Campionatul Mondial de Fotbal 1982 – O scurtă retrospectivă
Câte se pot spune despre Campionatul Mondial de Fotbal 1982! În urmă cu 40 de ani, sportul rege a trăit una dintre cele mai frumoase povești. Pe tărâm spaniol au pășit legende precum Platini, tânărul Maradona, Rummenigge, Roger Milla sau Paolo Rossi.
Turneul din 1982 a fost primul mondial în care un meci s-a decis la loviturile de departajare. O altă premieră în Spania a fost introducerea unei noi distincții: Balonul de Aur.
Înainte de turneu, Brazilia era mare favorită. Falcao, Zico, Eder și Socrates aveau să fie, însă, eliminați din „grupa morții” de la Campionatul Mondial de Fotbal 1982, după un meci epic făcut de Rossi.
CM 1982 – Ediția din Spania a venit cu nou format
Desfăşurată între 13 iunie şi 11 iulie 1982, a douăsprezecea ediţie a Cupei Mondiale a fost organizată de Spania. Numai puțin de 14 orașe și 17 stadioane au găzduit meciurile de la Cupa Mondială 1982:
- Madrid – stadioanele Santiago Bernabeu şi Vicente Calderon
- Sevilla – stadioanele Ramon Sanchez Pizjuan şi Benito Villamarin
- Barcelona – Camp Nou și Estadio de Sarrià
- Valencia – stadionul Luis Casanova
- Vigo – stadionul Balaidos
- La Coruna – Riazor
- Gijon – El Molinon
- Oviedo – arena Carlos Tartiere
- Elche – Nuevo Estadio
- Alicante – stadionul Jose Rico Perez
- Bilbao – San Mamés
- Valladolid – Jose Zorilla
- Zaragoza – La Romareda
- Malaga – La Rosaleda
La Campionatul Mondial de Fotbal 1982, numărul echipelor participante a fost crescut de la 16 la 24. Odată cu acest lucru, CM 1982 a venit și cu nou format.
Cele 24 de echipe au fost împărţite în şase grupe de câte patru. Ulterior, primele două clasate din fiecare grupă au mers mai departe în a doua fază a competiției, unde s-au format patru grupe de câte trei echipe. Formațiile de pe locul întâi aveau să ciocnească în semifinale.
Echipele calificate la Cupa Mondială 1982
Așa cum spuneam, Cupa Mondiala 1982 a fost plină de strălucire. N-au lipsit jucători legendari, dar nici marile forțe ale edițiilor anterioare. Totuși, dintre toate fostele campioane mondiale, doar Uruguay nu s-a regăsit pe listă, fiind eliminată de Peru.
În preliminariile din Africa, Camerunul lui Roger Milla a învins Maroc în ultimul meci, scor 2-1, în faţa a 100.000 de suporteri prezenți pe stadionul din Yaounde.
O mare surpriză în calificări a venit din zona CONCACAF, unde Honduras şi El Salvador au lăsat acasă Mexic, o națională de tradiție la Cupa Mondială.
Un alt amănunt interesant din preliminariile pentru Campionatul Mondial de Fotbal 1982 este reprezentat de faptul că Noua Zeelandă a reuşit în premieră să se califice la un turneu final, lăsând acasă China. Iată cele 24 echipe care reușit să ajungă la mondialul din Spania:
- Europa a avut 14 echipe la Campionatul Mondial de Fotbal 1982: Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Franţa, Irlanda de Nord, Italia, Iugoslavia, Polonia, RFG, Scoţia, Spania, Ungaria şi Uniunea Sovietică.
- America de Sud a trimis 4 echipe la CM 1982: Argentina, Brazilia, Chile şi Peru.
- America de Nord și Centrală a avut două naționale: El Salvador şi Honduras.
- Asia avut o reprezentantă la Cupa Mondială 1982: Kuweit.
- Africa a avut două echipe la CM 1982: Algeria și Camerun.
- Oceania a trimis o echipă la turneul final: Noua Zeelandă.
România a ratat prezența la Campionatul Mondial de Fotbal 1982
Pentru a treia ediție consecutivă, România nu a reuşit calificarea. În preliminariile pentru CM 1982, „tricolorii” au terminat pe locul al treilea în grupă, fiind depăşiți de Ungaria și Anglia. România a devansat Elveţia şi Norvegia.
