levski - cska , fotbal bulgaria
Sebi Raducu
21 aprilie 2021

Levski – CSKA sau derbiul nebun al fotbalului bulgar

5/5 - (1 vote)

Levski – CSKA, derby marca Sofia, Bulgaria! Dunărea este lungă și albastră, dar a fost mereu pretextul istoric de nădejde pentru scuze eroice sau pentru compromisuri temporare. De la bătălii câștigate sau pierdute la poduri improvizate sau amânate, Dunărea a fost mereu spațiul care s-a încăpățânat să despartă doi vecini cu apucături similare. Și cu obiceiuri aproape identice, dar care au avut o geografie mult mai balcanică decât românii cu papion franțuzesc.

Implicit, ce s-a întâmplat la noi s-a întâmplat și la ei. Acest lucru fiind valabil cu influența otomană semi-milenară sau multicentenară. S-a continuat apoi cu contextele moderne ale războaielor regionale sau de conjunctură și cel mai recent, regimul comunist. El avea să nască două din cele mai cunoscute cluburi de fotbal din Sud-Estul Europei. Vorbim despre Levski și CSKA, nucleul jucătorilor ce aveau să prindă o semifinală de Campionat Mondial.

Ca și la noi, asta avea să rămâne o memorie sau o întâmplare demnă de o realitate alternativă. Prezentul are obiceiul să amintească trecutului că viitorul este mereu presat de greaua moștenire. Iar bulgarii, la fel ca românii, poate vor să revină acolo unde au fost cândva, dar nu pot. Poate nu au putut niciodată, dar un moment de excepționalitate a făcut diferența suficient cât să nu se mai repete.

Istoric

Formate la treizeci de ani diferență și în conjuncturi diferite, Levski și CSKA rămân cele două nume de tradiție. Sunt echipe care vor atrage atenția asupra unui derbi balcanic specific în toate privințele. Suporteri pasionați, jucători spectaculo și conjuncturi ciudate. Levski a apărut prima, în anul 1911. Clubul a luat ființă la inițiativa unor tineri liceeni fermecați de modelul și inspirați de figura revoluționarului antiotoman Vasil Levski. El a și dat numele clubului în mai 1914, când clubul s-a înregistrat oficial în Registru.

CSKA are geneza tipică unui club departament de tip comunist al cărui scop principal este convergența tuturor spectrelor de propagandă tinerească și sportivă în jurul unui aparat controlat de stat. În cazul de față, vorbim despre departamentul Armatei. Clubul a fost fondat pe fundațiilor altor cluburi deja existente, dar care au fuzionat din necesitatea vremii de a se adapta la noul spectru politic. Se întâmpla în 1948, același an care a dus pe plan fotbalistic la București o echipă pe nume Dinamo.

CSKA, bulgarii din fotbalul European

De asemenea, cei de la CSKA Sofia se pot lăuda cu cele mai bune performanțe europene reușite de un club bulgar în Europa. Ei sunt singura echipă care s-a calificat de două ori în semifinalele Cupei Campionilor și o dată calificată în semifinalele Cupei Cupelor. La nivel intern, ei dețin recordul la numărul de campionate – 31, plus 20 de cupe și 4 supercupe câștigate la sud de Dunăre.

La același nivel se mențin și cei de la Levski. Au un număr total de 73 trofee – 26 campionate, 25 de cupe – un record național – 3 supercupe, dintre care 13 duble de tip event cupă-campionat și o triplă cupă-campionat-supercupă. La nivel european se pot lăuda cu atingerea pragului de sferturi de finală de patru ori. Dar și cu statutul de primă echipă din Bulgaria care să se califice în grupele Ligii Campionilor. Asta până la apariția lui Ludogorets.

Istorie veche de 70 de ani

Prima întâlnire dintre cele două cluburi s-a înregistrat în campionat, în urmă cu mai bine de 70 de ani în urmă. Exact la câteva zile după clubul CSKA s-a format, pe 5 mai 1948, când Levski învingea cu 1-0. De atunci s-au întâlnit în competiții adiacente și în Cupa Bulgariei, prilej cu care în total au adunat peste 200 de precedente din care suporterii, istoricii și specialiștii să-și dea cu părerea. Momentul din 1985 a fost unic.

E vorba despre intervenția regimului care a desființat echipele existente la acea vreme. Sistemul le-a reorganizat sub alte denumiri și structuri, din cauza unui comportament dezamăgitor al jucătorilor de pe teren. Sportivii au fost frustrați de o serie de decizii interpretabile luate de arbitru. Totul se întâmpla la finala Cupei Bulgariei din iunie 1985, care avea să-i aducă o suspendare pe viață lui Hristo Stoichkov. Legenda bulgară a avut o viață schimbată subit odată cu căderea regimului și transferul său la FC Barcelona.

