ultimul cm
Vlad M.
13 noiembrie 2022

Ultimul CM – Numele mari aflate la ultima Cupă Mondială

4.9/5 - (63 votes)

Campionatul Mondial din Qatar se anunță a fi un turneu final memorabil datorită faptului că reprezintă o ultimă participare a unor nume remarcabile din fotbal. Mulți jucători de clasă mondială se vor afla în Qatar la ultimul CM pe care îl vor bifa pentru reprezentative lor.

Messi, Ronaldo, Benzema, Modric sau Luis Suarez sunt doar câteva dintre numele ce vor fi amintite pe parcursul acestui articol. Campionatul Mondial din Qatar se va desfășura în intervalul 20 noiembrie – 18 decembrie 2022 și ne va încânta cu 64 de meciuri memorabile. 

Cine s-a aflat la ultimul CM în cadrul ultimelor 4 ediții

Secolul 21 a scos la iveală jucători cu adevărat emblematici în fotbalul internațional. Fie că vorbim despre europeni sau sud-americani, cei care s-au aflat la ultimul CM în ultimele 4 ediții vor rămâne întipăriți pentru mult timp în mințile suporterilor de pretutindeni. 

 • CM 2018 a reprezentat “ultimul bal” pentru jucători precum Iniesta, Kroos, Rafa Marquez sau Tim Cahill
 • Mondialul din Brazilia (2014) s-a încheiat cu despărțirile de Klose, Xavi, Pirlo, Buffon, Eto’o, Drogba, Gerrard, Lampard, David Villa sau Forlan
 • La turneul final din 2010 (Africa de Sud), aventura mondială s-a încheiat pentru Cannavaro, Thierry Henry, Camoranesi, Deco sau Zambrotta
 • Campionatul Mondial din Germania (2006) a fost și el unul apoteotic din acest punct de vedere. Ronaldo Nazario, Zidane, Ronaldinho, Cafu, Barthez, van der Sar, Figo, Nedved, Roberto Carlos sau Oliver Kahn și-au luat și ei “rămas-bun” de la participările în cadrul unei Cupe Mondiale. 

Lionel Messi și Cristiano Ronaldo 

Acest Campionat Mondial ne aduce un pachet impresionant de premiere. Mondialul din Qatar va fi primul turneu final care nu se va desfășura pe perioada verii, va fi prima ediție din Orientul Mijlociu, dar și, cel mai probabil, ultimul CM pentru cei mai importanți fotbaliști lansați în secolul 21: Lionel Messi și Cristiano Ronaldo.

Pentru Messi și Ronaldo prezentările sunt de prisos, vorbim despre doi dintre jucătorii considerați drept cei mai importanți fotbaliști ai tuturor timpurilor. Cu siguranță subiectivismul va interveni permanent în cazul unor astfel de discuții. Totuși, de partea celor doi jucători se află statistica. 

Statistici Messi și Ronaldo – Ultimul CM

Messi și Ronaldo sunt jucătorii cu cele mai multe Baloane de Aur din istoria fotbalului. Argentinianul și portughezul împart nu mai puțin de 12 astfel de trofee (7 Messi, 5 Ronaldo). Ronaldo și Messi se află pe podiumul celor mai mari marcatori din istoria fotbalului. Ronaldo ocupă prima poziție în acest clasament, în timp ce Messi se află pe locul al 3-lea. CR7 și Messi se află în aceeași situație și atunci când vorbim despre cele mai multe goluri înscrise pentru echipa națională reprezentată (Portugalia, respectiv Argentina). Ronaldo este golgheterul all-time al UCL, în timp ce Messi ocupă poziția a doua. Și lista poate continua, însă câștigarea unui Campionat Mondial lipsește din palmaresul ambilor jucători. 

Mulți iubitori ai “sportului rege” și-ar dori enorm să vadă o finală Argentina – Portugalia la Campionatul Mondial din Qatar. Traseul acestui turneu final permite o astfel de finală! 

Întrebarea legată de “cine este mai bun?” dintre Messi și Ronaldo va rămâne o întrebare deschisă probabil pentru totdeauna. Mulți s-au obișnuit cu ideea de a nu mai compara acești doi mari fotbaliști și continuă să se bucure de faptul că au fost contemporani cu o asemenea rivalitate și competitivitate istorică. Celebrele “Ankara Messi” și “Siuuu” vor rămâne pentru totdeauna în “vocabularul fotbalistic” de acum încolo!

