Campionatul Mondial de Fotbal 1966 – O scurtă retrospectivă
Campionatul Mondial de Fotbal 1966 rămâne memorabil pentru finala dintre Anglia şi Germania de Vest, decisă de cea mai controversată reușită din istoria competiţiei. A fost sau n-a fost gol la şutul lui Hurst?
Într-un final, inventatorii fotbalului cucereau primul și singurul lor titlu mondial. Cupa Mondială din 1966 are multe alte povești savuroase. E timpul să retrăim performanța magică a lui Eusebio, acesta fiind singurul campionat mondial la care a participat în cariera lui.
În plus, istoria CM 1966 a consemnat două surprize colosale în faza grupelor. Cum s-au făcut de râs campioanele Brazilia și Italia, dar și cum a reușit Portugalia să revină de la 0-3 în sferturile competiției – toate aceste povești, dar și multe altele merită retrăite, mai ales acum când ne pregătim de startul unui nou turneu final, Qatar 2022.
CM 1966 – Anglia, pentru prima oară gazdă a turneului final
Campionatul Mondial de Fotbal 1966 a fost cea de-a opta ediție a celei mai importante competiții de fotbal din lume. Turneul final s-a desfășurat pentru prima oară în Anglia, acolo unde se inventase „sportul rege”.
Şapte oraşe și opt stadioane au primit dreptul de găzdui meciuri. În capitala Angliei, bătrânul Wembley şi White City Stadium (arenă demolată în 1985) au primit cele mai puternice naționale din acele vremuri. S-a mai jucat la Liverpool, Sheffield, Sunderland, Birmingham, Manchester și Middlesbrough. Ultimul act al Campionatului Mondial de Fotbal 1966 avea să se dispute, evident, pe Wembley, unde au fost prezenți aproape 100.000 de spectatori.
Echipele calificate la Cupa Mondială 1966
Ca și la ediția anterioară, 16 echipe naționale au evoluat la Campionatul Mondial de Fotbal 1966. Anglia, echipa gazdă, și Brazilia, deținătoarea trofeului, au fost calificate din oficiu, rămânând astfel doar 14 locuri disponibile pentru turneul final.
Deși în preliminarii s-au înscris 77 de echipe, doar 51 au luat parte la calificări. Guatemala, Congo și Filipine nu au fost acceptate, iar Africa de Sud a fost suspendată pentru apartheid.
Totodată, țările africane s-au retras în semn de protest faţă de decizia FIFA de a obliga câştigătoarea preliminariilor din Africa să joace un baraj împotriva învingătoarei din Asia sau Oceania pentru a se califica la Cupa Mondială 1966.
Din Asia avea să vină și marea surpriză. Naţionala Coreei de Nord, formată doar din jucători amatori, reuşea să-și croiască loc în elita fotbalului, după ce elimina Australia, câștigând ambele partide din baraj, scor 6-1 şi 3-1. Un alt amănunt interesant privind CM 1966 a fost legat de faptul că două dintre primele patru clasate ale ediţiei anterioare, Iugoslavia şi Cehoslovacia, au ratat calificarea. Iată cele 16 echipe care reușit să ajungă la turneul final:
Din Europa (UEFA) au obținut calificarea zece echipe la Campionatul Mondial de Fotbal 1966: Bulgaria, Anglia (gazdă), Ungaria, Portugalia, Italia, Franța, Uniunea Sovietică, Spania, Germania de Vest și Elveția
Tabloul participantelor a fost completat de patru echipe sud-americane: Brazilia, Argentina, Uruguay şi Chile
America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) a avut o singură reprezentantă: Mexic
Asia a avut o singură echipă calificată la Cupa Mondială 1966: Coreea de Nord
România nu s-a calificat la CM 1966
Din păcate, naţionala României a avut o misiune foarte dificilă în preliminariile de la Campionatul Mondial de Fotbal 1966. „Tricolorii” au fost în grupă cu Portugalia lui Eusebio, Cehoslovacia și Turcia. Selecţionata pregătită de Ilie Oană avea să termine doar pe locul 3, la trei puncte de câștigătorii grupei.
România a reușit victorii pe linie în jocurile de acasă, dar a jucat modest în deplasare, ratând astfel prezența la CM 1966. Din naționala României făceau parte atunci jucători precum Bujor Hălmăgeanu, Dan Coe, Ion Pîrcălab, Viorel Mateianu sau Ion Ionescu.
