slavia plzen , fotbal cehia , nicusor stanciu
Sebi Raducu
30 aprilie 2021

Slavia – Plzen sau derbiul modern al Cehiei de mileniu III

Slavia – Plzen, derbiul modern de Cehia! Parte a imperiului Habsburgic și Austro-Ungar mult timp, Cehia s-a bucurat de avantajele unei culturi și civilizații suficient de capabile să-și asume poziție de lider geopolitic în zona Europei Centrale. A fost, dacă vreți, acel burete de la mijlocul mesei care în multe cazuri are grijă ca două farfurii să nu se spargă din greșeală, așa cum majoritatea vecinilor aveau obiceiul prin ciocnirile dese și de multe ori futile.

Discreți – dar prezenți în istoria europeană – cehii aveau să-și definească viitorul după cele două conflagrații mondiale, prilej cu care și-au obținut independența ca apoi s-o piardă în fața unei zone de influențe prea puternice pentru a fi dată jos în doar 5 sau 10 ani. După cum se știe, Primăvara de la Praga – 1968 – a fost una din cele mai importante momente ale Războiului Rece.

Război rece sau cald, duelurile din fotbalul ceh aveau să anime comunitățile tinere care aveau să-și creeze propriile entități, fiind dispuse în spiritul perioadei să se organizeze și să se bucure de joc, indiferent dacă erau burghezi, muncitori sau militari. Fotbalul se dorea într-o perioadă cu un Nobel de pace, care să nu fie nevoit să fie lăudat cu statuete și premii, dar din păcate, istoria încă o dată a râs cinic.

Istoric

Înființat la începutul lunii noiembrie 1892 ca și club sportiv axat pe ciclism de către studenții la Medicină din Praga, Slavia avea să se extindă și cu o secție de fotbal patru ani mai târziu. 1905 a fost anul care l-a adus pe managerul scoțian și fost jucător la Celtic, Jake Madden. Acesta a revoluționat clubul și a fost protagonistul epocii de aur a acestuia timp de 25 de ani, cu aproape 600 de meciuri adunate pe bancă.

De partea cealaltă, Plzen avea să aibă o geneză similară cu cea a Rapidului, fiind o echipă înființată la dorința unui oficial din autoritățile feroviare locale în 1911. Clubul a avut nevoie de mai bine de zece ani să scape de statutul de club amator. Apoi de încă 15 ani ca să intre în circuitul select al echipelor importante – participând în Cupa Mitropa în 1935.

Palmares

La nivel de trofee, superioritatea aparține celor din Praga cu 19 campionate (13 cehoslovace și 6 cehe), 8 cupe (3 cehoslovace și 5 cehe) și 1 Cupă Mitropa în 1938 – echivalentul Ligii Campionilor în era interbelică. Cei de la Plzen se pot lăuda și ei cu 5 campionate, 1 cupă și 1 supercupă – toate obținute în era cehă, mai exact în ultimii zece ani.

Ambele se pot lăuda cu o prezență constantă în grupele competițiilor europene – Europa League sau Liga Campionilor.

Primul meci oficial din istoria celor două cluburi s-a jucat în cadrul campionatului cehoslovac, pe data de 3 aprilie 1932 și a adus o remiză albă pe terenul celor de la Viktoria Plzen. La finalul sezonului, cei din Praga aveau să termine pe locul 2 și echipa din Plzen pe locul 4.