Pentru cine va avea loc “The Last Dance” în Qatar – Ultimul CM

Am ales 25 de jucători care se vor afla, cel mai probabil, la ultimul CM din cariera lor. Lista este una impresionantă, iar ceea ce am putut observa odată cu selectarea jucătorilor este că acest Campionat Mondial reprezintă fără îndoială un “schimb de gardă” mai rar întâlnit în lumea fotbalului internațional. 

1. Lionel Messi | Argentina / PSG | 35 de ani

lionel messi ultimul mondial
Lionel Messi – Atacant – Argentina / PSG

Pentru mulți privitori ai fotbalului, “Puricele” reprezintă cea mai spectaculoasă apariție din fotbalul mondial. Cifrele lui Messi sunt fabuloase, însă pe lângă acestea, argentinianul s-a dovedit a fi poate cea mai naturală versiune a unui fotbalist din istoria acestui sport. Lionel este în continuare idolatrizat în Catalonia după o carieră “de poveste” în tricoul Barcelonei. Plecarea acestuia la PSG a reprezentat o adevărată lovitură de imagine pentru fanii și conducerea celor de la Barcelona.

După nu mai puțin de 21 de ani petrecuți cu onoare pentru “Blaugrana”, Messi a ajuns în Franța, acolo unde face parte dintr-o echipă “stelară“. Spre deosebire de compatriotul său, Diego Armando Maradona, lui Messi îi lipsește din palmares o Cupă Mondială. Mai mult ca sigur, acesta va fi ultimul CM pentru Lionel Messi, și astfel, ultima șansă de a-i aduce un tribut pe măsură marelui idol al Argentinei, „El Pibe de Oro”. 

Lionel Messi – Statistici importante 

 • 7x Baloane de Aur;
 • 89 de trofee/titluri în carieră;
 • 5x Ghete de Aur;
 • 4x Champions League; 
 • 164 apariții / 90 goluri pentru Argentina;
 • 1x Copa America.

Lionel Messi la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 4 participări (2006, 2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Finală pierdută în 2014 (locul 2);
 • World Cup 2014 Golden Ball Winner;
 • 19 apariții / 6 goluri.

2. Cristiano Ronaldo | Portugalia / Man United | 37 de ani

cristiano ronaldo
Cristiano Ronaldo – Atacant – Portugalia / Manchester United

Cel mai bun marcator din istoria fotbalului, cel mai bun marcator din istoria echipelor naționale și cel mai bun marcator din istoria UCL. CR7 este fără îndoială o legendă vie a “sportului rege”. Ronaldo a impresionat în peste două decenii cu disciplina, forma fizică și devotamentul demonstrat pe gazon. Atunci când ne gândim la superstarul portughez, implicit ne apare în minte depășirea oricărui record și a oricărei limite. 

Cristiano a fost în nenumărate rânduri un jucător decisiv atât pentru selecționata Portugaliei, cât și pentru cluburile la care a evoluat. Sporting Lisabona, Manchester United, Real Madrid și Juventus s-au bucurat de calitățile supranaturale pe care le-a demonstrat Ronaldo de-a lungul timpului. Rivalitatea simultană dintre Ronaldo și Messi este, fără doar și poate, rivalitatea absolută pe care fotbalul ne-a oferit-o în existența lui. CR7 se află într-o situație identică cu Lionel Messi din punct de vedere al performanțelor la echipa națională. Portugalia și Cristiano Ronaldo nu au în palmares vreo Cupă Mondială până la momentul actual. 

Va reuși Ronaldo să scrie istorie pentru naționala lui la ultimul CM pe care îl va onora? Rămâne de văzut!

Cristiano Ronaldo – Statistici importante 

 • 5x Baloane de Aur; 
 • 82 de trofee/titluri în carieră; 
 • 5x Ghete de Aur; 
 • 5x Champions League; 
 • 191 apariții / 117 goluri pentru Portugalia; 
 • 1x UEFA EURO.

Cristiano Ronaldo la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 4 participări (2006, 2010, 2014, 2018); 
 • Best Performance: Semifinale în 2006 (locul 4); 
 • 17 apariții / 7 goluri.

3. Luis Suarez | Uruguay / Nacional | 35 de ani

luis suarez
Luis Suarez – Atacant – Uruguay / Nacional

“El Pistolero” se află cu siguranță la ultimul CM din cariera sa de fotbalist. Și ce fotbalist! Suarez a fost un adevărat “goleador“ încă de la începuturile carierei lui, atunci când evolua la aceeași echipă din prezent – Nacional. La scurt timp după ce a confirmat în Montevideo, Suarez a fost achiziționat de Groningen, însă aici experiența sa a fost una de scurtă durată. De ce? Pentru că Luis se pregătea să pășească cu brio în fotbalul mare!