Victorie istorică pentru Levski

Cea mai mare diferență de scor și cea mai categorică victorie aparține celor de la Levski Sofia. Ei au învins pe CSKA în deplasare cu un scor zdrobitor de 7-1 în septembrie 1994. Istoria a consemnat un meci în care un jucător pe nume Nasko Sirakov a reușit patru goluri – din care două după lovituri de la 11 metri. Pe banca lui Levski se afla Georgi Vasiliev – unul din cei mai importanți antrenori din istoria fotbaluluibulgar.

Anii 60 au adus cele mai multe goluri marcate într-un derbi – 9 reușite în două situații. De fiecare dată, din nou, cu Levski învingătoare; prima dată în iulie 1962 – o victorie cu 6-3 pe teren propriu și a doua oară în noiembrie 1968 – o victorie cu 7-2 în deplasare – ambele în campionat. În meciul din 1962 – Dimitar Yordanov a înscris 4 goluri în meci. În 1968, Georgi Asparuhov a reușit o triplă.

Levski Sofia – CSKA Sofia – luptă strânsă în istoria meciurilor

Atât Levski, cât și CSKA se bucură de cea mai bună perioadă de invincibilitate una împotriva ceilalte – de 8 meciuri – cel puțin în campionat. În cazul lui Levski, seria avut loc în anii 60. Ei au obținut șase victorii și două egaluri între noiembrie 1961 și aprilie 1965. Pentru CSKA, seria este relativ recentă în ultima decadă – 7 meciuri – 6 înfrângeri și un egal între octombrie 2013 și octombrie 2016.

În total, cele două s-au întâlnit de 153 ori în campionat. 55 victorii obținute de Levski și tot 55 victorii reușite de CSKA, celelalte 43 de partide finalizându-se la egalitate. Derby-ul a adunat un total de de 420 de goluri marcate (206 de Levski și 214 de CSKA). Cel mai înregistrat scor este cel de 1-0 (de 36 de ori – 19 victorii de gen ale lui Levski, 17 ale lui CSKA). În total s-au jucat peste 200 de derbiuri și s-au marcat peste 550 de goluri.

Levski – CSKA – Antrenori

Doar trei antrenori au avut șansa să antreneze pe banca lui Levski și CSKA. Este vorba despre Georgi Vasiliev (de două ori la Levski și o dată la CSKA) și sârbul Ljubomir Petrovic (care a fost și el de două ori la Levski, iar la CSKA – consultant și apoi principal).

De departe, Georgi Vasiliev se poate lăuda ca fiind singura personalitate sportivă care să câștige atât un titlu și o cupă cu ambele echipe. Realizările au avut loc în perioada anilor 90 (trei campionate și 2 cupe), fiind de asemenea responsabil de eliminarea lui Rangers în preliminariile Ligii Campionilor. În acea dublă a jucat chiar și fostul antrenor al Farului sau Oțelului – Petre Grigoraș.

Antrenori români în Derby-ul bulgar

La nivelul românilor, doar doi antrenori din spațiul carpato-danubiano-pontic au avut șansa să fie protagoniști în derbiul sofiot. Aceștia au ocupat banca tehnică a uneia dintre cele două rivale – în speță CSKA Sofia – care i-a avut ca antrenori în trecut pe Ioan Andone și Edward Iordănescu. Ambii au reușit să bifeze un singur derbi cu Levski, de fiecare dată terminat la egalitate; de menționat că mciul cu Levski a fost ultimul pentru hunedorean în Bulgaria ca antrenor.

În ceea ce privește antrenorii actuali, situația este complicată. Avem de-a face cu un exemplu de antrenor revenit pentru a treia oară la club. El este un fost membru al generației de aur – Lyuboslav Penev – CSKA Sofia. El are 4 victorii și 2 egaluri în 10 meciuri ca antrenor împotriva lui Levski, față de Slavija Stojanovic care are doar două meciuri cu CSKA (1 victorie și 1 înfrângere). Singurul duel înregistrat între cei doi s-a terminat la egalitate.

Jucători implicați în Levski – CSKA

Iată o listă cu jucători care au evoluat pentru ambele echipe:

 • Ivan Zdravkov
 • Georgi Georgiev
 • Yanko Kirilov
 • Stoichko Peshev
 • Nikolay Iliev
 • Nikola Tsanev
 • Nikolay Todorov
 • Yordan Murlev
 • Stanimir Stoilov
 • Vladimir Andonov
 • Georgi Slavchev
 • Emil Kremenliev.

Se adaugă Zdravko Lazarov, Stanimis Gospodinov, Igor Kharhivschenko, Stanislav Angelov, Ivo Trenchev și Filipe da Costa.