România avea să facă o figură mult mai bună peste patru ani, generaţia condusă de Dobrin şi Dumitrache reușind să se califice la turneul din Mexic. Vezi pe pagina Beturi.ro totul despre aventura „tricolorilor” la CM 1970.
Surprize mari în faza grupelor – Campionatul Mondial de Fotbal 1966
Cupa Mondială din 1966 a păstrat sistemul de la ediţia anterioară. Cele 16 echipe au fost împărţite în patru grupe. Primele două echipe clasate din fiecare grupă urmau să se califice în sferturile de finală.
Două surprize de mari proporții au avut loc în această primă fază a competiției. Duble campioane mondiale, Brazilia şi Italia, au fost eliminate prematur din turneu. Sud-americanii, cu jucători legendari precum Pele, Zito, Garrincha sau Jairzinho, au cedat cu Portugalia şi cu Ungaria, terminând doar pe locul trei într-o grupă din care a mai făcut parte și Bulgaria.
Nici „squadra azzurra” n-a dus-o mai bine la CM 1966. După ce au cedat cu URSS, italienii s-au făcut de râs în jocul contra Coreei de Nord. Pak Doo-Ik, un medic militar, a marcat golul victoriei pentru asiatici, care au produs atunci una dintre cele mai mai mari surprize de la mondiale.
În schimb, țara gazdă şi-a făcut drum către sferturi fără mari emoții. Totodată, alte două forțe –Argentina şi Germania de Vest – au mers împreună în faza eliminatorie a turneului final.
Grupa 1 – Campionatul Mondial de Fotbal 1966
- Anglia 5 puncte
- Uruguay 4 puncte
- Mexic 2 puncte
- Franța 1 puncte
Grupa 2 – CM 1966
- Germania de Vest 5 puncte
- Argentina 5 puncte
- Spania 2 puncte
- Elveția 0 puncte
Grupa 3 – CM 1966
- Portugalia 6 puncte
- Ungaria 4 puncte
- Brazilia 2 puncte
- Bulgaria 0 puncte
Grupa 4 – Anglia 1966 World Cup
- URSS 6 puncte
- Coreea de Nord 3 puncte
- Italia 2 puncte
- Chile 1 punct
Cupa Mondială 1966 – Rezultate faze eliminatorii – Anglia 66
Cel mai spectaculos meci al turneului s-a jucat în sferturi, acolo unde Portugalia a întâlnit Coreea de Nord. După succesul în faţa Italiei, asiaticii i-au condus cu 3-0 pe lusitani în minutul 25 al disputei de pe Goodison Park din Liverpool. Cei 40.000 de fani prezenți au avut șansa apoi să observe una dintre cele mai electrizante prestații individuale. Eusebio reușea patru goluri în acel meci în care Portugalia se impunea până la urmă cu scorul de 5-3.
În celelalte sferturi de finală de la Campionatul Mondial de Fotbal 1966, Uniunea Sovietică a trecut de Ungaria, Anglia a învins greu o echipă a Argentinei rămasă în inferioritate încă din prima repriză, iar Germania de Vest a eliminat Uruguayul.
Sferturi de finală – Campionatul Mondial de Fotbal 1966
- Anglia – Argentina 1-0
- Germania de Vest – Uruguay 4-0
- URSS – Ungaria 2-1
- Portugalia – Coreea de Nord 5-3
Semifinale – CM 1966
În semifinale, Anglia şi Germania de Vest au învins cu acelaşi scor, 2-1, Portugalia, respectiv Uniunea Sovietică. Pentru gazde, erou a fost Charlton, care a reușit o dublă în jocul de pe Wembley.
- Anglia – Portugalia 2-1
- Germania de Vest – URSS 2-1
Finala mică – Cupa Mondială 1966
Starul de la Cupa Mondială din 1966, Eusebio, avea să obțină medalia de bronz, după ce lusitanii învingeau URSS în finala mică a turneului. Pentru cel poreclit „perla Mozambicului”, CM 1966 avea să fie unicul mondial din carieră.
- Portugalia – URSS 2-1
Finala mare – Campionatul Mondial de Fotbal 1966
Finala dintre Anglia și Germania de Vest s-a disputat pe 30 iulie 1966, în fața a peste 98.000 de spectatori. Nemții erau conduși pe Wembley de un tânăr de 20 de ani, ce avea să devină o legendă a fotbalului, pe nume Franz Beckenbauer. De partea cealaltă, gazdele mizau pe căpitanul Bobby Moore, pe starul din semifinale, Bobby Charlton, dar și pe atacantul Geoff Hurst.