Rezultatele meciurilor disputate de România în preliminarii au fost următoarele:
- Româna vs Norvegia 1-1 şi 1-0
- România vs Anglia 2-1 şi 0-0
- România vs Ungaria 0-1 şi 0-0
- România vs Elveția 1-2 şi 0-0
Vezi pe pagina BETuri totul despre aventura României la CM 1990, CM 1994 și CM 1998.
Campionatul Mondial de Fotbal 1982 – Faza grupelor
Italia a început greoi turneul din Spania. „Squadra Azzurra” n-a arătat nimic în prima fază a competiției, unde a înregistrat trei rezultate de egalitate cu Polonia, Peru şi Camerun. A terminat grupa pe locul secund, eliminând la golaveraj naționala lui Roger Milla.
Câștigătoarea din 74, naţionala RFG a terminat prima în grupă la Campionatul Mondial de Fotbal 1982, după două victorii cu Chile și Austria.
Totuși, Germania de Vest a fost angrenată și în cel mai surprinzător rezultat din faza inițială. Campioana europeană de la acea vreme avea să cedeze șocant în fața Algeriei, scor 2-1. Printre marcatori s-a regăsit Lakhdar Belloumi, care a fost declarat cel mai bun fotbalist african al acelui an.
Foarte impresionantă a fost și medaliată cu bronz de la ediția din 1974, Polonia, care și-a câștigat grupa. Totodată, Anglia a mers perfect în faza inițială.
Grupa 1 – Campionatul Mondial de Fotbal 1982
- Polonia 4 puncte
- Italia 3 puncte
- Camerun 3 puncte
- Peru 2 puncte
Grupa 2 – CM 1982
- Germania de Vest 4 puncte
- Austria 4 puncte
- Algeria 4 puncte
- Chile 0 puncte
Grupa 3 – CM 1982
- Belgia 5 puncte
- Argentina 4 puncte
- Ungaria 3 puncte
- El Salvador 0 puncte
Grupa 4 – Spania 1982 World Cup
- Anglia 6 puncte
- Franța 3 puncte
- Cehoslovacia 2 puncte
- Kuweit 1 punct
Grupa 5 – CM 1982
- Irlanda de Nord 4 puncte
- Spania 3 puncte
- Iugoslavia 3 puncte
- Honduras 2 puncte
Grupa 6 – Campionatul Mondial de Fotbal 1982
- Brazilia 6 puncte
- Uniunea Sovietică 3 puncte
- Scoția 3 puncte
- Noua Zeelandă 0 puncte
Cupa Mondială 1982 – Rezultate runda a doua – Spania 82
În faza a doua de la CM 1982, cele 12 echipe rămase în competiție au fost împărțite în patru grupe a câte trei formații. Câștigătoarele aveau să meargă în semifinalele turneului din Spania.
Cel mai spectaculos și important meci s-a jucat în grupa C, unde Italia a șocat Brazilia, grație lui Paolo Rossi. Starul italienilor a reușit un hat-trick și a trimis acasă naționala din care făceau parte Falcao, Zico, Eder și Socrates. Italienii au trecut cu 3-2 în fața Braziliei și cu 2-1 în fața Argentinei, pentru a câștiga „grupa morții”. Polonia, Germania de Vest și Franța s-au impus în celelalte grupe de la Campionatul Mondial de Fotbal 1982.
Grupa A
- Polonia 3 puncte
- Uniunea Sovietică 3 puncte
- Belgia 0 puncte
Grupa B
- Germania de Vest 3 puncte
- Anglia 2 puncte
- Spania 1 punct
Grupa C
- Italia 4 puncte
- Brazilia 2 puncte
- Argentina 0 puncte
Grupa D
- Franța 4 puncte
- Austria 1 punct
- Irlanda de Nord 1 punct
Campionatul Mondial de Fotbal 1982 – Semifinale
Prima semifinală de la a CM 1982 s-a disputat pe Camp Nou din Barcelona, unde Italia avea să învingă Polonia, scor 2-0, în fața a 50.000 de spectatori.
