Betfair Exchange
Andrei Zăganu
1 septembrie 2023

Betfair Exchange pe înțelesul tuturor – Ghid complet BETuri

4.8/5 - (18 votes)

Betfair Exchange, un fenomen deosebit în lumea pariurilor online. În acest articol vei vedea explicația întregului proces și vei înțelege mai bine despre ce este vorba. Nouă ne-a plăcut, sperăm să-ți placă și ție! Să începem!

betfair pariuri
Betfair Exchange – Un cu totul alt mod de a privi pariurile online!
Tu stabilești cotele, tu stabilești pariurile!
Cod bonus: EXCN30

Betfair Exchange este un mod cu totul deosebit de a juca la pariuri online! Fii un adevărat bookmaker și profită la maxim de șansa asta! Pariu fără risc de 150 RON la prima ta încercare aici, dacă folosești cod bonus Betiar EXCN30 la înregistrare pornind de la butonul „Profită acum!”

Introducere – ce sunt aceste pariuri exchange?

Până acum e posibil să fi fost obișnuit doar cu pariurile clasice, în care alegeai dintre cotele afișate de casele de pariuri. E timpul acum să ne uităm și la pariuri exchange, care în limba română s-ar traduce ca schimb de pariuri. Sau, dacă ne luăm după definiția oferită de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, le putem spune și pariuri în contrapartidă.

Spre deosebire de pariurile normale, unde cele două părți implicate sunt casa și jucătorul, în cazul Betfair Exchange (e singurul care oferă astfel de cote în România), se înfruntă doi jucători. Aceștia vor miza unul împotriva celuilalt. Practic, casa de pariuri cum o știai nu mai există în acest fel de joc. Utilizatorii umani fac pariurile, oferă cotele și tot ei plasează mizele.

Pentru a putea funcționa acest sistem e nevoie în primul rând de o reglementare. Casa de pariuri (impropriu numită așa) de tip betting exchange oferă interfața de joc. Ea stabilește regulile pentru buna desfășurare a jocului, dar și facilitează întâlnirea virtuală între jucători. Cam așa poate fi definit rolul pe care îl are în această ecuație Betfair Exchange.

Acest schimb de pariuri reprezintă așadar o bursă de parirui sau, dacă simplificăm explicația, o adevărată piață de pariuri. Marfa pe care o tranzacționăm în această piață de pariuri exchange este reprezentată de cote pariuri. Putem fi în același timp vânzători și cumpărători, rolul nostru putând varia de la o sesiune de joc la alta. Vânzarea și cumpărarea de cote se face în colul obținerii de profit.

Cum obține profit casa de pariuri de tip betting-exchange

Înainte de a vorbi detaliat despre Betfair pariuri, reinterăm ideea că e nevoie ca platforma de schimb de pariuri să aibă reguli bine stabilite și să fie intuitivă, în sensul de a găsi ușor sportul, evenimentul și marketul pe care dorim să jucăm. Accesul în platformă este gratuit. Contribuția către Betfair Exchange explicat făcându-se prin plata unui comision din câștigurile pe care le obținem.

Aici apare diferența între de ssuținere al caselor de pariuri clasice și cele de tipul Betfair Exchange. Dacă primele se bazează pe pierderile pe care le obțin jucătorii, celelalate se bucură de o mică margine din profitul playerilor inspirați.

Ceea ce este cert la momentul actual, din punct de vedere legal, doar strategii Betfair exchange este acreditat de ONJN pentru acest tip special de pariuri în contrapartidă. Deși au încercat și alți bookmakerii, demersul lor s-a oprit deocamdată, însă vom vedea ce va fi pe viitor.

Betfair Exchange, singura opțiune disponibilă pe piața online românească

Deși pare un domeniu încărcat de multă istorie, bet-exchange nu are mai mult de 20 de ani de când s-a transformat din idee în ceva palpabil. În anul 2000, doi tineri britanici ingenioși, Andrew Black și Edward Wray veneau prima oară la lumină cu termenul de bet-exchange. Ce a urmat este doar istorie și a influențat și încă mai influențează comunități de pariori din întreaga lume. Despre Betfair Exchange se spune că ar avea o reacție mai rapidă la factori externi decât chiar Bursa de la Londra (London Stock Exchange).

