
Legendă de EURO – Marco Van Basten, ”Lebăda din Utrecht’’
Marco Van Basten a fost unul dintre cei mai mari atacanți din istoria fotbalului, chiar dacă a avut o carieră care s-a încheiat prematur. A jucat pentru doar două echipe de club, Ajax (128 de goluri în 133 de apariții în campionat) și AC Milan (91 de goluri în 147 de meciuri în Serie A), iar tricoul naționalei Olandei l-a îmbrăcat de 58 de ori și a marcat 24 de goluri.
Pentru o carieră atât de scurtă, performanțele sunt uluitoare. Marco Van Basten, căci despre el este vorba, a fost eroul selecționatei batave la singurul trofeu major câștigat până acum, Campionatul European din 1988.
Cu Ajax, Van Basten a cucerit trei titluri, trei Cupe ale Olandei, Cupa Cupelor și a fost de patru ori golgheter în Eredivisie. La Milan și-a trecut în palmares patru titluri în Serie A, două Supercupe, două Cupe ale Campionilor (actuala UCL), două Supercupe ale Europei și două Cupe Intercontinentale. Plus două titluri de golgheter în Serie A.
Locul nașterii, agiltatea și eleganța incredibilă pe terenul de joc l-au păstrat în memoria fanilor drept ‘’Lebăda din Utrecht’’.
Marco Van Basten, urmașul lui Johan Cruyff
În aprilie 1982, într-un meci Ajax – Nijmegen, legendarul Johan Cruyff părăsea terenul de joc și era înlocuit de un puști de 17 ani. ‘’Lăncierii’’ au câștigat cu 5-0, iar Van Basten își făcea debutul cu gol și cu o presație care i-a uimit pe fani.
Nimeni nu se gândea însă că era vorba de o predare de ștafetă către un fotbalist care avea să domine anii 80. După două sezoane în care a luat titlul alături de Cruyff coechipier, Van Basten a avut privilegiul să fie și antrenat de cel mai sonor nume din istoria fotbalului olandez.
Pe lângă cele șase trofee interne și cele patru titluri la rând de golgheter în Eredivisie, Van Basten a cucerit, chiar sub comanda lui Cruyff, Cupa Cupelor în 1987. Ajax o învingea în finală pe Lokomotive Leipzig cu 1-0, iar diferența pe tabelă a fost făcută chiar de Van Basten.
1988, anul lui Van Basten – Campion European, Golgheter la Euro & Balon de Aur
După triumful european din Cupa Cupelor, Van Basten își lua adio de la Ajax și accepta provocarea numită AC Milan. Silvio Berlusconi forma acel trident olandez de vis, Gullit- Rijkaard – Van Basten. În primul sezon cu Van Basten, Milan cucerea titlul după o pauză de opt ani.
Este adevărat, măcinat de o accidentare la gleznă, Van Basten juca doar 11 meciuri în acel campionat. Urma Euro 1988, iar din pricina problemelor medicale reprezenta doar a treia soluție de atacant (după Bosman și Kieft) pentru secționerul Rinus Michels.
‘’Nu era nicio problemă pentru mine. Am așteptat momentul să mi se ofere șansa să joc’’. Iar după eșecul din primul meci în grupă, cu URSS(0-1), a primit această șansă. Și, uluitor, a reușit un hat-trick în poarta Angliei, într-o victorie a batavilor cu 3-1. ‘’Viteză de execuție și de reacție, tehnică, grație, simț al porții și luciditate’’, au fost câteva dintre aprecierile jurnaliștilor după acel meci.
Era un european cu doar opt echipe(primele două clasate obțineau calificarea în semifinale). Așa că, pentru olandezi urma un meci decisiv cu Irlanda (o echipă care câștigase surprinzător în fața Angliei). A fost un succes la limită, grație reușitei lui Kieft, iar Olanda era în semifinale.
O aștepta gazda competiției, Germania de Vest (ultima oară cu această denumire la un turneu final înainte de căderea Zidului Berlinului). Dreptatea în teren era împărțită de românul Ioan Igna. Acesta a oferit câte o lovitură de la 11 metri pentru fiecare echipă, ambele transformate. Când toată lumea se gândea la prelungiri, a ieșit la rampă magicianul Van Basten. Care îl ridiculiza pe Kohler și marca elegant în poarta lui Immel. O victorie mare chiar pe terenul nemților și o revansă după finala mondială pierdută în 1974.
Ultimul obstacol – Finala cu URSS și golul lui Van Basten
Finala era cu adversara din grupă, URSS (aflată la ultima apariție cu această denumire la un turneu final înainte de destrămarea Uniunii Sovietice). Gullit a deschis balul pe Olympiastadion din Munchen, după un assist al lui Van Basten. Apoi, a ieșit la rampă chiar ‘’Lebăda din Utrecht’’. Era minutul 54, iar centrarea lui Muhren l-a găsit pe Van Basten într-un unghi imposibil. Acesta a sfidat legile fizicii cu un voleu la colțul lung care l-a transformat în spectator pe marele Dasayev. O sclipire de geniu, un gol care a intrat în istorie. Și despre care mulți spun că a fost cel mai frumos marcat vreodată la un Campionat European.