Suarez va rămâne un jucător memorabil pentru Ajax, Liverpool, Barcelona, dar și Atletico Madrid. Apogeul atacantului din Uruguay a fost atins în perioada de 6 ani în care a evoluat pentru Barcelona. Cuplul MSN (Messi, Suarez, Neymar) s-a dovedit a fi unul veritabil și înspăimântător pentru orice defensivă adversă. Pe lângă evoluțiile senzaționale la echipele de club, Suarez este un fotbalist de marcă și pentru naționala Uruguayului. Episodul dramatic din ultimele minute ale sferturilor CM 2010 va rămâne un eveniment memorabil al arhivelor Campionatului Mondial. Chiar dacă “El Pistolero” se îndreaptă către o retragere ce va fi regretată în fotbalul mare, acesta va fi mai mult ca sigur un om de bază al Uruguayului și la acest turneu final. 

Ne permitem și o glumă cu ocazia menționării lui Suarez. Care credeți că va fi cota uruguayanului de a mușca un jucător și la acest turneu final? Mizăm pe cota 9.00, asta în cinstea numărului său de pe tricou!

Luis Suarez – Statistici importante 

 • 26 trofee/titluri în carieră; 
 • 2x Ghete de Aur; 
 • 1x Champions League;
 • 134 apariții / 68 goluri pentru Uruguay; 
 • 1x Copa America.

Luis Suarez la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010, 2014, 2018); 
 • Best Performance: Semifinale în 2010 (locul 4); 
 • 13 apariții / 7 goluri. 

4. Karim Benzema | Franța / Real Madrid | 34 de ani

karim benzema ultimul mondial
Karim Benzema – Atacant – Franța / Real Madrid
 • ACCIDENTAT

Benzema este, probabil, unul dintre marii atacanți ai fotbalului european. Francezul a reușit timp de peste 15 ani să evolueze la cel mai înalt nivel în fotbalul mare. Cariera sa a început la Lyon, un Lyon extrem de autoritar în campionatul Franței la acea vreme. Mai apoi, Benzema și-a continuat și confirmat cariera timp de peste 12 ani în tricoul celor de la Real Madrid.

Benzema s-a făcut remarcat de-a lungul timpului prin inteligența jocului său, un joc atipic pentru “nouarul clasic”. Karim Benzema a îmbinat prezența fizică și simțul incredibil al golului cu viziunea, tehnica, maturitatea jocului și altruismul sportiv (calități mai puțin prezente în arsenalul unui număr 9). Înainte cu o lună de CM 2022, Balonul de Aur a ajuns la Benzema, majoritatea oamenilor de fotbal anticipând această performanță în dreptul francezului. 

În cazul prezențelor la naționala Franței, situația lui Karim este una ceva mai delicată. În 2010, Benzema a fost lăsat în afara lotului final pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud. Decizia lui Raymond Domenech a fost extrem de criticată la vremea respectivă, iar faptul că Franța a părăsit competiția încă din grupe a amplificat criticile. În intervalul 2015-2020, Benzema nu a mai fost convocat deloc la selecționata Franței, cauzele fiind generate de un scandal extrasportiv în care a fost implicat francezul. La EURO 2020, Benzema a fost convocat din nou, iar acum va fi un atacant indispensabil pentru “Les Bleus”.

Karim Benzema – Statistici importante 

 • 1x Balon de Aur;
 • 53 trofee/titluri în carieră;
 • 5x Champions League;
 • 97 apariții / 37 goluri pentru Franța;
 • 1x Nations League.

Karim Benzema la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • O participare (2014);
 • Best Performance: Sferturi în 2014;
 • 5 apariții / 3 goluri.

5. Luka Modric | Croația / Real Madrid | 37 de ani

luka modric
Luka Modric – Mijlocaș – Croația / Real Madrid

Despre Modric, numai de bine. Mijlocașul croat al lui Real Madrid este unul dintre marii jucători ai ultimilor ani. Cariera lui Modric este fabuloasă, iar ediția de Mondial din Qatar va fi ultimul CM alături de națională. Croatul poate fi considerat unul dintre cei mai buni mijlocași din istoria fotbalului. “Cruyff din Balcani” este singurul fotbalist care a intervenit în hegemonia generată de Messi și Ronaldo în lupta pentru Baloanele de Aur. În ultimele 14 decernări ale acestui trofeu, 12 au fost împărțite de CR7 și Messi, Modric și Benzema fiind singurii jucători care au intervenit în această competiție.

