braga sporting , fotbal portugalia
Sebi Raducu
22 aprilie 2021

Braga – Sporting sau lusitanii de ieri, azi și mâine

Braga – Sporting, un clasic din Primeira Liga! Portugalia a fost mereu țara iberică dispusă să-și asume și să realizeze un obiectiv ambițios, cu orice preț. De aceea, Vespucci, Magellan sau alți exploratori au reușit să depășească limitele timpurilor lor fără a fi favoriții sau poeții de curte a unor monarhii dispuse mereu să-și dispute superioritatea în zona atlantică . De aceea, portughezii au reușit să creeze primii cel mai mare imperiu comercial. Apoi, ei au conturat un sistem colonial care a adus la crearea unui stat ca cel brazilian.

Un lusitan e mult mai dispus la muncă decât un spaniol. E mult mai pragmatic și mult mai puțin boem. Asta pentru că știe după geografia țării că oricând se poate subția viața și felul în care își trăiesc ei zilele. De aceea, fotbalul lor nu este doar unul bun la nivelul istoriei interne, dar mereu va exporta oriunde va fi nevoie oameni de nădejde pentru a crea proiecte de succes sau de acces. Un exemplu concret este transferul portughezilor de la CFR Cluj. Dar să vedem acum mai multe despre un clasic al fotbalului portughez, meciul Braga – Sporting.

Istoric Braga – Sporting

Un fapt interesant e că, deși cele două cluburi au fost formate la douăzeci de ani distanță unul de celălalt, ambele au avut la bază fondatori cel puțin o pereche de frați. Lor li s-a alăturat câte un binefăcător mai mult sau mai puțin potent financiar. În cazul lui Sporting, în 1905, frații Gavazzo au fondat clubul din Lisabona ca apoi să-l refondeze din nou cu susținerea financiară a aristocratului Alvalade. Acesta a împrumutat banii bunicului său pentru a susține prima formă a clubului verde.

În anii 20, la Braga, alți doi frați aveau să fie protagoniști la fondarea unui club ce avea să țină o tradiție în fotbalul portughez. Vorbim despre frații Carvalho care au creat clubul în ianuarie 1921, fix acum 100 ani. La nivel de performanțe, Braga se poate lăuda cu doar două Cupe și două Cupe ale Ligii. Ultimii 20 de ani i-au adus în prim-plan ca vicecampioni naționali, finaliști de Europa League în 2011, câștigători de Intertoto și participanți în grupele Ligii.

De partea cealaltă, Sporting este pe locul trei la nivelul Portugaliei privind numărul de trofee câștigate. Verzii au 51 de trofee – 18 campionate, 17 cupe, 4 campionate ale Portugaliei (formatul vechi), 3 cupe ale ligii și 8 supercupe ale Portugaliei. Dar și singurul trofeu european de Cupa Cupelor ajuns în Portugalia – 1963-1964. Sunt a doua echipă după Benfica la începutul anilor 60 care câștigă o competiție continentală.

Primul meci direct

Prima întâlnire dintre cele două cluburi a avut loc pe 1 ianuarie 1948, pe terenul celor de la Lisabona. Sporting a câștigat cu 3-2, după ce Braga a marcat până la pauză prima dublă din istoria derbiului. Cele două goluri au fost semnate de Nelito. De asemenea, primul gol e unul dintre cele mai timpurii, fiind înscris în primul minut de Jesus Correia.

Statistici fotbal Braga Sporting

 • Cea mai mare diferență de scor și cea mai categorică victorie aparține tot celor de la Sporting Lisabona. Ei au câștigat tot pe teren propriu la un scor similar primelor reprize de rugby, un 9-0 pe 1 iunie 1961. Un lucru interesant este că marcatorii golurilor sunt trei fotbaliști de naționalități diferite – Ernesto Figueiredo – portughez, Diego Arizaga – argentinian și Fernando Puglia – brazilian. Fiecare dintre ei a marcat în prima repriză – primii doi de două ori chiar).
 • Tot Sporting are și cea mai lungă perioadă de invincibiltiate. 17 meciuri între ianuarie 1949 și septembrie 1958 – 15 victorii și 2 egaluri. Multe dintre aceste partide s-au terminat la scoruri mari, precum 4-2, 5-2, 5-3 6-1, 4-0 și mai ales 8-0. Ultimul a adus cu sine prima triplă a unui jucător al lui Sporting într-un derbi cu Braga disputat la Lisabona.
 • În total, cele două s-au întâlnit de 151 ori în toate competițiile, cu 93 victorii ajunse la Lisabona, iar Braga ciupind doar 35 de victorii și 23 egaluri. S-au adunat 500 de goluri marcate în total (348 de Sporting și 162 de Braga). În campionat, cele două s-au întâlnit de 129 de ori. Sporting a câștigat de 81 de ori, Braga de 29 de ori și 19 meciuri terminate la egalitate. Golaverajul este de 286-133 în avantajul celor din Lisabona.