Pentru curajul și inovarea de care au dat dovadă Andrew Black și Edward Wray, Betfair Exchange câștigă un titlu important pe piața financiară britanică. Și anume Queen’s Award for Enterprise chiar în două rânduri: prima oară în 2003 și a doua oară în 2008. La momentul actual, Betfair Exchange este un colos al pariurilor la nivel european și mondial. El are licențe operabile de Malta, Gibraltar, Londra sau chiar Tasmania, Mai mult, Betfair este listat pe London Stock Exchange).

Valoarea de piață estimată a depășit 2 miliarde de dolari. Mai mult de patru milioane de utilizatori din întreaga lume sunt activi în Betfair Exchange, inclusiv jucători din țara noastră. Mulți consideră că betting-exchange a devenit sinonim cu operatorul britanic. Prezența Betfair în România până în 2015 a fost una destul de modestă. După ce ONJN a reglementat piața, britanicii au devenit mult mai atenți la nevoile jucătorilor din țara noastră.

Momente importante pentru Betfair în România au fost lansarea platformei în limba română și obținerea unei licențe (inclusiv pentru exchange) valabilă zece ani. În tot acest timp, Betfair a popularizat și secțiunea exchange. Cea despre care tot mai mulți jucători români sunt curioși să afle mai multe.

Cum funcționează strategii Betfair Exchange

Pentru că ești un tip de jucător pragmatic și fără mult timp de pierdut, am zis că e cazul să îți prezentăm punct cu punct, fără floricele, câteva Betfair exchange păreri. Ele te vor ajuta când faci primii pași cu jocul de tip pariu contrapartidă. Deci, iată, pe scurt, câteva informații extrem de utile:

  • Cu Betfair exchange strategii vei miza doar pe cote corecte, neajustate de bookmakeri. COTELE le faci chiar tu.
  • Acest lucru e posibil doar datorită faptului că poți avea dublu rol când vine vorba de strategii Betfair Exchange. Poți fi casa de pariuri, cea care pune la bătaie cotele. Sau jucătorul care acceptă oferta, la fel ca în cazul clasic.
  • Poți face oricând trading, adică să îți vinzi pariul. Mergi astfel pe un profit la un un Cash Out parțial sau total.
  • Poți obține pariuri unice, care nu sunt disponibile nicăieri în altă parte. De exemplu că rezultatul 1-3 pentru oaspeți nu va avea loc în acel meci.
  • Nu vei fi limitat în ceea ce privește miza și poți paria de mai multe ori aceeași sumă disponibilă. Totuși, ține cont de faptul că riscul tău nu trebuie să depășească suma pe care o deții în contul de jucător.
  • Foarte interesant este faptul că un duel de Betfair Exchange poate semăna și cu un meci de șah. De aceea, poți specula greșelile celor cu care te duelezi în pariuri. Acesta pot surveni fie din neatenție, fie din necunoaștere, fie din emoție. Mai mult ca sigur nu vei găsi acest lucru în altă parte.

După ce ai văzut aceste avantaje clare, rămâne să te gândești dacă merită efortul de a investi puțin în documentare. Pentru ca mai târziu să intri în lumea pariorilor profesioniști. Nu uita că mereu trebuie să ții cont de sfaturi pariuri de la specialiști, cum am adunat și noi pentru tine într-un articol special.

Ce avantaje îți oferă Betfair Pariuri

Deși îți va lua ceva timp să te obișnuiești cu platforma, credem că pe termen lung vei putea obține satisfacții și banii care să merite efortul depus. A venit momentul să inventariem avantajele de care ai parte atunci când te ecizi că e momentul pentru o schimbare. Și această schimbare se numește Betfair Exchange Strategii. Să le luăm pe rând.

Posibilitățile de pariere sunt practic infinite. Poți da de exemplu lay la un rezultat de 3-3. Adică, în traducere, meciul să se termine cu orice scor în afară de cel menționat. Poate fi până la urmă un mod de a juca strategia Easy Money. O altă veste bună este aceea că nu există plafon maxim de pariere pe un anumit eveniment, cum e în cazul bookmakerilor obișnuiți.

O piață de milioane la pariuri Betfair

Am aflat din surse sigure că pe piața pariuri exchange se pariază milioane de euro la fiecare dispută, fiind nevoie de lichidități suficiente pentru ca ceilalți să-ți poată contracara pariul. Este un bun prilej și pentru cei care vor să joace doar value bets, adică, în traducere liberă, pariuri de valoare. Asta înseamnă că ne aflăm în situația în care cota oferită este mai mare decât șansele reale de câștig.

