estudiantes gimnasia , fotbal argrentina
Sebi Raducu
16 aprilie 2021

Estudiantes – Gimnasia sau derbiul orașului care a purtat numele Evitei Peron

5/5 - (1 vote)

Văzută mereu în umbra Braziliei din cauza dimensiunii și a felului în care văd lumea în general, dar și la nivel de istorie. Putem spune că Argentina e una dintre cele mai complicate și intense societăți din civilizația modernă. Ea a reușit să supraviețuiască diferitelor evenimente istorice într-o manieră epică și dramatică. Unele dintre ele au dat naștere unor personalități emblematice precum Che Guevara sau Papa Francisc, două extreme ale aceluiași patrimoniu. Iar rivalitatea dintre Estudiantes și Gimnasia La Plata este una dintre cele mai interesante din fotbalul argentinian.

Fotbal Argentina – Alinarea unei națiuni

În consecință, fotbalul a venit ca o formă de pansament pentru o populație aflată confuză între prezentul incert și viitorul mult mai imprevizibil decât realitatea politică socială o arată. De aceea, Maradona e văzut mai mult decât un simplu mare fotbalist. El e un simbol al unei perioade și mișcări la care a aderat mai mult sau mai puțin conștient. Același lucru și despre Kempes, Ardiles și alte perle ale fotbalului latin.

Buenos Aires este cunoscută ca miezul întregii activități. Capitala dă tonul atât la nivel economic, cât și în domeniul sportiv. Nu e singura comunitate puternică, însă. La Plata a fost, până la mijlocul secolului 19, centrul ultimei reprezentanțe a Imperiului Spaniol – și una din cele mai active comunități la nivel de sport. Derbiurile celor două rivale din oraș – Gimnasia și Estudiantes adunând uneori mai mulți suporteri locali decât cei din capitală. De asemenea, în anii 50 – orașul a purtat pentru o scurtă perioadă numele soției dictatorului Peron – Ciudad Eva Peron.

Istoric Fotbal Argentina – Estudiantes – Gimnasia

Primul club al orașului este și cel mai vechi organism de nișă aflat încă în activitate. El s-a fondat la 3 iunie 1887. A debutat, inițial, ca asociație civilă și a cărui ramură sportivă de bază era scrima. Gimnasia, cum avea să se numească în cea mai mare parte a istoriei sale, și-a fondat secțiile ulterioare de baschet, rugby sau fotbal, una dezafiliindu-se în 1905 și creând un grup separat pentru fotbal.

Estudiantes – „Studenții” Sud-Americani – Fotbal Argentina

Momentul 1905 a venit după ce a clubul a suspendat toate activitățile sportive. S-a dorit un profil social, lucru care i-a obligat pe fanii și membrii secției de fotbal să se organizeze separat și să creeze un grup propriu ce avea să se numească Estudiantes, clubul care avea să fie cel mai reputat club la nivel de trofee interne și internaționale – după ce un an mai târziu au preluat modelul cromatic al celor de Alumni SC – un club care a câștigat 10 titluri între 1901 și 1911 (asemeni Chinezului).

Primul duel din La Plata a fost loc pe 27 august 2016. Acesta le-a dat câștig de cauză celor de la Gimnasia, după golul lui Cestor. Cea mai mare diferență și implicit cel mai mare scor realizat între cele două s-a consemnat pe 15 octombrie 2006. Atunci, clubul alb-roșu a învins cu 7-0 pe teren propiu cu jucători ca Veron integralist și Jose Luis Calderon (marcator de triplă).

Manuel Pellegrina – jucătorul simbol al celor de la Estudiantes (între 1938 și 1956) – Derby La Plata

Este jucătorul cu cele mai mai multe goluri înscrise în derbiul clasic – numai puțin 11. Nouă dintre ele au fost înscrise de cele mai mule ori din postura de oaspete (când echipa juca în deplasare). Ultima dată când un jucător a înscris trei goluri în derby a fost în cea mai mare victorie din istoria duelurilor directe, un 7-0 pentru Estudiantes pe teren propriu. Atunci, Jose Luis Calderon a înscris o triplă (24, 73 și 85), în 2006.

Cele mai multe goluri marcate în derby – Fotbal Argentina

  • S-au înregistrat pentru prima dată pe 25 august 1963 și a implicat șapte goluri. Atunci, Gimnasia a învins pe teren propriu cu 5-2 pe cei de la Estudiantes. Nu a fost singurul caz însă. Șapte goluri marcându-se de patru ori în plus, cu cei de la Estudiantes pe post de câștigători (trei vitorii cu 6-1 și una cu 7-0), cele mai multe venind pe terenul propriu al studenților.

Cea mai lungă perioadă de invincibilitate în derby La Plata – Fotbal Argentina

  • Îi aparține lui Estudiantes – 9 meciuri – în două epoci diferite (prima dată în perioada Primului Război Mondial – 1939-1943, apoi între anii 2005-2009). Prima serie i-a adus 7 victorii și 1 egal (dintre care cinci victorii la rând în derby). A doua – cea mai de succes – 7 victorii și 2 egaluri (dintre care tot cinci victorii la rând, inclusiv cea din 2007).