Căpitanul Croației este un mijlocaș tehnic, capabil să rezolve și fazele ofensive, dar și să asigure siguranță apărării. Deși nu este un jucător de forță, Luka Modric reușește să-și domine adversarii prin talent. În plus, credem că nu sunt mulți fotbaliști sau fani ai sportului care pot avea ceva negativ de spus despre acest super fotbalist. Ca un lider adevărat, Modric se impune meci de meci prin calitatea jocului și prin fair-play. Atitudinea de sportiv desăvârșit i-a adus performanțe de cel mai înalt nivel – colectiv (atât cu clubul, cât și cu naționala), dar și la nivel individual. Campionatul Mondial de acum 4 ani va rămâne un punct important de cotitură al istoriei fotbalului croat.

Luka Modric – Statistici importante 

 • 1x Balon de Aur;
 • 36 trofee/titluri în carieră;
 • 5x Champions League;
 • 154 apariții / 23 goluri pentru Croația.

Luka Modric la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2006, 2014, 2018);
 • Best Performance: Finală pierdută în 2018 (locul 2);
 • 12 apariții / 2 goluri. 

6. Manuel Neuer | Germania / Bayern Munchen | 36 de ani (Ultimul CM)

manuel neuer ultimul cm
Manuel Neuer – Portar – Germania / Bayern Munchen

“Gardianul” buturilor Germaniei în ultimii 13 ani este fără îndoială unul dintre portarii istorici atât pentru Bayern Munchen, cât și pentru selecționata Germaniei. Manuel Neuer este unul dintre cei mai constanți și originali portari din fotbalul contemporan. Cu peste 450 de meciuri în Bundesliga, Neuer este portarul cu cele mai multe “clean sheets” din întreaga istorie a fotbalului german. Până în august 2021, Oliver Kahn deținea recordul cu privire la această statistică. 

Neuer s-a făcut recunoscut pentru ieșirile lui neașteptate din poarta apărată, dar și pentru jocul de picior atipic pentru un portar. Naționala Germaniei are în lot doi dintre cei mai buni portari ai lumii la momentul actual, și mai exact Neuer și ter Stegen. Cu toate acestea, șansele ca portarul Barcelonei să apere în naționala antrenată de Hansi Flick sunt reduse. Reputația și autoritatea pe care Neuer și-a creat-o în jurul său în toți acești ani este una greu de combătut. Dacă acesta va fi ultimul CM pentru Neuer, cel mai probabil va fi și cea mai importantă șansă pentru ter Stegen. 

Manuel Neuer – Statistici importante

 • 35 trofee/titluri în carieră;
 • 2x Champions League;
 • 113 apariții pentru Germania;
 • 1x World Cup. 

Manuel Neuer la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Finală câștigată în 2014 (locul 1);
 • Best Goalkeeper la World Cup 2014;
 • 16 apariții.

7. Sergio Ramos | Spania / PSG | 36 de ani

sergio ramos ultimul mondial
Sergio Ramos – Fundaș – Spania / PSG
 • NECONVOCAT

“Cuqui” se poate mândri cu o carieră fotbalistică fabuloasă. Fostul căpitan al celor Realului într-o perioadă de glorie sub comanda lui Zinedine Zidane va fi cunoscut pentru mult timp drept unul dintre cei mai importanți fundași din istoria fotbalului. Cifrele, fizicul, spiritul de lider, consecvența și atitudinea de pe teren sunt doar câteva dintre elementele cheie din jurul celor aproape 20 de ani de activitate la nivel de seniori pentru Ramos. 

Vara trecută, Sergio Ramos nu și-a mai prelungit contractul cu Real Madrid și a fost transferat de PSG. Sergio Ramos a fost un jucător de bază pentru “Los Blancos“ pentru nu mai puțin de 16 ani. În 2005, fundașul celor de la PSG a debutat în naționala Spaniei la vârsta de doar 18 ani. Ceea ce a urmat după acest debut reprezintă cele mai importante realizări ale selecționatei Spaniei din întregul parcurs internațional al acestora. Convocarea lui Ramos la CM 2022 este pusă la momentul actual sub semnul întrebării. Accidentările i-au dat mari dureri de cap fundașului spaniol în ultima vreme, iar acesta a fost bifat doar 2 prezențe în preliminariile pentru calificarea la turneul final. În ultimele luni, Ramos a fost titular de drept la PSG și, dacă acesta va fi apt fizic, cel mai probabil se va deplasa cu spaniolii în Qatar. 

“Cuqui” este jucătorul cu cele mai multe apariții din întreaga istorie a naționalei Spaniei. 

