sarituri cu schiurile
Cristi Geiger
6 ianuarie 2022

Sărituri cu Schiurile – Ce Sunt, Reguli și Pariuri!

5/5 - (2 votes)

Sărituri cu schiurile este un sport în care este nevoie de mult exercițiu și atenție. Concurenții trebuie să coboare o rampă sau o pârtie special construită și apoi să sară cât mai departe posibil la capătul acesteia. Salturile sunt, de asemenea, evaluate în funcție de mai mulți factori pe lângă distanță. De exemplu, stilul performanței săritorului reprezintă un factor cheie. Drept urmare, stilurile de sărituri au evoluat și au variat de-a lungul anilor, în funcție de ceea ce era popular la acea vreme.

Este una dintre cele mai palpitante competiții de la introducerea sa în 1924 la Jocurile Olimpice de iarnă. Decizia finală este lăsată la latitudinea juriului, care de obicei depunctează săritori pornind de la nota 20 pentru stilul lor.

Așadar, după Schi Alpin, Speedway, Golf sau Badminton, iată ce trebuie să știi și despre o altă disciplină foarte interesantă, aflată de asemenea în oferta caselor de pariuri!

Reguli și cum funcționează săriturile cu schiurile

Locul în care se desfășoară acțiunea constă într-un deal abrupt pe care este situată rampa de sărituri și un deal pe care se aterizează. Rampa este delimitata cu diferite poziții din care săritorii pornesc. Toți concurenții pleacă din același punct și alunecă pe pista de decolare încât viteza lor la părăsirea trambulinei este suficient de mare pentru a-i propulsa în aer.

Când schiorul ajunge în aer, trebuie să mențină o postură aerodinamică pentru a le permite să planeze cât mai departe posibil. Apoi se înclină în așa fel încât poziția lor în aer să se apropie treptat de sol pentru a asigura o aterizare blândă și sigură pe spațiul de aterizare. Odată ce au aterizat, pot schia în „out-run”(zona în care nu mai sunt depunctați), care le permite să încetinească în mod natural.

Clasificarea trambulinelor la sărituri cu schiurile

Clasificarea pârtiilor se bazează pe distanța pe care o pot parcurge concurenții în aer. Acestea sunt clasificate după cum urmează:

Clasificarea trambulineiDimensiunea trambulineiPunctul de construcție
MicăPână la 50 metriPână la 45 metri
MedieÎntre 50 și 84 metriDe la 45 până la 74 metri
NormalăÎntre 85 și 109 metriDe la 75 până la 99 metri
MareÎntre 110 și 184 metriDe la 100 până la 169 metri
Zbor cu schiurilePeste 185 metriPeste 170 metri

Punctul de construcție, cunoscut și sub numele de K-Point, este punctul țintă pe care concurenții ar trebui să încerce să-l atingă.

Punctarea săritorilor cu schiurile

După cum am mai menționat, săriturile cu schiurile nu se referă doar la distanța pe care o pot atinge concurenții odată ce au decolat de pe pista de plecare. În schimb, sunt punctați în funcție de modul în care au performat în următoarele:

  • Distanță;
  • Punctul de plecare de pe trambulină;
  • Condițiile de vânt;
  • Stil;
  • Aterizare.

În probele individuale, schiorii au la dispoziție două sărituri care sunt combinate pentru a crea un scor general.

Distanța

Distanța este punctată în funcție de punctul de construcție al trambulinei pe care se concurează. 60 de puncte sunt alocate pentru trambulinele normale și mari și 120 de puncte pentru trambulinele de zbor. Acestea sunt acordate cu condiția ca săritorii să atingă punctul de construcție al trambulinei. Dacă depășesc punctul de construcție, atunci primesc mai multe puncte în consecință.

Stil

Pentru stilul săriturii, pot fi acordate până la 20 de puncte per judecător. De obicei, 5 judecători prezidează competițiile. Concurenții trebuie să-și mențină schiurile stabile, să-și mențină echilibrul, să aterizeze bine și să-și mențină corpul în poziția optimă pe tot parcursul săriturii. Cea mai mare și cea mai mică notă acordate de judecători sunt eliminate, iar cele trei scoruri rămase sunt apoi adăugate alături de scorul pentru distanță.

