euro 1992
Cristi Geiger
29 martie 2024

Retrospectivă Euro 1992 – Marea surpriză Danemarca

5/5 - (2 votes)

Seriile retrospective pentru Campionatele Europene continuă cu Euro 1992. De acest turneu final își aduc aminte mulți fani ai fotbalului, mai ales din prisma câștigătoarei surpriză, Danemarca.

Inițial, danezii nu au fost calificați la acest European, însă a participat în locul Iugoslaviei, descalificată de UEFA. Din păcate, „Generația de Aur” a României nu a reușit să se califice la turneul final găzduit de Suedia.

Să ne aducem aminte cum a câștigat Danemarca UEFA Euro 1992, care a fost formatul de atunci, plus alte statistici interesante pentru Campionatul European de Fotbal 1992. Nu uita că ți-am pregătit retrospective și pentru:

UEFA Euro 1992 – Format și reguli speciale

Campionatul European de Fotbal 1992 a fost ultimul cu doar 8 naționale la startul competiției. Acestea au fost împărțite în doar două grupe a câte patru formații. Primele două clasate se calificau în semifinale.

De asemenea, la Euro 1992 se acordau doar 2 puncte pentru victorie și exista regula „Golului de aur”, în cazul în care meciul din fazele eliminatorii se termina la egalitate.

La această ediție au participat, printre altele, echipa națională CIS, ce reprezenta statele independente din Commonwealth. Pentru turneul final UEFA Euro 1992 s-a calificat și Iugoslavia, însă a aceasta a fost descalificată după războiul iscat și destrămarea țării.

În locul Iugoslaviei a primit o invitație Danemarca, iar danezii au onorat-o cu vârf și îndesat. Nu în ultimul rând, Germania participa la turneul final ca țară unificată.

Euro 1992 – Grupe

În Grupa A de la UEFA Euro 92 au fost repartizate Suedia, Danemarca, Franța și Anglia. Din grupa B făceau parte Olanda, Germania, Scoția și CIS (Statele Independente din Commonwealth).

Suedia a încheiat prima grupă pe primul loc, cu 5 puncte. Pe doi, surprinzător, au terminat danezii, cu 3 puncte. Danemarca a învins Franța în ultimul joc al grupei A, cu 2-1, mergând astfel în semifinale.

În a doua grupă de la Euro 1992 a dominat Olanda, care încheia prima, cu 5 puncte. Pe batavi îi urmau în semifinale Germania. Nemții au încheiat grupa B cu 3 puncte.

Danemarca, câștigătoarea surpriză a UEFA Euro 1992

În semifinale, Germania a învins țara gazdă, Suedia, cu 3-2, în 90 de minute. Printre cei mai buni jucători de la nemți a fost Karl-Heinz Riedle, autor a unei „duble” în repriza secundă.

Cealaltă semifinală de la Euro 1992 s-a decis după penalty-uri. Olanda și Danemarca au remizat în cele 120 de minute, scor 2-2. Danezii s-au dovedit a fi mai inspirați la loviturile de departajare, eliminând campioana en-titre cu 5-4.

Finala de la Gotheborg s-a jucat între Danemarca și Germania. Danezii au făcut un nou meci mare și au câștigat cu 2-0. Jensen, respectiv Vilfort au punctat pentru nordici.

Prin urmare, Danemarca a reușit să câștige primul și singurul titlu european din istorie, deși, inițial, nici nu era invitată la Campionatul European de Fotbal 1992.

Statistici Campionatul European de Fotbal 1992

  • S-au marcat 32 de goluri în 15 meciuri la Euro 1992, rezultând o medie de 2.13 goluri per meci.
  • Golgheterii UEFA Euro 1992 au fost Henrik Larsen (Danemarca), Karl-Heinz Riedle (Germania), Dennis Bergkamp (Olanda) și Tomas Brolin (Suedia), toți cu câte 3 goluri marcate.
  • Cel mai bun jucător al turneului final din Suedia a fost desemnat danezul Thomas Hassler.

Iată cei mai buni jucători de la Euro 1992:

  • Portar: Peter Schmeichel.
  • Fundași: Jocelyn Angloma, Laurent Blanc, Andreas Brehme, Jurgen Kohler.
  • Mijlocași: Brian Laudrup, Stefan Effenberg, Thomas Häßler, Ruud Gullit.
  • Atacanți: Dennis Bergkamp, Marco van Basten.

Concluzii

Euro 1992 a produs, poate, cea mai mare surpriză din istorie. Danemarca nu era inițial calificată la acest turneu final, însă a onorat cu succes invitația UEFA. Cu siguranță danezii își vor aminti pe vecie de performanța uluitoare realizată la UEFA Euro 1992.

Până la alte articole dedicate pentru Campionatul European de fotbal, te invităm să citești și alte materiale de pe site-ul nostru. Vezi Transferuri Fotbal 2024 sau Transferuri Liga 1 2024. Nu uita și de grupul de Telegram BETuri. Spor(t) în toate!