Olanda câștiga cu 2-0 și cucerea primul și singurul trofeu major din istoria selecționatei batave. A fost un european fără vreun cartonaș roșu și fără vreo partidă care să aibă nevoie de prelungiri sau lovituri de departajare în fazele eliminatorii.
Van Basten devenea golgheterul competiției, iar la sfârșitul anului obținea primul din cele trei Baloane de Aur din palmares. Doar cinci fotbaliști au câștigat de cel puțin trei ori această distincție de-a lungul timpului, iar atacantul olandez este unul dintre ei.
Perioada AC Milan – Finala Cupei Campionilor contra Stelei în 1989 și retragerea prematură
După triumful de la Euro, Van Basten s-a întors la Milan și a avut un sezon fantastic. A marcat 32 de goluri în toate competițiile și își trecea în cont prima Cupă a Campionilor (actuala Champions League).
Finala din 1989 s-a jucat pe Camp Nou, iar adversara echipei în care evoluau Maldini, Baresi, Ancelotti, Rijkaard, Gullit și Van Basten era Steaua. Cu trei ani în urmă, românii au surprins Europa, tot într-o finală jucată în Spania și câștigată în fața Barcelonei. Acum, Steaua nu a putut opri tăvălugul ‘’diavolului milanez’’. S-a terminat 4-0, după o finală în care au strălucit Gullit și Van Basten. Ambii și-au trecut în cont câte o dublă, iar la finalul sezonului Van Basten se alegea cu al doilea Balon de Aur.
Un an mai târziu, Van Basten era golgheter în Serie A și mai juca o finală în cea mai importantă competiție intercluburi de pe continent. Nu a mai marcat, dar trofeul a fost păstrat de Milan după 1-0 cu Benfica. Tot în 1990, Van Basten a fost cu Olanda la Campionatul Mondial. Echipa nu s-a descurcat foarte bine, iar el nu a reușit să marcheze vreun gol.
În 1991, Milan a pierdut titlul în fața Sampdoriei, iar Sacchi a fost înlocuit cu Fabio Capello. A urmat încă un sezon de vis pentru Van Basten și Milan. Un nou Scudetto, titlul de golgheter în Serie A cu 25 de reușite și un campionat încheiat fără înfrângere.
Olanda, out de la EURO în semifinale – Legenda Marco Van Basten
În vara aceluiași an, Olanda se oprea în semifinalele Campionatului European. Van Basten a treminat competiția fără gol (a fost singurul care a ratat la loviturile de departajare în semifinala cu Danemarca). Tot în 1992, Van Basten devenea primul jucător care marchează de patru ori într-un meci din Champions League (contra lui Goteborg). Un an încheiat apoteotic de olandez, cu un al treilea Balon de Aur în vitrină.
Sezonul 1992-1993 a fost început foarte bine, dar problemele care apăruseră la gleznă s-au agravat după un meci cu Ancona. Au urmat operații și șase luni de pauză. A mai jucat câteva meciuri înainte de finala Champions League cu Marseille. A fost titular, dar un tackling al lui Basile Boli l-a scos din joc pe final. Nu știa că avea să fie ultimul meci din carieră.
Complicații medicale, final de carieră pentru olandez
Milan pierdea finala, iar Marco era nevoit să se opereze pentru a treia oară. Întreg sezonul 1993-1994 a fost departe de teren. Milan cucerea un nou titlu, dar fără el. Și-a dorit să evolueze apoi la World Cup și în următorul sezon din Serie A, dar a trebuit să se recunoască învins. Pe 17 august 1995, atacantul legendar își anunța retragerea.
Cariera de antrenor a lui Van Basten
Timp de nouă ani după retragere, olandezul a stat departe de fotbal. A revenit în 2003, ca antrenor la echipa a doua a lui Ajax. Au urmat patru ani pe banca naționalei Olandei, un sezon la Ajax și două la Heerenveeen. Ultimele două apariții au fost ca secund la AZ și la prima reprezentativă (2015-2016). Nu s-a simțit în largul său ca antrenor și nu a reușit vreo performanță remarcabilă din această postură. A fost o scurtă perioadă director tehnic la FIFA, iar apoi a încercat și o carieră în televiziune, ca analist.
Marco Van Basten – Un gol pentru istoria fotbalului
Se apropie un nou Campionat European. Și ca fiecare dată, numele lui Van Basten nu poate fi ocolit. Pentru că în România nu s-a transmis acel european, cei aflați acum mai în vârstă au văzut golul din 1988, pentru care au fost epuizate toate superlativele, orientând antenele televizoarelor către sârbi sau bulgari. Cei mai tineri au acum la dispoziție internetul și noile tehnologii pentru a vedea de ce s-a vorbit și se vorbește în continuare despre acel minut 54 din finala Olanda – URSS.
Citește și despre o altă legendă de la Euro, Otto Rehhagel, omul care a dus Grecia pe cele mai înalte culmi. Află totul și despre competiția lui Gerard Pique – Kings League. Spor(t) în toate!