farul constanta
Viorel Berbece
7 iulie 2021

Farul Constanța – Lot și perspective pentru noul sezon

5/5 - (1 vote)

Am analizat rând pe rând echipele promovate în Liga 1. A venit vremea să vorbim și despre un alt nume nou în prima divizie, deși totodată unul cu vechime. Farul Constanța a renăscut (din nou?) în această vară și mai lipsește doar avizul FRF pentru ca unul dintre numele din top 11 prezențe în Liga 1 să activeze din nou pe prima scenă a fotbalului românesc.

Dar ce perspective sunt pentru Farul? Hagi s-a întors, asta este un plus, dar lotul și echipa managerială nu sunt lucruri care să dea neapărat speranțe. Iată analiza BETuri.ro pentru Farul Constanța.

Hagi înapoi, poate singurul lucru pozitiv pentru noul proiect

Am scris și în trecut că revenirea lui Gheorghe Hagi este una de bun augur pentru fotbalul românesc. Era nevoie de el pentru ca vechiul Viitorul, acum Farul Constanța, să redevină o echipă de temut. Și totodată una care să se întoarcă spre valorile inițiale, promovarea tinerilor, de ce nu?

Lucrurile s-au schimbat în Liga 1 de la acel campionat miraculos câștigat de Viitorul cu Hagi pe bancă. CFR Cluj pare acum mult mai puternică, iar Universitatea Craiova și FCSB sunt și ele la un alt nivel decât actuala Farul Constanța. În plus, așa cum poate ai citit în analiza loturilor celor de la Sepsi, Rapid sau FCU Craiova, există și alte piedici în drum spre playoff. Dar probabil că primul sezon din existența acestui proiect constănțean unit va fi dedicat reconstrucției, astfel că un loc de playout pare un lucru la îndemână.

Transferurile celor de la Farul Constanța din această vară

Principala grijă la noul proiect Farul a fost ca din cele două echipe constănțene să aleagă doar „crema”. De fapt, lucrurile au stat destul de simplu, întrucât componenții vechiului Farul Constanța vor lua cel mai probabil calea Mangaliei. În rest, au fost completări timide ale lotului, cu jucători interesanți, dar nu neapărat de playoff.

Achizițiile verii

  • Mihai Aioani – Internaționalul de tineret este cel mai important transfer al verii la Farul. Unul dintre cei mai buni oameni de la Chindia în sezonul trecut, Aioani vine la schimb cu nu mai puțin de 4 jucători. E drept, Farul Constanța avea nevoie de un portar bun.
  • Adrian Petre – Gică Hagi este recunoscut ca un antrenor care știe să revitalizeze carierele jucătorilor problematici. A făcut asta și în trecut cu Alibec, Iancu sau Țucudean. Va încerca acum și cu talentatul, dar risipitorul fost atacant al celor de la UTA și FCSB.
  • Romario Pires – Brazilianul ajuns la 32 de ani nu este cel mai spectaculos jucător, însă este un mijlocaș defensiv cu ștate vechi în Liga 1. În plus, el este un excelent executant de penaltiuri. Vine pe Litoral gratis, după retrogradarea lui FC Hermannstadt.
  • Florin Purece – Repatriat de la Sepsi, este un mijlocaș cu experiență, dar nu unul de top. Se încadrează în politica de transferuri low-cost.
  • Ionuț Larie – Aici e vorba despre o repatriere. La 34 de ani, Larie se întoarce la Viitorul-Farul Constanța, pentru a duce greul în centrul apărării.
  • Jetfe Betancor – Un transfer interesant. Atacantul iberic a impresionat la FC Voluntari.

Acestora putem să-l adăugăm și pe olandezul de Nooijer, revenit după un împrumut în Ucraina. Dar și pe fosta speranță și încă tânărul Vlad Mihalcea. Observăm că în buna tradiție, vechiul Viitorul, acum noul Farul, preferă mai degrabă jucătorii liberi de contract sau cei mai ușor de luat. Doar două dintre achizițiile din această vară ar putea să aducă profit pentru clubul constănțean.