Sergio Ramos – Statistici importante

 • 28 de trofee/titluri în carieră;
 • 4x Champions League;
 • 180 apariții / 23 goluri pentru Spania;
 • 2x UEFA EURO;
 • 1x World Cup.

Sergio Ramos la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 4 participări (2006, 2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Finală câștigată în 2010 (locul 1);
 • 17 apariții / 0 goluri. 

8. Thomas Muller | Germania / Bayern Munchen | 33 de ani

thomas muller
Thomas Muller – Atacant – Germania / Bayern Munchen

Dintre toți cei menționați în cadrul acestui articol, Thomas Muller păstrează poate cele mai mari șanse de a nu se afla la ultimul CM din carieră. Forma excelentă pe care jucătorul lui Bayern o arată sezon de sezon ne face să credem că acesta are capacitatea de a evolua și la Mondialul din SUA / Mexic / Canada (2026). Muller este un “assist-man“ veritabil, iar longevitatea neamțului la cel mai înalt nivel este una remarcabilă. Bayern Munchen are în istoria clubului doi jucători cu numele “Muller“ care au scris istorie pentru formația germană: Gerd Muller și Thomas Muller.

Cel din urmă evoluează de 14 ani la Bayern Munchen și face parte dintr-o categorie tot mai rară de jucători ai zilelor noastre. De ce? Acesta a evoluat la o singură echipă în întreaga lui carieră! Este greu de crezut că Muller va evolua la o altă formație pe sfârșitul carierei, însă viitorul ne poate rezerva orice.

Pe lângă evoluțiile ieșite din comun la campioana Germaniei, Muller a impresionat și la echipa națională. Campionatele Mondiale din 2010 și 2014 rămân memorabile pentru Thomas Muller, el reușind evoluții cu adevărat importante la momentele respective. 

Thomas Muller – Statistici importante

 • 35 de trofee/titluri în carieră;
 • 2x Champions League;
 • 118 apariții / 44 goluri pentru Germania;
 • 1x World Cup

Thomas Muller la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Finală câștigată în 2014 (locul 1);
 • Golgheter în 2010 (5 goluri);
 • Best Young Player 2010;
 • 16 meciuri / 10 goluri.

9. Robert Lewandowski | Polonia / Barcelona | 34 de ani

robert lewandowski
Robert Lewandowski – Atacant – Polonia / Barcelona

Dacă vorbim despre marcatorii veritabili din fotbalul contemporan, nu avem cum să nu ne gândim la Robert Lewandowski. Lewa a impresionat în nenumărate rânduri prin “simțul porții” pe care l-a demonstrat pe parcursul unei cariere care a depășit orice barieră. Una dintre realizările excepționale bifate de polonez datează din septembrie 2015, atunci când “LewanGOALski“ a reușit să înscrie 5 goluri în nu mai puțin de 9 minute (Bayern Munchen – Wolfsburg). 

Lewandowski nu a câștigat niciun balon de aur în cariera lui, însă această decizie a fost una extrem de contestată. Șansa polonezului de a obține acest trofeu a fost “refuzată” în urmă cu un an, atunci când câștigătorul a fost.. Lionel Messi! Mulți au considerat această decizie drept una controversată, însă Lewandowski nu a părut afectat de acest fapt. Lewa s-a transferat în această vară la Barcelona și este deja cel mai bun marcator al echipei antrenate de Xavi.

Naționala Poloniei se bazează foarte mult pe evoluțiile lui Lewandowski la acest turneu final, el fiind și căpitanul selecționatei din Europa. Atacantul Barcelonei este cel mai important marcator din istoria Poloniei și al treilea cel mai important marcator al unei reprezentative din Europa. Locul 1 este ocupat de Ronaldo, iar poziția secundă de Ferenc Puskas. Cu toate acestea, Lewandowski nu a reușit să înscrie niciun gol la vreun Campionat Mondial până acum.

Șansele ca acesta să fie ultimul CM pentru Robert Lewandowski sunt previzibile, acesta urmând să aibă aproape 38 de ani la următoarea Cupă Mondială. 

Robert Lewandowski – Statistici importante

 • 61 de trofee/titluri în carieră;
 • 1x Champions League;
 • 134 apariții / 76 goluri pentru Polonia;

Robert Lewandowski la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • O participare (2018);
 • Best Performance: Faza grupelor (2018);
 • 3 apariții / 0 goluri. 