Pentru asta este nevoie care pariorul nostru experimentat să ofere pe Betfair Pariuri această cotă și apoi cineva să o și accepte. Chiar dacă nu vom găsi, măcar avem liniștea sufletească că am încercat și că e posibil să ne iasă schema cu value bet la următoarea încercare cu Betfair Exchange explicat.

Un aspect foarte important, cu care este bine să ai grijă, este acela că nu doar alegerea corectă a pariului contează la finalul zilei în mecanismul jocului. Dacă nu vei reuși să înțelegi cum funcționează Betfair Exchange, ai putea fi expus unor greșeli extrem de costisitoare. Dar o dată ce ai intrat complet în acest univers Betfair Exchange păreri, nu vei mai vrea să pleci.

Ce înseamnă back și lay Betfair

E timpul să vorbim acum despre ce înseamnă back și lay Betfair. Pariurile back se mai numesc și Pro, iar cele lay mai poartă și numele de contra. Dar să le luăm pe rând. Începem cu Back/PRO. Acestea nu sunt cu nimic diferite de sportsbookul existent într-o agenție online sau într-una stradală. La Betfair e foarte simplu să plasezi un astfel de pariu. Se selectează evenimentul și cota de pe coloana albastră, urmată de miză.

Dacă este o cotă care nu te mulțumește, poți introduce manual o valoare, care totuși va fi disponibilă pentru tine doar dacă un alt jucător de exchange o va oferi. Pariul va fi confirmat doar în momentul în care valorea din căsuța roz o depășește pe cea din căsuța albastră. Practic, pariorul BACK riscă miza introdusă și va câștiga, în cazul unui rezultat favorabil, miza înmulțită cu cota de pe coloana albastră.

Pariuri Cash Out la Betfair

Lucrurile se modifică radical în cazul unui cash-out. Iată și un exemplu concret. Pariezi 15 lei pe un scor corect de 3-0 pentru gazde la o cotă de 10. Vorbim de un profit de (15*10)-10 = 140. Scădem înttodeauna din ecuație miza.

Trecem acum la partea mai interesantă, și anume pariurile contra sau LAY. Acestea sunt elementele cu adevărat de noutate pentru ce înseamnă back și lay Betfair. Avem de exemplu un meci de Serie A, între Milan și AC Torino și vrem să pariem pe LAY că Milan nu câștigă, asta s-ar putea traduce și în X sau victorie pentru Torino.

Dacă vei miza 20 de lei pe acest pariu, la o cotă să spunem de 4,00, vei obține 20 de lei dacă meciul nu se încheie cu victoria Milanului. Dacă totuși AC Milan se impune, atunci vei pierde 60 de lei! Despre opțiunea de cashout out am scris un articol pe larg în secțiunea de Ghid Pariuri.

Diferențe între back si lay

Cum precizam deja mai sus, a juca LAY este echivalent cu a te pune în pantofii caselor de pariuri, tu fiind cel care propui cota. LAY se mai numește în jargonul împătimiților de pariuri exchange și CONTRA. Pe de altă parte, BACK sau PRO este pariul pe care te-ai obișnuit să îl joci deja până acum în experiența pe care ai acumulat-o deja.

În plus, când joci PRO, poți pierde maxim valoarea mizei pe care o arunci în joc. Diferențele la pierderi apar atunci ești de partea lui LAY/CONTRA. Atunci riști să pierzi produsul dintre valoarea cotei și miză. Pentru a face diferența între LAY și BACK, ai nevoie să înțelegi codul culorilor. Pentru PRO ai coloanele albastre, iar pentru CONTRA pe cele roz. Cam asta am avut de zis despre ce înseamnă back și lay Betfair și despre cum le poți folosi în beneficiul jocului tău în beneficiul jocului tău.

Ce primești suplimentar cu Betfair Exchange Strategii

Pe lângă avantajele specifice jocului Betfair Exchange, te bucuri și de câteva lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi băgat în seamă. Prima dintre ele este aceea că te poți bucura de pariuri exchange atât pe desktop/laptop, cât și prin intermediul aplicației mobile dezvoltate de bookmaker. Aceasta are un nume extrem de intuitiv, Exchange Betting from Betfair. Avantajul este acela că app-ul va ajunge atât la ultizatorii de telefoane inteligente cu Android, cât și la utilizatorii de smartphones iOS.

