură revoluționară implicată în evenimentele din 1905. Astfel, s-au pus bazele unui club sportiv pe toate profilele și nișele ca în 1922 să fie reorganizată în Cercul Sportiv Moscovit.

Reformarea clubului a dus la autofinanțarea prin susținerea de către sindicatele muncitorilor din alimentație și a plătitorilor de bilete. Apoi, în 1934, după ce Nikolai Starostin – văzut ca fondatorul clubului – a continuat munca alături de autoritățile comuniste, a redenumit echipa Spartak în spiritul revoluționar al originii inițiale a clubului înainte de epoca sovietică.

Fotbal Rusia – ȚSKA Moscova, echipa armatei

Celălalt club moscovit – ȚSKA a fost fondat în 1911 la bază ca un club sportiv dedicată nișei sporturilor de iarnă. El a fost reformat pe sistem sovietic în 1923 ca echipă a Armatei Roșii. Echipa reprezenta ministerul apărării și instrumentele de forță ale acestuia. ȚSKA a câștigat cel mai mare număr de titluri imediat după război – 5 în șase ani (1946, 1947, 1948, 1950 și 1951).

De asemenea, CSKA se poate lăuda ca fiind primul club rusesc care să câștige un trofeu european. El a reușit acest lucru în 2005 într-o finală de Cupa UEFA cu Sporting. Meciul a fost câștigat chiar pe terenul lusitanilor. Pe plan intern, au un total de 13 campionate, 12 cupe și 7 supercupe, atât în era sovietică, cât mai ales după căderea blocului comunist.

Palmaresul celor două rivale

Rivala lor din epoca nouă, dar născută în epoca veche, Spartak, are avantajul unei istorii și tradiții impozante care rivalizează doar cu cea a lui Dinamo Kiev. A reprezentat o forță a fotbalului sovietic de-a lungul deceniilor și mai ales în anii 70-80. De altfel, deși nu au câștigat nicio competiție europeană, au fost cel mai aproape să joace o finală în toate cele trei competițiile importante.

Iar la nivel intern au un număr de record de 22 de campionate, 13 cupe, 1 supercupă, câștigate în ambele perioade – sovietică și postcomunistă. Clubul a trecut și el prin tranziție, mărturie stând numărul mari de antrenori și jucători străini legitimați de clubul moscovit. Trei dintre aceștia fiind chiar români care s-au remarcat la Dinamo și Rapid, exact pe prototipul unui rival CSKA (fie și din afara Rusiei).

Cele mai interesante statistici pentru Spartak – ȚSKA, Fotbal Rusia

 • Prima întâlnire între cele două a avut loc pe 11 iunie 1922, în cadrul unei cupe oficiale numite KFS-Kolomyaga, finala turneului câștigătorilor ligilor din campionatul Moscovei. A fost câștigată de echipa Armatei cu scorul de 4-1 după ce la pauză, echipa cu originie sokoleze era condusă cu 2-1. Era primul dintr-o serie de peste 210 de meciuri care s-au jucat între cele două. Așa s-a născut și denumirea de Derbi al Estului, mai discret decât cel dintre Spartak și Dinamo sau Spartak și Dinamo Kiev.
 • Șase ani mai târziu au adus partida cu cele mai multe goluri marcate 11. Se întâmpla pe 24 iunie 1928, într-un meci în care ȚSKA Moscova a pierdut cu scorul de 4-7 în fața lui Spartak. Partida s-a desfășurat în cadrul campionatului moscovit. Cea mai lungă perioadă de invincibilitate aparține celor de la Spartak Moscova. Ei au strâns între aprilie 1991 și iunie 1998 – nu mai puțin de 18 partide consecutive fără înfrângere (12 victorii și 6 egaluri).
 • În cadrul campionatului de fotbal, cumulat cel sovietic cu cel rusesc, plus competițiile adiacente, cele două s-au întâlnit de 156 de ori. Fiecare a obținut 62 de victorii, și 32 de meciuri terminate la egalitate. S-au adunat aproape 450 de goluri marcate, cele mai multe fiind reușite de Spartak. Tot Spartak se bucură de cea mai mare diferență de scor din istoria derbiului. Este vroba despre un meci câștigat cu 8-0 în mai 1935, în cadrul campionatului din Moscova.