Plzen – Slavia – Statistici fotbal

 • Cea mai mare diferență de scor și cea mai categorică victorie a adus și cele mai multe goluri în derbiul Cehiei – fiind câștigat de cei din Praga – imediat după terminarea războiului – o victorie în 1945 cu un scor de 8-1 reușit pe teren propriu în fața lui Plzen (locul 3) în seria a doua a campionatului, serie pe care cei din Slavia aveau să o câștige și să joace finala campionatului împotriva Spartei, pe care a pierdut-o.
 • Cele mai multe goluri marcate într-un duel între cele două echipe din Praga și Plzen au presupus marcarea a 10 goluri cu un scor de 8-2 la începutul anilor 30, o victorie reușită de Slavia pe teren propriu.
 • Perioada de invincibilitate cu cel mai lung șir de meciuri fără înfrângere aparține celor de la Slavia Praha, care au reușit această performanță în perioada de început a fotbalului cehoslovac, între 1936 și 1946. Alb-roșii au strâns 14 meciuri consecutive de neînvins, cu 9 victorii și 5 egaluri. S-au înregistrat inclusiv trei succese cu 3-1 și unul cu 5-0.
 • Luând în considerare datele din campionatul ceh, apărut după căderea blocului ex-sovietic, cele două rivale s-au întâlnit de cinci ori în luna mai. Viktoria Plzen a câștigat o singură dată, de patru ori impunându-se Slavia Praga. De altfel, toate meciurile s-au disputat pe parcursul ultimilor 10 ani, majoritatea în retur.
 • În total, Plzen și Slavia s-au întâlnit în campionatul ceh de după 1990 de 50 de ori. Au fost 24 de victorii de partea celor de la Slavia Praga, respectiv 14 pentru cei de la Viktoria Plzen. S-au înregistrat doar 12 de meciuri decise la egalitate. În perioada asta, tot praghezii au reușit cele mai bune scoruri. Au fost victorii cu 5-0, 4-0 sau 4-2 în ultimii 15 ani. Într-una dintre ele un jucător pe nume Pavel Fort a reușit să marcheze 3 goluri.

Antrenori implicați în derbiul Slavia – Plzen

De-a lungul istoriei, nouă antrenori au antrenat cele două echipe ale Cehiei la un moment dat, toți autohtoni:

 • Tomas Pospichal – o dată la Plzen în anii 70 și o dată la Slavia în anii 80 – singurul în perioada cehoslovacă;
 • Frantisek Cipro – de trei ori la Slavia și o dată la Plzen
 • Frantisek Straka – o dată la Plzen și o dată la Slavia
 • Jaroslav Hrebik – o dată la Plzen și o dată la Slavia
 • Miroslav Koubek – de două ori la Plzen și o dată la Slavia
 • Dusan Uhrin Jr. – o dată la Plzen și de două ori la Slavia. El a fost în primul rând promovat de la juniori la secund și apoi principal
 • Jaroslav Silhavy – o dată la Plzen și o dată la Slavia
 • Petr Rada – de două ori la Slavia și o dată la Plzen

Singurul antrenor din era Cehoslovaciei, care a antrenat ambele cluburi la un moment în decade diferite a fost Tomas Pospichal. Momentul anilor 70 l-a surprins la Skoda Plzen (cum se numea atunci). Acolo a bifat 4 derbiuri – 1 victorie – 2 egaluri și 1 înfrângere. În anii 80 a fost la Slavia Praga. Acolo a bifat doar două meciuri cu Plzen – 1 victorie și 1 înfrângere.

Dusan Uhrin Jr., un nume cunoscut nouă

Dusan Uhrin Jr. – singurul antrenor pe care fotbalul românesc îl are cu derbiul ceh – a adunat până acum patru derbiuri între Viktoria Plzen și Slavia Praga. A prins un astfel de meci dintre la Plzen. A fost o victorie cu 2-0 pe terenul Slaviei. Dar și trei la Slavia. El a înregistrat o victorie cu 5-0 pe teren propriu și 2 înfrângeri la Plzen.

În ceea ce privește numărul de derbiuri, cele mai multe partide pe bancă tehnică au fost reușite în anii 70 de Jaroslav Jares. Acesta a stat pe banca Slaviei între 1973 și 1979, respectiv 1984 și 1986. În această perioadă el a adunat 12 meciuri contra lui Plzen pentru Slavia Praga.

Slavia – Plzen – Duelul antrenorilor actuali

Cei doi antrenori din prezent reprezintă exact nivelul pe care cele două echipe au reușit să-l atingă prin longevitatea acestuia la club. În consecință, antrenorul lui Slavia Praga este cel mai longeviv, cu 3 ani și jumătate neîntrerupți cu două campionate, două cupe, o supercupă. La acestea se adaugă o participare constantă în grupele competițiilor europene. Slavia a fost chiar de două ori sfert-finalistă în Europa League în fața echipelor londoneze – Chelsea și Arsenal.

Jindrich Trpisovsky a reușit în 14 meciuri împotriva lui Plzen să câștige 6 și să obțină un egal. În față lui Adrian Gula – antrenorul de aceeași vârstă (45) de la Plzen – a reușit să se impună de două ori și să facă o remiză în trei meciuri.