Punctul de plecare și condițiile de vânt

Există posibilitatea ca punctul de pornire să fie modificat. După cum am spus mai sus, rampa este delimitată de diferite poziții. Dacă vântul bate prea tare din față, există posibilitatea ca săritorul să fie ținut mai mult timp în aer și să fie avantajat față de adeversari. Pentru a evita acest lucru, organizatorii pot decide coborârea punctului de pornire cu un număr de poziții pentru ca viteza pe care săritorii o prind pe rampă să scadă. Desigur, cei care sar de pe o poziție inferioară decât concurenții lor vor fi compensați la nota finală. Aceleași reguli se aplică și dacă vântul bate prea tare din spate doar că punctul de pornire se ridică cu un număr de poziții în loc să coboare.

Aterizare

Schiorii trebuie să aterizeze în ceea ce este cunoscut sub numele de stilul Telemark, numit în onoarea regiunii norvegiene Telemark. Asta presupune ca săritorii să aterizeze cu un picior în fața celuilalt, având genunchii ușor îndoiți. Dacă nu fac acest lucru, aceștia vor fi depunctați la nota finală.

Principalele turnee de sărituri cu schiurile

Jocurile Olimpice de iarnă au introdus pentru prima oară săriturile cu schiurile ca și probă olimpică în anul 1924. Pe parcursul anilor, au fost introduse diferite tipuri de trambuline și metode de punctare.

Există totuși o serie de competiții principalele în afara Jocurilor Olimpice, acestea fiind următoarele:

  • Cupa Mondială FIS de sărituri cu schiurile;
  • Turenul celor patru trambuline;
  • Marele Premiu FIS de sărituri cu schiurile;
  • Campionatul Mondial FIS de schi nordic.

Cupa Mondială FIS de sărituri cu schiurile

Fondată de Torbjørn Yggeseth înaintea sezonului 1979-1980, Cupa Mondială sărituri cu schiurile este organizată de Federația Internațională de Schi. Femeile nu au concurat până în sezonul 2011-2012.

Există numeroase runde organizate în întreaga lume în timpul anului și sunt împărțite în evenimente individuale, echipe și echipe mixte.

Turneul celor patru trambuline

Cunoscută și sub denumirea de Săptămâna germano-austriacă a săriturilor cu schiurile, aceasta este compusă din patru evenimente ale Cupei Mondiale și este reprezentată de Austria și Germania luptând cap la cap la Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck și Bischofshofen.

Se spune că cine câștigă toate cele patru evenimente au realizat Grand Slam-ul. Turneul celor 4 trambuline se desfășoară din 1953.

Marele Premiu FIS de sărituri cu schiurile

Acest eveniment este demn de remarcat deoarece este o competiție de vară care are loc pe suprafețe artificiale. A fost creat în 1994, schioarele fiind permise să concureze pentru prima dată în 2012.

Sezoanele se desfășoară din iulie până în octombrie și, de obicei, există aproximativ zece competiții în fiecare an. Este, în esență, varianta de vară a Cupei Mondiale de iarnă.

Campionatul Mondial FIS de schi nordic

Acesta este reprezentat mai degrabă de mai multe discipline de schi diferite printre care și săriturile cu schiurile. Are loc din 1925 pentru bărbați și 1954 pentru femei, deși săriturile cu schiurile nu au început până în 1962 și, respectiv, 2009.

Cum să pariezi pe sărituri cu schiurile?

Majoritatea caselor de pariuri nu tind să ofere tipuri de pariuri deosebit de aprofundate pe disciplinele de schi. În schimb, va trebui să încercați să găsiți niște case de pariuri cu o ofertă mai bogată dacă doriți să pariați ceva mai mult decât clasicele pariuri.

Acestea fiind spuse, majoritatea caselor de pariuri vă vor oferi cote la cele mai mari evenimente din timpul unui sezon, mai ales când vine vorba de Jocurile Olimpice de iarnă.