10. Thiago Silva | Brazilia / Chelsea | 38 de ani (Ultimul CM)

thiago silva ultimul mondial
Thiago Silva – Fundaș – Brazilia / Chelsea

Thiago Silva este o emblemă pentru fotbalul ultimilor ani. Brazilianul a avut o super carieră, iar Qatar 2022 pare să fie ultimul mare eveniment din parcursul internațional pentru căpitanul “Selecao“. Aflat la ultimul CM din carieră, putem spune în mod cert faptul că Thiago Silva va viza cu siguranță primul Campionat Mondial câștigat de Brazilia după 20 de ani de pauză.

În ciuda vârstei lui, Thiago Silva are în continuare un joc complet pentru un fundaș central. Brazilianul a reușit să citească gândurile și jocul ofensiv al adversarilor pe durata întregii cariere. Deși are doar 1.81m înălțime, Thiago Silva a contat mai mereu și în jocul aerian prestat. Ca un avantaj al înălțimii sale vine un plus de mobilitate. Această calitate, combinată cu apetitul pentru deposedări și atacuri la minge, face din Thiago Silva un simbol al generației sale. Echipele pe care brazilianul le-a reprezentat în ultimul deceniu sunt strict echipe de top. Aici vorbim despre formații precum AC Milan, PSG sau Chelsea. Fundașul complet, Thiago Silva.

Thiago Silva – Statistici importante

 • 33 de trofee/titluri în carieră;
 • 1x Champions League;
 • 1x Copa America;
 • 109 apariții / 7 goluri pentru Brazilia.

Thiago Silva la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010. 2014, 2018);
 • Best Performance: Semifinale în 2014 (locul 4);
 • 11 apariții / 2 goluri. 

11. Angel Di Maria | Argentina / Juventus | 34 de ani

angel di maria
Angel Di Maria – Atacant – Argentina / Juventus

„Fideo” este văzut de mulți drept unul dintre cei mai subapreciați fotbaliști ai zilelor noastre. La doar 19 ani, Di Maria a făcut pasul spre Europa prin intermediul unui transfer la Benfica. După 3 ani petrecuți în Portugalia, Di Maria a fost achiziționat de Real Madrid, acolo unde fanii Realului au fost încântați de tehnica și inventivitatea argentinianului de pe terenul de joc. Pentru Angel a urmat un transfer mai puțin reușit, în Premier League, acolo unde nu s-a acomodat deloc la Manchester United. Scurta experiență din Manchester a fost precedată de “perioada de glorie” din cariera lui Di Maria. Acesta a impresionat în capitala Franței, la PSG, echipă pentru care a bifat cele mai multe prezențe la nivel de club. În această vară, Di Maria a ajuns la o altă echipă de top din Europa, și mai exact, Juventus. 

Di Maria s-a remarcat cu fiecare ocazie la naționala Argentinei, acolo unde a făcut parte din mai multe cupluri ofensive de-a lungul timpului. „Fideo” a colaborat pe plan ofensiv cu jucători precum Aguero, Tevez, Higuain, Milito sau Rodrigo Palacio. Pentru ultimul CM din cariera lui Di Maria, partenerii ofensivi principali se anunță a fi Lionel Messi și Lautaro Martinez. Așteptarile create în jurul sud-americanilor la acest turneu final sunt cu adevărat mari! 

Angel Di Maria – Statistici importante

 • 32 de trofee/titluri în carieră;
 • 1x Champions League;
 • 1x Copa America;
 • 123 apariții / 25 goluri pentru Argentina.

Angel Di Maria la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Finală pierdută în 2014 (locul 2);
 • 13 apariții / 2 goluri.

12. Sergio Busquets | Spania / Barcelona | 34 de ani

sergio busquets
Sergio Busquets – Mijlocaș – Spania / Barcelona

Căpitanul actual al Spaniei se va afla cel mai probabil la ultimul CM care îl va avea în prim-plan pe mijlocașul Barcelonei. Busquets face parte din aceeași “specie” căreia îi aparține și germanul Thomas Muller. Busquets a evoluat în întreaga sa carieră sub emblema unui singur club: FC Barcelona. Acesta a devenit un fotbalist emblematic pentru catalani, însă șansele ca acesta să părăsească tabăra catalană sunt tot mai vehiculate în ultima perioadă. Au apărut zvonuri conform cărora, mijlocașul Barcelonei este curtat intens de Inter Miami, urmând să își încheie o carieră glorioasă în SUA. 

Anii au trecut și peste Sergio Busquets, jucătorul care parcă ieri era unul dintre cei mai promițători fotbaliști prezenți la CM 2010. Busquets a fost un pion esențial atât în perioada de glorie a Spaniei, cât și în perioada senzațională a Barcelonei. De multe ori, contribuția lui Sergio pe teren a fost una discretă, însă eficiența și dinamismul de pe gazon l-au ridicat la un nivel memorabil în fotbal. Poreclele primite de Busquets de-a lungul timpului confirmă caracteristicile menționate anterior. Nu întâmplător, acesta mai este cunoscut și sub numele de „The Octopus” sau „Silent Conductor”.