Antrenori

Singurul antrenor care a avut șansa să fie pe banca ambelor echipe, dar de asemenea să-și treacă numele pe lista antrenorilor naționalei Uniunii Sovietice – cu care a fost vice-campion european și locul 3 la Olimpiadă, dar și la celelalte cluburi de tradiție din Moscova – Lokomotiv și Dinamo – a fost Konstantin Beskov . El s-a remarcat ca fotbalist în anii 40 și 50 pentru Dinamo Moscova.

Moscovitul avea să aibă prima din cele două experiențe la ȚSKA. Acolo a stat doi ani între 1961 și 1962. A reușit de fiecare dată să obțină locul 4. El a fost apoi selecționer al URSS-ului de trei ori. Dar și cel mai longeviv antrenor din istoria lui Spartak Moscova la nivel de mandat – 1977-1988! În această perioadă a câștigat de două ori campionatul sovietic și a ajuns de două ori în sferturile de finală ale competițiilor europene – 1981 (Cupa Campionilor) și 1984 (Cupa UEFA).

Implicit, asta îi oferă onoarea de a fi fost protagonist la cele mai multe derbiuri moscovite între Spartak și CSKA: 31 de dueluri (5 la CSKA și 26 la Spartak). La CSKA nu a reușit să obțină nicio victorie în fața lui Spartak, iar la Spartak a reușit numai puțin de 16 victorii și 5 egaluri contra lui CSKA. Cea mai mare victorie fiind chiar la ultimul duel la care a fost prezent – un 6-0 în septembre 1987.

Antrenorii actuali

În prezent, situația este total diferită cu epoca sovietică. Ambele cluburi sunt antrenate de doi străini din afara spațiului rusesc, cu un favorit evident în persoana italianului Domenico Tedesco. El se află la clubul Spartak din octombrie 2019, cu o situație relativ decentă în fața lui CSKA. A reușit 1 victorie și 2 înfrângeri în trei meciuri.

De partea cealaltă, CSKA se bazează pe un începător într-ale antrenoratului – croatul Ivica Olic. Fotbalist celebru pentru perioadele sale de succes de la naționala Croației din anii 2010. El s-a aflat printre jucătorii protagoniști ai campaniei ce a adus primul trofeu european pe tărâm rusesc – Cupa UEFA – ediția 2004-2005. A jucat titular în finala de la Lisabona și a fost schimbat înainte de ultimul sfert de oră.

Jucători implicați în Spartak – ȚSKA

Iată câțiva dintre fotbaliștii care au evoluat pentru ambele cluburi moscovite

 • Ivan Ryzhov
 • Nikolay Isaev
 • Andrey Protasov
 • Konstantin Malinin
 • Vladislav Zhmelkov
 • Evgeni Bushmanov
 • Valeri Masalitin
 • Dmitri Tyapushkin
 • Andrey Ivanov
 • Roman Shirokov

Fotbal Rusia – Vagner Love, cel mai prolific marcator în Spartak – ȚSKA

Cei de la CSKA se pot lăuda cu cel mai bun marcator din istoria derbiului. Brazilianul Vagner Love – care a ajuns la o cifră de 9 goluri în 18 derbiuri. Vorbim, practic, de o reușită la două meciuri între Spartak și CSKA. Pe lângă goluri, el are și 4 pase decisive. Un detaliu important e că atunci când acesta marcat, CSKA nu a pierdut meciul, reușind 5 victorii și 2 egaluri.

În plus, e printre puținii jucători cu o triplă reușită în derbiul moscovit. Această performanță s-a înregistrat în iulie 2008. Atunci, ȚSKA câștiga cu 5-1 pe terenul lui Spartak și Vagner Love marca toate cele trei goluri în prima repriză pe rețeta hat-trick-ului perfect (cu stângul, cu dreptul și cu capul). Hattrick marcat în mai puțin de 45 de minute. Tot brazilianul a fost decisiv la calificarea în finala Cupei UEFA din 2005. El a reușit să marcheze șapte goluri în 14 meciuri jucate în Europa League.