Antrenori

Cele două cluburi au o relație destul de interesantă deoarece au avut mulți antrenori în comun:

 • Joszef Szabo (de două ori la Sporting și de două ori la Braga)
 • Hilario de Conceicao (secund la Sporting și principal la Braga),
 • Fernando Caiado (1 dată la Sporting și de două ori la Braga),
 • Juca (de trei ori la Sporting și o dată la Braga),
 • Manuel Jose (de două ori la Sporting și o dată la Braga),
 • Raul Aguas (1 dată la Sporting și 1 dată la Braga),
 • Antonio Oliveira (antrenor-jucător la Sporting și o dată la Braga).
 • Carlos Manuel (o dată la Sporting și o dată la Braga),
 • Jesualdo Ferreira (de două ori la Braga și o dată la Sporting),
 • Jorge Jesus (o dată la Braga și o dată la Sporting). La fel ca și Domingos Paciencia, Ricardo Sa Pinto sau Leonardo Jardim
 • Jose Peisero (o dată la Sporting și de două ori la Braga).

Braga – Sporting – Antrenorii actuali

Din listă enumerată mai sus am omis să-i enumerăm chiar pe antrenorii din prezent ale celor două echipe. Asta deoarece la rândul lor au antrenat înainte pe cealaltă echipe, cu rezultate mai bune sau mai puțin bune. Aflați la două zeci ani distanță unul de celălalt ca și vârsta, e ușor de înțeles că Carlos Carvahal are o experiență mai mare. El a fost jucător la Braga și antrenor în două rânduri, acum fiind la al doilea mandat. Carvahal a avut și o experiență pasageră la Sporting.

De partea cealaltă, tânărul Ruben Anorim, și el cu o carieră de jucător la Braga, a început antrenoratul la echipa secundă a acestora. A ajuns apoi să fie promovat ca principal la prima echipă. Pentru ca mai apoi să devină și până în prezent să fie managerul lui Sporting. Acesta este foarte aproape să ia campionatul după o lungă perioadă de secetă pentru Sporting. Ultima dată când leii s-au impus a fost în 2003 cu un român la timonă, pe nume Ladislau Boloni.

Românii de la Sporting

Primul român din istoria celor din Lisabona este Wilhelm Possak care a fost antrenorul-jucător al lui Sporting între 1935 și 1936. În această perioadă, el a câștigat de două ori campionatul Lisabonei și o dată campionatul Portugaliei, el fiind originar din Timișoara. Șaptzeci și cinci de ani mai târziu, tot un român avea să atragă atenția asupra clubului din capitala Portugaliei.

Ladislau Boloni avea să rămână în memoria fanilor lui Sporting și microbiștilor lusitani pentru două lucruri importante – a câștigat ultimul campionat din istoria verzilor în 2003 și l-a promovat de la juniori pe un tânăr talentat pe nume Cristiano Ronaldo. În cei doi ani petrecuți la Lisabona, mureșeanul a prins patru derbiuri cu Braga (2 pierdute, 1 câștigat și 1 egal – în fiecare marcându-se cel puțin 2-3 de goluri.

Revenind la antrenorii din prezent, aceștia au o experiență proprie cu duelul dintre cele două cluburi. Ambii se pot lăuda acum că au antrenat și la echipa adversă. La nivel personal, Carlos Carvahal are un palmares de 16 meciuri – 6 victorii și 2 egaluri în fața lui Sporting, spre deosebire de Ruben Anorim care a câștigat toate duelurile cu Braga ca antrenor – ambele fiind între cei doi.

Privind derbiul Braga – Sporting, Carvahal nu a câștigat niciodată în fața lui Sporting în ambele mandate de la Braga. Toate cele trei meciuri cu el la timonă au fost pierdute. La Sporting a reușit o victorie și încă o înfrângere, adunând un total de 5 meciuri.

Interesant e că atât la Braga, cât și la Sporting, Ruben Amorim avea să-și câștige meciurile cu echipele sale – 2 victorii cu Braga împotriva lui Sporting și 2 victorii cu Sporting fără gol primit în fața celor de la Braga – adunând și el un total de patru meciuri.