Un alt aspect foarte important se referă la srtreamingul live pentru utlizatorii de Betfair pariuri. El este disponibil atât pentru utilizatorii de pariuri în cotă fixă, cât și pentru cei care preferă modulul exchange. După cum bine ai înțeles, poți vedea meciurile din contul tău, atât pe un ecran mare, cât și atunci când te afli în mișcare, fiind conectat pe mobil. Iată care sunt competițiile pe care le poți savura în timp ce pariezi la Betfair Exchange:

  • Fotbal – Serie A, FA Cup din Anglia, Eredivisie și Allsvenskan (prima ligă din Suedia);
  • Tenis, cu o ofertă extensivă. Ai parte de US Open, Roland Garros, toate turneele de 1000, 500 și 250 Master Series;
  • Baschet este foarte bine reprezentat la nivel european. Poți vedea Euroliga, Eurocup, campionatul Spaniei, Italiei și Franței. Ponturi baschet bune găsești pe BETuri.ro!
  • Curse de cai și curse de ogari (cele mai importante competiții la nivel mondial și european).

Betfair Exchange – Stabilește chiar tu piața pariurilor

Mergând mai departe cu avantajele suplimentare ale celor care au decis să intre în grupul exclusivist cu pariuri exchange, nu putem omite nici bonusurile separate și diferite. Se face o triere clară între Sportsbook și Exchange, bonusurile fiind concepute pe logica celor două variante. Un exemplu pentru cum funcționează Betfair Exchange este oferta cu primul pariu fără risc la prima selecție CONTRA în platformă.

Un alt aspect, care poate fi și avantaj, dar și dezavataj este acela că Betfair Exchange nu permite decât jocul single, nu și combo-uri și pariuri sistem. În schimb, te poți bucura atât de tihna meciurilor în prelive, cât și de măreția meciurilor live, unde toate așteptările pot fi date peste cap. Vei acorda o atenție sporită lichidităților, pentru că strategii Betfair exchange aduce cu sine o volatilitate mai mare. Citește și articolul nostru despre gestionarea banilor!

Betfair Exchange explicat – cum se construiește o strategie bazată pe vânzarea pariului

Posibilitatea de a face trading, adică de a-ți vinde pariul pentru o margine de profit, este principala tactică a jucătorilor de la Betfair Exchange. Motivul pentru care acest lucru este posibil se referă la faptul că absolut toate pariurile plasate pot fi soluționate prin Cash Out. E bine să mergi pe această idee atunci când cotele lucrează în favoarea ta. Să presupunem că avem un meci pe care am pariat X, la o cotă de 3,70. Scorul de 0-0 se menține pe tabelă și în repriza a doua, iar cota lui X scade sub 2. Dacă vei vinde/închide pariul, atunci cu siguranță vei face profit cu Betfair Exchange strategii.

Dar nu e singura opțiune pe care o ai la dispoziție în momentul în care meciul merge în favoarea ta. Poți alege doar un Cash Out parțial, care îți securizează o margine de profit, iar restul rîmâne în rulaj. Strategia bazată pe vânzarea pariului cu Betfair Exchange păreri are mai degrabă în vedere anticiparea jocului cotelor mai mult decât rezultatul unei partide.

O altă idee care poate să funcționeze este aceea de a juca contra echipelor mari. De exemplu, dacă jucăm pe Atletico vs Cadiz, cota pentru echipa lui Simeone va fi în mod normal de 1,20. Asta chiar și pentru un pariu de tip lay, unde un pariu de 100 de lei înseamnă un risc de (1,20*100-100=20 de lei). Despre alte strategii pariuri câștigătoare am scris de asemenea pe site.

Concluzii Betfair Exchange explicat

Deși nivelul de popularitate al Betfair Exchange este departe de cel al pariurilor online clasice, un drum spre recunoașterea eficacității și spectaculozității jocului a fost deja făcută. Pariorii din țara noastră nu mai pot ignora modul de joc de tip exchange. Ba mai mult, îț poți întreaba prietenii care au făcut profituri cosniderabile despre cum funcționează acest tip de joc.

În materialul de azi am aflat despre istoria Betfair. Am văzut cum funcționează strategiile bazate pe exchange, ne-am concentrat asupra avantajelor pe care ți le propune Betfair pariuri. Ne-am uitat de asemenea la ce înseamnă BACK/PRO și LAY/CONTRA la Betfair. Dar și la alte avantaje care nu ar fi vizibile a o trecere sumară în revistă a strategiei Betfair Exchange. La final, am dezbătut puțin cum funcționează trading-ul în marea piață de pariuri de la Betfair. Rămâi cu echipa de specialiști de la BETuri pentru și mai mult informații utile, care te transformă în câștigător!

Îți recomandăm secțiunea de ghid pariuri pentru a afla și alte curiozități utile unui parior!