Sergio Busquets – Statistici importante

 • 34 de trofee/titluri în carieră;
 • 3x Champions League;
 • 1x UEFA Euro;
 • 1x World Cup;
 • 139 apariții / 2 goluri pentru Spania. 

Sergio Busquets la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Finală câștigată în 2010 (locul 1);
 • 13 apariții / 0 goluri. 

13. Edinson Cavani | Uruguay / Valencia | 35 de ani

edinson cavani
Edinson Cavani – Atacant – Uruguay / Valencia

Edinson Cavani, un atacat autentic. Cavani este și el, cel mai probabil, la ultima ediție de campionat mondial din carieră. Alături de Luis Suarez, Diego Godin, Martin Caceres sau Fernando Muslera, Edinson Cavani completează o generație de top în fotbalul uruguayan.

Cavani rămâne în amintirea fanilor fotbalului ca un atacant model – atacantul modern, atletul desăvârșit. Fostul fotbalist al lui Napoli, Manchester United, Palermo sau PSG a arătat lumii întregi cum se prezintă un marcator adevărat. Cavani a impresionat prin sângele rece arătat în fața porții, dar și prin calitățile fizice (detentă bună, ritm de alergare solid, dispoziție ridicată la efort sau forță). În această vară, uruguayanul a ajuns la Valencia, însă finalul unei cariere remarcabile se apropie tot mai mult.

Cavani a reușit să marcheze 372 de goluri în 647 de apariții la nivel de club. Ca număr de goluri, PSG a fost locul favorit al lui Cavani – 200 de goluri în 301 prezențe. La nivel de randament, cel mai letal Cavani l-a avut Napoli: 104 reușite în 138 de meciuri. La nivelul echipei naționale, Cavani impresionează din nou cu o medie de un gol la puțin peste 2 meciuri jucate.

Edinson Cavani – Statistici importante

 • 31 de trofee/titluri în carieră;
 • 1x Copa America;
 • 133 apariții / 58 goluri pentru Uruguay.

Edinson Cavani la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Semifinale în 2010 (locul 4);
 • 14 apariții / 5 goluri. 

14. Dani Alves | Brazilia / UNAM | 39 de ani

dani alves ultimul mondial
Dani Alves – Fundaș – Brazilia / UNAM

Brazilienii s-au făcut remarcați de-a lungul vremii prin calitatea excelentă a fundașilor laterali. Cafu, Carlos Alberto, Djalma Santos, Marcelo, Roberto Carlos și.. Dani Alves completează o listă fantastică de “mingicari” veritabili. Cariera lui Dani Alves este una cu adevărat de invidiat. Brazilianul s-a remarcat la Sevilla, însă filele de istorie au fost scrise în tricoul Barcelonei. „Tarantula” este unul dintre fundașii recunoscuți pentru forma și forța fizică admirabilă demonstrată pe parcursul anilor de activitate. De asemenea, Dani Alves este unul dintre fotbaliștii cu cele mai multe tatuaje pe corp. 

După ce Brazilia a câștigat titlul olimpic în 2021, alături de Dani Alves, acesta a promis că va reveni și la turneul final din Qatar. La ultimele amicale disputate, fundașul nu a mai fost convocat la selecționata Braziliei, însă este greu de crezut că acesta nu va primi ocazia de a participa la ultimul CM din carieră. Aportul ofensiv și devotamentul său pe gazon sunt elemente ce vor fi luate în considerare cu siguranță de Tite. Mai mult de atât, fundașii laterali ai Braziliei din prezent nu sunt la nivelul celor din “garda veche”. Dani Alves are potențialul de a face un Mondial mare!

Dani Alves – Statistici importante

 • 42 de trofee/titluri în carieră;
 • 3x Champions League;
 • 2x Copa America;
 • 124 apariții / 8 goluri pentru Brazilia.

Dani Alves la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 2 pariticipări (2010, 2014);
 • Best Performance: Semifinale în 2014 (locul 4);
 • 9 apariții / 0 goluri.