Cealaltă finalistă s-a decis la lovituri de la 11 metri. Pe Estadio Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla, Franța și Germania de Vest au oferit un meci memorabil. Totodată, semifinala din 1982 a fost primul joc decis la penalty-uri din istoria cupei mondiale. În cele din urmă, Franţa lui Platini, Tigana şi Alain Giresse a cedat, deși condusese cu 3-1 în timpul prelungirilor.
- Italia – Polonia 2-0
- Germania de Vest – Franța 4-3 (după lovituri de la 11 metri)
Finala mică – Cupa Mondială 1982
Prezentă din nou în finala mică, după mondialul din 1974, Polonia avea să obțină medaliile de bronz la capătul unui meci spectaculos. Deși Franța a condus cu 1-0, jocul de la Alicante s-a decis între minutele 40 și 46, când Polonia a înscris de trei ori.
Polonia – Franța 3-2
Finala mare – Campionatul Mondial de Fotbal 1982
Italia versus Republica Federală Germania sau Rossi împotriva lui Rummenigge! Ultimul act de la Cupa Mondială 1982 a adus față în față două mari rivale. Partida a avut loc pe stadionul Santiago Bernabeu din Madrid, în fața a 90.000 de spectatori.
Fanii prezenți în tribune au așteptat până în minutul 57 pentru a vedea primul gol al partidei. Paolo Rossi a deschis scorul în finala CM 1982, iar apoi „squadra azzurra” și-a mărit avantajul prin golurile înscrise de Marco Tardelli (minutul 69) şi Alessandro Altobelli (minutul 81). În cele din urmă, Italia s-a impus cu 3-1, unicul gol al RFG fiind reușit de Paul Breitner.
Italia – Germania de Vest 3-1
Din primul 11 al italienilor au făcut parte: Zoff, Bergomi, Cabrini, Collovati, Gentile, Scirea, Oriali, Tardelli, Conti, Graziani şi Rossi.
De cealaltă parte, antrenorul Jupp Derwall a mizat pe: Schumacher, Briegel, Breitner, Karl-Heinz Foerster, Bernd Foerster, Dremmler, Littbarski, Fischer, Rummenigge, Stielike şi Kaltz.
Trebuie amintit că pe banca de rezerve a finalei de la CM 1982 s-au aflat doi jucători care aveau să devină legendari: Franco Baresi și Lothar Matthaeus.
Statistici și informații interesante – Spania 1982
- Cel mai bun marcator al competiției a fost italianul Paolo Rossi, care a înscris șase goluri la turneul din Spania. Următorii în clasament au fost: germanul Karl-Heinz Rummenigge (cinci goluri), brazilianul Zico (patru goluri) şi polonezul Zbigniew Boniek (patru goluri). Iată alte detalii interesante despre CM 1982:
- La Campionatul Mondial de Fotbal 1982 s-au înscris 146 de goluri în cele 52 de partide disputate.
- Primul trofeu Balonul de Aur oferit la Cupa Mondială a intrat în posesia eroului naționalei Italiei, Paolo Rossi.
- Toate echipele participante la CM 1982 au reuşit să înscrie cel puţin în gol, lidere fiind Franța (16 goluri) și Brazilia (14 goluri).
La partidele de la Cupa Mondială 1982 au asistat, în medie, 40.000 de spectatori pe meci.
Campionatul Mondial de Fotbal 1982 – Concluzii
Campionatul Mondial de Fotbal 1982 va rămâne în amintire pentru prestația lui Paolo Rossi. „Squadra Azzurra” obținea al treilea titlu din istorie, după victorii impresionante în fața Braziliei, Argentinei și Germaniei de Vest. Vezi pe BETuri și ce s-a întâmplat la CM 2006, alt turneu important pentru Italia.
În plus, ediția din 1982 a reprezentat prima aventură pentru Maradona la Cupa Mondială. Nu rata poveștile turneelor finale CM 1986 și CM 1990, unde Argentina avea să joace ambele finale. Pe site-ul nostru poți găsi și articolul cu privire la jucătorii aflați la ultimul CM din carieră în cadrul ediției din Qatar!
Nu uita să verifici cele mai noi ponturi pe site-ul nostru, dar și pe canalul de Telegram BETuri. Pariază inspirat și bucură-te de fiecare experiență!