Jucători

La nivel de jucători, rivalitatea între cele două nu a fost așa de mare încât destui au jucat la ambele cluburi, ba mai mult s-au transferat de la una la cealaltă. Se remarcă nume precum:

 • Vaclav Horak
 • Miroslav Ziegler
 • Roman Sokol
 • Miroslav Beranek
 • Petr Cermak
 • Petr Vlcek
 • Jiri Skala
 • Lukas Dosek
 • Ivo Svoboda,
 • Pavel Fort
 • Tomas Kucera
 • Martin Cernoch
 • Pavel Čmovš
 • Marek Jarolím

Colceag a jucat la Plzen

Dintre jucătorii menționați mai sus, se remarcă un nume cunoscut fanilor din Liga 1 – un atacant legitimat în Moldova la Politehnica Iași și Ceahlăul Piatra-Neamț – Martin Cernoch. Acesta a fost legitimat în două rânduri la Plzen și apoi la Slavia Praga, fără să bifeze un duel între cele două.

El a fost coleg, însă, coleg cu Sorin Colceag, primul român care a avut șansa să joace un derbi de acest gen. Se întâmpla în februarie 2004, când echipa sa, Plzen, pierdea cu 3 goluri la Praga, toate primite de portarul român.

Stanciu scrie istorie la Slavia

Ceilalți doi români au fost legitimați până acum de Alexandru Băluță și Nicolae Stanciu. Primul a prins un singur derbi împotriva celor de la Plzen, terminat cu victoria Slaviei pe teren propriu cu 4-0. Jucătorul albiulian a ajuns până acum la patru dueluri cu Plzen, toate ca titular și trei ca integralist. În ultimul a fost chiar decisiv, cu un gol care a adus victoria din deplasare.

Stanciu este o piesă de bază în tripleta ofensivă care a marcat peste 30 de goluri în campionat. Românul are 11 goluri și 5 pase decisive în acest sezon. Lui i se alătură Jan Kuchta, cu 13 goluri și Abdallah Sima, cu 11 goluri, ambii cu câte o partidă și fără niciun gol marcat pentru Slavia în raport cu Plzen.

De partea cealaltă, Jean-David Beauguel este liderul marcatorilor pentru Plzen cu 11 goluri în campionat.. La nivelul derby-urilor cu Slavia Praga, acesta a jucat de șase ori și a marcat o dată.

Slavia – Plzen – Ultimele cinci rezultate

Din 2019 încoace, Slavia se află într-o revenire în prim-planul fotbalului intern și internațional, reușind recent să ajungă până în sferturile de finală din Europa League. Acest lucru s-a făcut simțit și în fața uneia din rivalele pentru trofeul suprem – Viktoria Plzen. Aceasta a fost la rândul ei o surpriză placută a ultimei decade pentru parcursul ei surprinzător în meciurile din grupele Ligii Campionilor.

Praghezii sunt neînvinși și de 5 meciuri. Acesștia au strâns 4 victorii și un egal, cu o medie tipică de un gol marcat pe meci. În plus, Slavia a reușit să țină poarta neatinsă în patru din aceste partide. Ultima victorie a celor din Plzen într-un duel cu Slavia datează din februarie 2019, un 2-0 pe teren propriu.

 • 23.12.2020 – Plzen – Slavia 0-1 (Fortuna Liga)
 • 24.06.2020 – Slavia – Plzen 1-0 (Fortuna Liga – playoff)
 • 07.06.2020 – Slavia – Plzen 0-0 (Fortuna Liga)
 • 27.10.2019 – Plzen – Slavia 0-1 (Fortuna Liga)
 • 12.05.2019 – Slavia – Plzen 3-1 (Fortuna Liga – playoff)

Concluzii

Ținând cont de toate semnele și de tiparul ultimului sezon, Slavia va câștiga mai mult ca sigur. Dar nu este exclus ca Plzen să facă o figură frumoasă și să îngreuneze misiunea celor din Praga de a rezolva rapid meciul. În cel mai nefericit caz vom avea doar unul sau două goluri în acest meci. Nu uita că ai și alte articole de genul acesta pe pagina dedicată de știri sportive.