La nivelul de cifre și recorduri personale, cele două cluburi își împart recordmanii. În ceea ce privește numărul de derbiuri jucate, Manol Manolov se laudă cu cele mai multe. 32 (între 1948 și 1962 – exact în prima fază de existență a clubului CSKA) și la nivel de goluri marcate – Georgi Ivanov (care a și antrenat echipa la care s-a remarcat de patru ori – Levski) – 15 goluri înscrise.

Angelov, împărțit de Levski și CSKA

Singurul jucător care a evoluat la ambele cluburi din Bulgaria legitimat în România, chiar și pentru o scură perioadă a fost mijlocașul defensiv Stanislav Angelov. El a ajuns la Steaua la finalul anilor 2000, dar a evoluat doar în prima parte a sezonului 2010/2011.

Ținând cont de proximitatea geografia, dar și accesibilitatea similară fotbalului românesc, cele două cluburi au legitimat în total 13 fotbaliști români. Levski – 5 români, iar CSKA – 8. Singurul jucător român care a avut șansa să joace și să înscrie în derbiul Bulgariei pentru amândouă fiind Sergiu Buș. Clujeanul se laudă cu cele mai multe prezențe. 8 derbiuri (2 la CSKA și 6 la Levski) – și cele mai multe goluri – 5 înscrise (2 pentru CSKA și 3 pentru Levski), fiind de asemenea și primul jucător român eliminat în istoria derbiului.

Românii derby-ului din Sofia

Primul jucător român care a fost legitimat de una din cele două rivale și a apucat să debuteze în derbi a fost băcăuanul Petre Grigoraș. El a evoluat într-un derbi în noiembrie 1993 – când a fost folosit de legenda Georgi Vasiliev. Nu avea să fie ultimul român totuși. CSKA a avut legitimați cei mai mulți români dintre cele două. Vorbim despre Eugen Trică, Florentin Petre, Alexandru Pițurcă, Daniel Pancu, Ianis Zicu – primul român marcator în derbi. Lor li se alătură Georgian Păun și Alexandru Păcurar.

De asemenea, la Levski merită enumerați: Emil Ninu, Srdjan Luchin și Neluț Roșu. Dintre toți jucătorii enumerați mai devreme, doar Alex Pițurcă, Emil Ninu și Neluț Roșu nu au jucat niciun minut în derby. De altfel, ultima dată când un român a fost prezent într-un derbi sofiot se întâmpla în urmă cu doi ani, în februarie 2019. Sergiu Buș a evoluat într-o victorie cu 1-0 pe teren propriu, în care a început ca rezervă și a intrat în repriza secundă – minutul 69.

În prezent, cele mai bune cifre la Levski le are olandezul Nigel Robertha. El are 6 goluri și 6 pase decisive, dar a plecat la finalul lunii trecute la DC United, în SUA. Caimacul i-a rămas decarului Borislav Tsonev – cu patru goluri marcate în acest sezon (având la activ deja 3 înscrise împotriva CSKA – chiar și o dublă în 2020), iar la CSKA Sofia – vârful împins gambian Ali Sowe cu 8 goluri și o pasă decisivă, care deja un gol marcat în acest sezon împotriva lui Levski și un total de 3 reușite în opt confruntări.

Ultimele cinci rezultate

Levski Sofia nu a mai obținut o victorie într-un meci oficial cu CSKA Sofia din februarie 2019. S-a întâmplat chiar pe teren propriu. Atunci, albaștrii câștigau cu 1-0. Tot ei au reușit să lege în ultimele cinci meciuri o serie timidă de trei meciuri consecutive fără înfrângeri bazată pe egaluri – unul cu multe goluri 3-3 – pe terenul lui CSKA Sofia. Totuși, Levski rămâne cu avantajul longevivității mai mari, datorită situației complicate a celor de la CSKA din ultimii ani.

Deși în ultimele două derbiuri de pe teren propriu, Levski nu a reușit să marcheze, partidele cu CSKA rămân în memoria fotbalului ca meciuri spectaculoase. Câteva dintre aceste multe goluri fiind concretizate chiar și de jucători români – unii la ambele echipe – alții doar la o singură echipă. Totuși, în ultimii 7 ani s-au înregistrat doar două remize albe în lunga listă de întâlniri directe.

 • 18.12.2020 – CSKA – Levski 1-0 (efbet Liga)
 • 20.06.2020 – CSKA – Levski 3-3 (efbet Liga)
 • 15.02.2020 – Levski – CSKA 0-0 (efbet Liga)
 • 01.09.2019 – CSKA – Levski 2-2 (efbet Liga)
 • 21.05.2019 – Levski – CskA 0-2 (efbet Liga)

După forma de moment și poziția din clasament, CSKA Sofia este departe favorita derbiului. Ea prezintă un apetit ofensiv mult mai bine calibrat decât al rivalilor. Totuși, un gol marcat de Levski nu ar fi nici imposibil nici improbabil. Ascultă și podcastul nostru, BETuri Show, pentru mai multe povești asemănătoare!