Spartak – ȚSKA – Akinfeev, cel mai longeviv în derbiul Moscovei

În ceea ce privește numărul de meciuri, un nume celebru iese în evidență datorită longevității sale – Igor Akinfeev la CSKA Moscova. Fostul portar al naționalei Rusiei are numai puțin de 39 de derbiuri dunate în ultimii 20 de ani, cu 45 de goluri primite (din care 34 în 33 de meciuri de campionat) – cu 12 situații în care acesta nu a luat gol.

Români au fost doar la Spartak

La nivelul jucătorilor români, doar Spartak a legitimat fotbaliști români de-a lungul istoriei. Toți după anii 2000, în aceeași perioadă – reușind în unele cazuri să joace împreună legat meciuri din campionatul rusesc. E vorba despre rapidștii Florin Șoavă și Adrian Iencsi, respectiv dinamovistul Gabriel Tamaș. Toți sunt cunoscuți de publicul naționalei româniei ca jucători cu profil defensiv.

Cele mai multe jocuri și minute adunate de un român în derbiul Spartak – CSKA aparțin lui Adrian Iencsi cu 5 prezențe. El a evoluat în toate ca integralist – atât în campionat, cât și în cupă sau supercupă. Este urmat de Gabriel Tamaș și Florin Șoavă. Ambii cu patru prezențe (primul cu două cartonașe galbene acumulate și al doilea cu o pasă decisivă într-un meci pierdut în deplasare cu 1-2. Din păcate, cei trei nu au evoluat vreodată în același timp pe teren.

Statistici fotbal jucători actuali

În prezent, cele mai bune cifre la gazdele de la Spartak sunt împărțite de cei doi atacanți centrali – Jordan Larsson și Aleksandr Sobolov, ambii cu câte 12 goluri. Primul are un avantaj de 5 pase decisive plus un gol împotriva celor de la CSKA Moscova, marcat în Cupa Rusiei. De partea cealaltă, Nikola Vlasic deschide lista marcatorilor cu 11 goluri în această ediție de campionat, plus alte 5 pase decisive. El are, până acum, 4 goluri marcate în 6 dueluri cu Spartak.

Ultimele cinci rezultate – Fotbal Rusia

Rivale de tradiții ale epocii sovietice, cele două echipe din Moscova și-au împărțit victoriile relativ frățeste în ultimele întâlniri. Fie că a fost în campionat sau în alte cupe naționale. Am avut parte de meciuri spectaculoase cu o medie de cel puțin 3 goluri marcate per partidă. Un detaliu interesant e că ultimele victorii ale lui CSKA au fost victorii la două goluri diferență, fie acasă – fie în deplasare.

Ultima victorie a celor de la CSKA Moscova pe teritoriul lui Spartak datează de acum doi ani. Atunci, CSKA au câștigat cu 2-0 . Victoria a fost obținută în aprilie 2019. Ambele goluri au fost marcate de un islandez pe nume Sigurdsson. Tot străinii au fost eroii unei alte victorii importante a lui CSKA în ultimii 5 ani. S-a bifat atunci un 4-0. Finlandezul Eremenko (2 goluri), sârbul Zoran Tosic și nigerianul Ahmed Musa au marcat în acel duel.

 • 13.09.2020 – ȚSKA – Spartak 3-1 (Premier Liga)
 • 30.06.2020 – ȚSKA – Spartak 2-0 (Premier Liga)
 • 04.03.2020 – Spartak – ȚSKA 3-2 (prelungiri) (Cupa Rusiei)
 • 19.08.2019 – Spartak – ȚSKA 2-1 (Premier Liga)
 • 06.04.2019 – Spartak – ȚSKA 0-2 (Premier Liga)

Derbiul Moscovei pare să indice o reteță spectaculoasă cu cel puțin 2-3 de goluri marcate. Cel mai probabil, ȚSKA va marca. Nu este exclus să vedem gol în ambele porți, totuși. Nu uita că ai și alte povești asemănătoare. Poți citi, de exemplu, despre derbiul Levski – ȚSKA Sofia. Ai și ponturi fotbal de calitate pe site. Spor la pariuri inspirate!