Luna aprilie a adunat până acum 15 întâlniri – Fotbal Superliga Argentina

  • S-au consemnat 6 victorii și 6 egaluri reușite de Gimnastia, Estudiantes reușind o singură o victorie. Singura de altfel și ultimul meci care a decis o câștigătoare în luna a patra, un 1-0. De asemenea, va fi prima oară când cele două vor juca pe o dată de 18 aprilie. Singura dată când un meci s-a jucat foarte aproape ca dată a fost pe 17 aprilie 1966. Cele două au remizat fără să marcheze.

În total, cele două s-au întâlnit în campionat de 171 de ori. 64 de victorii se află de partea celor de la Estudiantes. De 60 de ori au remizat cele două formații. 47 victorii a reușit să adune Gimnasia. S-a ajuns la un total de 455 de goluri marcate (251 pentru studenți și 204 pentru gimnaști). De menționat că echipele au avut șansa să se întâlnească în cele 180 de meciuri oficiale și la nivel continental. Aceste dispute au avut loc în Copa Sudamericana. Estudiantes a avut câștig de cauză după 1-0 și 0-0; se întâmpla în 2014 – când studenții ajungeau până în sferturi.

La nivel de decadă, ani 70 au reprezentat momentul cel mai fierbinte pentru derby. S-au jucat nu mai puțin de 27 de partide între cele două, cu Gimnasia învingătoare de 7 ori – Estudiantes de 9 ori. Restul partidelor au reprezentat 11 egaluri, cu un total de 74 de goluri înscrise (39 de studenți și 35 de gimnaști). Toate s-au desfășurat în campionatul argentinian.

Antrenori de legendă – Fotbal Argentina – Estudiantes – Gimnasia

Singurul antrenor care a avut șansa să fie pe banca ambelor echipe din La Plata și-a început cariera în Columbia. El a debutat ca antrenor-jucător la Millionarios. Acolo i-a avut ca parteneri de proiect pe Nestor Rossi și Alfredo di Stefano. E vorba despre Carlos Aldabe, care reușea să le aducă columbienilor primul campionat din istorie la doar 30 de ani. Avea să fie o experiență ce îl va ajuta apoi să reziste cel puțin un an la fiecare rivală – Gimnasia (1960-1961) și Estudiantes (1963-1964).

Maradona, un sfânt al fotbalului – Estudiantes – Gimnasia

De asemenea, ultimul antrenor și manager în același timp al Gimnasiei până la decesul timpuriu la 60 de ani a fost Diego Armando Maradona, care a fost pe banca la ultimul meci oficial din toamna lui 2019. Estudiantes a învins cu 1-0 în deplasare. Gabriel Milito – fostul fundaș al lui Inter Milano și Barcelona era, în acel moment, antrenorul studenților. De asemenea, fostul antrenor al lui Diego – Carlos Bilardo – cu care a reușit să câștige mondialul mexican e o legendă a studenților.

Ca jucător, acesta a făcut parte din generația care a câștiga Copa Libertadores și Cupa Intercontinentală în fața lui Manchester United alături de tatăl lui Juan Sebastian Veron. Și-a început antrenoratul în 1971 la Estudiantes, la doar 32 de ani. De altfel, el a jucat 19 derbiuri (din care 8 victorii (patru cu scorul de 2-1), 6 egaluri (trei cu scorul de 1-1) și 5 înfrângeri (trei cu scorul de 0-1 – cele mai multe goluri marcându-se într-o victorie cu 5-1 și un egal 3-3.

Mariano Messera vs Ricardo Zielinski – Derby La Plata – Fotbal Argentina

Dintre cei doi, deși are cu două luni mai puțin la echipă decât rivalul său din derbi, argentinianul cu origini poloneze Ricardo Zielinski are o experiență mai vastă în derby și un avantaj în fața tânărului Mariano Messera. Între cei doi există o diferență de 18 ani. Antrenorul lui Estudiantes – Zielinski are 9 meciuri cu Gimnasia. Are ca rezultate 4 victorii și 2 egaluri, cu o victorie personală deja în fața lui Messera. De menționat că acesta și-a început cariera de antrenor în 1994, când Messera era încă juniorul celor de la Gimnasia.

Jucători căliți în Derby de La Plata – Fotbal Argentina

Mulți dintre jucătorii străini care au activat în România au avut șansa sau ghinionul de a se naște în America de Sud și de a învăța fotbalul acolo. Argentina este o pepinieră de jucători enormă – una care a dat și primul fotbalist din afara țării recunoscut de o gazetă sportivă ca fiind cel mai bun. E vorba de Sebastian Dubarbier, un nativ al orașului La Plata – care a luat acest premiu în 2008. El a crescut la Gimnasia și a evoluat relativ recent la Estudiantes.