Jucători

Cele două cluburi au fost mereu amicale la nivel de colaborarea dezvoltării tinerelor talente – în acest caz Braga fiind pepiniera destinată ca și cuib de creștere pentru diverși jucători din academia lui Sporting. Dar au fost exemple de schimburi interesante între cele două cluburi:

 • Chico Faria
 • Paulo Rocha
 • Marinho
 • Lito
 • Zinho
 • Sergio Saucedo
 • Virgilio Lope
 • Valtinho
 • Luis Felipe
 • Wender
 • Abel Ferreira
 • Joao Pereira
 • Tiago Pinto
 • Jefferson
 • Rodrigo Battaglia
 • Evaldo
 • Cristian Borja
 • Andraz Sporar

Manuel Fernandes e recordmanul meciurilor Braga – Sporting

Jucătorul cu cele mai multe meciuri și goluri bifate în derbiul dintre Braga și Sporting este nimeni altul decât cel care l-a transformat pe Jose Mourinho din profesor de educați fizică de sport în Lisabona în secundul său la Estrela Amadora și secund-traducător la Sporting la venirea lui Bobby Robson – Manuel Fernandes. Fostul atacant cu o medie de un gol la două meciuri a bifat 26 de derbiuri și 23 de goluri pentru Sporting.

Goluri și prezențe românești în acest derby

În ceea ce privește jucătorii români, Wilhelm Possak a spart gheața în anii 30 cu postura de antrenor-jucător la Lisabona. De altfel, ambele cluburi au legitimat români în cadrul clubului, cei mai mulți ajungând la Sporting, dar au fost și câteva excepții precum Ponde – un român crescut la juniorii lui Sporting și naturalizat pentru naționalele de juniori lusitane.

Primul dintre aceștia a fost Iosif Fabian, clujeanul care a făcut carieră în Italia și apoi în Portugalia, unde s-a retras definitiv după retragerea ca jucător. El a jucat un singur meci cu Braga, dar avea să fie primul de asemenea calibru în care un român a înscris – golul de 3-2 în victoria cu 4-2 a lui Sporting din ianuarie 1955.

Aproape o jumătate de secol mai târziu, un român avea să joace din nou pentru Sporting, Marius Niculae, bifând 5 derbiuri împotriva celor de la Braga, dar niciunul cu gol marcat, o situație ciudată pentru un atacant, trei din meciuri începute ca titular. Zece ani mai târziu, un alt atacant – și el fost golgheter al campionatului, Raul Rusescu avea să devină primul și singurul român legitimat la Braga prezent într-un derbi, pierdut cu 1-2, dar cu toate minutele bifate în caseta tehnică.

Statisticile jucătorilor din prezent

Iar la nivelul jucătorilor din prezent, liderul marcatorilor de la Sporting – Pedro Goncalves are 17 goluri marcate și 4 pase decisive (având deja un gol marcat în ianuarie 2021 împotriva rivalilor del a Braga). De partea cealaltă , Ricardo Horta are 8 goluri și 3 pase decisive. Veteranul celor de la Braga are 2 goluri în 12 jocuri disputate împotriva celor de la Sporting atât în campionat, cât și competițiile adiacente.

Ultimele cinci rezultate

Deși pare greu de crezut, Sporting Lisabona nu a mai reușit să învingă în campionat pe Braga în deplasare din aprilie 2017, când verzii reușeau o victorie cu 3-2. Cam același lucru și despre Braga, care nu au mai reușit din 2016 să învingă pe Sporting la Lisabona, practic cele două având terenul propriul imposibil de penetrat și de cucerit. În plus, ultima dată victoria a adus un trofeu uneia dintre echipe – Sporting – Cupa Ligii în ianuarie 2021.

În plus, cele două sunt recunoscute pentru apetitul ofensiv al atacanților lor, dar și pentru jocul spectaculos practicat de mijlocași, remiza nulă fiind o raritate așa greu de găsit și consemnat; ultima s-a înregistrat în septembrie 1992, când Sporting remiza la Braga, fără să marcheze vreun gol. Era vremea când la Sporting juca la începutul carierei un tânăr mijlocaș pe nume Luis Figo.

 • 23.01.2021 – Sporting – Braga 1-0 (Cupa Ligii)
 • 02.01.2021 – Sporting – Braga 2-0 (Liga Portugal)
 • 02.02.2020 – Braga – Sporting 1-0 (Liga Portugal)
 • 21.01.2020 – Braga – Sporting 2-1 (Cupa Ligii)
 • 18.08.2019 – Sporting – Braga 2-1 (Liga Portugal)

Considerată de mulți potențiala viitoare campioană, Sporting pare să fie favorită, dar ultimele rezultate cu Braga indică un meci complicat care se poate termina la egalitate și un pronostic de cel puțin două goluri marcate are potențial să se întâmple. Nu uita că ai și alte avancronici cu parfum de istorie pe site, la rubrica de știri din sport. Dar și ponturi pariuri propriu-zise, zi de zi, pe site-ul nostru. Pariază informat și inspirat alături de BETuri.ro!