Germania avea să deschidă scorul după doar 12 minute, prin Haller. Anglia a răspuns imediat şi a egalat în minutul 19 prin Hurst. Jocul a continuat să fie unul echilibrat. În cele din urmă, Peters a înscris golul care părea a fi decisiv în finala de la Campionatul Mondial din 1966. Cu toate acestea, Webber a făcut 2-2 în ultimul minut şi a împins partida în prelungiri.
Momentul antologic al mondialului din 1966 s-a produs în minutul 101 al finalei Anglia vs Germania de Vest. Alan Ball a întors o minge în careu, iar Geoff Hurst a tras puternic. Mingea a lovit transversala şi apoi a căzut, aparent, pe linia porţii.
După câteva clipe tensionate, tușierul a semnalizat că este gol valabil, spre nemulţumirea nemților, care nici astăzi nu vor să recunoască eșecul din acel meci. După acel episod controversat, acelaşi Hurst a marcat din nou, devenind primul fotbalist care înscrie un hatttrick într-o finală de cupă mondială.
Anglia – Germania de Vest 4-2 (după prelungiri)
Statistici și informații interesante – Anglia 1966
Născut în Mozambic, în 1942, Eusebio s-a mutat la Lisabona la vârsta de 18 ani. Câțiva ani mai târziu, acesta izbutea să ducă Portugalia pentru prima oară la un campionat mondial. Prestația lui la turneul din Anglia 1966 avea să fie una memorabilă.
După un prim meci fără gol, Eusebio şi-a început seria reuşitelor contra Bulgariei. Ulterior, „perla Mozambicului” a marcat de două ori în poarta Braziliei şi de patru ori în sfertul de finală jucat contra nord-coreenilor. Portughezul a înscris şi în semifinala cu Anglia, dar și în finala mică împotriva Uniunii Sovietice. Eusebio avea să fie cel mai bun jucător de la Campionatul Mondial de Fotbal 1966, portughezul terminând competiția cu 9 goluri.
Golden Boot (Gheata de Aur) la CM 1966: Eusebio (Portugalia)
Best Young Player (Cel mai bun tânăr jucător): Franz Beckenbauer (Germania)
Echipa turneului: Gordon Banks – George Cohen, Bobby Moore,Vicente, Silvio Marzolin – Franz Beckenbauer, Mário Coluna, Bobby Charlton – Flórián Albert, Geoff Hurst, Eusébio.
Din primul 11 al campionatului mondial din 1966 au făcut parte 5 jucători englezi și 3 portughezi. Din tabăra Germaniei de Vest doar Beckenbauer a fost inclus în echipa turneului.
Campionatul Mondial de Fotbal 1966 – Concluzii
Cupa Mondială de fotbal din 1966 a rămas în istorie din multe puncte de vedere. De la golul controversat din finală, la legenda lui Eusebio sau surpriza produsă de Coreea de Nord, mondialul din Anglia 1966 a lăsat multe amintiri strălucitoare. Totodată, la acea vremea s-a stabilit și un nou record al numărului de fani prezenţi la meciuri.
Un alt aspect interesant de la Campionatul Mondial de Fotbal 1966 a fost faptul că defensivele au fost mult mai așezate și pragmatice. În cele 32 de partide s-au marcat doar 89 de goluri, adică o medie de 2,78 pe meci.
Atât despre turneul din 1966, dar pe site-ul BETuri găsești o analiză a turneelor finale CM 2018, CM 2014, CM 2010, CM 1974, dar și a mondialelor fascinante din anii ’90, unde România a fost prezentă de fiecare dată: CM 90, CM 94 sau CM 98. Nu rata retrospectiva CM 1978! Pe site-ul nostru poți găsi și articolul cu privire la jucătorii aflați la ultimul CM din carieră în cadrul ediției din Qatar! Pentru CM 2022, avem o promoție specială pentru tine – Zero Right Unibet!
Totodată, te invităm să arunci o privire peste cariera fabuloasă pe care a avut-o Gerd Muller. Nu să verifici cele mai noi ponturi pe site-ul nostru, dar și pe canalul de Telegram BETuri. Pariază inspirat și bucură-te de fiecare experiență!