Piețele de pariuri în sine nu sunt la fel de vaste ca alte sporturi, dar marele câștigător și cine va fi pe podium sunt ambele opțiuni extrem de populare pentru Cupa Mondială sarituri cu schiurile, Jocurile Olimpice de iarnă și turneul celor 4 trambuline. În ofertele de pariuri la sărituri cu schiurile poți găsi, de asemenea, o opțiune de confruntare cap la cap interesantă, oferindu-vă oportunitatea de a alege un săritor care credeți că va termina înaintea altuia. Aceasta poate fi o piață deosebit de fructuoasă, cu cote mai mari și un potențial profit mai ridicat decât opțiunile generale.

Tipuri de pariuri la sporturi de iarnă:

  • Câștigătorul evenimentului – preziceți cine va fi câștigătorul evenimentului;
  • Finish 1, 2, 3– preziceți dacă concurentul se va afla pe podium;
  • Head to Head – preziceți care dintre concurenți va fi mai bun în eveniment;
  • Câștigător clasament sărituri cu schiurile Cupa Mondială – preziceți cine va câștiga clasamentul general la Cupa Mondială la sfârșitul sezonului;

Pariurile la sărituri cu schiurile sunt o modalitate excelentă de a descoperi un nou sport de iarnă, oferindu-vă posibilitatea de a avea parte de o distracție subapreciată.

De ce să țineți cont atunci când pariați pe sărituri cu schiurile?

Sezoanele recente arată că evenimentele devin din ce în ce mai mult ca o tombolă. De o mare importanță este și vremea, în principal puterea și direcția vântului. Din păcate vremea nu este una cea mai bună în ultima vreme, de aceea clasamentul a fost adesea surprinzător.

Va fi așa în sezoanele următoare? Nu știm asta și dacă vrem să câștigăm pe termen lung, trebuie să aruncăm o privire la câteva elemente de bază:

  • Vremea – Citirea corectă a prognozei meteo este deja jumătate din succes. În condiții meteorologice nefavorabile au loc foarte des surprize ale jucătorilor de top. În acest caz, jocul pe favoriți este destul de îndoielnic.
  • Forma jucătorului – Un jucător care a sărit foarte bine în timpul a 3-4 etape, pierde brusc forma. Nu suntem capabili să prezicem asta la începutul sezonului și nici măcar în timpul acestuia. În schimb, acordați atenție antrenamentului, calificărilor și formei unui jucător într-o anumită perioadă de timp.
  • Noutăți tehnice – Legile pentru sărituri cu schiurile se schimbă foarte des și este important să fii la curent.
  • Căutați surprize, nu vă fie frică de cote mari – Mulți pariori sunt îngrijorați să piardă și vor să câștige fiecare pariu pe care îl plasează. Nu este posibil și nu duce la succes. Dacă ai o justificare logică a cotei de 10.00, pariază pe ea. Chiar dacă dăm greș de 5-6 ori la rând, nu te îngrijora. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să joci doar cu surprize. Cotele de 1.5-2.00 pot avea o mare valoare.
  • Marele Premiu de vară și rezultatele de iarnă – Sariturile cu schiurile in diferite conditii meteorologice nu sunt la fel. În plus, mulți jucători nu se concentrează pe rezultatele verii și nu le tratează serios atunci când pariază pe sărituri cu schiurile.

La ce case de pariuri poți paria în România?

Mai jos am enumerat principalele case de pariuri din România în oferta cărora poți regăsi cote pentru sărituri cu schiurile:

Concluzie

În ultimii ani, acest sport a devenit din ce în ce mai popular și mai captivant. Este un sport cu istorie în spate și foarte spontan. Clasamentul se poate modifica de la o etapă la alta iar săritorii pot fi foarte imprevizibili. Diferiți parametrii trebuie luați în considerare care pot influența performanța unui sportiv. Însă tocmai acestă spontaneitate îl face un sport atât de frumos și plăcut de urmărit.

Dacă crezi că acest articol ți-a oferit toate detaliile necesare despre acest sport, cu siguranță vei aprecia și restul de articole de pe site-ul nostru. De pildă, vezi articolele noastre despre darts și netball. Sau cel despre Tom Brady!

Aici vei găsi și avancronici sportive din fotbal, tenis, baschet, handbal și alte sporturi, clasamente și statistici despre cele mai tari campionate din lume, dar și ponturi pariuri și cote pentru biletele tale. Pentru un gram în plus de inspirație, aruncă un ochi pe pagina noastră de Facebook dar și pe canalul de Telegram BETuri.

Spor la pariat!