Plecări în masă de la noul Farul Constanța

Era nevoie de remaniere importantă a lotului după un (nou) sezon slab, dar chiar și așa numărul jucătorilor plecați impresionează. Printre ei se remarcă Tsomou, Jo Santos, Matei, Grădinaru, Marquinhos sau Gaztanaga. Toți cu multe prezențe în tricoul Viitorului în sezonul precedent.

În plus, Farul lui Hagi s-a despărțit și de doi dintre cei mai interesanți portari din lot. Cătălin Căbuz a plecat la Chindia în „afacerea Aioani”, alături de colegii Dulca, Căpușă și Iacob, în vreme ce Valentin Cojocaru a luat drumul Ucrainei, semnând cu Dnipro-1. Au mai plecat și alți jucători de lot, numărul celor plecați ajungând la 18!

Posibil prim 11 pentru Farul

Iată cum ar putea arăta Farul Constanța la primul meci al ei din noul program Liga 1, de pe terenul celor de la UTA:

Aioani – Boboc, Ghiță, Larie, de Nooijer – Ciobanu, Pires, Bodișteanu – Chițu, Petre, Fernandes.

Farul Constanța – Jucători de urmărit în noul sezon

Din fericire, încă există mult talent în curtea celor de la Farul Constanța. În acest sezon sunt așteptați să explodeze în joc nume precum Alexi Pitu, Luca Andronache, Roberto Mălăele, Enes Sali sau Ștefan Bodișteanu. Toți jucători U19! Alte nume interesante ar fi Constantin Grameni, Gabriel Dănuleasa sau chiar Nicolas Popescu, cel din urmă fiul fostului mare internațional, acum în conducerea Farului.

În stilul caracteristic, probabil că Hagi nu se va sfii să-i arunce în joc pe mulți dintre puștii mai înainte enumerați. Iar asta ar putea readuce un stil de joc spectaculos pentru echipa de la malul mării.

Lot Farul Sezonul 2021 / 2022

UPDATE: Iată cum arată lotul lui Hagi după terminarea perioadei de transferuri:

Portari: Mihai Aioani, Laurențiu Brănescu, Cosmin Andrei Dur-Bozoancă, Ștefan Mușat.

Fundași: Virgil Ghiță, Sebastian Mladen, Ionuț Larie, Alin Dobrosavlevici, Gabriel Buta, Gabriel Dănuleasa, Bradley De Nooijer, Damien Dussaut, Darius Grosu.

Mijlocași: Andrei Artean, Constantin Grameni, Nicolas Popescu, Andrei Ciobanu, Romario Pires, Carlo Casap, Josemi Castaneda, Roberto Mălăele, Florin Purece, Ștefan Bodișteanu, Enes Sali, Ianis Malama.

Atacanți: Ely Fernandes, Alexi Pitu, Aurelian Chițu, Jefte Betancor, George Ganea, Adrian Petre, Luca Andronache.

La Ovidiu în așteptarea unui nou stadion

Probabil că tribunele cochetului stadion de la Ovidiu vor fi ceva mai animate în acest sezon. Farul are ceva suporteri, iar mai ales la meciurile mari tribunele vor fi neîncăpătoare. Probabil mai ales promisiunea unui nou stadion în Constanța a accelerat această idee a unei fuziuni și suntem curioși cât va dura până când vom vedea o arenă modernă, în jur de 18.000 de locuri, și pe Litoral.

Până atunci, sunt de văzut duelurile lui Hagi cu echipele bucureștene, existând mai ales o rivalitate mai veche între Farul Constanța și Rapid. Dar și confruntările dintre Hagi și Șumudică se anunță la fel de spectaculoase, de la conferințe și până la jocul celor două echipe.

Concluzii

Cât de sus va termina Farul Constanța în sezonul 2021/2022? Probabil că vom asista mai degrabă la un sezon de reconstrucție, în care de pildă și un loc 9-10 ar fi bun. Asta mai ales dacă tinerii vor primi din nou, după ceva vreme, credit și minute în Liga 1.

Dar nu ar fi exclusă o surpriză, dacă Hagi reușește să implementeze la Farul Constanța acel stil de joc prin care a surprins lumea fotbalului românesc acum ceva ani, când Viitorul lua în mod absolut surprinzător titlu, deși nu-și propusese neapărat acest lucru. Rămâne de văzut! Până atunci, urmărește secțiunea noastră de știri sportive pentru cele mai fresh și obiective analize!