15. Pepe | Portugalia / FC Porto | 39 de ani

pepe
Pepe – Fundaș – Portugalia / FC Porto

Pepe se pregătește, la fel ca cei mai mulți fotbaliști din lista veteranilor, de ultimul său Campionat Mondial. Cariera braziliano-portughezului a fost cu adevărat impresionantă (atât la nivel de club, cât și pe plan internațional). Performanțele admirabile ale fundașului portughez datează din perioada în care acesta a evoluat pentru Real Madrid. Ne așteptăm ca Pepe să-și apere renumele de fundaș “adevărat” și la ediția CM 2022 din Qatar.

Pepe este un veritabil colos al apărării. Portughezul și-a pus la respect toți adversarii întâlniți în carieră, indiferent de statutul lor la momentul respectiv. Pepe a fost și rămâne un fundaș distrugător, agresiv și impunător. Pe lângă spiritul lui de lider incontestabil, fizicul său îi permite să fie o prezență importantă și în careul advers, la fazele fixe. 

Pepe – Statistici importante

 • 30 de trofee/titluri în carieră;
 • 3x Champions League;
 • 1x UEFA Euro;
 • 128 apariții / 7 goluri pentru Portugalia.

Pepe la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Optimi în 2010 și 2018;
 • 8 apariții / 1 gol.

16. Diego Godin | Uruguay / Velez Sarsfield | 36 de ani

diego godin
Diego Godin – Fundaș – Uruguay / Velez Sarsfield

Diego Godin este unul dintre cei mai importanți fundași ai fotbalului sud-american din ultimii 15 ani. Uruguayanul rămâne în amintirea fanilor ca o piesă de bază în echipa națională, dar și în linia de apărare a celor de la Atletico Madrid. Godin deține recordul de selecții la naționala Celestă.

Jocul lui Godin a fost mereu sinonim cu siguranța. Datorită calităților sale (agresivitate sportivă, calități de lider, dar și inteligența sportivă necesară postului de fundaș), uruguayanul a fost considerat un fundaș de top în anii ce au trecut. Diego Simeone a găsit în Godin fundașul perfect. Godin a fost fără îndoială un om cheie în performanțele avute de madrileni în perioada 2012-2018. Accidentarea recentă suferită de Ronald Araujo crește mai mult gradul de indispensabilitate al Uruguayului în cazul lui Diego Godin. 

Diego Godin – Statistici importante

 • 10 trofee/titluri în carieră;
 • 2x Europa League;
 • 1x Copa America;
 • 159 apariții / 8 goluri pentru Uruguay.

Diego Godin la Campionatul Mondial – Ultimul CM

 • 3 participări (2010, 2014, 2018);
 • Best Performance: Semifinale în 2010 (locul 4); 
 • 14 apariții / 1 gol.

Alte mențiuni importante – Ultimul CM

 • Axel Witsel | Belgia / Atletico Madrid | 33 de ani;
 • Jan Vertonghen | Belgia / Anderlecht | 35 de ani;
 • Dries Mertens | Belgia / Galatasaray | 35 de ani.
 • Eden Hazard | Belgia / Real Madrid | 31 de ani.
 • Hugo Lloris | Franța / Tottenham | 35 de ani;
 • Olivier Giroud | Franța / AC Milan | 36 de ani;
 • Jordi Alba | Spania / Barcelona | 33 de ani;
 • Guillermo Ochoa | Mexic / Club America | 37 de ani;

ConcluziiUltimul CM

Campionatul Mondial din Qatar marchează sfârșitul aventurii internaționale pentru mulți jucători de top din ultimii ani. De la Messi și Ronaldo, până la Modric, Benzema și Thiago Silva, ultimul CM va impulsiona toți acești mari jucători să aibă performanțe cât mai notabile în Qatar.

BETuri înseamnă o echipă specializată de experți în prezentarea/oferirea ponturilor din lumea sportivă. Pe site-ul nostru vei putea găsi ponturi pentru fotbaltenisbaschetF1, dar și MotoGP. Nu uita de Cota 2 sau Biletul Zilei, secțiuni updatate la zi pe website-ul nostru. Te invităm să arunci o privire peste programul de desfășurare al celor 64 de meciuri de la CM 2022. Află și cele mai interesante statistici de la CM 2022!

Te invităm să verifici și articolul cu privire la jocul EA Sports FIFA 23 – ultimul joc FIFA din fabuloasa serie marca EA Sports. Pentru CM 2022, avem o promoție specială pentru tine – Zero Right Unibet! Te invităm să arunci o privire și peste profilul lui Harry Maguire, profilul lui Cody Gakpo, profilul lui Rodrigo De Paul sau profilul lui Goncalo Ramos!

Pentru un aer inspirațional proaspăt, haide pe grupul nostru de Telegram!

Ne așteaptă un super Campionat Mondial! Spor(T) în toate!

*** coautor – Andrei REF