Deși a jucat pentru ambele cluburi din La Plata (debutând la Gimnasia și evoluând la finalul anilor 2010 pentru Estudiantes, Dubarbier a prins un singur derby platanez. Unul decisiv, însă. Argentinianul a dat pasa decisivă la golul victoriei reușit de echipa sa pe teren propriu la mijlocul lunii mai în 2017, un 1-0 cu el integralist pe banda stângă a defensivei. Dar nu e singurul stranier din Liga 1 care s-a făcut remarcat în istoria acestui derbi.

Din Derby La Plata, direct în Liga 1

Mulți dintre aceștia au fost legitimați la CFR Cluj și majoritatea au purtat tricoul lui Estudiantes. Argentinienii Cristian Sanchez Prette (CFR), Danilo Carando (Astra), Maximiliano Oliva (Dinamo și Timișoara), Juan Cascini (Clinceni). Alt exemplu sunt uruguayenii Alvaro Pereira și Matias Aguirregaray (CFR Cluj). Ultimul se poate lăuda cu cea mai mare prezență dintre stranierii Ligii 1 în derbiul din La Plata.

Aguirregaray a jucat de patru ori și a înscris un gol, unul care a adus chiar un punct în campionat și a bifat o prezență în duelul din Copa Sudamericana din 2014. Un lucru interesant e că într-unul din meciuri, el a făcut pereche în defensivă chiar cu Sebi Dubarbier, într-o victorie cu 1-0 pe teren propriu. Uruguayanul a fost legitimat la clubul studențesc între 2013 și 2017.

Dintre jucătorii actuali, cei de la Estudiantes se bazează pe trio-ul din ofensivă condus de veteranul Leandro Diaz. El are 3 goluri și o pasă decisivă. Este urmat îndeaproape de Martin Cauteruccio (2 goluri, 1 assist) și Mauro Diaz (1 gol, 2 pase decisive). Tot un veteran se laudă cu cele mai bune cifre la rivala Gimnasia. Este vorba despre Brahian Aleman – cu 3 goluri și 4 pase decisive, un mijlocaș lateral.

Ultimele cinci rezultate – Fotbal Argentina – Derby La Plata – Estudiantes – Gimnasia

Martie 2016 a fost ultima dată când s-a marcat mai mult de un gol în duelul rivalor plataneze. Estudiantes a reușit o victorie cu 3-0 pe teren propriu. De atunci, a urmat o serie încă în desfășurare de șase meciuri cu maxim un gol marcat (3 victorii cu 1-0 tot pentru Estudiantes și 3 egaluri nule). Ultimul gol reușit de Gimnasia în derbi datează din septembrie 2015, de la un egal în deplasare, 1-1.

  • 02.11.2019 – Gimnasia – Estudiantes 0-1 (Superliga)
  • 10.03.2019 – Estudiantes – Gimnasia 1-0 (Superliga)
  • 10.02.2018 – Gimnasia – Estudiantes 0-0 (Superliga)
  • 13.05.2017 – Estudiantes – Gimnasia 1-0 (Superliga)
  • 02.10.2016 – Gimnasia – Estudiantes 0-0 (Superliga)

Un derby cu o istorie de peste 100 de ani și cu o rivalitate controversată bazată pe conflictul specific unei comunități locale unde mereu se dorește o ierarhizare zonală. Derbiul din Plata pare să fie genul de meci complicat și tacticizat. Rezultatele la limită aduc puncte și, în final, trofee. Înainte de a încheia articolul, vom da exemple din istoria fascinantă a acestui derbi. Pentru lumea fotbalului, el este mai mult decât un simplu meci.

Echeverria, hattrick în Derby de La Plata – Estudiantes – Gimnasia, fotbal Argentina

Unul dintre jucătorii protagoniști ai derbiului – Raul Echeverria – legitimat la Estudiantes – s-a retras din sportul profesionist după ce a reușit să marcheze o triplă împotriva Gimnasiei. Se întâmpla într-un meci pe 22 august 1926. El a motivat, apoi, că și-a atins ambițiile ca fotbalist cu acea reușită.

În 1933, echipa Gimnasiei formată din jucători de rezerve (improvizată) a reușit să învingă Estudiantes. S-a produs un surprinzător 1-0, în urma unor proteste la adresa conducerii de la acea vreme. Disputa a fost motivată de teme de natură financiară.

Optzeci de ani mai târziu, pe 2 aprilie 1992, un gol marcat de uruguayanul Jose Perdomo – de data asta la Gimnasia – a fost celebrat de suporteri într-o manieră unică. Undele de vibrație au fost depistate de seismograful orașului și presa a desemnat acea reușită drept golul-cutremur. Nu uita că găsești alte povești asemănătoare pe pagina noastră de știri din sport. Dar și ponturi pariuri inspirate. Fii informat, fii inspirat, pariază alături de BETuri.ro!