euro 2000
Cristi Geiger
29 martie 2024

Retrospectivă Euro 2000 – Cel mai bun turneu final pentru „tricolori”

5/5 - (1 vote)

În doar câteva luni ne așteaptă o nouă ediție a Campionatului European de Fotbal, așa că echipa BETuri.ro îți propune mai multe retrospective pentru turneele finale. Vom începe cu Euro 2000, competiția organizată de Belgia și Olanda.

Campionatul European 2000 a fost, de departe, cel mai bun pentru „tricolori”. Jucătorii naționalei și-au bucurat fanii printr-o calificare în faza eliminatorie. Din păcate, drumul lor s-a oprit în sferturi, însă și așa va rămâne o ediție memorabilă.

Hai să vedem ce s-a întâmplat la ediția din urmă cu 24 de ani și cum a ajuns Franța să câștige un nou titlu continental! Până atunci, însă, aruncă un ochi și pe Grupe Euro 2024.

UEFA Euro 2000 – Faza grupelor

La startul Campionatul European de fotbal 2000 au fost doar 16 naționale, ce au fost împărțite în patru grupe a câte patru echipe. România a făcut parte din grupa A, alături de Germania, Portugalia și Anglia.

Din grupa B au făcut parte Belgia, Suedia, Turcia și Italia. Grupa C de la Euro 2000 a fost compusă din Spania, Norvegia, Iugoslavia și Slovenia. În fine, din grupa D au făcut parte Olanda, Cehia, Franța și Danemarca.

România a fost una dintre surprizele plăcute de la Campionatul European 2000. „Tricolorii” au reușit să învingă Anglia, cu 3-2, datorită golurilor lui Chivu, Munteanu și Ganea. De asemenea, naționala noastră a smuls un rezultat de egalitate contra Germaniei, scor 1-1.

În meciul de la Euro 2000 contra nemților a marcat Moldovan. Singurul eșec al naționalei antrenate pe atunci de Emeric Ienei a venit contra Portugaliei, câștigătoarea grupei, scor 0-1. Așadar, mai departe din grupa A au mers Portugalia (9 puncte) și România (4 puncte).

Din grupele celelalte de la Campionatul European de Fotbal 2000 s-au calificat: Italia și Turcia din grupa B, Spania și Iugoslavia din grupa C și Olanda și Franța din grupa D.

Campionatul European 2000 – Fazele eliminatorii

România s-a aflat la cea mai bună performanță din istoria sa la un campionat european. „Tricolorii” urmau să înfrunte într-un sfert de finală Italia. Din păcate, „Squadra Azzura” s-a dovedit mai bună în acest joc, reușind să câștige partida cu 2-0.

În celelalte sferturi de la Euro 2000, Franța trecea de Spania cu 2-1, Portugalia de Turcia cu 2-0, iar Olanda a reușit scorul turneului, 6-1 contra reprezentanta Iugoslaviei. Așadar, urmau semifinalele Franța vs Portugalia și Italia vs Olanda.

Cele două semifinale de la Euro 2000 s-au dovedit a fi extrem de echilibrate. În prima semifinală, Franța a trecut de Portugalia datorită regulii „golului de aur”. Concret, dacă meciul se termina la egalitate în 90 de minute, prima echipă care înscria în prelungiri câștiga.

Henry și Nuno Gomes au punctat în timpul regulamentar pentru cele două naționale, în timp ce Zinedine Zidane a adus calificarea „cocoșilor” în finala Campionatul European 2000 după un penalty executat în minutul 117.

În schimb, duelul dintre Italia și Olanda s-a decis după executarea loviturilor de departajare. Scorul în cele 120 de minute a fost 0-0. La penalty, italienii au fost mai buni și au câștigat cu 3-1. Baggio, Pessotto și Totti au marcat pentru „Squadra Azzura”.

Euro 2000 – Finala și triumful Franței

Marea finală a UEFA Euro 2000 s-a desfășurat pe De Kuip, din Rotterdam, în fața a 48.000 de spectatori. Franța a cucerit al doilea titlu continental, după cel din 1984, în urma golului de aur din prelungiri.

Duelul Franța vs Italia a fost egal după 90 de minute, scor 1-1. Delvecchio deschidea scorul în minutul 55, însă „cocoșii” egalau prin Wiltord, în minutul 90+4. Golul victoriei din finala Euro 2000 era reușit de Trezeguet, în minutul 103. Pe atunci încă se folosea regula golului de aur.

Statistici Campionatul European 2000

Să trecem în revistă, pe scurt, și câteva statistici pentru UEFA Euro 2000:

  • S-au marcat 85 de goluri în cele 31 de meciuri, adică o medie de 2.74 goluri per meci.
  • Golgheterii UEFA Euro 2000 au fost Savo Milosevic (Iugoslavia) și Patrick Kluivert (Olanda), ambii cu câte 5 goluri.
  • Cel mai bun jucător de la Campionatul European de fotbal 2000 a fost desemnat Zinedine Zidane (Franța).
  • Franța, câștigătoarea turneului, s-a ales cu 14.4 milioane de franci elvețieni. România, datorită calificării în sferturi, a primit 7.8 milioane de franci elvețieni.

Iată cum a arătat lotul format din cei mai buni jucători de la Euro 2000:

  • Portari: Fabien Barthez, Francesco Toldo.
  • Fundași: Laurent Blanc, Marcel Desailly, Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Paolo Maldini, Alessandro Nesta, Frank de Boer.
  • Mijlocași: Patrick Vieira, Zinedine Zidane, Demetrio Albertini, Edgar Davids, Rui Costa, Luis Figo, Pep Guardiola.
  • Atacanți: Savo Milosevic, Thierry Henry, Francesco Totti, Patrick Kluivert, Nuno Gomes, Raul.

Concluzii

UEFA Euro 2000 a fost unul dintre cele mai bune turnee din punctul de vedere al spectacolului. Din fericire, am văzut și o națională a României performând la cel mai înalt nivel. A fost pentru prima și ultima oară când ai noștri au ieșit din grupe.

Până la următoarele articole dedicate pentru Campionatul European, te invităm să citești și alte materiale de pe site-ul nostru. De pildă retrospective și pentru Euro 1996 sau Euro 2004. Află și care sunt Cele mai interesante zece cărți despre sport sau Cele mai bune filme despre sport în viziunea BETuri.ro.

Totodată, poți arunca un ochi și peste articolul Evenimente Sportive 2024. Nu uita și de grupul nostru de Telegram. Spor(t) în toate!